ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Φανατικός υπέρμαχος της ΕΕ

«Ενα όχι σ' αυτή τη συνταγματική συνθήκη θα ανοίξει το δρόμο σε μια νέα συνθήκη...», αυτή η - από μόνη της αρκούντως αποκαλυπτική - φράση από το σχέδιο διακήρυξης του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς δεν υιοθετείται απλά από το Συνασπισμό, αλλά όπως φαίνεται γίνεται η σημαία μιας εκστρατείας υπεράσπισης του ευρωενωσιακού οικοδομήματος. Το σχετικό απόσπασμα εξάλλου επέλεξε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος για να κλείσει την ομιλία του σε εκδήλωση του κόμματός του για το «ευρωσύνταγμα».

Διατηρώντας μια τέτοια θέση, είναι κατανοητό πόσο ενοχλεί την ηγεσία του ΣΥΝ η θέση του ΚΚΕ για διπλό ενιαίο «ΟΧΙ» στο «ευρωσύνταγμα» και την ΕΕ. Με πρόθεση να συρθεί ο λαός σε μια γραμμή υπεράσπισης της ΕΕ, υιοθετώντας την αποπροσανατολιστική θέση του ΣΥΝ για το «ευρωσύνταγμα» και μάλιστα σαν τη μοναδική που αντιτίθεται σ' αυτό, ο Αλ. Αλαβάνος ισχυρίστηκε χτες πως ο ΣΥΝ «έχει απομείνει μόνος του να επιχειρεί να εγγράψει το ευρωσύνταγμα στην πολιτική ατζέντα ως κεντρικό θέμα των πολιτικών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων» και ακόμα ότι «είμαστε, δυστυχώς, οι μόνοι που έχουμε ξεκινήσει εκδηλώσεις σ' όλη την Ελλάδα με περιεχόμενο το ευρωσύνταγμα εξηγώντας τη θέση μας»!

Η κριτική του απέναντι στο «ευρωσύνταγμα» για το οποίο δήλωσε πως «έρχεται να ενσωματώσει όλες τις βασικές συνθήκες που διαμόρφωσαν το σημερινό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης πάνω στη βάση της ανεξέλεγκτης αγοράς, του ανταγωνισμού και της αποδιάρθρωσης του κοινωνικού κράτους», μόνο ως υποκριτική μπορεί να εκληφθεί. Είναι γνωστό πως ο ΣΥΝ έδωσε θετική ψήφο στις συνθήκες που προηγήθηκαν, υιοθετώντας και στηρίζοντας τους στόχους της ΕΕ όπως αποτυπώθηκαν σ' αυτές. Τι άλλο, λοιπόν, εκτός από υποκρισία μπορεί να συνιστά η καταγγελία του «ευρωσυντάγματος» επειδή αυτό νομιμοποιεί «τους ιδεολογικούς και πολιτικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης»! Και τι άλλο εκτός από δημαγωγία αποτελούν δηλώσεις του τύπου «η επιβολή στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του αμερικάνικου μοντέλου στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ο δρόμος και το όραμα για την ήπειρό μας», όταν αυτό το μοντέλο έχει επιλεχτεί προ πολλού και εφαρμόζεται από το ευρωοικοδόμημα των μονοπωλίων, που ο Αλ. Αλαβάνος λαθροχειρώντας χαρακτηρίζει «ήπειρό μας».

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία ως προς τα «αισθήματα» που τρέφει το κόμμα του για την ΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ διαβεβαίωσε πως «η αντίθεσή μας στο ευρωσύνταγμα είναι θέση και πρόταση για μια διαφορετική Ευρώπη, για την προώθηση μιας πολιτικής ενοποίησης», ενώ - άγνωστο από πού αντλώντας το δικαίωμα - χρέωσε αυτή του τη θέση στους εργαζόμενους, αποδίδοντάς τους και διαθέσεις να αγωνιστούν υπέρ της ευρωένωσης των δυναστών τους, των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, για να αποτινάξει την αμερικονοατλαντική κηδεμόνευση!

ΕΒΡΟΣ
Αυταπάτες καλλιεργούν τα στελέχη του ΣΥΝ

Ανακοίνωση της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ στις πληγείσες περιοχές

Την τακτική του «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε» ακολούθησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, στη διάρκεια της επίσκεψής του στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του Εβρου. Κουβέντα δεν είπε για τους υπεύθυνους και τις αιτίες που κάθε τόσο φέρνουν τους κατοίκους του νομού αντιμέτωπους με τις πλημμύρες και τη λειψυδρία. Αντίθετα, παρέπεμψε στην ΕΕ για τα αναγκαία έργα υποδομής και εξήρε την πρόταση του υπερνομάρχη Ροδόπης-Εβρου, Γ. Χατζόπουλου, στελέχους του ΣΥΝ, που εκλέχθηκε σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, για αναπροσαρμογή των καλλιεργειών στην παρέβρια περιοχή σύμφωνα με την αντιαγροτική αναθεωρημένη ΚΑΠ. Οι απόψεις του Γ. Χατζόπουλου είναι γνωστές στους αγρότες του Εβρου από τότε που υπερασπιζόταν τις αναδιαρθρώσεις και τις καλλιέργειες ...βατόμουρων, ενώ χλεύαζε τις μαχητικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών που πάλευαν για να σώσουν την παραγωγή και τη ζωή τους. Εξίσου γνωστή είναι και η θέση του ΣΥΝ που θεωρεί την ΚΑΠ μονόδρομο για την ...ανάπτυξη της γεωργίας.

Εναποθέτουν τη λύση του προβλήματος στην ΕΕ

Το γεγονός ότι σκόπιμα οι Αλ. Αλαβάνος και Γ. Χατζόπουλος και συνολικά ο ΣΥΝ καλλιεργούν αυταπάτες στο λαό της περιοχής όταν προτείνουν ένταξη των αναγκαίων έργων στο Δ΄ ΚΠΣ, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «εναποθέτουν τη λύση του προβλήματος στην ΕΕ, ενώ είναι γνωστό ότι η ΕΕ θεωρεί μη επιλέξιμα και αποτρέπει τη χρηματοδότηση αρδευτικών και αποστραγγιστικών έργων, γι' αυτό και μεγάλα έργα της περιοχής όπως το φράγμα Μ. Δέρειου, Ασπρονερίου, Μάνθειας με τα αντίστοιχα αρδευτικά και αποστραγγιστικά έργα δεν εντάχθηκαν στο Γ΄ ΚΠΣ».

Η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ ξεκαθαρίζει ότι τα προβλήματα των πλημμυρών και της λειψυδρίας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα των υδάτινων πόρων στη χώρα μας από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πολιτική με την οποία συμφωνεί και ο ΣΥΝ. Και καταγγέλλει πως σήμερα χρησιμοποιούνται ως άλλοθι πότε οι πλημμύρες και πότε η λειψυδρία για να αναγκαστούν οι αγρότες να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους.

«Η προστασία και ανάπτυξη των υδάτινων πόρων της χώρας αποτελεί μέγιστης σημασίας έργο υποδομής, που πρέπει να τίθεται σε προτεραιότητα. Αφορά την ποιότητα ζωής, την ανάπτυξη της οικονομίας, της αγροτικής παραγωγής, την προστασία του περιβάλλοντος, το μέλλον των πόλεων και της υπαίθρου», σημειώνει η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ. Ομως, ξεκαθαρίζει πως «η οριστική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων απαιτεί την ανάπτυξη ενός ισχυρού, μαζικού μετώπου πάλης του λαού που θα αντισταθεί στην αντιλαϊκή και αντιαναπτυξιακή πολιτική που ακολουθείται. Ενός μετώπου που θα διαμορφώσει τους όρους για την εφαρμογή μιας λαϊκής πολιτικής η οποία θα έχει στο κέντρο της προσοχής της την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων». Και εξηγεί: «Την επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων και την ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων διαχείρισης των υδάτινων πόρων του ποταμού Εβρου. Τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων με Περιφερειακή και Νομαρχιακή δομή».

Εξάλλου, η ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να απαιτήσει την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών, την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων όσοι επλήγησαν από τις πλημμύρες.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προσπάθειες αναθέρμανσης

Στην Αγκυρα τον επόμενο μήνα ο υπουργός Εξωτερικών

Επιβεβαιώθηκαν χτες από διπλωματικές πηγές στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οι πληροφορίες που έφεραν τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη να σχεδιάζει επίσκεψη στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η επίσκεψη του Πέτρου Μολυβιάτη προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα. Η συγκεκριμένη ημερομηνία της επίσκεψης θα οριστεί, όπως συνηθίζεται, διά της διπλωματικής οδού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως πιθανότερες ημερομηνίες για την επίσκεψη θεωρούνται η 12η και 13η Απρίλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβεβαίωση των προθέσεων του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών να μεταβεί στην Τουρκία, ήρθε μετά από την οριστικοποίηση του γεύματος εργασίας που θα έχουν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών την προσεχή Δευτέρα. Οπως είναι γνωστό από την περασμένη Τρίτη, οι Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να αναθερμάνουν τις διαδικασίες της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και να δώσουν μια ώθηση στο Κυπριακό. Για το λόγο αυτό συμφώνησαν να γευματίσουν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Οπως υποστηρίζουν κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δε θα πρέπει να αποκλειστεί στο κοντινό μέλλον και μια επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Τουρκία. Αυτό, όπως συμπληρώνουν, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που θα έχουν οι μεταξύ τους συζητήσεις στο γεύμα της ερχόμενης Δευτέρας και κυρίως από τις επαφές που θα έχει ο Πέτρος Μολυβιάτης στην Τουρκία, στα μέσα του επόμενου μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ