ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μονόδρομος η ενιαία πάλη των εργαζομένων

Από την εκδήλωση για το ασφαλιστικό στις τράπεζες
Από την εκδήλωση για το ασφαλιστικό στις τράπεζες
Η ανάγκη οι εργαζόμενοι στις τράπεζες να βάλουν στο περιθώριο τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να οργανώσουν και να συντονίσουν τη δράση τους για τη διεκδίκηση δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους και συγκρούονται με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και τους φορείς της, αναδείχτηκε στη χτεσινή εκδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό στις τράπεζες. Σε αυτή την κατεύθυνση, τονίστηκε ότι η 17η Μάρτη πρέπει να γίνει απεργιακή μέρα συντονισμένης δράσης όλων των εργαζομένων. Η εκδήλωση έγινε με τη συμμετοχή εργαζομένων και συνταξιούχων από τις τράπεζες αλλά και τις ΔΕΚΟ.

Ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη ρήξη με τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν το κεφάλαιο, ένταση της αντιπαράθεσης με τις συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και προβολή της ανάγκης για ενίσχυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Η επιτυχία της απεργίας στις 17 Μάρτη θα είναι βήμα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Η Αλ. Μπαλού, στέλεχος του ΠΑΜΕ στις τράπεζες, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και τις θέσεις των ταξικών δυνάμεων, υπογράμμισε ότι από το 1990 η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, το διαχωρισμό των εργαζομένων σε κατηγορίες. Ο αντιασφαλιστικός νόμος Ρέππα, που προβλέπει την ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ, επιδιώκει την παραπέρα συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Στόχος των ανατροπών σε κοινωνική ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις είναι η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Την πολιτική αυτή προωθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ενώ τεράστιες ευθύνες φέρουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Με κριτήριο, τόνισε, την ικανοποίηση των σύγχρονων πραγματικών αναγκών των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ παλεύει για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική, κοινωνική ασφάλιση (Ενιαίο Ταμείο Μισθωτών). Σε αυτή την κατεύθυνση και για την ισχυροποίηση της αντίστασης, σήμερα, παλεύει για ένα ενιαίο ταμείο κύριας σύνταξης και ένα ενιαίο ταμείο επικουρικής σύνταξης των τραπεζοϋπαλλήλων, απαιτεί την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κ.ά. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους ενάντια στη μοιρολατρία, στην υποταγή, στην αντεργατική πολιτική.

Ο Αντ. Αντύπας, συνταξιούχος από την ΑΛΦΑ ΜΠΑΝΚ, παρουσίασε αναλυτικά τις αρνητικές συνέπειες του νόμου Ρέππα για τους εργαζόμενους. Ο Π. Κονταρίνης, μέλος της ΔΗΣΕΚ, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις ιδιωτικές τράπεζες όπου τα προβλήματα των εργαζομένων και η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι πιο οξυμένα. Ο Ν. Σιτζάνης, από τον ΟΤΕ, και η Δ. Δερέμπεη, από τη ΔΕΗ, αναφέρθηκαν στα προβλήματα των κλάδων τους και ανέδειξαν ότι η αντεργατική πολιτική είναι η κοινή αιτία των προβλημάτων όλων των εργαζομένων. Ο Γ. Κουφός, από τη ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ, σημείωσε την ανάγκη έντασης της δράσης του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλιάς ώστε να σπάσει το κλίμα μοιρολατρίας που καλλιεργεί ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός, ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους. Ο Δ. Πολίτης, συνταξιούχους από την Εθνική, αναφέρθηκε στα κέρδη που θα έχει η τράπεζα από την εφαρμογή του νόμου Ρέππα και ο Σ. Συριανός, από την Αγροτική, επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν γενικές συνελεύσεις για να αναδειχτούν οι αιτίες των ανατροπών στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Ο Γ. Ποντικός, από την Πειραιώς, υπογράμμισε την ανάγκη συγκρότησης ταξικού πόλου και στο χώρο των τραπεζών. Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο Κ. Καραμπόκης από την Εμπορική. Ο Θ. Νικολάκης, από την ΑΛΦΑ, τόνισε ότι η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων αποβλέπει στην αύξηση των κερδών του κεφαλαίου αλλά και στην ενίσχυση της κυριαρχίας του. Τέλος, ο Γ. Νοταράς, από την ΑΛΦΑ, εστίασε στην ανάγκη κατάργησης των αντεργατικών νόμων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Π. Τσίρκας και Χρ. Σκεπετάρης από την ΕΓ του ΠΑΜΕ.

ΟΤΟΕ
Υποταγή στα συμφέροντα του κεφαλαίου

Οτι θα εφαρμοστεί ο αντιασφαλιστικός νόμος Ρέππα, δηλαδή ότι τα ειδικά ταμεία κύριας σύνταξης των τραπεζοϋπαλλήλων στην Εθνική, την Αγροτική και την ΕΤΒΑ θα ενταχθούν στο ΙΚΑ, συμφώνησαν οι τραπεζίτες με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησής τους. Το περιεχόμενο της συνάντησης γνωστοποίησε με δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δ. Τσουκαλάς, ο οποίος επισήμανε ότι πρόκειται για συμφωνία βασικών αρχών, στη βάση των οποίων θα συνεχιστεί ο «κοινωνικός διάλογος» για το ασφαλιστικό. Μια εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε η απεργία στις 17 Μάρτη να μη γίνει μια «εθιμοτυπική τουφεκιά στον αέρα», αλλά βήμα κλιμάκωσης των αγώνων και συντονισμού της δράσης ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες τους.

Μια συμφωνία αναμενόμενη - καθώς ουδέποτε υπήρξε διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών γι' αυτό το θέμα - και η οποία θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της κύριας σύνταξης όσο και αν η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ισχυρίζεται ότι τα ταμεία αυτά θα διατηρήσουν τους όρους συνταξιοδότησης μετά την ένταξή τους στο ΙΚΑ. Και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει - τόσο κατά την ένταξη όσο και σε διάφορες χρονικές περιόδους - την πραγματοποίηση αναλογιστικών μελετών, που μπορούν να αποφανθούν τη χειροτέρευση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης.

Ετσι, το δεύτερο μέρος της χτεσινής συμφωνίας, ότι ταυτόχρονα με τη διαδικασία ένταξης των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ θα υπάρξει και διαμόρφωση ενός Ενιαίου Ταμείου Επικούρησης και, μάλιστα, χωρίς να έχει συμφωνηθεί ο τρόπος λειτουργίας του, είναι κενό περιεχομένου. Η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ισχυρίζεται ότι το ταμείο αυτό θα αναπληρώσει όσα οι εργαζόμενοι θα χάσουν από την κύρια σύνταξη. Ισχυρισμός τουλάχιστον εξωπραγματικός, αφού η ίδια πλειοψηφία απεμπολεί τα βασικά ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, μέσω της ένταξής τους στο ΙΚΑ. Μετά από αυτά, μπορεί να ειπωθεί ότι μόνο για λόγους εντυπωσιασμού αναφέρθηκε πως η τρίτη βασική αρχή, στην οποία συμφώνησαν τραπεζίτες και συμβιβασμένη πλειοψηφία, είναι ότι η τελική «λύση» του ασφαλιστικού θα διατηρεί τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Αλλωστε, οι προθέσεις των τραπεζιτών φάνηκαν και από τη χτεσινή συνάντηση, όπου αρνήθηκαν να δεσμευτούν ότι οποιαδήποτε τελική συμφωνία θα αφορά όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και το ταμείο που θα δημιουργηθεί δε θα έχει ημερομηνία λήξης...

ΚΚΕ
Δώστε τώρα τα παρακρατημένα

Στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, παρέπεμψε ο υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας, αναφορικά με τα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα. Δήλωσε ενδεικτικά ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει τα αναδρομικά σε όλους τους δικαιούχους σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στο τέλος του Ιουνίου του 2006. Κάθε δικαιούχος θα λάβει τα αναδρομικά που προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι».

Οπως επισήμανε πάντως ανταπαντώντας ο Τάκης Τσιόγκας, επί των ημερών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ «τα κατώτατα όρια των ενσήμων ήταν 4.050 και το πήγατε στις 4.500 ένσημα». Μέμφθηκε τη ΝΔ ότι προχώρησε στην «αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Την αποσύνδεση των κατώτατων ορίων του ΙΚΑ από τα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Την κατάργηση της αναπροσαρμογής των συντάξεων με το σύστημα της ΑΤΑ. Την κατάργηση σταδιακά του υπολογισμού των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος άδειας. Με τον νόμο 2084/92 ανεβάσατε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες από εξήντα στα εξήντα πέντε δήθεν στο όνομα της ισότητας». Παράλληλα υπενθύμισε ότι «ο κύριος πρωθυπουργός με τη δικαιολογία ότι δεν έχετε χρήματα, είπε ότι θα τα δώσετε σε πέντε εξαμηνιαίες δόσεις, δηλαδή από του χρόνου το καλοκαίρι και μέχρι το 2008 τα χρήματα αυτά. Δηλαδή, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Οι περισσότεροι δεν ξέρουμε αν θα είναι σε αυτήν τη ζωή. Την ίδια ώρα κάνετε τα πάντα για να αυξήσετε τα κέρδη των βιομηχάνων τα οποία εκτινάσσονται στα ύψη. Τράπεζες, οι βιομήχανοι, οι εμποροβιομήχανοι, θησαυρίζουν κυριολεκτικά. Τα χρήματα του ΛΑΦΚΑ να τα δώσετε όλα μαζί τώρα και με τόκο, κύριε υφυπουργέ και να αυξήσετε τις κατώτερες συντάξεις στα 960 ευρώ το μήνα. Αυτή είναι η απαίτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ