ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ «ΕΛΑ»
Παραλήρημα και αντιφάσεις από την Κυριακίδου

Στην προσπάθειά της να στηρίξει τις ίδιες της τις αντιφάσεις είτε στο στάδιο των δικών είτε στο στάδιο της προδικασίας, η Σοφία Κυριακίδου μίλησε χτες για όλους και όλα, εμπλέκοντας τους πάντες και τα πάντα.

Η μάρτυρας σε ερώτηση μέχρι πότε ήταν μέλος της οργάνωσης είπε ότι παίρνει πίσω όσα έχει πει για τη συμμετοχή της, ακόμα και το ότι ήταν περιφερειακό μέλος. Στη συνέχεια, όμως και όταν ρωτήθηκε πότε διαφώνησε και αποχώρησε είπε: «Διαφώνησα με τον ΕΛΑ, όταν έκανε σύμπραξη με την 1η Μάη και έβαλε βόμβα εκεί που υπήρχαν καθαρίστριες, όπως και όταν σκότωσαν τον ειδικό φρουρό Αμανατίδη. Αυτά είναι ενέργειες Γκεστάπο, όχι επαναστατών. Με τον Κανά και όταν είχαμε χωρίσει μιλούσαμε όχι μόνο για τον ΕΛΑ, αλλά και για τις άλλες οργανώσεις(...). Στο νυχτερινό Λύκειο που πήγαινα είχα ανταλλάξει τηλέφωνα με κοπέλες που ανήκαν στο ΚΚΕ(...). Αν ήξερε η αστυνομία πώς δρουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις θα τους είχαν συλλάβει κιόλας».

Λίγο πριν - ξεκινώντας το παραλήρημά της - είπεω ειρωνικά: «Δεν έχω διαβάσει Μαρξ, ενώ αυτοί που έχουν διαβάσει έλυσαν όλα τα προβλήματα της εργατικής τάξης», προσθέτοντας: «Εμείς δεν ήμασταν η ελίτ του Μαρξισμού. Συζητάγαμε για τον Μαρξισμό σε ταβέρνες και σε καφετερίες, στις γιάφκες θα λέγαμε τέτοια πράματα;».

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου οι αρμόδιες αρχές απάντησαν αρνητικά στο ερώτημα αν είχε ποτέ εκδοθεί ταυτότητα στο όνομα Στυλιανή Σκουτουδάκη, όνομα το οποίο η Κυριακίδου έχει πει ότι αναγραφόταν στην ταυτότητα που της έδωσε ο Κανάς για να νοικιάσει γιάφκα στην οδό Πολέμωνος.

Σε δήλωσή του ο Αγγελέτος Κανάς επανέλαβε τις κατηγορίες κατά του Χρήστου Τσιγαρίδα, χαρακτηρίζοντάς τον «καρφί των διωκτικών αρχών», στον οποίο στηρίζονται οι δίκες. Το αντάλλαγμα που κατά τον Κανά έχει πάρει ο Τσιγαρίδας είναι η διαγραφή των χρεών του και η σωτηρία των ξενοδοχείων που έχει στην Κίμωλο.

Σήμερα θα εξεταστεί η ενέργεια του ΕΛΑ κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ - ΤΣΟΥΝΑΜΙ
Προκάλεσαν τις ίδιες ψυχολογικές διαταραχές

Τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν ήταν φόβος, πανικός, αίσθημα αδιεξόδου, συναισθηματική άμβλυνση, σύγχυση, καχυποψία και εφιάλτες

Το ίδιο σύνδρομο που έπαθαν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής από το σεισμό της Πάρνηθας αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι των χωρών της Ν. Ασίας που επλήγησαν πρόσφατα από το φονικό τσουνάμι. Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως 1 στους 2, από τους κατοίκους των περιοχών που χτυπήθηκαν, θα αντιμετωπίσει έντονα ψυχολογικά προβλήματα, ενώ το 5-10% του πληθυσμού αυτού, θα έχει ψυχιατρικές διαταραχές συνυφασμένες με το στρες που προκαλείται από τις φυσικές καταστροφές.

Τα παραπάνω τόνισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Αθήνας και πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Γ. Χριστοδούλου, με την ευκαιρία της πρώτου Διατομεακού Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας που θα γίνει στην Αθήνα (12-15 Μάρτη).

Τα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν αμέσως μετά το τσουνάμι στην Ινδονησία, όπως εξήγησε ο Γ. Χριστοδούλου, ήταν φόβος, πανικός, αίσθημα αδιεξόδου, συναισθηματική άμβλυνση, σύγχυση, καχυποψία και εφιάλτες. Ακόμη, οι κάτοικοι ένιωθαν φόβο να ξαναβρεθούν στον ίδιο χώρο, φόβο για τη θάλασσα και αίσθημα κόπωσης. Τα ίδια ή παρόμοια συμπτώματα παρουσίαζαν και τα μέλη των σωστικών συνεργείων, αφού και οι ίδιοι είχαν νιώσει την καταστροφή ή είχαν συγγενείς που χάθηκαν από το τσουνάμι.

Το ίδιο σύνδρομο είχε παρατηρηθεί και σε κατοίκους της Αττικής μετά το φονικό σεισμό της Πάρνηθας το 1999. Μάλιστα, το 43% των ατόμων που απευθύνθηκαν για βοήθεια στις ειδικές υπηρεσίες της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστήμιου της Αθήνας είχαν μετατραυματικό σύνδρομο στρες.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το υψηλό ποσοστό οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα απευθύνθηκαν μόνα τους για βοήθεια και δεν αποτελούσαν πληθυσμιακό δείγμα.

Αναζητά οικογένεια

Γονείς, που μέσω της μακρόχρονης αναδοχής θα προσφέρουν στην Ελένη, ένα κοριτσάκι δυο ετών που γεννήθηκε με σύνδρομο Down, την ευκαιρία να μεγαλώσει στην οικογένειά τους με αγάπη και ασφάλεια, αναζητά το Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα».

Η Ελένη είναι ένα παιδί που εξελίσσεται σε σχέση με το πρόβλημά του. Περπατάει, λέει λεξούλες, παίζει με τα άλλα παιδιά. Είναι ένα χαρούμενο και κοινωνικό παιδί, που αν τοποθετηθεί άμεσα σε οικογένεια θα βοηθηθεί να αναπτύξει τις ικανότητές του.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις Μ. Γρηγοριάδου στο τηλέφωνο 210 26.40.614 και 210 26.27.155 και Ε. Μπουφίδη στο τηλέφωνο 210 26.40.618 κατά τις εργάσιμες μέρες από τις 8 π.μ έως τις 2.30 μ.μ.

ΜΥΚΟΝΟΣ
Οσοι πρόλαβαν κτίζουν παντού!

Στο καλάθι των αχρήστων πέταξε το ΥΠΕΧΩΔΕ τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας - τουλάχιστον σε δύο βασικά σημεία - κατά τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος με τη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου της Μυκόνου, προκειμένου να διευκολύνει την εκτός σχεδίου δόμηση στο νησί από διάφορους μεγαλοσχήμονες και μεγαλοξενοδόχους.

Ειδικότερα, το νομοθέτημα αυτό αναιρεί ουσιαστικά τον εαυτό του, καθώς προβλέπεται ότι όσοι το προηγούμενο διάστημα είχαν υποβάλει ακόμη και απλή αίτηση για οικοδομική άδεια θα μπορούν να χτίσουν χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς, αλλά με αυτούς τους χαλαρούς που ίσχυαν πριν. Επίσης, ενώ με τις νέες διατάξεις καταργούνται οι παρεκκλίσεις των 750 - 1200 - 2000 τ.μ. που επέτρεπαν τη δόμηση εκτός σχεδίου, αρκεί να υπάρχει «φάτσα» σε δημόσιες επαρχιακές οδούς, δε γίνεται το ίδιο και για τους ιδιοκτήτες των 4 στρεμμάτων στις περιοχές τουρισμού, όπου η αρτιότητα είναι τα 6 στρέμματα ή προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπου η αρτιότητα ανεβαίνει στα 10 στρέμματα. Κατά τα άλλα, θεσπίζονται κάποιες ζώνες προστασίας και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και ζώνη 100 μέτρων από το κύμα, όπου απαγορεύεται κάθε δόμηση. Επίσης ο συντελεστής δόμησης στις περιοχές τουρισμού μειώνεται από 2 σε 0,15 κλπ.

Η ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθηθεί και στα άλλα ΠΔ που αφορούν στα νησιά Νάξου, Ανδρου, Ιου, Λήμνου, Σύμης, Σύρου, Κέας, Ρόδου, Σίφνου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Πάρου, Αντίπαρου, Θήρας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Ικαρίας, Φούρνων, αλλά και παραλιακών περιοχών, όπως των ακτών Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, Χανίων, Κορινθιακού και Καβάλας, που το ΥΠΕΧΩΔΕ υπόσχεται ότι θα κατατεθούν εντός του 2005.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ
Νικητής η αποχή

Η αποχή ήταν ο μεγάλος νικητής των επαναληπτικών εκλογών για την προεδρία στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας (ΔΣΑ), καθώς μόνο το 53% των δικηγόρων της πρωτεύουσας προσήλθε στις κάλπες για να ψηφίσει.

Ο Δ. Παξινός, που είχε τη διακριτική υποστήριξη της ΝΔ, θα είναι για δεύτερη τριετία πρόεδρος του ΔΣΑ με ποσοστό 67,02%, έναντι 32,98% του Δ. Βερβερσού, ο οποίος πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, στο Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης πρόεδρος εξελέγη ο Δ. Γαρούφας με ποσοστό 55,97%, ενώ ο συνυποψήφιός του έλαβε 44,03%. Επίσης, στον Πειραιά πρόεδρος εξελέγη ο Κ. Πεταλάς με ποσοστό 52,99%, έναντι του Στ. Μανουσάκη που έλαβε ποσοστό 47,01%.

Μνημόσυνο τιμής

Μνημόσυνο τιμής στους ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες Μαρία Ρέππα, Γεωργία Πολυγένους, Μίμη Καμουτσή, Τάκη Τζούτη που εκτελέστηκαν στις 9 Μαρτίου 1949. Επίσης της Ισμήνης Σιδηροπούλου αλλά και όλων αυτών που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας και τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης και της δικαιοσύνης, πραγματοποιούν, σήμερα στις 4.30 μμ στο Α' Νεκροταφείο, συγκρατούμενοί τους στις Φυλακές «Αβέρωφ», συναγωνιστές και φίλοι. Θα καταθέσουν, όπως κάθε χρόνο 9 Μαρτίου, στο Α' Νεκροταφείο στεφάνι από δάφνη στη μνήμη τους. Η συνάντηση στα προπύλαια του νεκροταφείου, σήμερα στις 4.30 μμ.

Κλειστό τμήμα της Αττικής Οδού

Κλειστό λόγω έργων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου θα παραμείνει, από τις 10 αύριο το βράδυ ως τις 5 το πρωί της Παρασκευής, τμήμα της Αττικής Οδού στο ύψος του κόμβου Μαγούλας (κόμβος 2) στην κατεύθυνση προς Ελευσίνα.

Οπως ανακοίνωσε η εταιρία «Αττική Οδός ΑΕ», οι οδηγοί που κατευθύνονται προς Ελευσίνα, ακολουθώντας τις υποδείξεις και τις πινακίδες της Τροχαίας θα πραγματοποιούν μικρής κλίμακας παράκαμψη, θα εξέρχονται στον κόμβο 2 και θα εισέρχονται αμέσως από την είσοδο του ίδιου κόμβου προς Ελευσίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ