ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Φλεβάρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»
Καρικατούρα κάθαρσης θέλει η κυβέρνηση

Την «κάθαρση» της Εκκλησίας χωρίς, ίσως, τον Χριστόδουλο, στηρίζει η κυβέρνηση, περιορίζοντας ταυτόχρονα την υπόθεση της κάθαρσης ως ένα ζήτημα ηθικής που αφορά τη συμπεριφορά των κληρικών!

Παράλληλα, επιχειρεί να βάλει στην υπόθεση και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να εκφυλιστεί σε μια ανούσια δικομματική κοκορομαχία επιμερισμού και διάχυσης των ευθυνών, που οδηγεί τελικά στο κουκούλωμα της σαπίλας.

«Η κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια κάθαρσης και θα τη στηρίξει σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Πόσο μάλλον στο χώρο της Εκκλησίας, ένα χώρο που είναι σημαντικός πυλώνας της κοινωνίας μας», επανέλαβε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι «η κάθαρση στην Εκκλησία αφορά πρώτιστα την εσωτερική λειτουργία της Εκκλησίας». Κι αυτό, σύμφωνα με τον Ευ. Αντώναρο, «γιατί έχει σχέση με την ηθική συμπεριφορά την οποία περιμένουν η ελληνική Πολιτεία, και κυρίως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, να έχουν ιεράρχες»(!).

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος απέφυγε να επαναλάβει τη δήλωση της υπουργού Παιδείας Μ. Γιαννάκου ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του αρχιεπισκόπου. Αρχικά είπε ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας εκλέγεται από την ιεραρχία, ενώ στις επίμονες ερωτήσεις αν η κυβέρνηση στηρίζει τον Χριστόδουλο, απέφυγε να απαντήσει επικαλούμενος το δικαίωμά του να απαντά στις ερωτήσεις με τον τρόπο που θέλει... Διευκρίνισε όμως ότι «οι ρυθμίσεις για το θέμα της Εκκλησίας γίνονται σε σύμπνοια με την Εκκλησία», ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δε θέτει κάποιο τελεσίγραφο προς την ιεραρχία.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη δράση του Απ. Βαβύλη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο «να αποδοθούν και ευθύνες όταν ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα των ερευνών», οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο... Αγιο Πνεύμα ανέθεσε την κάθαρση στην Εκκλησία ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης, μεμφόμενος την ιεραρχία για τη ζημιά που προκαλεί στην Εκκλησία. Φάνηκε να αδιαφορεί για την τύχη του Χριστόδουλου θεωρώντας ότι «είναι το λιγότερο» που οι αποκαλύψεις φθάνουν στον αρχιεπίσκοπο. Εγώ έχω, συνέχισε, μια άλλη ανησυχία: «Πώς να πείσω τα παιδιά μου, που βρίσκονται στην εφηβεία και αμφισβητούν τα πάντα, να πάνε στην Εκκλησία, όταν βλέπουν και ακούν όλα αυτά». Εύχομαι, κατέληξε, ο Θεός να τους φωτίσει...

Θέμα ευθυνών των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ για τη δράση του Βαβύλη έθεσε ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης, καλώντας να δώσουν εξηγήσεις για το πώς είχε αναλάβει προμήθειες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. «Ακόμη δεν έχω καταλάβει πώς βρέθηκε αυτός ο περιβόητος κ. Βαβύλης στα Ιεροσόλυμα. Διότι μη μου πείτε ότι πήγε μόνο με εντολή του Αρχιεπισκόπου», είπε χαρακτηριστικά στον «Φλας», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «δεν πήγε μόνο με εντολή του Αρχιεπισκόπου». Παρ' όλα αυτά τάχθηκε κατά της αντικατάστασης του Χριστόδουλου γιατί «δε θα έλυνε αυτή τη στιγμή το θέμα, αντίθετα μπορεί να το έκανε ακόμα πιο οξύ», ζητώντας «να αφήσουμε την Εκκλησία λίγο ήσυχη». Γενικότερα πάντως τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας αλλά με προϋποθέσεις.

Στον εισαγγελέα η δικογραφία Βαβύλη

Στον εισαγγελέα αναμένεται να σταλεί η δικογραφία για τον Απόστολο Βαβύλη. Στην κατάθεσή της, η μητέρα του Αλεξάνδρα αναφέρει ότι επισκεπτόταν το γιο της στο σπίτι του στο Χολαργό και πλήρωνε τα κοινόχρηστα. Δήλωσε άγνοια για τις δραστηριότητές του. Η δικογραφία για τον Απόστολο Βαβύλη αφορά τη δράση του, καθώς και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαφεύγει τη σύλληψη και την απόδοση ευθυνών σε τρίτους για υπόθαλψη εγκληματία.

Σε δηλώσεις του από την Πάτρα, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος, ανέφερε πως δε νομίζει ότι ο καταζητούμενος Απ. Βαβύλης είχε απευθείας σχέση με τον αρχιεπίσκοπο, αλλά με άτομα του περιβάλλοντός του. Εξέφρασε δε την απορία του που δεν έχει εντοπιστεί ακόμα από τις αρχές και διατύπωσε φόβους μήπως παρουσιαστεί ότι αυτοκτόνησε, για να μη μιλήσει.

Η «Απογευματινή» υποστηρίζει ότι ο Απόστολος Βαβύλης εμφανιζόταν ως δικηγόρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, χρησιμοποιώντας το όνομα του δικηγόρου Χαράλαμπου Φιλιππούση. Με αυτήν την ιδιότητα είχε εμφανιστεί σε ιδιωτικό μεταφραστικό γραφείο στην πλατεία Συντάγματος και ζήτησε να του μεταφράσουν από τα ελληνικά στα αγγλικά τη δικογραφία υπόθεσης με ναρκωτικά, όπως και τα κείμενα της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Η τελευταία μετάφραση έγινε και στα αραβικά.

Δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρεται σε εκτιμήσεις αξιωματικών της Ασφάλειας, οι οποίοι θεωρούν ότι η τελευταία επιστολή του Απ. Βαβύλη πρέπει να έχει συνταχθεί στο εξωτερικό. Οπως επισημαίνεται, απουσιάζουν ουσιαστικές λεπτομέρειες από τις μέχρι και τότε ραγδαίες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, τις οποίες θα μπορούσε να γνωρίζει ακόμη και ο οποιοσδήποτε στην Ελλάδα είχε ασχοληθεί, όχι και πολύ εντατικά, με τις πτυχές του θέματος.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Σκάι», ο καθηγητής Β. Φίλιας ανέφερε ότι είχε μακρότατες συζητήσεις με τον Ι. Τριανταφυλλάκη, τον αρχιμανδρίτη Νικόδημο και τον ...πατέρα Ραφαήλ. Κινούνταν με απόλυτη αυτασφάλεια και ήταν φανατικός αντι-Παλαιστίνιος. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σχολίασε ότι οι πράκτορες ετοιμάζονται συστηματικά.

Πάνω από δέκα μεταθέσεις στον Πειραιά

Πάνω από δέκα δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί αναμένεται σύντομα να μετατεθούν από τα δικαστήρια του Πειραιά σε άλλα δικαστήρια της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Κάπος στην προσεχή συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου θα προτείνει να γίνουν πάνω από δέκα μεταθέσεις δικαστών στον Πειραιά, καθώς υπάρχουν πολλοί δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι για πάρα πολλά χρόνια βρίσκονται στην ίδια πόλη.

Αν και για τις μεταθέσεις αυτές από τις αρμόδιες αρχές σημειώνεται ότι γίνονται λόγω πολύ μεγάλης παραμονής των εν λόγω δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στα ίδια δικαστήρια, ωστόσο εκτιμάται ότι εμμέσως έχουν σχέση με τα δικαστικά παρακυκλώματα, καθώς είναι γνωστό ότι στα δικαστήρια Πειραιά «αλώνιζε» ο αρχιμανδρίτης και πλέον έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού Ι. Γιοσάκης.

Επαναφέρουν εγκύκλιο για τον εκκλησιασμό μαθητών

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που αναφέρεται σε ζητήματα τακτικού εκκλησιασμού των μαθητών και έχει αποσταλεί σε γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Το συγκεκριμένο έγγραφο επαναφέρει στην επικαιρότητα το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Το υπουργείο Παιδείας σε προχτεσινή του ανακοίνωση σημείωνε ότι η παρακολούθηση και συμμετοχή των μαθητών στις δραστηριότητες της σχολικής μονάδας, σε ό,τι αφορά τόσο στο μάθημα των θρησκευτικών, όσο και στη συμμετοχή τους στην πρωινή προσευχή και τον εκκλησιασμό, καθορίζονται από την εγκύκλιο Φ. 200.21/16/139240/26-11-77 του υπουργείου Παιδείας. Είναι χαρακτηριστικό του πνεύματος που διέπει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, που εκδόθηκε πριν 28 χρόνια και σωστά από πολλούς εκπαιδευτικούς έχει καταστεί ανενεργή στην πράξη, τα όσα αναφέρει: «Ο προγραμματισμός του εκκλησιασμού των μαθητών, μια φορά την εβδομάδα ή τουλάχιστον ανά δεκαπενθήμερο, αποτελεί βασικό καθήκον των διευθυντών των σχολείων και του διδακτικού προσωπικού» (!). Βέβαια, το υπουργείο σπεύδει να διευκρινίσει ότι για όσους μαθητές δεν επιθυμούν την παρακολούθηση ή τη συμμετοχή τους στις ανωτέρω δραστηριότητες οι οποίες καθορίζονται από το παραπάνω πλαίσιο, ισχύει η εγκύκλιος Γ2/ 61723-13/6/2002, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η έγγραφη δήλωση των μαθητών ή των γονιών τους προκειμένου να απαλλαγούν. Ωστόσο, η παραπάνω ρύθμιση δεν αλλάζει το γεγονός ότι εν έτει 2005 το αναχρονιστικό θέμα του εκκλησιασμού εξακολουθεί να υφίσταται και είναι πλέον υπερώριμο να καταργηθεί και η εγκύκλιος του '77. Πάντως το γεγονός ότι κάποιοι σήμερα επαναφέρουν το θέμα δεν πρέπει να είναι άσχετο με μια προσπάθεια να «δοθεί χείρα βοηθείας» στην Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που βρίσκονται σε δύσκολη θέση με τα γνωστά φαινόμενα σήψης.

Προτάσεις για την ορκωμοσία του Προέδρου...

Δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που εκλέγονται στις περιφέρειες της Κρήτης και των Δωδεκάνησων, με επιστολή τους στην πρόεδρο της Βουλής πρότειναν «η ορκωμοσία του Προέδρου της Δημοκρατίας να γίνεται ενώπιον του προέδρου της Βουλής» και όχι του αρχιεπισκόπου.

Οι ίδιοι όμως πρόσθεσαν ότι αν δεν επιτευχθεί αυτό για διάφορους λόγους στην ορκωμοσία του Προέδρου «μαζί με τον μακαριότατο αρχιεπίσκοπο Αθηνών να παρίστανται και οι σεβασμιότατοι μητροπολίτες, Κρήτης και Δωδεκανήσου». Την πρότασή τους αυτή τη στήριξαν στο ότι ενώ «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι και Πρόεδρος Πάσης Ελλάδος», η Αρχιεπισκοπή Αθηνών «φέρει τον τίτλο "και πάσης Ελλάδος" κατά πλεονασμό χωρίς στην ουσία να είναι, αφού η Εκκλησία της Κρήτης είναι αυτοκέφαλη, η δε Δωδεκανήσου δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ