ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες αιματηρές επιθέσεις

Κοντά σε κυβερνητική συμφωνία η σιιτική Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία και το Ενωτικό Κουρδικό Ψηφοδέλτιο

Επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε ξενοδοχείο στη Βαγδάτη, όπου μένουν Δυτικοί εργολάβοι...

Associated Press

Επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε ξενοδοχείο στη Βαγδάτη, όπου μένουν Δυτικοί εργολάβοι...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ.-

Με σταθερό και, μάλλον, κλιμακούμενο ρυθμό, συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Ιράκ εναντίον όλων όσοι θεωρούνται συνεργάτες ή μέλη των αντικατοχικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, μετά από πολλές μέρες διαβουλεύσεων, φαίνεται ότι οι δύο νικητές των εκλογών της 30ής Γενάρη, το Κουρδικό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο και η Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία, των σιιτών που υποστηρίχτηκε από τον Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι, κατέληξαν σε μια πρώτη συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας.

Το σιιτικό τέμενος Σαχιντάιν, στη Μοσούλη, έγινε, χθες το απόγευμα, στόχος ενός καμικάζι αυτοκτονίας. Η επίθεση εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια νεκρώσιμης τελετής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι νεκροί είναι περισσότεροι από 19, ενώ ορισμένες πηγές τους ανεβάζουν στους 36. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 25. Η επίθεση σημειώθηκε μετά από δύο μέρες που σημαδεύτηκαν από αλλεπάλληλα περιστατικά βίας, αλλά και συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και κατοχικών στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα στη Βαγδάτη, σε ενέδρα, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι σκότωσαν 2 Ιρακινούς αστυνομικούς και έναν αντισυνταγματάρχη της ιρακινής αστυνομίας. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση του Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι. Ιρακινοί αξιωματούχοι διέψευσαν τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, σύμφωνα με τις οποίες οι επιτιθέμενοι φορούσαν αστυνομικές στολές. Στο Κιρκούκ δολοφονήθηκε από αγνώστους στέλεχος του τηλεοπτικού σταθμού της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν, ενώ στη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης, από επίθεση με όλμους και χειροβομβίδες κατά αμερικανικής βάσης σκοτώθηκε 1 γυναίκα και τραυματίστηκαν άλλοι 3 άμαχοι.

Χθες, επίσης, η ιρακινή αστυνομία παραδέχτηκε ότι ουδέποτε έγινε «απόπειρα δολοφονίας», όπως είχε ανακοινωθεί την Τετάρτη, κατά του υπουργού Σχεδιασμού της προσωρινής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το αυτοκίνητο του υπουργού δέχτηκε «κατά λάθος» τα πυρά ξένων μισθοφόρων, που έχουν αναλάβει τη φύλαξη ξένης εταιρίας, ενώ διερχόταν από δρόμο της συνοικίας Μανσούρ. Από τα πυρά σκοτώθηκαν 2 από τους σωματοφύλακες του υπουργού.

Στημένες ιστορίες και κυβερνητικές συμφωνίες

Στις 16 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές της 30ής Γενάρη, κατά την οποία η νέα Βουλή θα συγκληθεί σε σώμα. Αυτό ανακοινώθηκε χθες με τη διευκρίνιση ότι η συνεδρίαση αυτή θα γίνει ακόμη και αν δεν έχει σχηματιστεί ακόμη κυβέρνηση.

Εντούτοις, φαίνεται ότι η σιιτική Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία, που υποστηρίχτηκε από την πλειοψηφία του ισχυρού σιιτικού κλήρου, και το Ενωτικό Κουρδικό Ψηφοδέλτιο (δηλαδή οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους), βρίσκονται πολύ κοντά σε μια κυβερνητική συμφωνία. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ενωτική Ιρακινή Συμμαχία αποδέχτηκε να συζητηθεί σοβαρά από τη νέα κυβέρνηση το κουρδικό αίτημα για επαναπατρισμό περίπου 100.000 Κούρδων στο Κιρκούκ και για προσάρτηση του Κιρκούκ στην περιοχή του Κουρδιστάν.

Σε αντάλλαγμα, οι Κούρδοι φέρονται να αποδέχτηκαν να αποκτήσουν μόνο μία υπουργική θέση. Κατά τα άλλα, Πρόεδρος του Ιράκ αναμένεται να εκλεγεί ο Κούρδος Τζαλάλ Ταλαμπανί και πρωθυπουργός ο ηγέτης του σιιτικού κόμματος «Ντάουα» Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Το ζήτημα του Κιρκούκ και το μελλοντικό καθεστώς του είναι από τα βασικά θέματα που έχει θέσει ως σημεία ανησυχίας η Αγκυρα.

Τέλος, χθες, στη δημοσιότητα δόθηκε η μαρτυρία ενός αποστρατευμένου Αμερικανού πεζοναύτη, σχετικά με τις συνθήκες σύλληψης του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο πρώην λοχίας Ναντίμ Αμπού Ράμπεχ, λιβανικής καταγωγής, υποστηρίζει ότι η σύλληψη έγινε ένα 24ωρο νωρίτερα από ό,τι ανακοινώθηκε. Υποστηρίζει ότι σημειώθηκε στην περιοχή Ντουρ του Τικρίτ και ότι ο Χουσεΐν βρισκόταν σε ένα φτωχικό σπίτι και όχι σε λαγούμι. Τονίζει ότι έγινε σκληρότατη μάχη, κατά την οποία σκοτώθηκε και ένας πεζοναύτης και καταλήγει ότι όλα όσα είδαν, στη συνέχεια, το φως της δημοσιότητας σκηνοθετήθηκαν για να κερδηθούν οι εντυπώσεις.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εσωτερικές εντάσεις

ΡΑΜΑΛΑ.--

Προειδοποίηση προς τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς απηύθυναν με ένα δυναμικό τρόπο ένοπλοι της οργάνωσης των «Μαρτύρων του αλ Ακσα» διαλύοντας, χτες, το σύνολο υψηλόβαθμων στελεχών της οργάνωσης «Φατάχ» στη Ραμάλα. Οι ένοπλοι μασκοφόροι εισέβαλλαν στην αίθουσα όπου γινόταν η συνεδρίαση περίπου 1.000 στελεχών της «Φατάχ» και ανάγκασαν τους συμμετέχοντες να εγκαταλείψουν το κτίριο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της ηγεσίας της οργάνωσης και της εμπλοκής της σε σκάνδαλα και σε υποθέσεις διαφθοράς.

Η συνεδρίαση αναβλήθηκε επ' αόριστον. Οπως δήλωναν στελέχη των «Μαρτύρων του αλ Ακσα» παραμένουν πιστοί στην ηγεσία της «Φατάχ» αλλά επιμένουν στην ανάγκη «μεταρρυθμίσεων και σοβαρών αλλαγών», ενώ ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται σε καμία περίπτωση να αφοπλιστούν. Αν και το χτεσινό επεισόδιο εκτιμάται από όλους ότι ήταν ένα «σαφές προειδοποιητικό μήνυμα» προς τον Αμπάς, ο ίδιος αρνήθηκε να το σχολιάσει. Αρκέστηκε απλώς να εκφράσει την ελπίδα ότι την επόμενη βδομάδα που η Παλαιστινιακή Αρχή θα συναντηθεί με εκπροσώπους των μαχητικών παλαιστινιακών οργανώσεων στην Αίγυπτο, θα επιτευχθεί επίσημη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο Αμπάς, όμως, στηλίτευσε τις, έστω και πιο σπάνιες, επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού κατά Παλαιστινίων μαχητών, τονίζοντας ότι δυσχεραίνουν πολύ την προσπάθειά του για αποκλιμάκωση. Χτες, ο ισραηλινός στρατός εντόπισε καταζητούμενο μαχητή της «Τζιχάντ» στο σπίτι του, ανάμεσα στην Τζενίν και στην Τουλκαρέμ. Μετά από αρκετή ώρα ανταλλαγής πυρών, ο στρατός ισοπέδωσε το κτίριο, σκοτώνοντας τον νεαρό Παλαιστίνιο.

ΓΑΛΛΙΑ
Μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία

Μια από τις συγκεντρώσεις στο Παρίσι

Associated Press

Μια από τις συγκεντρώσεις στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, αργά χτες το απόγευμα, στο κέντρο της πρωτεύουσας ως επιστέγασμα της 24ωρης γενικής απεργίας που παρέλυσε το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Κύριο αίτημα των απεργών είναι η αύξηση των μισθολογικών τους αποδοχών αλλά και η διατήρηση του 35ώρου ως έχει, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης Ραφαρέν για ουσιαστική περιθωριοποίησή του.

Η χτεσινή απεργία επηρέασε, κυρίως, τον τομέα των μεταφορών. Στα δύο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας παρατηρήθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις αλλά και ακυρώσεις πτήσεων, ενώ σοβαρότατα ήταν τα προβλήματα στους σιδηροδρόμους, στο μετρό και στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε όλες, σχεδόν, τις γαλλικές πόλεις. Ισως, το χειρότερο, για την κυβέρνηση Ραφαρέν, ήταν ότι η χτεσινή απεργία συνέπεσε με την επίσκεψη στη χώρα αντιπροσωπείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, με στόχο να εξετάσει, κυρίως, το σύστημα μεταφορών της χώρας για να αξιολογήσει την υποψηφιότητά του Παρισιού για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Η κατάσταση «δεν άλλαξε»...

ΜΟΣΧΑ, ΓΚΡΟΖΝΙ και ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αν και στελέχη της κυβέρνησης του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και κεντροδεξιάς κατεύθυνσης παρατάξεων, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Γκριζλόφ του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, επέχαιραν χτες για την «επιτυχία» του ρωσικού στρατού που συνιστά ο θάνατος του ηγέτη του αποσχιστικού Τσετσενικού κινήματος Μασχάντοφ, το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά μοιάζει ικανό να σταματήσει την αιματοχυσία στην Τσετσενία.

Ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε την 9η Μάρτη ότι η εκτέλεση του Μασχάντοφ«δεν αλλάζει ριζικά την κατάσταση στην Τσετσενία... Οι πραγματικοί οργανωτές του τρόμου βρίσκονται εδώ στη Μόσχα και κοντά στην πρωτεύουσα», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι ο κύριος υπεύθυνος για την κρίση είναι κατά τη γνώμη του ο πρώην πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν.

Χτες επιβεβαιώθηκε από διάφορες πηγές, περιλαμβανομένου του website που πρόσκειται στους αποσχιστές chechenpress.co.uk, ότι την «προεδρία» της Τσετσενίας εντέλλεται να αναλάβει ο Αμπντούλ - Χαλίμ Σαϊντουλάεφ, μια μάλλον άγνωστη φιγούρα που έως πρότινος ήταν «επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Σαρία της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ισκερίας» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό).

Η χτεσινή μέρα, πάντως, σημαδεύτηκε από την πολύνεκρη συντριβή ελικοπτέρου τύπου Mi-8 το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές, ήρθε σε επαφή με καλώδια υψηλής τάσης. Το πρακτορείο Ιντερφάξ έκανε λόγο για 12 νεκρούς και 2 τραυματίες--το AP έκανε λόγο για 13 θύματα και 2 τραυματίες.

Οι πτώσεις ελικοπτέρων στην Τσετσενία είναι συχνές: Το Σεπτέμβρη του 2004, συνετρίβη από άγνωστη αιτία Mi-24 με δύο νεκρούς, τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς Mi-8 καταρρίφθηκε με ένα νεκρό, τον Ιούλη του 2003 Mi-8 είχε συντριβεί με 5 νεκρούς, το Μάρτη του 2003 δύο Mi-24 είχαν συντριβεί με 4 νεκρούς «λόγω κακοκαιρίας», το Νοέμβρη του 2002 Mi-8 είχε καταρριφθεί με 9 νεκρούς, τον Οκτώβρη του 2002 Mi-8 είχε συντριβεί, προσπαθώντας να αποφύγει εχθρικά πυρά με ένα νεκρό, τον Αύγουστο του 2002 Mi-24 είχε καταρριφθεί με 2 νεκρούς. Η χειρότερη αεροπορική καταστροφή για τη Ρωσική αεροπορία στρατού, πάντως, σημειώθηκε την 19η Ιούλη του 2002, όταν ένα Mi-26 γεμάτο στρατιώτες είχε καταρριφθεί από πύραυλο, με 127 νεκρούς.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ. Σε 30 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών παιδιών από τροφική δηλητηρίαση σε σχολείο των Φιλιππίνων. Η πρόεδρος Αρόγιο έσπευσε να αυτοπροβληθεί εν μέσω της τραγωδίας ζητώντας «να χυθεί άπλετο φως» στην υπόθεση.

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ. Αναβλήθηκε την Τετάρτη για δεύτερη συνεχή μέρα η ψηφοφορία για την CAFTA, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Κεντρικής Αμερικής, μετά από νέες κινητοποιήσεις και τις συγκρούσεις αριστερών διαδηλωτών με μεγάλες δυνάμεις της αστυνομίας έξω από το Κογκρέσο της χώρας. Το Κογκρέσο αναμενόταν να επιχειρήσει να «περάσει» τη συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης (πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ώρα Ελλάδας).

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ. Η κυβέρνηση του Πακιστάν«παραδέχτηκε» χτες, για πρώτη φορά, ότι ο καθαιρεθείς επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της χώρας Α. Κ. Χαν«πέρασε τεχνολογία φυγοκέντρισης» στο Ιράν. Η σχετική φημολογία έχει προκύψει βάσει στοιχείων που «αποκάλυψαν» αμερικανικές και πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες.

ΣΟΦΙΑ. Το ΝΑΤΟ «εκσυγχρονίζει», με...«επένδυση» 59 εκατ. ευρώ δύο αεροδρόμια της Βουλγαρίας, τα οποία θα χρησιμοποιεί για στάθμευση και ανεφοδιασμό γιγάντιων μεταγωγικών αεροσκαφών και επιχειρησιακές του ανάγκες, μετέδωσε χτες το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚΙΕΒΟ. Κατέθεσε χτες ως μάρτυρας - αν και ορισμένοι τον θεωρούν ηθικό αυτουργό - για τη δολοφονία Γκονγκάτζε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Λέονιντ Κούτσμα.

ΠΑΡΙΣΙ - ΚΟΛΟΜΠΟ. Αναστολή των πληρωμών των δανείων έως τα τέλη του 2005, που έχουν λάβει Ινδονησία και Σρι Λάνκα, οι δύο χώρες που επλήγησαν βαρύτερα από το τσουνάμι, εξήγγειλε χτες η Λέσχη των Παρισίων. Στο μεταξύ στελέχη των «Τίγρεων των Ταμίλ» άρχισαν χτες περιοδεία στην Ευρώπη για να ζητήσουν βοήθεια για το βορρά της Σρι Λάνκα - που η κυβέρνηση αγνόησε.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ. Πάνω από 100 οικονομικοί πρόσφυγες από τη Σομαλία και την Αιθιοπία (ανάμεσά τους και παιδιά) πνίγηκαν χτες, ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν στις ακτές της Υεμένης αφότου το σκάφος που τους μετέφερε ναυάγησε.

ΒΕΛΓΙΟ
Αρνούνται να βγουν από το αεροπλάνο...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ομάδα 59 άοπλων (σύμφωνα με τις βελγικές αρχές) υποστηριχτών της ιρανικής μοναρχίας αρνούνταν χτες επί ώρες να εγκαταλείψουν αεροσκάφος της «Λουφτχάνσα» που προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών από τη Φρανκφούρτη θέλοντας (σύμφωνα με πληροφορίες) να επιδώσουν σε ΕΕ ή και ΝΑΤΟ... επιστολή και να αναδείξουν διεθνώς τα «προβλήματα του σημερινού Ιράν»...

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της βελγικής αστυνομίας, η υπόθεση δεν είναι περίπτωση ομηρίας: «Απλώς κάθονται στο αεροπλάνο και αρνούνται να βγουν... Δεν κρίθηκε απαραίτητη η άσκηση βίας και δεν ελήφθησαν έκτακτα μέτρα ασφαλείας». Εκπρόσωπος του αεροδρομίου πρόσθεσε πως η πρωτότυπη «διαμαρτυρία» των ταξιδιωτών (που όλοι τους διέθεταν ευρωπαϊκά διαβατήρια) δε διαταράσσει την ομαλή διεκπεραίωση των άλλων πτήσεων.

Ενας άνδρας που ισχυρίστηκε πως εκπροσωπούσε την ομάδα των 59 δήλωσε στο βελγικό τηλεοπτικό σταθμό VTM πως οι ταξιδιώτες «είναι αγγελιοφόροι της ειρήνης», «εναντίον της τρομοκρατίας», που «θέλουν να δείξουν στην υφήλιο τα προβλήματα, να δουν πως το Ιράν δεν είναι αυτό που βλέπει σήμερα ο κόσμος»...

Οσον αφορά στην επιστολή... αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αρκέστηκαν να πουν πως δεν εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις για τη λήξη του επεισοδίου.

ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Κλιμακώνεται η φραστική ένταση

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Είμαστε της άποψης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θα πρέπει να προβαίνουν σε ανεύθυνα σχόλια, όσον αφορά το νομοθετικό έργο της Κίνας», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Κονγκ Κουάν, απαντώντας σε δηλώσεις του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΚλίλαν. Ο τελευταίος είπε πως το νομοσχέδιο που αναμένεται να εγκριθεί τη Δευτέρα στην Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο για την Ταϊβάν «δε θα βοηθήσει». Ο Κουάν δήλωσε ακόμη ότι «ζητούμε από τις ΗΠΑ να συμμορφωθούν με τους κανόνες των διεθνών σχέσεων, να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν το νομοθετικό έργο της Κίνας και να μην προβαίνουν σε τίποτε που μπορεί να ενθαρρύνει τις αποσχιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν».

  • Την παραίτησή του υπέβαλε χτες ο πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ, Τουνγκ. Αναλυτές έκαναν λόγο για «παύση» του από το Πεκίνο. Τον διαδέχεται ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία, Ντάνιελ Τσανγκ, έως το 2007.
  • Νέο τραγικό δυστύχημα σε ανθρακωρυχείο της επαρχίας Σανξί σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Χτεσινά στοιχεία των αρχών ανέφεραν ότι 16 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν και 9 αγνοούνταν.
ΗΠΑ
Δεν περνά το «περιβαλλοντικό» νομοσχέδιο του Τζ. Ου. Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Γερουσίας των ΗΠΑ απέρριψε χτες συναφές νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους με το διττό επιχείρημα πως αφ' ενός θα συρρίκνωνε τους υπάρχοντες ελέγχους για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αφ' ετέρου δεν αντιμετώπιζε το πρόβλημα ανόδου θερμοκρασίας στον πλανήτη. Κατά του νομοσχεδίου ψήφισαν και ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, αλλά και ανεξάρτητοι, όπως ο Τζέιμς Τζέφορντς, που σημείωσε πως το νομοσχέδιο «θα έδινε το ελεύθερο στις βιομηχανίες να ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα για ακόμη μία δεκαετία»...

Αξίζει να αναφερθεί πως η καταψήφιση του κατ' επίφασην περιβαλλοντικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας έγινε λίγες μόλις ώρες από την ομιλία του Τζ. Ου. Μπους σε βιομηχανικό κέντρο του Οχάιο, όπου ζήτησε την προώθηση «μεταρρυθμίσεων» στον τομέα της ενέργειας, μεταξύ άλλων, δήθεν προς ενίσχυση της «απασχόλησης»...

ΗΠΑ
Αποχώρησαν από το προξενικό πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Βιέννης...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την αποχώρηση των ΗΠΑ από το «Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις» ανακοίνωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, με επιστολή που φέρει ως ημερομηνία την 7η τρέχοντος μηνός. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ» που αποκάλυψε την είδηση, η απόφαση ελήφθη όχι μόνον λόγω των προσφυγών σε ανώτερα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ που κάνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης αλλοδαπών θανατοποινιτών που καταδικάστηκαν δίχως να συμβουλευτούν ομοεθνή διπλωμάτη της πρεσβείας της χώρας τους στις ΗΠΑ (όπως προβλέπει και το προκείμενο πρωτόκολλο...) αλλά και για να προλάβουν τυχόν παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης της Χάγης «στο δικαστικό ποινικό σύστημα των ΗΠΑ» (όπως προκύπτει από την ερμηνευτική δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμετν, Ντάρλα Τζόρνταν)...

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως εμπνευστής του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου ήταν οι ΗΠΑ που το πρότειναν το 1963 και το επικύρωσαν (μαζί με τα δεκάδες μέλη της Σύμβασης της Γενεύης) το 1969. Οι ΗΠΑ επιπλέον ήταν η πρώτη χώρα που εφάρμοσε στην πράξη το πρωτόκολλο το 1979 στην υπόθεση ομηρίας 52 Αμερικανών στην Τεχεράνη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ