ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΑΡΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Αντιδραστικά μέτρα με ψευδεπίγραφους τίτλους

Ξεκινάει την Τρίτη το Εαρινό Συμβούλιο, με τα δικαιώματα των εργαζομένων να είναι «κλειδωμένα» στο στόχαστρο του κεφαλαίου και των Ευρωπαίων ηγετών

Οι ψευδεπίγραφοι τίτλοι της «Εκθεσης Κοκ» για διατήρηση του «παραδοσιακού κοινωνικού μοντέλου στην Ευρώπη» και τη «βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων», δεν μπορούν να κρύψουν το μέγεθος και το χαρακτήρα της νέας αντεργατικής επίθεσης που ετοιμάζονται να συνομολογήσουν οι αρχηγοί των κρατών - μελών στο Εαρινό Συμβούλιο, που ξεκινάει την Τρίτη στις Βρυξέλλες (22 και 23 Μάρτη). Τα κείμενα των ευρωπαϊκών οργανισμών, στα οποία εξειδικεύονται οι γενικές κατευθύνσεις της Ομάδας Κοκ, φανερώνουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι η λεγόμενη «ανασκόπηση της στρατηγικής της Λισαβόνας» καμιά θετική σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά μοναδικός της στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στην παγκόσμια αγορά. Ορισμένα παραδείγματα:

1. Λένε ότι στόχο πρέπει να αποτελεί «η τήρηση των δεσμεύσεων στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των κεφαλαίων και επείγουσα δράση για τη δημιουργία μια ενιαίας αγοράς υπηρεσιών» («Εκθεση Κοκ», σελ. 5)

Εννοούν: «Να τηρηθούν τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και μεταφορών, καθώς και των λιμενικών υπηρεσιών. Να εξαλειφθούν οι διοικητικοί περιορισμοί για τις επιχειρήσεις. Να αρθούν οι υπάρχοντες περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών» (Σχέδιο δράσης Κομισιόν, σελ. 4 έως 14).

Τι ετοιμάζουν: Με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς, οι κυβερνήσεις καλούνται να προωθήσουν θεσμικά μέτρα στη βάση του θεμέλιου λίθου της ΕΕ, που δεν είναι άλλος από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, προϊόντων, υπηρεσιών και εργαζομένων. Νέες ιδιωτικοποιήσεις θα προστεθούν σε όσες έχουν ήδη γίνει, με άμεσες συνέπειες στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Η πλήρης απελευθέρωση των υπηρεσιών θα πλήξει άμεσα και μια σειρά από επαγγέλματα που μέχρι σήμερα απολάμβαναν σχετική προστασία («κλειστά επαγγέλματα») και θα δώσει ορμή στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στο χώρο των υπηρεσιών, με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους στις μικρές εγχώριες επιχειρήσεις και τις ίδιες τις μικρές επιχειρήσεις.

2. Λένε ότι πρέπει να επιτευχθεί «Η δημιουργία του σωστού κλίματος για τους επιχειρηματίες. Με διευκόλυνση της ταχείας εκκίνησης νέων επιχειρήσεων και δημιουργία ενός περιβάλλοντος πιο υποστηρικτικού για τις επιχειρήσεις («Εκθεση Κοκ», σελ. 4).

Εννοούν: «Νομοθεσία φιλικότερη στον ανταγωνισμό για μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και βελτίωση της παραγωγικότητας» και «να συμβάλουν τα κράτη - μέλη στη δημιουργία μιας ισχυρής ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης (...) με την προώθηση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων από τα πανεπιστήμια» (Σχέδιο Δράσης Κομισιόν, σελ. 15, 39 και 41).

Τι ετοιμάζουν: Νέοι πακτωλοί κονδυλίων, χρήματα των εργαζομένων της Ευρώπης, θα καταλήξουν στις τσέπες των βιομηχάνων για να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις. Θα διευρυνθούν τα προνόμια, οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο ζητάει και την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, ώστε ευκολότερα να προσαρμόζει το προσωπικό του στις ανάγκες της κερδοφορίας του. Ακόμα και οι πτωχεύσεις θα γίνονται με μηδενικό κόστος για τους μεγαλοβιομήχανους, προκειμένου να μη θίγεται η υστεροφημία τους και να μπορούν απρόσκοπτα να επανεπενδύουν τα κεφάλαια που απέσπασαν από την υπερεργασία των εργαζομένων πριν τους πετάξουν στο δρόμο.

Την ίδια στιγμή, η όποια ανάπτυξη στις υποδομές των κρατών - μελών (κατασκευές κ.ά.), υποτάσσεται στις ανάγκες της ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ακόμα και οι υποδομές, που σχετίζονται με τις κοινωνικές υπηρεσίες δένονται στο άρμα του κεφαλαίου: Τα κράτη - μέλη, για παράδειγμα, καλούνται να πολλαπλασιάσουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Δεν τους έπιασε η κοινωνική ευαισθησία, δεν το αντιμετωπίζουν ως κοινωνική ανάγκη. Θέλουν τις γυναίκες να εντάσσονται χωρίς προσκόμματα στην αγορά εργασίας, με μισθούς συμπληρωματικούς στο οικογενειακό εισόδημα και ελαστικά ωράρια, προκειμένου να εκμεταλλευτούν περισσότερη εργατική δύναμη για να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη. Στον ίδιο δρόμο και τα πανεπιστήμια που θα πρέπει να προσαρμοστούν πλήρως στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας: Το επιστημονικό δυναμικό που θα παράγουν θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με τομείς της παραγωγής που αποδεικνύονται κερδοφόροι για το κεφάλαιο, την ώρα που τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

3. Λένε ότι οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν για τη «δημιουργία μιας αγοράς εργασίας χωρίς αποκλεισμούς. Για την ταχεία παραγωγή αποτελεσμάτων, με βάση τις συστάσεις της Ειδικής Ευρωπαϊκής Ομάδας για την Απασχόληση. Ανάπτυξη των στρατηγικών για τη διά βίου μάθηση και την παράταση του επαγγελματικού βίου και υποστήριξη των συμπράξεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση» («Εκθεση Κοκ», σελ. 4).

Εννοούν: «Η πρόκληση είναι περισσότεροι άνθρωποι να ενταχθούν στην απασχόληση μέσα από την παροχή κινήτρων για τη μεγαλύτερη παραμονή στην εργασία που απαιτεί τον εκμοντερνισμό, (εννοούν παραπέρα χτύπημα), των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης. Να βελτιωθεί η προσαρμοστικότητα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και η ευελιξία της αγοράς εργασίας» (Σχέδιο Δράσης Κομισιόν, σελ. 43 έως 49).

Τι ετοιμάζουν: Εδώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες και το κεφάλαιο ξοδεύουν πολύ μελάνι, αφού οι προτεινόμενες αναδιαρθρώσεις στην αγορά εργασίας συνδέονται άμεσα με τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, δηλαδή να κάνουν πιο φτηνούς τους εργάτες για τις επιχειρήσεις. Η πλήρης και σταθερή εργασία τείνει στην πλήρη κατάργησή της, με τη μερική απασχόληση να ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Η παραγωγικότητα συνδέεται άμεσα με τους μισθούς, ενώ μειώνονται κατακόρυφα και όσοι δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Οι άνεργοι κάτω των 25 ετών θα δικαιούνται επίδομα μέχρι 6 μήνες, ενώ μετά θα πρέπει να ενταχθούν σε κάποια από τα προγράμματα απασχόλησης που υποδεικνύονται στα πλαίσια των «ενεργητικών πολιτικών για την απασχόληση» ή να εργαστούν σε κάποιους από τους χώρους που θα τους υποδείξουν τα δουλεμπορικά γραφεία.

Η πραγματική ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται, με τη μείωση των συντάξεων και την παροχή συμπληρωματικών για όσους επιλέξουν να παραμείνουν οικονομικά ενεργοί μέχρι τα βαθιά γεράματα. Οι πρόωρες και ορισμένες κατηγορίες ειδικών συντάξεων καταργούνται, ενώ η ιδιωτική Ασφάλιση γενικεύεται, για να καλύψει το κενό της Δημόσιας και να μετατραπεί σε χρυσωρυχείο για το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Η περιληπτική και ενδεικτική παρουσίαση των μέτρων που θα αποφασίσει το Εαρινό Συμβούλιο, ένα πράγμα επιβεβαιώνει. Οτι ακόμα χειρότερες μέρες περιμένουν τους εργαζόμενους, όσο δεν κάνουν το βήμα να αμφισβητήσουν την εξουσία του κεφαλαίου και τους πολιτικούς εκφραστές του, όσο δεν αποφασίζουν να αντιταχθούν και να απειθαρχήσουν με τον αγώνα τους σε όσα αντιδραστικά επιβάλλει η ΕΕ με την πλήρη συναίνεση και της ελληνικής κυβέρνησης.

Αντεργατική ομοφωνία

Τα συμφέροντα των εργαζομένων δεν μπορούν να ταυτίζονται με εκείνα των βιομηχάνων. Και καμιά στρατηγική επιλογή της ΕΕ, που επιβάλλει και χειροκροτεί το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, δεν μπορεί να περιέχει έστω και ένα φιλεργατικό μέτρο. Οπως είναι καθαρή πρόκληση για τους εργαζόμενους μια συνδικαλιστική ηγεσία, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που εγκρίνει τη νέα αντεργατική επέλαση να διατείνεται ότι τους εκπροσωπεί και υπερασπίζεται τα δικαιώματά τους. Μια μικρή μόνο αναδρομή στις θέσεις όσων τοποθετήθηκαν επί της «Εκθεσης Κοκ» το προηγούμενο διάστημα, αποδεικνύει πως το μέτωπο ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα τους χωράει όλους: Βιομήχανους, κυβερνήσεις και ξεπουλημένους συνδικαλιστές...

Είπαν και έγραψαν...

«Εμείς στη βιομηχανία συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η ατζέντα που συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Λισαβόνα το Μάρτη του 2000 είναι η σωστή. Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστα έχουν γίνει για την εφαρμογή της, την ώρα που άλλες οικονομίες (ιδιαίτερα των ΗΠΑ, αλλά εξελικτικά της Ινδίας και της Κίνας) έχουν επιταχύνει στη δημιουργία ισχυρών οικονομιών βασισμένων στη γνώση, που προσελκύουν υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας», Από την επιστολή του European Round Table of Industrialists στον Ολλανδό πρωθυπουργό και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29/10/2004.

«Σ' αυτό το στάδιο (σ.σ. μετά την πενταετή εφαρμογή της Λισαβόνας), επομένως, απαιτείται να δοθεί νέα ώθηση με την ανάληψη νέων κοινοτικών πρωτοβουλιών και συντονισμένων πολιτικών και προτεραιοτήτων, προκειμένου να καταστεί αξιόπιστο το οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα της Ενωσης. Η τοποθέτηση της ΟΚΕ εκφράζει την αγωνία των κοινωνικών εταίρων μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της διευρυμένης Ευρώπης μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι», Γνώμη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής επί της «Εκθεσης Κοκ» στις 14/12/2004.

«Η ατζέντα της Λισαβόνας δεν υλοποιείται όπως έχει συμφωνηθεί και αν δεν επιταχύνουμε την υιοθέτηση της συμφωνημένης νομοθεσίας στα κράτη - μέλη και των μεταρρυθμίσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο δε θα καταφέρουμε να καλύψουμε τη διαφορά ανταγωνιστικότητας που έχουμε σε σχέση με τη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία. Χρειάζεται να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας, να επιταχύνουμε τη διαδικασία αλλαγών στα κράτη - μέλη και στην Ενωση», Τοποθέτηση του ΣΕΒ επί της «Εκθεσης Κοκ» το Δεκέμβρη του 2004.

«Το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει όραμα και πρόταση για την Ευρώπη και αυτή πρέπει να προτάξουμε και να αναδείξουμε. Να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε τη στρατηγική της Λισαβόνας»,Χ. Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ομιλία σε εκδήλωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στις 3/12/2004.

Βιομήχανοι, κυβερνητικές επιτροπές και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες υπεραμύνονται της Λισαβόνας και της επικείμενης ανασκόπησης στο Εαρινό Συμβούλιο. Στην ομάδα που εκπόνησε την περίφημη «Εκθεση Κοκ», συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός διευθυντής της πολυεθνικής SES Global και ο πρόεδρος της Nokia. Μαζί τους και δυο κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΕ: Η Wanja Lundby- Wedin, πρόεδρος της Σουηδικής Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας και ο Friedrich Verzetnitsch, πρόεδρος της αντίστοιχης Αυστριακής Συνομοσπονδίας...

Με τα μονοπώλια ή με το λαό

Αναγκαία όσο ποτέ η συσπείρωση γύρω από την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ

Σε ανύποπτο χρόνο, αλλά σε άμεση σχέση με μία από τις πλευρές που αφορά στη στρατηγική της Λισαβόνας, σε ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 25 Μάη 2003, για την ανεργία και τις απολύσεις, το Κόμμα σημείωνε χαρακτηριστικά:

«Το πραγματικό δίλημμα που τίθεται επιτακτικά είναι: Με τα μονοπώλια ή με το λαό. Με το κεφάλαιο και τα κέρδη, ή με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν.

Ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά, κατά των απολύσεων και της ανεργίας, για την ίση μεταχείριση των δύο φύλων και των μεταναστών είναι συνδεδεμένος με την πορεία του αγώνα για ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Μόνον όταν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα πάρουν στα χέρια τους την ευθύνη και τα μέσα να καθορίζουν τι και πώς θα αναπτυχθεί, όταν δηλαδή κατακτήσουν τη δική τους εξουσία, μόνον τότε θα αρχίσει η αντίστροφη θετική μέτρηση στο ζήτημα της απασχόλησης, της λαϊκής κοινωνικής ευημερίας. Η αντίστροφη μέτρηση για διεθνείς σχέσεις της χώρας στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος των λαών.

Το ΚΚΕ παίρνει υπόψη τα σημερινά οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, των οικογενειών τους. Γι' αυτό και υποστηρίζει ότι ο αγώνας σήμερα πρέπει να αναπτύσσεται ενιαία προς δύο αλληλοσυνδεόμενες κατευθύνσεις: Από τη μια μεριά να καλλιεργεί και να αναπτύσσει τις προϋποθέσεις για ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και των φορέων της και από την άλλη να διεκδικεί προστασία των ανέργων, προστασία των δικαιωμάτων της λαϊκής οικογένειας, ώστε να μη μεγαλώσει ακόμα πιο δραματικά η εξαθλίωση και η φτώχεια. Αυτός ο αγώνας απαντά στα άμεσα προβλήματα, ανοίγει ταυτόχρονα προοπτική για το αύριο.

[...] Η οικοδόμηση του Μετώπου θα δώσει πολλαπλάσια δύναμη στο λαϊκό κίνημα, θα ανεβάσει την αποτελεσματικότητά του, θα επιβάλει παραχωρήσεις και κατακτήσεις. Θα οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας ισχυρής λαϊκής πλειοψηφίας, για να διεκδικήσει να περάσει η εξουσία στα χέρια του λαού. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ θα συμβάλει ουσιαστικά προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Σε συνθήκες λαϊκής οικονομίας μπορεί να τεθεί σχεδιασμένα και προγραμματισμένα σε πλήρη κίνηση ο πλούτος της χώρας, όλες οι αναπτυξιακές πηγές της. Μόνον έτσι μπορούν να αρχίσουν να γίνονται πραγματικότητα η πλήρης εργασία, η βελτίωση της ζωής του λαού, οι υψηλές παροχές και τα δικαιώματα ανάλογα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Οπλο θα είναι ο κεντρικός πανεθνικός οικονομικός μηχανισμός διεύθυνσης και εργαλείο ο κρατικός πανεθνικός σχεδιασμός, με προσαρμογή στο περιφερειακό, κλαδικό, διακλαδικό επίπεδο.

Για να υπάρξει προγραμματισμένη ανάπτυξη για το λαό απαιτείται τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να αποτελέσουν λαϊκή περιουσία, με την κοινωνικοποίησή τους, ενώ δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα της λαϊκής οικονομίας, που θα προστατεύει την εγχώρια παραγωγή, θα λειτουργεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών, ιδιαίτερα αυτών που είναι σε κλάδους μεταποίησης» (Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το πρόβλημα της ανεργίας και των απολύσεων, 25 Μάη 2003).

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι ο καθημερινός αγώνας για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας των ανέργων μόνο τότε είναι αποτελεσματικός, όταν συνδέεται άμεσα με την πολιτική πάλη για την ανατροπή της εξουσίας που γεννάει την ανεργία. Η συνδικαλιστική δράση ενάντια στις απολύσεις και το κλείσιμο των επιχειρήσεων μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, όταν στο στόχαστρο των εργατικών αγώνων μπει η μήτρα που γεννάει το πρόβλημα, το σύστημα που θεοποιεί την ανταγωνιστικότητα και το καπιταλιστικό κέρδος. Αντίστοιχα, η συντονισμένη πάλη ενάντια στις αντιασφαλιστικές και αντισυνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, μπορεί να δώσει διέξοδο μόνο όταν δεθεί με τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας που αντιμετωπίζει την ασφάλιση σαν «μη μισθολογικό κόστος» για τις επιχειρήσεις και τις συντάξεις σαν βαρίδι στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

ΚΕΙΜΕΝΑ: Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ