ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για την αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική δράση

Το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα βγαίνει στους δρόμους ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ο κύκλος των κινητοποιήσεων που πραγματοποιεί την περίοδο αυτή η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), οι οποίες στην παρούσα φάση θα κορυφωθούν την Παρασκευή 18 Μάρτη με τη μεγάλη συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, δίνουν με τον πιο σαφή τρόπο αυτήν τη διάσταση.

Οι κινητοποιήσεις αυτές πραγματοποιούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων, στις 20 Μάρτη, από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, τη συνεχιζόμενη κατοχή, με θύματα εκατοντάδες αθώους πολίτες, την κατάσταση στην Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν, την υποδούλωση της Γιουγκοσλαβίας με το Σύμφωνο Σταθερότητας και 5 χρόνια μετά το διαμελισμό και τη σφαγή των λαών της από τον πόλεμο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ωστόσο δεν έχουν επετειακό χαρακτήρα, αντίθετα αποτελούν ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης του ρόλου του αντιπολεμικού κινήματος.

Την περίοδο αυτή, όπου εντείνεται η προσπάθεια επιβολής της «νέας τάξης πραγμάτων», οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, καταστρατηγώντας τις καταστατικές αρχές του ΟΗΕ και τις στοιχειώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, εντείνουν την παγκόσμια στρατιωτική τους παρουσία και πυροδοτούν νέα κούρσα εξοπλισμών και παραγωγή νέων πυρηνικών όπλων. Παράλληλα, η ενεργοποίηση του Ευρωστρατού στην ΕΕ, αλλά και οι «ομάδες κρούσης» που προωθήθηκαν με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν πρόσθετους λόγους, ώστε να οικοδομηθούν οι προϋποθέσεις για μιαν ευρύτερη κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα ενάντια στην πολιτική που υπαγορεύουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε όλους τους τομείς της ζωής των εργαζομένων.

Σ' αυτήν την εξελισσόμενη πραγματικότητα, της εξάπλωσης της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, των επεμβάσεων και των πολέμων, των διαμελισμών και της αλλαγής συνόρων, οι ελληνικές κυβερνήσεις συμμετέχουν ενεργά, προσδοκώντας συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική λεία για να δυναμώνει το κεφάλαιο. Ο ελληνικός λαός, αναπτύσσοντας την αντιιμπεριαλιστική αντιπολεμική του δράση, δεν μπορεί να αρκείται στο «Οχι στον πόλεμο». Χρειάζεται να εναντιωθεί και να ορθώνει εμπόδια στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, στην αποστολή στρατού έξω από τα σύνορα, να απαιτήσει να γυρίσουν οι Ελληνες φαντάροι που δρουν σε ξένα εδάφη ως στρατός κατοχής, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, να φύγει η Ελλάδα από τους στρατιωτικοπολιτικούς ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς (ΝΑΤΟ), να μη συμμετέχει στον Ευρωστρατό. Αυτός ο αγώνας απαιτεί την πιο πλατιά συσπείρωση ενάντια στη σημερινή πολιτική και την εξουσία που την εφαρμόζει, έως την κατάργηση των αιτιών που γεννούν πολέμους.

Απέναντι σ' αυτήν τη γραμμή της απόκρουσης της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας σε όλα τα επίπεδα, βρίσκεται η γραμμή του εγκλωβισμού και της ενσωμάτωσης στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, που προβάλλεται από διάφορες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και οπορτουνιστικές. Εναν τέτοιο ρόλο έχουν αναλάβει τα διάφορα «φόρουμ». Δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ δεν ήταν ιδέα των κινημάτων, αλλά γεννήθηκαν - με τη στήριξη ακόμα και κυβερνήσεων - έξω από αυτά σαν αντίδραση στην εμφάνιση λαϊκών κινημάτων, στην ανησυχία που προκάλεσε σε κυρίαρχους κύκλους η έκρηξη στο Σιάτλ το 1999 και τα σημάδια μιας ριζοσπαστικοποίησης που ωρίμαζε.

Το αντιπολεμικό κίνημα, για να μπορέσει να παίξει το ρόλο του, θα πρέπει να λέει όλη την αλήθεια για το ρόλο, όχι μόνο των Μπους και Μπλερ, αλλά και συνολικά του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και να λέει τα πράγματα με το όνομά τους ως προς την ελληνική εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να την αντιπαλεύει ώσπου να την καταργήσει.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι φιλειρηνικές - αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με την πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ, έχουν ήδη προγραμματίσει τις παρακάτω συγκεντρώσεις - πορείες:

- ΑΘΗΝΑ: Παρασκευή, 18 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Παρασκευή, 18 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στις άλλες πόλεις

Την Τετάρτη, 16 Μάρτη:

- Στην Κομοτηνή, 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Την Παρασκευή, 18 Μάρτη:

- Στην Καβάλα, 7 μ.μ., το απόγευμα στην κεντρική πλατεία.

- Στην Αλεξανδρούπολη, 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

- Στην Καλαμάτα, 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

- Στην Πάτρα, στις 7.30 μ.μ., στην πλ. Γεωργίου.

- Στον Πύργο, στις 7 μ.μ., στην πλ. ΟΤΕ.

- Στην Κόρινθο, στις 6.30 μ.μ., στα Περιβολάκια.

- Στην Τρίπολη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- Στο Ναύπλιο, στις 7 μ.μ., στην πλ. Δημαρχείου.

- Στη Σπάρτη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- Στη Ζάκυνθο, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

- Στην Πρέβεζα, στις 7 μ.μ., στο Θεοφάνειο.

- Στην Καρδίτσα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

- Στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 7 μ.μ., στην πλατεία των Λιονταριών.

Το Σάββατο, 19 Μάρτη:

- Στα Τρίκαλα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Την Κυριακή, 20 Μάρτη:

- Παγκρήτια κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας.

Την Τετάρτη, 23 Μάρτη:

- Στη Λάρισα, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

ΕΔΥΕΘ
Εκδήλωση για τον Νίκο Νικηφορίδη

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα, για να τιμηθεί ο πρωτομάρτυρας του ελληνικού κινήματος ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης, οργανώνει η ΕΔΥΕΘ σήμερα, Κυριακή 6 Μάρτη. Ο Ν. Νικηφορίδης για τη φιλειρηνική του δράση καταδικάστηκε σε θάνατο από το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος και εκτελέστηκε στις 5 Μάρτη πίσω από το Επταπύργιο στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση που γίνεται και με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δημιουργία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στο Μνημείο του Ν. Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές (οδός Παπαναστασίου, απέναντι από την εκκλησία Αγ. Θεοδώρων).

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σήμερα η 15η Ειρηνοδρομία

Ο Δήμος Νίκαιας, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς (ΕΕΔΥΕ) και μαζικούς φορείς της πόλης, διοργανώνουν την 15η Ειρηνοδρομία - Λαϊκό Αγώνα Δρόμου «Μίμης Σεϊτανίδης» σήμερα, Κυριακή, 6 Μάρτη, στις 10 π.μ.

Η αφετηρία και ο τερματισμός είναι το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας). Η συγκεκριμένη ειρηνοδρομία γίνεται στο πλαίσιο του γιορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ