ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
Σελ. /40
Πλατύ και σχεδιασμένο άνοιγμα

Στα χέρια κάθε εργάτη η προκήρυξη της απεργίας
Στα χέρια κάθε εργάτη η προκήρυξη της απεργίας
Μ' ένα πλατύ και σχεδιασμένο άνοιγμα στους χώρους δουλιάς, συνδικαλιστές από τα ταξικά Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν σε όλη τη χώρα τη μάχη για την απεργία της 17ης Μάρτη. Το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ διακινείται καθημερινά σε χιλιάδες εργαζόμενους, μαζί με το κάλεσμα συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις, που έχουν οριστεί για την Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος, τη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου, τον Πειραιά στις 10 π.μ. στον Ηλεκτρικό Σταθμό και σε δεκάδες ακόμα πόλεις της χώρας.

Χτες, στις δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα όπου, παρά την κυριαρχία των συμβιβασμένων πλειοψηφιών οι εργαζόμενοι πίεσαν και κέρδισαν αποφάσεις για 24ωρη απεργία στις 17 Μάρτη, προστέθηκε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών.

Περιοδείες και συσκέψεις στην Αθήνα

Στην Αθήνα, κλιμάκιο του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαυρίκο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, περιόδευσε χτες στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και μίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους των μαγειρείων, των ραφείων και των πλυντηρίων. «Στις 17 Μάρτη απεργούμε με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές μας ανάγκες», σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος ανοίγοντας τη συζήτηση με τους εργαζόμενους. «Για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, για σύνταξη 960 ευρώ, στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Παιδείας, κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις και τη γιγάντωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα νοσοκομεία, την παράδοση της Δημόσιας Υγείας στους ιδιώτες. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι τα φέρνει βόλτα, πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο».

Στις σύντομες ομιλίες τους οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο «Σωτηρία», κάλεσαν τους εργαζόμενους να στηρίξουν τις συνεπείς ταξικές δυνάμεις στις προσεχείς εκλογές του Συλλόγου.

Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε και η σύσκεψη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας με εργαζόμενους μετανάστες, στα πλαίσια των πλατιών συσκέψεων που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις μπροστά στην απεργία. Στη συζήτηση που έγινε στα γραφεία του Συνδικάτου οι εργαζόμενοι μετανάστες μετέφεραν την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλιάς, αλλά και γενικότερα στην καθημερινότητά τους.

Στο χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας του Συνδικάτου, Γιώργος Θεοδώρου, τόνισε τη σημασία που έχει για τους μετανάστες, αλλά και τους Ελληνες εργαζόμενους ο κοινός αγώνας, με πρώτο σταθμό στις 17 Μάρτη, αφού τα προβλήματα και οι αιτίες που τα δημιουργούν είναι κοινά και για τους δύο. Με τη σειρά του ο Σήφης Μαυροκεφαλίδης εκ μέρους της ΕΕΔΑΑ υπογράμμισε ότι το κύριο για τους μετανάστες είναι να ξεπεράσουν το φόβο που εσκεμμένα τους δημιουργείται και να οργανώσουν την πάλη τους και μέσα από τις κοινότητές τους, για τη διατήρηση του πολιτισμού και της ταυτότητάς τους, αλλά και μέσα από τα ταξικά συνδικάτα για να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και μεροκάματα.

Αύριο, οι εξορμήσεις στην Αθήνα συνεχίζονται στις επιχειρήσεις «Μεβάγκο», «Στέρεο», «Κρατέξ», «Χερουβείμ» και «Πετρόλα», στους εργάτες των δήμων Φιλαδέλφειας και Καλλιθέας, στις κλινικές της Κηφισιάς, στους εργαζόμενους της Ακρόπολης, στο υπουργείο Εμπορίου, στην ΕΥΔΑΠ Πειραιά, στις φαρμακοβιομηχανίες της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, στα σούπερ μάρκετ «Καρφούρ», «Σκλαβενίτης» και «Βασιλόπουλος» στους Αμπελόκηπους και στην εταιρία φύλαξης «Βάκενχατ».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
«Βήματα» αγώνα και συντονισμού της δράσης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των συντονιστικών
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των συντονιστικών
Τα αγωνιστικά τους βήματα ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που χτυπά τα δικαιώματά τους, συντόνισαν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Συντονιστικών Εργαζομένων στους ΟΤΑ, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, στα ΑΕΙ - ΤΕΙ και των Επιτροπών Σχολικών Φυλάκων. Μια συγκέντρωση που ανέδειξε την ανάγκη συντονισμού της δράσης και, στα πλαίσια αυτά, ότι πρέπει να δυναμώσει η μάχη, ώστε η 17 Μάρτη να γίνει απεργιακή ημέρα όλων των εργαζομένων.

Τα συνθήματα που ακούστηκαν στη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης υπογράμμισαν ότι ο αγώνας ενάντια στην πολιτική χτυπήματος της μόνιμης και σταθερής εργασίας, στους χαμηλούς μισθούς και τις συντάξεις, στις άθλιες εργασιακές συνθήκες αφορά σε όλους τους εργαζόμενους. Στο πανό των ταξικών δυνάμεων στους ΟΤΑ αναγραφόταν η απαίτηση για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ και σύνταξη στα 55 για τους άντρες και στα 50 για τις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, η Επιτροπή Σχολικών Φυλάκων από το Δήμο Αθήνας έκοψε τούρτα, καθώς όπως είπε η εκπρόσωπός τους, Μάρθα Τσιτσώνη, «σήμερα "γιορτάζουμε" τέσσερα χρόνια εργασιακής και πολιτικής ομηρίας, τέσσερα χρόνια μαύρης εργασίας. Ελπίζουμε ο αγώνας μας να τους αποτρέψει να μας πουν "και του χρόνου"».

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος. Εκπρόσωποι των συγκεντρωμένων παρέδωσαν ψήφισμα στον υφυπουργό, κ. Νάκο, απαιτώντας να σταματήσει ο εμπαιγμός των συμβασιούχων και των χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνται με διάφορες μορφές ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Ο υφυπουργός δήλωσε αναρμόδιος για να απαντήσει. Η συγκέντρωση έληξε με τους εργαζόμενους να δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού στην απεργία στις 17 Μάρτη, στα μπλοκ των ταξικών δυνάμεων, και με την υπόσχεση ότι θα δώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας αυτής.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Ούτε λεπτό ανεκμετάλλευτο!

Με όλες τις δυνάμεις τους έχουν ριχτεί και στη Θεσσαλία οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη «μάχη» για την επιτυχία της απεργίας, την Πέμπτη 17 Μάρτη ώστε να φτάσει το κάλεσμα συμμετοχής παντού. Στις περιοδείες, στις εξορμήσεις που πραγματοποιούν με αμείωτη ένταση στους χώρους δουλιάς, έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους εργαζόμενους για τις αιτίες των προβλημάτων τους, αλλά και για τις προτάσεις διεξόδου απ'αυτά που προβάλλει με το διεκδικητικό πλαίσιό του το ΠΑΜΕ. Κι όσον αφορά στα μηνύματα που στέλνουν οι εργαζόμενοι σχετικά με την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αισιόδοξα.

Στη Λάρισα, οι συνδικαλιστές της ταξικής διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, που άμεσα πήρε απόφαση συμμετοχής στην απεργία, μέχρι στιγμής περιόδευσαν σε 150 εργασιακούς χώρους του νομού. Χτες περιοδείες έγιναν σε μεγάλα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και ιματισμού, όπως «ΜΠΕΤΙΝΑ», «ΣΤΑΦ», «ΓΚΡΟΥΠ ΦΑΣΙΟΝ» και μετάλλου. Ενόψει της απεργίας καθημερινά γίνονται συνεδριάσεις διοικήσεων των σωματείων καθώς και γενικές συνελεύσεις για να παρθούν αποφάσεις συμμετοχής.

Και στη Μαγνησία οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ προετοιμάζονται πυρετωδώς για την απεργία. Χτες κλιμάκια των συνδικαλιστών της περιόδευσαν σε τράπεζες και εμπορικά καταστήματα του Βόλου, ενώ σήμερα το πρωί το βάρος της δουλιάς θα δοθεί κυρίως στα εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής.

Στα Τρίκαλα, περιοδείες χτες έγιναν στα εμπορικά καταστήματα «ΧΟΝΤΟΣ ΣΕΝΤΕΡ» και «ΜΠΙΟΥΤΙ ΣΟΠ», στο εργοστάσιο της Ενωσης Συνεταιρισμών «ΜΕΤΕΩΡΑ» και στο Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων. Ανάλογες προετοιμασίες γίνονται και στο νομό Καρδίτσας από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Καθημερινή μάχη στους χώρους δουλιάς

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προετοιμασίες στην Πελοπόννησο, στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο, για την επιτυχία της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας, που καλεί το ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 17 Μάρτη. Η συνέχεια της μάχης για την ικανοποίηση ζωτικής σημασίας αιτημάτων που προβάλλει η εργατική τάξη μέσα από το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, με πρωτοπόρους τους συνδικαλιστές και τους εργάτες των ταξικών δυνάμεων, δίνεται καθημερινά με περιοδείες σε χώρους δουλιάς, συσκέψεις και συνελεύσεις εργαζομένων, συνεδριάσεις ΔΣ πρωτοβάθμιων σωματείων και άλλες δραστηριότητες.

Στην Πάτρα, μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ περιόδευσαν χτες στη Βιομηχανική Περιοχή και συγκεκριμένα στα εργοστάσια «Φραγκοπαναγιώτη», «Περιβαλλοντολογική», «Γιένκο», «Ελας - Καν». Παράλληλα έγιναν εξορμήσεις στα εργοστάσια ιματισμού «Καλογεράκη» και «Ρέτζι», στα Νοσοκομεία «Αγιος Αντρέας» και στο Πανεπιστημιακό του Ρίου καθώς και σε οικοδομές.

Στην Κόρινθο έγιναν περιοδείες στο εργοστάσιο «Κεραφίνα», στη ΔΕΗ, στη Νομαρχία και στην Καθαριότητα. Στην Καλαμάτα, κλιμάκια του ΠΑΜΕ περιόδευσαν στα μηχανουργεία της πόλης, στις υπηρεσίες του δήμου και σε σούπερ μάρκετ. Στην Τρίπολη έγιναν εξορμήσεις στο ΙΓΜΕ, στη Νομαρχία και στο δήμο της πόλης και στο Αργος οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ περιόδευσαν στη ΔΕΗ, στο υποκατάστημα του ΙΚΑ, σε οικοδομές καθώς και σε σούπερ μάρκετ.

Στη Ζάκυνθο, εξορμήσεις έγιναν σε σούπερ μάρκετ, στον ΟΤΕ και στις υπηρεσίες του δήμου και στην Κεφαλονιά έγιναν εξορμήσεις σε πολυκαταστήματα και εμπορικά μαγαζιά.

Ακόμα πιο πλούσιο είναι το σημερινό πρόγραμμα των εξορμήσεων και περιοδειών αλλά και των αμέσως επόμενων ημερών σε χώρους δουλιάς, καθώς στόχος των Γραμματειών του ΠΑΜΕ στην περιοχή, είναι μέχρι τις 16 Μάρτη, το μήνυμα της απεργίας, να έχει φτάσει σε όλους τους χώρους δουλιάς.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Εκεί που στενάζει ο εργατόκοσμος

Με ένα κόκκινο γαρίφαλο για κάθε γυναίκα εργαζόμενη, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτή Πειραιά, επισκέφτηκε χτες το πρωί τα τσαγκαράδικα ΒΙΟΓΙΑΝ και SANTE στην περιοχή του Ρέντη, θυμίζοντας πως η χτεσινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας είναι σύμβολο αγώνων. Αγώνες που πρέπει να ενταθούν για την καλυτέρευση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία και των συνθηκών εργασίας και ζωής για όλους. Ταυτόχρονα, όμως, η περιοδεία ήταν ενταγμένη και στο σχεδιασμό για τη διάθεση όλων των δυνάμεων, έτσι ώστε να γίνει η απεργία της 17 Μάρτη ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Ιδιαίτερη ήταν η αγωνία των εργαζομένων για το πότε πια, όπως αναρωτιούνταν, θα πάρουν τη σύνταξή τους, με τις αλλαγές που προωθούνται στο ασφαλιστικό και την ακρίβεια να κατασπαράζει το εισόδημά τους. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφεραν, τα ελάχιστα χρήματα που βγάζουν, αναγκάζονται να τα δαπανούν για να μορφώσουν τα παιδιά τους ή για να γιατρευτούν, αν τύχει και αρρωστήσουν.

Η Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε σε όλους τους εργαζόμενους τις αιτίες και τους υπεύθυνους για την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται σήμερα τα λαϊκά στρώματα, καθώς και τα χειρότερα που αναμένουν τους εργαζόμενους με τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, τις ιδιωτικοποιήσεις που επεκτείνονται, τη συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στο Πέραμα, την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων.

Απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις οι εργαζόμενοι, τόνισε, πρέπει να αντιταχτούν ενωμένοι. Να γραφτούν στα ταξικά σωματεία και μαζί με το ΠΑΜΕ να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Τους κάλεσε να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη και στη συγκέντρωση με σημείο συνάντησης για τον Πειραιά στις 10 π.μ. στο σταθμό του Ηλεκτρικού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αποφάσεις για 24ωρη απεργία

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 17 Μάρτη αποφάσισαν τα Νομαρχιακά Τμήματα Λέσβου, Σάμου και Μυτιλήνης της ΑΔΕΔΥ. Οι αποφάσεις αυτές - όπως και παρόμοιες αποφάσεις σωματείων στους ΟΤΑ - μαρτυρούν τη διάθεση των εργαζομένων για οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική που γεννά και οξύνει τα προβλήματά τους.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ), επισήμανε ότι οι αποφάσεις αυτές δείχνουν πόσο αναντίστοιχη ως προς τις ανάγκες και τις διαθέσεις των εργαζομένων είναι η απόφαση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και ΑΠ (ΣΥΝ) - για τετράωρη στάση εργασίας την ημέρα εκείνη. Επιπλέον, σημείωσε, ότι η στάση εργασίας ως μορφή κινητοποίησης δημιουργεί προβλήματα συμμετοχής σε μαζικούς χώρους δουλιάς (εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ κ.ά.). Και πρότεινε, για άλλη μια φορά, η ΑΔΕΔΥ να κηρύξει 24ωρη απεργία στις 17 Μάρτη στο Δημόσιο. Πρόταση η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης των αγώνων τους.

  • Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής αποφασίστηκε - ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Πιστοποίησης - να δοθεί η έδρα αντιπροσώπου για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ στις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στην Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Η έδρα αυτή είχε παρανόμως αφαιρεθεί με ευθύνη της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, στο πρόσφατο συνέδριό της.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ