ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Επιτάχυνση της αντεργατικής επίθεσης

Ψηφίστηκε χτες η «Ενδιάμεση αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας»

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Εγκρίθηκε χτες κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η «Ενδιάμεση αναθεώρηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας», με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου και την επιτάχυνση της υλοποίησης των αντιλαϊκών - αντεργατικών πολιτικών για την επίτευξη του ως άνω στόχου.

Το Ευρωκοινοβούλιο με 514 ψήφους υπέρ, 110 κατά και 20 αποχές, σε σύνολο 644 παρόντων βουλευτών, ενέκρινε την περαιτέρω επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, την ελαστικοποίηση των σχέσεων και μορφών εργασίας, στο όνομα της «ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη, που επιτυγχάνεται μόνο μέσω των επενδύσεων».

Με την απόφασή του το Ευρωκοινοβούλιο επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά το ρόλο της ΕΕ, στο πλευρό των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, αναγνωρίζοντας την αποτυχία των στόχων του Μαρτίου του 2000 και προσυπογράφοντας ότι ο στόχος της ΕΕ, την επόμενη πενταετία θα πρέπει να είναι η επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας.

Το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της ΕΕ, μπορεί να πραγματωθεί μέσα από τη στρατηγική της Λισαβόνας και τους στόχους για την «απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα, την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος ως μέσα μίας αειφόρου οικονομίας με προσανατολισμό την ανάπτυξη».

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε κάνει λόγο για τις προσπάθειες που θα πρέπει να γίνουν «για την ολοκλήρωση της αγοράς», νομιμοποιώντας την πρόθεση για σκληρότερα μέτρα για τους εργαζόμενους... Γίνεται άλλωστε σαφές ότι οικονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν μόνο εάν «διατηρηθεί ο διεθνής ανταγωνισμός, η ευελιξία της οικονομίας και ιδιαίτερα της αγοράς εργασίας».

Ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο

Κατά τη διάρκεια των εργασιών για την έγκριση της Ενδιάμεσης Αναθεώρησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, υποστήριξε ότι η αναθεώρηση αυτή, στοχεύει σε καλύτερη ποιότητα ζωής, αύξηση του βιοτικού επιπέδου, ποιότητα στις δημόσιες υπηρεσίες, ασφάλεια κατά τη συνταξιοδότηση, ή την ασθένεια, ευκαιρίες στην εργασία και αξιοπρεπές ξεκίνημα για τους νέους...

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, παραδέχτηκε την αποτυχία της επίτευξης των στόχων κατά την πρώτη πενταετία, κάνοντας - ουσιαστικά - σαφές, ότι αν μέχρι σήμερα μιλούσαμε για πολιτική ενάντια στα λαϊκά στρώματα και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αυτό που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα, θα είναι ακόμα χειρότερο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για μία ΕΕ «με ανταγωνιστική οικονομία» και πολίτες - σκλάβους στην υπηρεσία του κεφαλαίου...

Οπως δήλωσε άλλωστε ο Χ. Μ. Μπαρόσο, «χωρίς ανάπτυξη, χωρίς δυναμική οικονομία, δε θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη, δε θα επιτύχουμε σύγκλιση μεταξύ των περιοχών και οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί μας στόχοι, θα αποτύχουν». Ανάπτυξη και δυναμική οικονομία, για την ΕΕ μεταφράζεται για τους εργαζόμενους σε απεμπόληση των όποιων κατακτήσεών τους και σε δημιουργία εργασιακού μεσαίωνα.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Προετοιμάζουν εργασιακό μεσαίωνα

Στη χτεσινή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, συζητήθηκε και η προετοιμασία της Εαρινής Συνόδου Κορυφής, που θα λάβει χώρα στις 22-23 Μάρτη, στις Βρυξέλλες, και αναφέρεται ουσιαστικά στην πιο επιτακτική εφαρμογή της στρατηγικής της Λισαβόνας.

Παίρνοντας το λόγο η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, είπε χαρακτηριστικά:

«Η ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, δε βάζει νέους στόχους, αλλά επανατοποθετείται ώστε να γίνει ανταγωνιστικότερη η οικονομία της ΕΕ, συγκριτικά με τις ΗΠΑ. Απαιτώντας κυρίως τη στενότερη συνεργασία και συντονισμό των κυβερνήσεων των χωρών - μελών, αλλά και την εποπτεία τους, για να ξεπεράσουν καθυστερήσεις που υπήρξαν από τις αντιθέσεις μεταξύ τους.

Επομένως, στο ευρωπαϊκό εαρινό συμβούλιο του Μάρτη, ετοιμάζεται καινούρια λαίλαπα ενάντια στο λαϊκό εισόδημα και τις υπόλοιπες λαϊκές κατακτήσεις. Αυτό εγγυάται ο απολογισμός της πρώτης πενταετίας εφαρμογής της στρατηγικής της Λισαβόνας, με την αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας, ανισότητας, αβεβαιότητας για τους εργαζόμενους και του περισσότερου πλούτου για την ολιγαρχία.

Οι αρχηγοί των κρατών - μελών θα αποφασίσουν πιο επιθετικά και με πιο γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσουν στην παραπέρα ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, περικοπές στο εργατικό εισόδημα και τις λαϊκές κατακτήσεις, νέο ασφαλιστικό, πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και γενίκευση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Ταυτόχρονα, θα πάρουν αποφάσεις που θα επιταχύνουν την πολιτική και στρατιωτική παρουσία της ΕΕ σε περισσότερες χώρες, και θα επισφραγίσουν το κοινό μέτωπο πολέμου ΗΠΑ - ΕΕ κατά των λαών, έτσι όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Πρόκειται για μέτρα που πλήττουν βασικά κοινωνικά και εργατικά δικαιώματα, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα προετοιμάζουν, αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της. Καλούνται οι εργαζόμενοι σε θυσίες για τη χειροτέρευση της ζωής τους. Υπάρχουν όμως και θυσίες που έχουν προοπτική καλύτερης ζωής για τα λαϊκά συμφέροντα. Είναι η οργανωμένη πάλη ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και εκμετάλλευση της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Εκεί βρίσκεται το μέλλον».

ΤΡΟΜΟ-ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Ευρω-σταυροφορία κατά των λαών

Η ένταση της ευρωκαταστολής στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας είναι το βασικό ζητούμενο της ευρωσύναξης κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα στη Μαδρίτη.

Ολοφάνερη προσπάθεια των διοργανωτών της «διεθνούς διάσκεψης» είναι να εκμεταλλευτούν τα 191 θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων πέρσι (11 Μάρτη) στα τρένα της Μαδρίτης, ώστε να δώσουν ώθηση στα σχέδια καθυπόταξης και τρομοκράτησης των λαών, με αφαίρεση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και δημιουργία νέων μηχανισμών καταστολής. Με άλλα λόγια, επιχειρείται να στηθεί και δικαιολογηθεί μια «σταυροφορία κατά της τρομοκρατίας», παρόμοια με αυτή που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ μετά τις δολοφονικές επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεταξύ των προτάσεων και «συμπερασμάτων» της διάσκεψης περιλαμβάνονται η διατύπωση ενός ενιαίου ορισμού για την τρομοκρατία, κατά τρόπο που να στρέφεται εναντίον όσων «σηκώνουν κεφάλι», καθώς και η σύσταση ενός ανεξάρτητου κέντρου για τον έλεγχο της χρηματοδότησης της παγκόσμιας τρομοκρατίας. Η διατύπωση για τον ορισμό της τρομοκρατίας αναφέρει ότι τρομοκρατία είναι κάθε επίθεση εναντίον πολιτών, όποιο και να είναι το κίνητρό της.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετέχουν 23 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και περισσότεροι από 200 ακαδημαϊκοί και... ειδικοί σε θέματα ασφάλειας από 52 χώρες. Στο συνέδριο θα συμμετέχει και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο οποίος θα έχει το μεσημέρι συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χ. Θαπατέρο, καθώς και με τους πρωθυπουργούς της Ρουμανίας και της Πολωνίας.

Το διεθνές συνέδριο πραγματοποιείται από την Τρίτη έως και σήμερα και η ημερομηνία επιλέχθηκε ούτως ώστε να συμπέσει με τις εκδηλώσεις μνήμης για τους 191 νεκρούς των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτης.

Στη σύνοδο συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ. Το «παρών» θα δώσει επίσης ο επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ Χ. Σολάνα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, ο αρχηγός της Ιντερπόλ Ρόναλντ Νομπλ και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκπροσωπηθούν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αλμπέρτο Γκονζάλες, ενώ θα παραστεί επίσης ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Μπιλ Κλίντον.

Στο πλαίσιο των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας της διάσκεψης επιστρατεύονται συνολικά 7.015 άνδρες της αστυνομίας και της πολιτοφυλακής, ένα αεροσκάφος «Awacs» του ΝΑΤΟ και δυο συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων.

Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα εισαχθούν στην «Ατζέντα της Μαδρίτης» - κατευθυντήριες για τη δημοκρατική απάντηση στην τρομοκρατία.

Ο φορέας που διοργανώνει το συνέδριο λέγεται «Το κλαμπ της Μαδρίτης» και αποτελείται από 40 πρώην επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων του κόσμου. Στόχος και προτεραιότητα της οργάνωσης είναι η συμβολή στην ενίσχυση της δημοκρατίας στον κόσμο, στόχος παράλληλος με αυτόν του Μπους για την «προώθηση της δημοκρατίας». Το δήθεν ευρωπαϊκό μοντέλο που λανσάρεται αυτές τις μέρες στη Μαδρίτη νομιμοποιεί την άσκηση βίας και τον προληπτικό πόλεμο, αλλά τάχα ως «τελευταίο καταφύγιο».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η Αγκυρα υποδέχεται θετικά κάθε προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού, αλλά επιμένει ότι το βασικό θέμα σήμερα είναι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ