ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης

Καταγγελία της ΔΗΚΕΒΕ για το αίτημα της Ομοσπονδίας Εμπόρων που ζητά να περιοριστούν οι διαδηλώσεις

Αποπροσανατολιστική για το κίνημα των ΕΒΕ, άστοχη και «βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης» χαρακτηρίζει η ΔΗΚΕΒΕ Θεσσαλονίκης την πρόσφατη ενέργεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, να ζητήσει από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των πορειών και διαδηλώσεων των πολιτών, στο όνομα της προστασίας της ομαλής λειτουργίας των καταστημάτων.

«Η θέση αυτή της ΟΕΕΘ», τονίζει η ΔΗΚΕΒΕ, «εκτός του ότι είναι αντιδημοκρατική, δίνει λαβές σε δημάρχους γνωστούς για την αντιλαϊκή τους νοοτροπία (π.χ. Αθήνας), για εφαρμογή ανάλογων απαγορεύσεων. Γίνεται επίσης βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, που ψάχνει με το μικροσκόπιο να βρει φωνές που να συναινούν σε αυταρχικά μέτρα, παρόμοια μ' αυτά που πήρε κατά την επίσκεψη του αρχιμακελάρη Κλίντον. Στρέφεται δε και ενάντια σε συναδέλφους, γιατί πορείες κάνουν και οι φορείς των επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων και συνταξιούχων».

Η ΔΗΚΕΒΕ επισημαίνει ακόμα ότι η ενέργεια αυτή αναδεικνύει ένα θέμα που ούτε σαν «παρανυχίδα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί», μπροστά στη χιονοστιβάδα των αντιλαϊκών μέτρων που προκύπτουν από την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ και την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

Μέλημα της ηγεσίας των ΕΒΕ, τονίζει τέλος η ΔΗΚΕΒΕ, έπρεπε να είναι η μεθοδική προσπάθεια για συντονισμό της δράσης με άλλους φορείς που αγωνίζονται να σταματήσει η καθοδική οικονομική πορεία της χώρας, και όχι η προσπάθεια για επιβολή και άλλων αντιλαϊκών, αντιδημοκρατικών μέτρων.

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Ζητούν να μονιμοποιηθούν

Συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως και πορεία προς τη Βουλή, θα κάνουν σήμερα, στις 5.30 το απόγευμα, οι Σύλλογοι Υπαλλήλων και οι επιτροπές Εκτάκτων 15 Δήμων της Αττικής, με αίτημα να μονιμοποιηθούν όλοι οι έκτακτοι, ανεξάρτητα από το χρόνο προϋπηρεσίας τους, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Σχετική συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής που έχουν συγκροτήσει οι παραπάνω Σύλλογοι και Επιτροπές, κατά την οποία κατήγγειλλαν την κυβέρνηση πως με την τροπολογία που προωθεί στη Βουλή γενικότερα για τους εργαζομένους στο Δημόσιο, διαιωνίζει το καθεστώς των εκτάκτων και δε δίνει λύση στο πρόβλημα. Αντιπρότειναν - σχετικό ψήφισμα θα καταθέσουν σήμερα στον πρόεδρο και τα κόμματα της Βουλής - την μονιμοποίηση όλων όσων υπηρετούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ή με σύμβαση έργου, ή σε έργα αυτεπιστασίας, ωστόσο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ανεξάρτητα από το χρόνο προϋπηρεσίας τους. Το ίδιο ζητούν και για όσους εργαζόμενους έχουν προσληφθεί μέσα από δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά εργάζονται σε οργανωμένες υπηρεσίες των δήμων.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ), με απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, προτείνει να μονιμοποιηθούν όσοι υπηρετούν, τουλάχιστον 16 μήνες, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου ή σε έργα αυτεπιστασίας και καλύπτουν πάγιες και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αντίστοιχα, όσοι έχουν προσληφθεί μέσα από δημοτικές επιχειρήσεις και εργάζονται σε δημοτικές υπηρεσίες, η ΠΟΕ ΟΤΑ ζητά να μονιμοποιηθούν εφόσον έχουν 5ετή προϋπηρεσία.

Ανεξάρτητα από το τελικό περιεχόμενο που θα πάρει η τροπολογία της κυβέρνησης, το κύριο, οι πολιτικές της ευθύνες και επιλογές στην διατήρηση από τη μία των εκτάκτων και την ρουσφετολογική «αξιοποίησή» τους από την άλλη, παραμένει. Επιλογές που σχετίζονται με το... μέλλον που χαράσσει η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους, την μετατροπή δηλαδή του θεσμού σε επιχείρηση και των εργαζομένων σε απασχολήσιμους. Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση έχει στρώσει το έδαφος, δίνοντας στους Δήμους τη δυνατότητα ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών και πρόσληψης προσωπικού έξω από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Κάτι που τη σειρά του διασπά και την ενότητα του κλάδου.

ΚΑΒΑΛΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την περιμετρική

Λαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο 8ο Δημοτικό Σχολείο (χωράφας) Καβάλας διοργανώνουν αύριο Τετάρτη, 19 Γενάρη, η Προοδευτική Δημοτική Κίνηση Καβάλας και η ΝΑΣ, προκειμένου αγωνιστικά να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την υλοποίηση των υποσχέσεών της για ενίσχυση της περιμετρικής οδού, με δεύτερο τμήμα που θα συνέβαλε στη μείωση της κίνησης διερχομένων τροχοφόρων από τις βόρειες συνοικίες της πόλης, γεγονός που δημιουργεί ασφυκτικά προβλήματα στους κατοίκους.

Η συγκέντρωση, που θα γίνει στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, οργανώνεται με πρωτοβουλία της «Προοδευτικής Δημοτικής Κίνησης Καβάλας», με επικεφαλής το δημοτικό σύμβουλο, Δημήτρη Ζαχαριάδη, και τη ΝΑΣ, με επικεφαλής το νομαρχιακό σύμβουλο Βασίλη Λιόγκα, που καλούν το λαό της περιοχής να δώσει μαζικά το «παρών» στη συγκέντρωση και να απαιτήσει την άμεση εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων, για διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών ζωής των κατοίκων των βόρειων συνοικιών.

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Σταύρου Παναγιώτου και Μαρίας Μπόσκου, προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, για το πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για τη δημιουργία του Β' τμήματος της περιμετρικής οδού Καβάλας, ο κ. Κ. Λαλιώτης απάντησε ότι δε χρειάζεται η περιμετρική αυτή οδός σε μια πόλη όταν υπάρχει παράκαμψη, εννοώντας την Εγνατία που θα κατασκευαστεί στο μέλλον...

Μέχρι όμως να κατασκευαστεί η Εγνατία, όλη η κίνηση των διερχόμενων τροχοφόρων, συμπεριλαμβανομένων βαρέων οχημάτων, περνά από τις βόρειες συνοικίες της πόλης, με τα στενά δρομάκια και δημιουργεί όχι μόνο πρόβλημα υπερβολικής ρύπανσης και ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα, αλλά και κινδύνους σοβαρών ατυχημάτων.

Οι κάτοικοι πάντως είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους για ικανοποίηση του αιτήματός τους, γιατί γνωρίζουν ότι καμία κυβέρνηση δεν ικανοποιεί λαϊκά αιτήματα χωρίς τους αγώνες του ίδιου του λαού.

Στο Εφετείο για τις αποπλανήσεις

Αρχισε χτες στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών η δίκη του 56χρονου Γεράσιμου - Μπίλη Σαμαρά, ο οποίος κατηγορείται για δύο βιασμούς νεαρών κοριτσιών, πέντε αποπλανήσεις, μία αρπαγή ανηλίκου και άλλα αδικήματα. Πρωτοδίκως του είχε επιβληθεί κάθειρξη 24 χρόνων και 10 μηνών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σαμαράς επιβίβαζε τα θύματά του στο κλειστό φορτηγάκι του και τα οδηγούσε στην Πάρνηθα, όπου ασελγούσε σε βάρος τους και ύστερα τα εκβίαζε με φωτογραφίες για να μην τον καταγγείλουν. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι είναι θύμα της αστυνομίας και των ΜΜΕ...

Δημοτική αστυνομία σε ρόλο καταστολής;

Με πρόσχημα τον έλεγχο της λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων της χώρας και με αφορμή την επίθεση στον δήμαρχο Λειβαθούς Κεφαλληνίας από ανθρώπους της νύχτας, η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) ζητά τη δημιουργία ισχυρής Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε να περιέλθει η σχετική αρμοδιότητα στους Δήμους.

Για το θέμα συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, όπου αναμένεται να ζητηθεί από την κυβέρνηση η επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας Δημοτικής Αστυνομίας, που η ίδια είχε προαναγγείλει. Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ δε φαίνεται να διατυπώνει καμία αντίρρηση στο περιεχόμενο και τη δράση της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως έχει καταγραφεί σε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Δράση που θέλει το νέο αυτό Σώμα να αναλαμβάνει δραστηριότητες κατασταλτικού, ουσιαστικά, μηχανισμού και όχι ελέγχου εφαρμογής των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τη Δημοτική Αστυνομία προβλέπεται να στελεχώσουν έφεδροι αξιωματικοί, άτομα ειδικών δυνάμεων και άλλοι... παρόμοιας προϋπηρεσίας και νοοτροπίας. Παράλληλα, το νέο αυτό Σώμα, αναμένεται να «πληρώσουν» οι... γνωστοί χορηγοί, οι δημότες, καθώς όπως είχε δηλώσει στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, στη Ρόδο, ο υφυπουργός Εσωτερικών, η Δημοτική Αστυνομία θα χρηματοδοτηθεί από τους υπάρχοντες πόρους των δήμων.

Πιάστηκε για τις επιθέσεις σε ζευγαράκια

Συνελήφθη ο ένας εκ των τριών δραστών που τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούσαν ένοπλες επιθέσεις εναντίον ζευγαριών που επέβαιναν σε σταθμευμένα αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε ερημικά σημεία μεταξύ των περιοχών Ιωνίας και Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομία βρέθηκε στα ίχνη της σπείρας των τριών Αλβανών κατά την αξιολόγηση στοιχείων που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο του Ιωάννη Καραδόμνα, μετά την ένοπλη επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος και η φίλη το στις 6 του Γενάρη στο ύψος της αερογέφυρας Ωραιοκάστρου - Ευόσμου. Τα δύο θύματα αναγνώρισαν σε φωτογραφία τον Αλβανό υπήκοο Κρίστο Τέλλα, ο οποίος είναι σεσημασμένος για κλοπές, ως έναν από τους δράστες που με την απειλή κοντόκαννης καραμπίνας και μαχαιριού έσπασαν τα τζάμια του αυτοκινήτου, έκλεψαν από τον νεαρό 4.000 δραχμές και βίασαν την ανήλικη φίλη του.

Ο δράστης εντοπίστηκε και επάνω του βρέθηκε κανονικό αλβανικό διαβατήριο με τα στοιχεία Εντμοντ Μουρτζά. Κατά την ανάκριση ομολόγησε την πράξη του και κατονόμασε ως συνεργάτες του τον Μπαρά Νέντζα και κάποιον Μέχμι αγνώστων λοιπών στοιχείων και οι δύο. Ομολόγησε επίσης άλλες πέντε ένοπλες ληστείες και έναν βιασμό που διαπράχθηκαν από το καλοκαίρι του 1997 έως και το Δεκέμβρη του 1999, δύο εκ των οποίων δεν είχαν καταγγελθεί στα αστυνομικά τμήματα.

ΒΟΒΟΥΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Απομονωμένοι στην καρδιά της Πίνδου

Αποκλεισμένοι είναι οι κάτοικοι του χωριού Βοβούσα Ιωαννίνων, καθώς από τις γιορτές των Χριστουγέννων σημειώνονται διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και στις τηλεοπτικές λήψεις. Το θέμα φέρνουν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Τύπου και ΜΜΕ, Υγείας - Πρόνοιας και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Απ. Τασούλας και Μ. Μπόσκου.

Η απομόνωση του χωριού - υπογραμμίζουν οι βουλευτές στην Ερώτησή τους - επιδεινώνεται από την ανυπαρξία δημόσιας συγκοινωνίας και την έλλειψη αγροτικού γιατρού. «Ολα τα παραπάνω δυσκολεύουν τη ζωή των κατοίκων της Βοβούσας, οι οποίοι δικαιολογημένα εκφράζουν πικρόχολα σχόλια για το... μιλένιουμ», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΚΚΕ. Και ζητούν από τους παραπάνω υπουργούς να λάβουν μέτρα ώστε να επανέλθει το ηλεκτρικό ρεύμα, οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, οι τηλεοπτικές λήψεις στο χωριό, όπως επίσης να υπάρξει δημόσια συγκοινωνία και αγροτικός γιατρός.

ΣΥΚΕΕΣ
Ζητούν μόνιμη αστυνόμευση της περιοχής

Τη μόνιμη αστυνόμευση της περιοχής ζητά ο Δήμος Συκεών Θεσσαλονίκης μετά τα επανειλημμένα κρούσματα εγκληματικότητας που λαμβάνουν χώρα, ακόμη και εντός της αυλής του Δημαρχείου. Οπως επισημαίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, τα κρούσματα βίας και εγκληματικότητας σε κάθε τους μορφή αυξάνονται καθημερινά, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη δραστική και δυναμική παρέμβαση της πολιτείας και των αντίστοιχων οργάνων της.

Το αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου επανήλθε μετά από το βανδαλισμό που υπέστη το βράδυ της περασμένης Παρασκευής η αποθήκη που βρίσκεται εντός της αυλής του Δημαρχείου. Το συγκεκριμένο βράδυ άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια της αποθήκης και κατέστρεψαν δεκάδες λάμπες φωτισμού, προβολείς, ηλεκτρολογικό υλικό, εργαλεία και άλλα χρήσιμα αντικείμενα, που φυλάσσονται εκεί και αξιοποιούνται από διάφορες υπηρεσίες του Δήμου. Το συνολικό κόστος των ζημιών ανέρχεται στο ύψος του ενός εκατομμυρίου δραχμών.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που δίνει ο ίδιος ο Δήμος μεγάλες διαστάσεις έχουν προσλάβει οι ενοχλήσεις γύρω από τα μπαρ και τις καφετερίες, η αύξηση των κρουσμάτων κλοπών και διαρρήξεων σπιτιών, καταστημάτων και αυτοκινήτων, οι καταγγελίες για διακίνηση ναρκωτικών, η αύξηση των επιθέσεων σε ανύποπτους πολίτες, κυρίως οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες δημόσιων κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο των Συκεών απαιτεί από την πολιτεία να διαθέσει περιπολικά και άνδρες που θα στελεχώσουν το αποδυναμωμένο αστυνομικό τμήμα της περιοχής με σκοπό την αποτελεσματική αστυνόμευσή της.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπημένο μας πατέρα, αδελφό και θείο

ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΟΥΛΙΔΗ

ετών 86

που πέθανε την Κυριακή 16-1-2000 κηδεύουμε σήμερα Τρίτη 18-1-2000 και ώρα 2.30 μ.μ. από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Καισαριανής.

Τα παιδιά: Χριστίνα και Γιάννης Καλογήρου. Τα αδέλφια: Ελένη Δασκαλοπούλου, Μιχάλης και Λούλα Πουλίδη, Λίνα και Πέτρος Εγκαρχος. Τα ανίψια.

Παράκληση αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν στους «Γιατρούς του Κόσμου» και στο Παιδικό Χωριό SOS Βάρης.

Απολογούνται για τα επεισόδια

Στον 18ο τακτικό ανακριτή Αθηνών απολογήθηκαν χτες τρεις από τους 11 συνολικά νεαρούς, οι οποίοι συλλήφθηκαν την περασμένη Παρασκευή στα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από το Πολυτεχνείο, μετά το μαθητικό και φοιτητικό συλλαλητήριο. Αλλοι δύο απολογούνται σήμερα. Και οι πέντε αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος. Ειδικότερα, κατηγορούνται για παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών, έκρηξη, εμπρησμό, αντίσταση κατά της Αρχής και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Οι υπόλοιποι έξι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και τρεις ανήλικοι, παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο με τις κατηγορίες της σύστασης και συμμορίας, διατάραξης κοινής ειρήνης, αντίστασης κατά της Αρχής, βλασφημίας και εξύβρισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ