ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Βαθαίνει η αντεργατική επίθεση

Το Εαρινό Συμβούλιο της ΕΕ, στις 22 και 23 Μάρτη στις Βρυξέλλες, σηματοδοτεί και επίσημα την έναρξη μιας νέας επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, όπως, με λεπτομέρεια, περιγράφεται στα προπαρασκευαστικά ντοκουμέντα των ευρωπαϊκών οργανισμών (Κομισιόν, Κοινοβούλιο, Επιτροπές Κοινοβουλίου, Συμβούλια υπουργών ΕΕ), τα οποία αναμένεται να υιοθετήσει αυτούσια η Σύνοδος. Πυρήνα της ανασκόπησης αποτελεί η Εκθεση Κοκ, στην οποία καταγράφονται οι γενικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσουν τα κράτη - μέλη τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να προσεγγιστεί ο στόχος που έθεσε η στρατηγική της Λισαβόνας το 2000: Σε φάση όξυνσης του ανταγωνισμού, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ του αμερικανικού και του ραγδαία αναπτυσσόμενου Ασιατικού μέχρι το 2010.

Τα άμεσα καθήκοντα των κρατών - μελών, όπως με ψευδεπίγραφους τίτλους συμπυκνώνονται στην Εκθεση Κοκ είναι:

  • Η υλοποίηση της κοινωνίας της γνώσης
  • Η τήρηση των δεσμεύσεων στην εσωτερική αγορά
  • Η δημιουργία του σωστού κλίματος για τους επιχειρηματίες
  • Η δημιουργία μιας αγοράς εργασίας χωρίς αποκλεισμούς
  • Η δημιουργία ενός μέλλοντος βιώσιμου από περιβαλλοντική άποψη

Στην ουσία, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών καλούνται να εντείνουν τις δράσεις τους για την υλοποίηση των κατευθύνσεων, που συγκλίνουν στον έναν και μοναδικό στόχο: Να αυξηθεί η κερδοφορία του ευρωενωσιακού κεφαλαίου μέσα από την πλήρη απελευθέρωση των αγορών (βλέπε νέες ιδιωτικοποιήσεις), τη μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους εργασίας (μείωση έως και κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κατάργηση των κοινωνικών παροχών για εργαζόμενους και άνεργους) και τη δημιουργία μιας διευρυμένης δεξαμενής απασχολήσιμων, στην οποία πρέπει, πάση θυσία, να ενταχθεί μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών, νέων, μεταναστών και ηλικιωμένων, που σήμερα βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης.

Νέα αντεργατική συμφωνία

Στο Εαρινό Συμβούλιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταλήξουν σε μια νέα «Συνεργασία για την ανάπτυξη και την απασχόληση», ο χρονικός ορίζοντας της οποίας ξεπερνάει κατά πολύ το 2010. Θα πρέπει, ωστόσο, σύμφωνα με το «Σχέδιο δράσης» της Κομισιόν, να αποφέρει τα πρώτα μετρήσιμα αποτελέσματα μέχρι τα μέσα του 2006. Η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους δεν μπαίνει μόνο σε φάση όξυνσης, αλλά ομολογείται και ο μόνιμος χαρακτήρας της. Καταρρίπτονται έτσι οι ιδεοληψίες που υπερασπίζονται ότι το καπιταλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ μπορεί να εξανθρωπιστεί και να αποκτήσει φιλεργατικά χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα, τα αντεργατικά πυρά κυβέρνησης κεφαλαίου επικεντρώνουν - σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα της ΕΕ - κύρια στα εξής:

  • Την κατάργηση της πλήρους και σταθερής εργασίας, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της διά βίου κατάρτισης, με βάση τις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων («επιβάλλεται η επικέντρωση στους τύπους των συμβάσεων, στη διάρκειά τους και στην κινητικότητα της αγοράς εργασίας, προκειμένου να μειωθεί ο κύκλος και η ακαμψία της εργασίας και να επιτευχθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας», σημειώνεται στο Σχέδιο Δράσης που έχει καταθέσει η Κομισιόν).
  • Τη σύνδεση της παραγωγικότητας με τους μισθούς, ώστε να αποτελέσει άλλοθι για το βάθεμα της εκμετάλλευσης. Οι «μη παραγωγικοί» εργάτες θα αμείβονται λιγότερο και θα απολύονται ευκολότερα, όταν η εργοδοσία κρίνει ότι η απόδοσή τους δε συνδράμει τα πλάνα της κερδοφορίας τους («να εξασφαλιστεί ότι ο μισθός και οι άλλες εξελίξεις που σχετίζονται με το κόστος εργασίας θα ευθυγραμμιστεί με την παραγωγικότητα, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, εξαιτίας του κόστους εργασίας», Σχέδιο δράσης Κομισιόν)
  • Τη μείωση όσων δικαιούνται επίδομα ανεργίας, της διάρκειας παροχής του, μέχρι και την τελική κατάργηση του επιδόματος. Ανεργοι μέχρι 25 ετών θα δικαιούνται το επίδομα για έξι μήνες και θα το χάνουν, αν δε δεχτούν να απασχοληθούν σε όποια θέση τους υποδείξει το δουλεμπορικό γραφείο του ιδιωτικοποιημένου ΟΑΕΔ («υιοθέτηση αυστηρότερων προϋποθέσεων για τις παροχές της ανεργίας, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στα μέτρα των ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση σε 6 μήνες για τους νέους των 25 ετών και κάτω», Σχέδιο δράσης Κομισιόν)

Αντίστοιχα, το ξερίζωμα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, στοχεύοντας κυρίως:

  • Στη μείωση έως κατάργηση των πρόωρων συντάξεων που ισχύουν για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα και ορισμένες άλλες επαγγελματικές κατηγορίες και κοινωνικές ομάδες («Οι κυριότεροι τρόποι πρώιμης εξόδου από την αγορά εργασίας - ιδίως πρόωρη συνταξιοδότηση, τα επιδόματα ανεργίας και τα επιδόματα αναπηρίας - αποτελούν αντικείμενο κριτικής επανεξέτασης στα περισσότερα κράτη μέλη», Εκθεση Κομισιόν για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ενσωμάτωση).
  • Στην αύξηση της πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης, για δουλιά μέχρι τα βαθιά γεράματα («να ενθαρρύνουν τα κράτη - μέλη τους εργαζόμενους να συνταξιοδοτούνται αργότερα και να προσφέρουν ευκολότερη πρόσβαση στα συστήματα συμπληρωματικής σύνταξης», Εκθεση Κομισιόν)
  • Στη γενίκευση της ιδιωτικής Ασφάλισης, με μετακύληση όλου του κόστους στις πλάτες των εργαζομένων («εξετάζεται ο ρόλος της διαχείρισης των συνταξιοδοτικών ταμείων από τον ιδιωτικό τομέα» και «τα περισσότερα κράτη μέλη θεωρούν ότι τα ιδιωτικά ταμεία, επαγγελματικής ή ατομικής ασφάλισης θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον», Εκθεση Κομισιόν).

Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Ταξική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική

Το σύνολο των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ανάμεσά τους και η ελληνική, έχουν εκφραστεί ανεπιφύλακτα υπέρ των σκληρών μέτρων που προτείνονται για την επιτάγχυνση της στρατηγικής της Λισαβόνας. Τα κείμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρουν την υπογραφή και του Ελληνα επιτρόπου Σ. Δήμα, όπως και οι αντίστοιχες προτάσεις και γνωμοδοτήσεις των Συμβουλίων των Υπουργών συνυπογράφονται από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Δεν είναι όμως μόνο οι κυβερνήσεις. Είναι και τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της Λισαβόνας, όπως το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΝ που κουκουλώνει τον ταξικό χαρακτήρα της ΕΕ και καλλιεργεί αυταπάτες, προπαγανδίζοντας μια άλλη συμφωνία για την ανάπτυξη και την απασχόληση μέσα στα πλαίσια του συστήματος. Αλλά και συνδικαλιστικοί φορείς και συνδικάτα, όπως η ΣΕΣ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΓΣΕΕ στην Ελλάδα, που κατά δήλωση του προέδρου της Χ. Πολυζωγόπουλο έχει ανάγει την υπεράσπιση της Λισαβόνας σε πρώτιστο καθήκον.

Απέναντι σε όλα αυτά, οι εργαζόμενοι έχουν δυο δρόμους: ή να γίνουν χειροκροτητές και παθητικοί θεατές της πολιτικής που τους εξαθλιώνει και κλέβει των ιδρώτα τους ή να στοιχηθούν με τις ταξικές δυνάμεις και το ΚΚΕ στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Οι καθημερινές μάχες για το δικαίωμα στη δουλιά, στην Ασφάλιση, στην προστασία των ανέργων, τότε μόνο μπορεί να είναι αποτελεσματικές, όταν υποτάσσονται στον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της για το ξερίζωμα της βαθιά αντιλαϊκής κυρίαρχης πολιτικής. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα μπορούν να διαμορφώσουν σήμερα τις προϋποθέσεις να γίνουν κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν, όσο περισσότερο απορρίπτουν τα κόμματα και τις πολιτικές που στηρίζουν το κεφάλαιο και οργανώνουν τον αγώνα τους στη βάση των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών τους.

Στον Εβρο την Τετάρτη η Αλ. Παπαρήγα

Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές του Εβρου θα πραγματοποιήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, την ερχόμενη Τετάρτη 9 Μάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ