ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Πώς οι δεσμώτες αντιμετώπισαν το σεισμό στην Κεφαλλονιά

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι

Με αφορμή την καταστροφή στη Νοτιοανατολική Ασία, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Μπάμπης Λεωνιδάκης θυμάται το μεγάλο σεισμό του '53 στην Κεφαλλονιά, όπου βρισκόταν κρατούμενος και όπου περισσότεροι από 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νησί και εξιστορεί πώς αντιμετώπισαν οι κρατούμενοι στις φυλακές του Μέτλαντ εκεί την κατάσταση. Γράφει:

Στα αλήστου μνήμης πέτρινα χρόνια, κάπου 350 κομμουνιστές βρεθήκαμε στο κάτεργο του Μέτλαντ στην Κεφαλονιά. Χιλιάδες άλλοι αλλού. Νύχτα τραγική η 10/8/1953. Ισχυρή δόνηση 6-7 Ρίχτερ. Οι σιδηροδεσμώτες πάγωσαν, κόπηκε η ανάσα τους, μα το ακαταμάχητο ένστικτο της αυτοσυντήρησης ξέσπασε αυθόρμητα. Ολες οι αχτίνες ξεσηκωθήκαμε για αγώνα ζωής και θανάτου. Χωνιά κι άλλα σύνεργα τα μέσα μας. Φωνές γοερές, στεντόρειες και ασταμάτητες ολονυχτίς. Κινδυνεύουμε, θέλουμε τον εισαγγελέα! Βγάλτε μας έξω!

Και πραγματικά, στο κάτεργο είχαν ανοιχτεί τεράστιες ρωγμές. Οι φωνές σε ένταση, που ακούγονταν σ' όλο το Αργοστόλι. Πρωί πρωί, την άλλη μέρα, κατέφτασε ο διευθυντής Μαν. Μπουζάκης και απαθέστατα μας δήλωσε: «Ησυχάστε, δόνηση ήταν, πέρασε». Η θέση αυτή του διευθυντή μάς εξόργισε, με αποτέλεσμα ο αγώνας να ενταθεί. Τώρα ζητάγαμε τον εισαγγελέα, τον νομάρχη και τον διοικητή της Χωροφυλακής.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, νέα δόνηση επέτεινε τον πανικό μας. Η τραγικότητα απερίγραπτη, ο αγώνας σε ένταση, ο κίνδυνος άμεσος. Ολη τη νύχτα τα χωνιά στη διαπασών. Την επομένη, ανακοινώθηκε από το μεγάφωνο να παρουσιαστεί μια επιτροπή στον εισαγγελέα. Στη στιγμή, οι αείμνηστοι γιατροί Μαν. Σιγανός και Στάθης Κανναβός, ο Δ. Συντυχάκης και ο γράφων φτάσαμε στο γραφείο του διευθυντή και χωρίς άλλη κουβέντα ο Σιγανός δηλώνει:

Κύριε εισαγγελέα, απαιτούμε να δώσετε εντολή να βγούμε έξω από τα σίδερα, κινδυνεύει η ζωή 500 κρατουμένων, μαζί με τους ποινικούς. Σας καθιστούμε υπεύθυνο. Κάθε ολιγωρία δυνατόν να αποβεί μοιραία. Ανάλγητος, ψυχρός και άτεγκτος ο κατά νόμον υπεύθυνος εδήλωσε: «Αυτό δε θα γίνει ποτέ, γρήγορα στα κελιά σας και ησυχάστε, αλλιώς θα υποστείτε τις συνέπειες του νόμου για στάση».

Η θέση αυτή του εισαγγελέα ξεσήκωσε τον κόσμο, το κάτεργο σείστηκε συθέμελα και οι κατάρες τράνταζαν το σύμπαν. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι από την προηγούμενη δόνηση είχε γκρεμιστεί από τη σκοπιά του ένας χωροφύλακας και έμεινε στον τόπο.

Η δωδέκατη μέρα του Αυγούστου του '53 ξημέρωσε με τις ίδιες συνθήκες. Και ξαφνικά, νέα πρόσκληση της επιτροπής να εμφανιστεί στον διευθυντή. Ορθιος, ο Μ. Μπουζάκης μάς δηλώνει: «Πήρα την απόφαση, χωρίς καμιά έγκριση, να σας βγάλω έξω από τη φυλακή, παίζω το κεφάλι μου κορόνα γράμματα. Από σας δεν έχω παράπονο, με τους ποινικούς τι θα γίνει;». Και ο Σιγανός του απαντά: «Σας συγχαίρουμε και σας ευγνωμονούμε, να μείνετε απόλυτα ήσυχος, εμείς υπεύθυνοι για όλα».

Σε πέντε λεπτά, η φυλακή ήταν άδεια. Οι χωροφύλακες άφαντοι, οι φύλακες πάνοπλοι, μας φύλαγαν στον πρόχειρο κλωβό. Σε ένα τέταρτο, 15-10 νεολαίοι βγάλανε όλα τα είδη μας έξω. Και εκεί που η αβεβαιότητα μάς είχε κυριεύσει, η καταχθόνια λάβα από τα έγκατα της γης έδωσε ένα υπερφυσικό σάλτο σα να 'θελε να βγει έξω και να καταπιεί το σύμπαν. Η γη άνοιξε, η προτομή του Μέτλαντ, καζάνια, πεζούλια και δέντρα εξαφανίστηκαν. Ο Αίνος απέναντι καιγότανε κι εμείς αλλόφρονες ριχτήκαμε καταγής χοροπηδώντας ασυναίσθητα. Σε λίγη ώρα, καταφθάνει ο διοικητής. Η επιτροπή τον συγχαίρει και τον ευγνωμονεί. «Είσαστε τυχεροί, η πολιτεία αφανίστηκε, εκατοντάδες νεκροί, εισαγγελέας, νομάρχης, διοικητής Χωροφυλακής όλοι νεκροί, πάω να τρελαθώ», είπε και έφυγε.

Εμείς μόλις πέρασε το σοκ, σαν ένας άνθρωπος ριχτήκαμε στη δουλιά για να σώσουμε όσους μπορούσαμε και τα καταφέραμε, γιατί πάμπολλοι αιμόφυρτοι προσήλθαν στον κλωβό μας για περίθαλψη. Την επομένη, οχηματαγωγό μας μετέφερε στο Ιτζεδίν της Κρήτης.

ΜΠΑΜΠΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΚΗΣ

Παλαίμαχος αντιστασιακός

Εκδηλώσεις για την ΕΠΟΝ

Σήμερα Σάββατο, διοργανώνουν εκδηλώσεις για την επέτειο της ΕΠΟΝ:

-- Η Αχτίδα 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ στις 6 μ.μ., στη Φοιτητική Εστία (Πατησίων 281). Στην εκδήλωση θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό - πολιτιστικό πρόγραμμα.

-- Το Παράρτημα Ιωαννίνων του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού και οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Ιωαννίνων και Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ συνδιοργανώνουν εκδήλωση για την ΕΠΟΝ, στις 11 το πρωί, στο Ρολόι.

-- Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη θρυλική ΕΠΟΝ, διοργανώνουν και οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Ηρακλείου και ΑΕΙ - ΤΕΙ, ώρα 6.30 μ.μ., στο Πολύκεντρο Νεολαίας. Στην ανακοίνωσή τους, οι Νομαρχιακές Οργανώσεις της ΚΝΕ τονίζουν ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι παλιοί ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες, αλλά και τα μέλη της ΚΝΕ, που διδάσκονται από τον αγώνα της ΕΠΟΝ, θα τιμήσουν τη συγκεκριμένη μέρα.

-- Η ΠΕΑΕΑ Αγρινίου, ώρα 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου.

-- Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Καλλιθέας και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ διοργανώνουν αύριο Κυριακή 27/2 και ώρα 10.30 π.μ., στο Δημαρχείο Καλλιθέας, εκδήλωση τιμής για τα 62 χρόνια της ΕΠΟΝ, με ομιλία, απαγγελία ποιημάτων και κοπή πίτας.

Αλλες εκδηλώσεις

-- Η ΚΟ Ομηρούπολης του ΚΚΕ και το ΝΣ Χίου της ΚΝΕ οργανώνουν εκδήλωση για την ΕΠΟΝ, αύριο Κυριακή 27/2 και ώρα 11 π.μ., στην περιοχή Κυδιάντας στη Λαγκάδα.

-- Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Αγ. Δημητρίου καλεί όλους τους φίλους της Αντίστασης να παρευρεθούν στην εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο, που πραγματοποιεί, αύριο Κυριακή 27/2 και ώρα 10 π.μ., στα γραφεία του (Σοφοκλέους 8), για τους νεκρούς αγωνιστές του Παραρτήματος.

-- Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Βορειοδυτικών προαστίων διοργανώνουν, με τη συμπλήρωση 61 χρόνων από το Μπλόκο της Καλογρέζας για να τιμήσουμε τους 22 νεκρούς πατριώτες, εκδηλώσεις: Την Τετάρτη 2 Μάρτη και ώρα 7 μ.μ. εκδήλωση στο Παναιτώλιο - Αλσούπολη με θέμα: «Τα διδάγματα της Αντίστασης περιόδου 1941-1949 και η αναγκαιότητα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης σήμερα». Και, την Κυριακή 6 Μάρτη 2005, ώρα 10.30 π.μ., εκδήλωση στην πλατεία Ηρώων για την απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς του Μπλόκου. Θα γίνει προσυγκέντρωση στις 9.15 π.μ. στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα.

-- Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, διοργανώνει τη Δευτέρα 7 Μάρτη 2005 και ώρα 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (πλατεία Κάνιγγος - Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), εκδήλωση προς τιμήν του βετεράνου επίτιμου Προέδρου της ΠΟΑΟ, της ΠΕΑΕΑ και της FIR σ. Νίκου Τερζόγλου, συνταγματάρχη ε.α. Θα παρουσιαστεί το βιβλίο του με θέμα: «Η Στρατιωτική Εκπαίδευση στελεχών στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ)».


Αξέχαστος αγωνιστής

Δεκατέσσερα χρόνια λείπει από κοντά μας ο αξέχαστος φίλος και σύντροφος Γιάννης Χαρατσίδης κι όμως το νιώθουμε να είναι πάντα κοντά παρών. Είναι το έργο του λογοτεχνικό και επιστημονικό. Μέσα από τα έργα του «Τα βάσανα και οι θυμοί», «Το ασανσέρ», «Αισθητικό δίπτυχο» και άλλα που μας μιλάει για τους ανθρώπους του μόχθου, για τους αγώνες και τα όνειρά τους, για τους φυλακισμένους και εξόριστους, για όλη την οργή και την αντίσταση της εποχής ενάντια στους άρχοντες και τους κατακτητές. Και το σπουδαιότερο, που διαφαίνεται από το έργο του αλλά που έμεινε σε μας που τον γνωρίσαμε από κοντά, ήταν υπόδειγμα αγωνιστή, είχε απόλυτη συνέπεια λόγων και έργων. Απλός, αδελφικός, θερμός συμπαραστάτης των αδικημένων, αδιάλλακτος πολέμιος των αδικούντων.

Ετσι ήταν σ' όλες τις εμφανίσεις της ζωής του, αδιαφορώντας για τους διωγμούς, για τις φυλακές και εξορίες που δοκίμασε στα δύσκολα χρόνια της ζωής του. Ολα αυτά τα σκληρά βιώματα τα απαθανάτισε στα βιβλία του με το γλαφυρό λόγο του. Κι άφησε συνταρακτικές εικόνες της αντοχής και της πίστης των αγωνιστών της λευτεριάς και της προόδου για το σοσιαλισμό, την αξιοπρέπεια και την ευτυχία του ανθρώπου. Θα μείνει στην ιστορία το χρονικό, το ρεπορτάζ από το Τμήμα Μεταγωγών του Πειραιά κατά τη Μεταβαρκιζιανή εποχή, αυτός που πέρασε από εκεί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές του Εαμικού κινήματος. Ζωντανή εφημερίδα οι τοίχοι των θαλάμων όπου οι κυνηγημένοι άφηναν την οργή και τον καημό τους: «Οταν οι λαοί ξυπνούν οι τύραννοι πεθαίνουν», υπογράφει ο Γ. Βεζυρόπουλος. «Καταδικαστήκαμε σε θάνατο μόνο και μόνο γιατί είμαστε αγωνιστές» καταγγέλλουν οι Κ. Κερατέλας και Μ. Πρωτονοτάριος. «Ημιοργανουμένος από το 1925. Θυσιάζω τι ζωί μου για το ΚΚΕ δε φέκο για τιν εξορία για τιν ικαρία. Δε με στεναχωρί σύντροφι, ένας ίνι ο σκοπός μας: θάνατος στο φασισμό» βγαίνει από τους τοίχους η κραυγή του δουλευτή από τα Γιάννενα, Σ. Χρονογεώργη, για να ενωθεί, χάρη στην πένα του συγγραφέα με την κραυγή του λαού μας, με τις κραυγές των λαών του ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΑΙΩΝΑ. Κι αντίλαλοι αυτών των κραυγών να μεταδοθούν στον ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΩΝΑ, έτσι απλοί, δυνατοί και ωραίοι ώστε να μεταδώσουν τους παλμούς τους με την ίδια ένταση.

Πώς λοιπόν να σε ξεχάσουμε σύντροφε, εμείς οι άλλοι, οι νέες γενιές. Να ζεις μαζί μας στο ίδιο πάντα χαράκωμα.

ΝΙΚΟΣ ΚΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 62 χρόνια της θρυλικής ΕΠΟΝ που ιδρύθηκε στις 23 Φλεβάρη 1943, διοργανώνει, αύριο Κυριακή 27 Φλεβάρη και ώρα 5-9 μ.μ. στο Ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52), η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ - ΠΕΑΦΕ. Προσκλήσεις: Πειραιώς 6, 4ος όροφος στην αίθουσα της ΠΟΑΟ, τηλ: 210.5225.497, ανοιχτά από 21/2/05 ώρες 10-12μ. και 6-7.30μ.μ. καθημερινά. Επίσης, από τα καταστήματα: Αργυρής και Λυκούργου Τσιρίκου (Βερανζέρου 5 στη στοά, τηλ: 210.3835.927, εργάσιμες μέρες και ώρες). Τέλος, από την Ταμία της ΠΕΑΦΕ, Ευγενία Ακριτίδου, στα τηλέφωνα: 210.2580.033, 210.2818.180 και κιν. 697.2057.731.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ