ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν για την ανάγκη επανέναρξης συνομιλιών για το Κυπριακό και ταυτόχρονα αποφάσισαν συνεχείς επαφές των κομμάτων τους, «σχεδόν επί καθημερινής βάσης» και σε ανώτατο επίπεδο, για προλείανση του εδάφους.

Χριστόφιας και Ταλάτ συναντήθηκαν χτες επικεφαλής αντιπροσωπειών των κομμάτων τους στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Μετά τη συνάντηση, που κράτησε δύο περίπου ώρες δήλωσαν ότι χρειάζεται ένας νέος διάλογος για λύση του Κυπριακού, στη βάση του «σχεδίου Ανάν» για εξεύρεση λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας. Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι πήγε στην κατεχόμενη Λευκωσία, παίρνοντας κλαδί ελιάς για ειρήνη.

Οι κ. Χριστόφιας και Ταλάτ επισήμαναν την ανάγκη να συνεχιστεί ο διάλογος των δύο κομμάτων σε υψηλό επίπεδο, αφήνοντας να νοηθεί ότι θα παρακάθονται και οι δύο στις επόμενες συναντήσεις των κομμάτων τους.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ άρχισε να θυμίζει τον Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Χριστόφιας αρκέστηκε να πει ότι ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν και από την άλλη πλευρά, αλλά αρνήθηκε να πει οτιδήποτε άλλο για να μη δημιουργήσει «πιο περίπλοκο κλίμα».

Ο κ. Ταλάτ όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόταση του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου για επιστροφή της Αμμοχώστου ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είπε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, για να δοθεί λύση στα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν τις δύο κοινότητες.

Νέες βολές κατά Ταλάτ

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κάλεσε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εάν ενδιαφέρεται για το μέλλον της Κύπρου, να αποφεύγει τις ανοίκειες δηλώσεις και τους χαρακτηρισμούς, που προβαίνει το τελευταίο διάστημα εναντίον της ελληνικής κυπριακής πλευράς.

Ο κ. Ιακώβου σχολίαζε τις δηλώσεις Ταλάτ στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή», με τις οποίες καταφέρεται εναντίον του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

Γενικά, είπε, την τελευταία περίοδο ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προβαίνει σε δηλώσεις που δεν είναι τόσο υποβοηθητικές στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. «Εάν ο κ. Ταλάτ ενδιαφέρεται για το μέλλον τότε η διάθεσή του πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις δηλώσεις του», είπε ο κ. Ιακώβου.

Σχολιάζοντας πληροφορίες περί ανοίγματος προξενείου του ψευδοκράτους στο Λος Αντζελες, ο κ. Ιακώβου είπε ότι οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θεωρεί εντελώς απίθανο οι Αμερικανοί να ενέκριναν κάτι τέτοιο.

Συνάντηση Ερντογάν - Ανάν

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» μετέδωσε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει συνάντηση στη Μαδρίτη για συζήτηση του Κυπριακού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο κ. Ερντογάν θα αναχωρήσει από την Τουρκία για τη Μαδρίτη στις 10 Μαρτίου, για να παρευρεθεί σε Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία, την Τρομοκρατία και την Ασφάλεια.

Προγραμματίζεται ο κ. Ερντογάν να έχει διμερείς επαφές με ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για συζήτηση σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού, μετέδωσε το «Ανατολή».

Στο μεταξύ, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» έγραψε χτες ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την υπό τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «κυβέρνηση» να επισκεφθεί την Αγκυρα.

Στην Αγκυρα θα μεταβούν ο «πρωθυπουργός» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, εάν η σύνθεση της νέας «κυβέρνησης» εξαγγελθεί σήμερα.

Οπως γράφει η εφημερίδα, μεταξύ των προς συζήτηση θεμάτων είναι και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβέρνησης

Ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα του οποίου ηγείται και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα συμφώνησαν στο θέμα του σχηματισμού ...κυβέρνησης, με κατανομή «υπουργείων» επτά προς τρία, αλλά υπάρχουν ακόμα ορισμένα θέματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν. Σχετικά με το θέμα των λεγόμενων προεδρικών εκλογών, ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι το κόμμα του πιθανόν να το συζητήσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, για να αποφασίσουν τι θα πράξουν.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα είναι τελικά υποψήφιος στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Απρίλη, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε χτες βράδυ η ολομέλεια του κόμματός του.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι θα προσπαθήσει «να αντικαθρεφτίσει στις εκλογές τη λύση του Κυπριακού, με το στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την επιθυμία των Τουρκοκυπρίων για λύση του Κυπριακού». Είπε ακόμη ότι η υποψηφιότητά του «προσφέρει στην ελληνοκυπριακή πλευρά χέρι ειρήνης, για μια κοινή προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη βάση της πολιτικής ισότητας και στη βάση του σχεδίου Ανάν».

To Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης του Μουσταφά Ακιντζί αποφάσισε να κατέλθει με δικό του υποψήφιο στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα Κατεχόμενα. Ο υποψήφιος αναμενόταν να αποφασιστεί χτες το βράδυ σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του κόμματος.

Αντιιμπεριαλιστικό σάλπισμα

Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, που κορυφώνονται με το συλλαλητήριο της ΕΕΔΥΕ την Παρασκευή 18 Μάρτη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τη μεγάλη αντιπολεμική -αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, την Παρασκευή 18 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια, και την πορεία που θα ακολουθήσει στην αμερικάνικη πρεσβεία, με αφορμή τη συμπλήρωση στις 20 Μάρτη δύο χρόνων από την εγκληματική επίθεση και κατοχή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Ιράκ και έξι χρόνων από τη βάρβαρη επιδρομή του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και την κατοχή στο Κόσσοβο.

Κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα

Στα πλαίσια αυτά, ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.

  • Τετάρτη, 16 Μάρτη:

- ΚΟΜΟΤΗΝΗ στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

  • Παρασκευή 18 Μάρτη:

- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

- ΚΑΒΑΛΑ, στις 7 μ.μ., το απόγευμα στην κεντρική πλατεία.

- ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ, στις 7 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

- ΚΑΛΑΜΑΤΑ, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- ΠΑΤΡΑ, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Γεωργίου.

- ΠΥΡΓΟ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ.

- ΚΟΡΙΝΘΟ, στις 6.30 μ.μ., στα Περιβολάκια.

- ΤΡΙΠΟΛΗ, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- ΝΑΥΠΛΙΟ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

- ΣΠΑΡΤΗ, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

- ΖΑΚΥΝΘΟ, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

- ΠΡΕΒΕΖΑ, στις 7 μ.μ., στο Θεοφάνειο.

- ΚΑΡΔΙΤΣΑ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

- ΛΙΒΑΔΕΙΑ, στις 7 μ.μ., στον πεζόδρομο Μπουφίδου.

- ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία των Λιονταριών.

  • Σάββατο, 19 Μάρτη:

- ΤΡΙΚΑΛΑ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

  • Κυριακή, 20 Μάρτη:

- ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ κινητοποίηση στη Βάση της Σούδας.

  • Τετάρτη, 23 Μάρτη

- ΛΑΡΙΣΑ, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Αθήνα

Για τις επόμενες ημέρες στην περιοχή της πρωτεύουσας προγραμματίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, σήμερα Τετάρτη 9 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., πραγματοποιεί σύσκεψη τα γραφεία της (Ειρήνης - Βάλτου και Παπάγου 31) για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 18 Μάρτη. Επίσης, προωθείται ο συντονισμός με τις όμορες Επιτροπές Ειρήνης Δάφνης και Ηλιούπολης.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού, σήμερα Τετάρτη 9 Μάρτη, στις 6 μ.μ., καλεί στο 1ο ΚΑΠΗ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ (Β. Γεωργίου 40) σε σύσκεψη τους μαζικούς φορείς της πόλης για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 18 Μάρτη.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» Αμπελοκήπων και Πολυγώνου - Γκύζη, σήμερα Τετάρτη 9 Μάρτη στις 7 μ.μ. διοργανώνουν αντιπολεμική εκδήλωση στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ» (Δουκ. Πλακεντίας 3), με θέμα «Εξελίξεις - νέοι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί - επεμβάσεις, δραστηριότητες του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, το συλλαλητήριο της ΕΕΔΥΕ στις 18 Μάρτη».

Λάρισα

Την Τετάρτη, 16 Μάρτη, η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Διεθνείς Εξελίξεις». Εισηγητές θα είναι ο Δ. Αλευρομάγειρος, στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος θα μιλήσει για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις επιπτώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο και ο Β. Φίλιας, καθηγητής Κοινωνιολογίας, πρώην πρύτανης Πάντειου Πανεπιστημίου, που θα μιλήσει για τα δύο χρόνια μετά την επέμβαση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στο Ιράκ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συναυλία Ειρήνης

H ΕΔΥΕΘ διοργανώνει την Πέμπτη 17 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., συναυλία ΕΙΡΗΝΗΣ στην αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Συμμετέχουν οι αδερφοί Πρατσινάκη, η Ανθή Τατσιούλη, οι Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, ο Δημήτρης Νικολούδης, ο Γιώργος Λίζος, ο Απόστολος Σωτηρούδης, ο Σωτήρης Μπαλλάς και οι Μουσικοί της Θεσσαλονίκης. Εισιτήρια διατίθενται στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ (2310.220.571) και στις Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ