ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Οχι στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με bachelor

Από τη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα
Στο σύνθημα «Πτυχία με αξία, δουλιά με δικαιώματα» επικεντρώθηκε η χτεσινή κινητοποίηση φοιτητών και σπουδαστών στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας, όπου βγήκαν στους δρόμους με αφορμή την είσοδο στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την αναγνώριση τίτλων σπουδών και καταδίκασαν την πολιτική που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους.

Στην Αθήνα, φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια κι από εκεί ξεκίνησαν πορεία στο κέντρο της πόλης με σταθμούς στην οδό Μητροπόλεως, στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και τελικό προορισμό τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία τους ανέβηκε να επιδώσει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των συλλόγων στον αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου και σε εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων. «Στο διάλογό τους καμιά συμμετοχή, στα μέτρα της κυβέρνησης καμία ανοχή», «Καραμανλή, Γιωργάκη ακούστε το καλά: οι νόμοι της Μπολόνια θα μείνουν στα χαρτιά», βροντοφώναξαν οι φοιτητές, προτάσσοντας το αίτημά τους για Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο νομοσχέδιο που αφορά στην ισοτίμηση των πτυχίων μας με τα τρίχρονα bachelors», είπε ο Θ. Πάνος εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, προσθέτοντας ότι με το νομοσχέδιο αναγνωρίζονται πλήρως οι κύκλοι σπουδών της Μπολόνια και οι πιστωτικές μονάδες και ξεκαθάρισε ότι το φοιτητικό και το σπουδαστικό κίνημα το επόμενο διάστημα θα είναι στο δρόμο για να βάλει φραγμό στην πολιτική που υλοποιεί τις κατευθύνσεις της Μπολόνια.

Στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Στη Θεσσαλονίκη φοιτητές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, έκαναν πορεία μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και στη συνέχεια μαχητική διαδήλωση διά μέσω της Εγνατίας οδού, που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εξω από το υπουργείο εκπρόσωπος του Συντονιστικού κάλεσε τους φοιτητές να συμμετέχουν μαζικά σήμερα το πρωί στις 9 στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στις 12.30 μ.μ., στη συγκέντρωση στην πλατεία Χημείου.

Επίσης, έγινε κάλεσμα συμμετοχής στους φοιτητές για την απεργιακή κινητοποίηση που καλεί το ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη, την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση της ΕΔΥΕΘ στις 18 Μάρτη και το γιορτασμό του Κιλελέρ στις 20 του Μάρτη. Υπενθυμίζεται ότι το Συντονιστικό καλεί σε σύσκεψη φορέων την Πέμπτη 10/3, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα Φυσικού του ΑΠΘ, μαζικούς φορείς με θέμα τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών φορέων της περιοχής στην απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μάρτη.

Δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, ενώ στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε μαζική εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τον προσχηματικό διάλογο της κυβέρνησης.

Σε κατάληψη του Πρυτανείου του Πανεπιστημίου Πάτρας προχώρησαν χτες το πρωί φοιτητές του ιδρύματος, μετά από πρωτοβουλία του Συντονιστικού Φοιτητών ΑΕΙ, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές της Πάτρας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης με νέο συλλαλητήριο, σήμερα, Τετάρτη 9 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλ. Τριών Συμμάχων.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ
Καταψήφισε το ΚΚΕ

Με τις θετικές ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε χτες επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), ο οποίος θα αντικαταστήσει το ΔΙΚΑΤΣΑ. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ο εισηγητής του, Γιώργος Χουρμουζιάδης, έκανε λόγο για ταξικότητα στην κατανομή της γνώσης.

«Στην ουσία, η αναγνώριση (σσ των πτυχίων) συνιστά έναν άκρως πολιτικό όρο» και μάλιστα «με πολύ έντονο ταξικό περιεχόμενο», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας τη διαφωνία του Κόμματος με την πολιτική ουσία του εγχειρήματος, γιατί προωθεί την υποβάθμιση των σπουδών και τη λογική της υποταγής της Εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου. Κάνοντας συγκεκριμένες παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο ο Γ. Χουρμουζιάδης είπε ότι «γίνεται μια κατηγοριοποίηση των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων», ενώ σχολίασε ότι «υπάρχει άρνηση της οικουμενικότητας της γνώσης» σε μια εποχή που όλοι μιλούν για την «κοινωνία της γνώσης». Παράλληλα έκανε λόγο για «ομολογία της εμπορευματοποίησης των τίτλων», μιλώντας για πτυχία που θα αποκτούνται «με τρόπους όχι νόμιμους αλλά με πληρωμή», προσθέτοντας ότι «βλέπουμε διαφημίσεις όπου διαφημίζονται τρόποι χορήγησης με καταβολή χρηματικών ποσών». Οσον αφορά το νέο οργανισμό που θα αντικαταστήσει το ΔΙΚΑΤΣΑ, ο ΔΟΑΤΑΠ, «είναι ένα δαιδαλώδες κατασκεύασμα», με αυτοαναιρούμενες αρμοδιότητες των οργάνων του. Οσον αφορά τις επιμέρους διατάξεις του προτεινόμενου νόμου ο Γιώργος Χουρμουζιάδης είπε ότι «σαφώς διακρίνονται τα πανεπιστήμια της ΕΕ και τα πανεπιστήμια εκτός αυτής» και «αυτό δημιουργεί προβλήματα», αφού «είναι δυνατό μαθήματα και επιστήμες να μην έχουν τις αντίστοιχες» στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της ΝΔ ο εισηγητής της, Φ. Τσαλίδης, σημείωσε πως το νομοθέτημα «θεραπεύει αδυναμίες, με αδιάβλητο και διαφανή τρόπο». Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Κ. Γείτονας σημείωσε ότι «ο ΔΙΚΑΤΣΑ είχε φθάσει στα όριά του» σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει το νόμο. «Κατά» τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γ. Δραγασάκης.

Φαινόμενα εκβιασμών σε σχολές

Πρωτοστατεί η ΔΑΠ

Σε «κράτος εν κράτει» μετατρέπεται συχνά η παράταξη της ΔΑΠ στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, άλλοτε με την ανοχή κι άλλοτε με τις πλάτες των διοικήσεων των ιδρυμάτων και των εκπαιδευτικών τους.

Ετσι, μετά τις καταγγελίες της Πανσπουδαστικής από τα ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά, ότι οι ΔΑΠίτες αλώνιζαν σε γραφεία καθηγητών και στις γραμματείες, φωτοτυπώντας και μοιράζοντας θέματα παλιών εξεταστικών στους σπουδαστές, τώρα η ΠΚΣ καταγγέλλει ότι η εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα η ΔΑΠ στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας, προβάλλεται και προπαγανδίζεται σε τέτοιο βαθμό από ορισμένους καθηγητές, σαν να ήταν εκδήλωση της ίδιας της σχολής. Συγκεκριμένα, μέλη της ΠΚΣ καταγγέλλουν ότι καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων (το όνομά του είναι στη διάθεση της εφημερίδας), ο οποίος είναι και ομιλητής στην εκδήλωση της ΔΑΠ είπε στους σπουδαστές ότι το μάθημά του μεταφέρεται στην ημερίδα της ΔΑΠ κι όποιος απουσιάσει από αυτήν θα πάρει απουσία!

Επίσης, η ΠΚΣ καταγγέλλει ότι στα Τμήματα Βιβλιοθηκονομίας και Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων των σχολών ΣΔΟ και ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας, η γραμματεία έδωσε τους καταλόγους και τα στοιχεία των φοιτητών στην παράταξη της ΔΑΠ, προκειμένου να διενεργήσει τις ανανεώσεις εγγραφών και να πάρει τις δηλώσεις μαθημάτων από τους φοιτητές κάποιων εξαμήνων!

Αντίστοιχα, η ΠΚΣ του Παντείου Πανεπιστημίου, καταγγέλλει ότι γνωστό στέλεχος της ΔΑΠ στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης τηλεφώνησε ημέρα Κυριακή από το τηλεφωνικό κέντρο του πανεπιστημίου στη φοιτήτρια του πρώτου έτους Πηνελόπη Καλογεροπούλου και τη ρώτησε αν θα πάρει μέρος στις φοιτητικές εκλογές κι αν όχι, της ζήτησε να του δώσει το βιβλιάριο σπουδών της για να μη χαθεί η δήθεν ψήφος της προς τη ΔΑΠ!

Η ΠΚΣ επισημαίνει ότι αυτά τα φαινόμενα αποτελούν «μέρος ενός αποτρόπαιου συστήματος εξαγοράς ψήφων, που έχει στηθεί μπροστά στις φοιτητικές εκλογές. Στόχος να ενισχυθούν με οποιονδήποτε τρόπο στα όργανα του φοιτητικού κινήματος οι παρατάξεις του συμβιβασμού και της υποτέλειας, να φανεί ότι οι φοιτητές στηρίζουν μέσω αυτών την πολιτική της διάλυσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της υποταγής στις επιταγές του κεφαλαίου και της ΕΕ που ευαγγελίζονται και προωθούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και οι εκφραστές της στα πανεπιστήμια ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Χρησιμοποιούν τέτοια βρώμικα μέσα, ενώ από την άλλη μιλούν για δημοκρατικές διαδικασίες. Μεταχειρίζονται τους φοιτητές σαν πελάτες. Τους "μαθαίνουν" από τώρα να έχουν το κεφάλι τους σκυμμένο».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

«Η πρόταση του ΚΚΕ για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, μόνη λύση στη βαθιά κρίση των ΤΕΙ», είναι το θέμα των εκδηλώσεων που διοργανώνονται σήμερα από τις αντίστοιχες Οργανώσεις ΤΕΙ της ΚΝΕ:

  • Στο κεντρικό κτίριο του ΤΕΙ Αθήνας, στο αμφιθέατρο Πληροφορικής στη 1 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Νίκος Καλούτσης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στο κτίριο «Σαρακάκη», στη 1 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Χάρης Βουρδουμπάς, στέλεχος του ΚΚΕ.
  • Στην ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ), στις 12 το μεσημέρι, θα μιλήσει ο Λάζαρος Σορόπουλος, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης, αύριο Πέμπτη η Οργάνωση Φυσικού Αθήνας της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η επιστήμη και ο κοινωνικός της ρόλος», στις 12 το μεσημέρι, στο «Αμφιθέατρο Αρίσταρχος» του Τμήματος. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Α. Αϊνστάιν, τη θέση του για το σοσιαλισμό, τη φιλειρηνική του δράση και γενικότερα τον κοινωνικό του ρόλο ως επιστήμονα. Θα μιλήσουν οι: Γιώργος Τριμπέρης, αντιπρόεδρος του Φυσικού Τμήματος, Μάνος Δανέζης και Στράτος Θεοδοσίου, μέλη του Διδακτικού κι Ερευνητικού Προσωπικού του Τμήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ