ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστικό σάλπισμα στην Αθήνα

Η καρδιά της Αθήνας αλλά και περισσότερων από 25 άλλων ελληνικών πόλεων χτύπησε χτες βράδυ δυνατά. Ηταν το ποτάμι της ειρήνης, της διεθνούς αλληλεγγύης και της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Ηταν οι χιλιάδες λαού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και συγκεντρώθηκαν στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεύτηκαν στην αμερικανική πρεσβεία, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ιμπεριαλιστική εισβολή και κατοχή στο Ιράκ και έξι χρόνων από την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, για να διαδηλώσουν ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό και να απαιτήσουν την άμεση ελληνική απεμπλοκή.

Το σύνθημα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» αντήχησε σε όλη την Ελλάδα, καθώς χτες πραγματοποιήθηκαν ανάλογες εκδηλώσεις σε περισσότερες από 25 πόλεις. Είναι ένα σαφές μήνυμα με αποδέκτες εντός και εκτός Ελλάδας

Ο χώρος μπροστά από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεγάλο τμήμα της οδού Πανεπιστημίου, πήρε μια άλλη μορφή, μετατράπηκε μονομιάς σε ορμητήριο της αντιιμπεριαλιστικής Ελλάδας, δείχνοντας για μια ακόμα φορά, ότι στον ελληνικό λαό δεν ταιριάζει ο ρόλος που του επιφυλάσσουν οι κυβερνήσεις, χτες του ΠΑΣΟΚ, σήμερα της ΝΔ, του συνένοχου στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Αντιτάσσεται στη νέα τάξη και στέλνει μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς που στενάζουν κάτω από τη νεοταξική μπότα, στους λαούς που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό.

Οπλα τους η δύναμη της ψυχής τους, η απόφασή τους χωρίς αυταπάτες και συμβιβασμούς να δείξουν τον ένοχο και να τον αντιπαλέψουν με σθένος. Το σύνθημα, εξάλλου, που κυριάρχησε ήταν σαφές: «Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Ξεχωριστή η νεανική παρουσία, που σε όλη την έκταση της συγκέντρωσης έδινε τον τόνο. Ωστόσο παρούσες ήταν όλες οι γενιές, η γενιά της Εθνικής Αντίστασης, οι γενιές των κατοπινών αγώνων, εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές. Η παλαιστινιακή σημαία και η σημαία με τον Τσε, που κυμάτιζαν μέσα στο πλήθος έδιναν και το στίγμα της συγκέντρωσης, που έλεγε «Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ΓΓ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θ. Παφίλης, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Αγ. Παπανεοφύτου και Στρ. Κουνιάς, ο δήμαρχος της Νίκαιας Στ. Μπενετάτος, ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής, ο Κούρδος αγωνιστής Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν), ο Ν. Γεωργόπουλος, παλιός βαλκανιονίκης, αντιπροσωπείες της ΟΓΕ, της παροικίας της Παλαιστίνης, της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, του Απελευθερωτικού Κινήματος Παλαιστίνης «Αλφατάχ», του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» κ.ά.


Οι λαοί μπορούν να ανατρέψουν τον ιμπεριαλισμό

Καταπέλτες ενάντια στις μεθοδεύσεις των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών ήταν οι ομιλητές της χτεσινής συγκέντρωσης στα Προπύλαια.

Πρώτος στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ Ευ. Μαχαίρας, ο οποίος σημείωσε ότι οι πόλεμοι δεν είναι εγκλήματα μόνο κατά των λαών εναντίον των οποίων γίνονται, αλλά είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Εχουν ξεσκεπαστεί, τόνισε, ακόμα και τα τελευταία προσχήματα που επικαλούνταν οι ιμπεριαλιστές κατά τους πρόσφατους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Στόχος τους, είπε, είναι να ξεγελάσουν τους λαούς για να στείλουν τα παιδιά τους στα σφαγεία.

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ τόνισε ότι οι ιμπεριαλιστές ετοιμάζονται για νέους πολέμους και επεμβάσεις, στη Συρία, στο Λίβανο, στο Ιράν, στη ΛΔ Κορέας, στην Κούβα και σε μερικές άλλες χώρες που δεν κατονομάζουν, όπως η Ινδία και η Κίνα και γενικά κάθε χώρα που δεν υποτάσσεται στη «νέα τάξη». Για να προσθέσει: «Δηλαδή, ολόκληρη η ανθρωπότητα απειλείται με άγριο αιματοκύλισμα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε και πρέπει να ανατρέψουμε». Αφού έθεσε τα αιτήματα του φιλειρηνικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος κατέληξε: «Ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, είναι τα αιτήματά μας και τα αιτήματα όλων των λαών».

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αντ. Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

«Το αποψινό συλλαλητήριο, τόνισε, με το οποίο κορυφώνεται μια περίοδος σημαντικών αντιπολεμικών κινητοποιήσεων σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, δεν αποσκοπεί μόνο στη διατήρηση της μνήμης για τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και την απόδοση τιμής στα αθώα θύματά τους. Συγκεντρωθήκαμε απόψε, κυρίως για να καταγγείλουμε τα νέα εγκληματικά σχέδια που απεργάζονται και υλοποιούν οι ιμπεριαλιστές με επικεφαλής τους Αμερικανούς σε βάρος των λαών στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα σύννεφα πολέμου που συγκεντρώνονται και πάλι στα Βαλκάνια, προάγγελος των οποίων είναι οι διεργασίες που γίνονται για αλλαγές συνόρων. Εδώ κατήγγειλε τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία πρόσφατα διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι είναι μεν υπέρ της διατήρησης των συνόρων όχι όμως από θέσεις αρχής αλλά μόνο όταν εξασφαλίζεται η «σταθερότητα». Με την προσδοκία «να καρπωθεί και αυτή ένα μερίδιο από τη λεία προς όφελος της πλουτοκρατίας. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, συνεχίζει να διατηρεί στρατεύματα κατοχής στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν».

Σχετικά με το θέμα των διαφόρων αντιπολεμικών σχημάτων που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια την εμφάνισή τους, όπως το «Κοινωνικό φόρουμ», ο ομιλητής επισήμανε ότι δεν πρόκειται για νέες δυνάμεις που προσεγγίζουν στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, έστω και με διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Και εδώ υπενθύμισε ότι οι δυνάμεις που απαρτίζουν το «Φόρουμ» ήταν αυτές που χαιρέτισαν τις ανατροπές των φιλειρηνικών σοσιαλιστικών καθεστώτων, που στη διάρκεια της ΝΑΤΟικής επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία αναμασούσαν τα προκλητικά προσχήματα των ιμπεριαλιστών και κρατούσαν ίσες αποστάσεις, που την περίοδο του πολέμου κατά του Ιράκ στοιχήθηκαν στο γελλογερμανικό άξονα, καλλιεργώντας αυταπάτες. Είναι αυτές οι δυνάμεις που αποφεύγουν να αναφερθούν στις πραγματικές αιτίες που γεννούν τον πόλεμο, που είναι η ύπαρξη του εκμεταλλευτικού ιμπεριαλιστικού συστήματος, αποφεύγουν να κατονομάσουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Και κατέληξε: «Ο ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός, δεν είναι όμως ανίκητος. Οι λαοί αν αφυπνιστούν και πιστέψουν στο δίκιο τους - η ιστορία έχει αποδείξει - είναι πιο ισχυροί από αυτόν και μπορούν να τον ανατρέψουν».


Τέχνη στρατευμένη στην πάλη για την ειρήνη

Ο Λουίς Καρέρα
Ο Λουίς Καρέρα
Μελωδίες και στίχοι αγώνα πλημμύρισαν το χώρο της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, όταν ο Βασίλης Λέκκας άρχισε να τραγουδά την «Μπαλάντα του κυρ - Μέντιου». Κι «έφτασε» στο αντιπολεμικού ραντεβού η φωνή των εκατομμυρίων ανθρώπων της Γης, που οι πολέμαρχοι θέλουν πιόνια στα αιματηρά τους σχέδια: «... στον πόλεμ' όλα για όλα, κουβαλούσα πολυβόλα να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ...».

Τη σκυτάλη πήραν ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης και ο Χόρχε Λουίς Καρέρα Σαπάτα από το Περού με το «Hasta Siempre». Ενώ η Μαρία Δημητριάδη και η Σύλβια Καπερνάρου τραγούδησαν για τις «πιο όμορφες μέρες που δεν έχουμε ζήσει ακόμα», τις πιο όμορφες μέρες που αξίζουν οι λαοί της Γης, εκείνες που πλησιάζουν όλο και περισσότερο, κάθε μέρα που εντείνεται η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ο ηθοποιός Νίκος Ζώκας διάβασε το ποίημα «Ο στρατηγός» του Μπ. Μπρεχτ.

«Στρατευμένο» ήταν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της κινητοποίησης. Στρατευμένο στην πάλη των λαών για την ειρήνη.


Ο Βασίλης Λέκκας με τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη
Ο Βασίλης Λέκκας με τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη

«Αφήστε τα προσχήματα... »

«Αφήστε τα προσχήματα για την τρομοκρατία, τον πόλεμο τον κάνει η πλουτοκρατία». Οι χιλιάδες διαδηλωτές κάθε ηλικίας, με τις φωνές τους, «σκόρπισαν» σε κάθε γωνιά του κέντρου της Αθήνας την υποκρισία των ιμπεριαλιστών, «κλεισμένη» σε ένα σύνθημα.

Πορεύονταν καλώντας το λαό να ξεσηκωθεί, ενάντια στους πολέμους που του επιφυλάσσουν οι «ισχυροί» του κόσμου: «Εμπρός λαέ, στην πρώτη τη γραμμή, να φύγουνε οι βάσεις κι οι Αμερικανοί».

Στην κεφαλή της πορείας το κεντρικό πανό της ΕΕΔΥΕ υπογράμμιζε την κατεύθυνση που επιλέγουν οι φιλειρηνιστές της χώρας μας: «Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ». Ακολουθούσαν λίγο πιο πίσω νέοι και νέες με πυρσούς αναμμένους, φλόγες που τρεμόπαιζαν στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ιμπεριαλισμού. Νέοι και νέες με σημαίες της ΕΕΔΥΕ. Νέοι και νέες με τύμπανα, σαλπίζουν ρυθμικά την αντεπίθεση στην οποία πρέπει να περάσουν οι λαοί. Αντεπίθεση στη «νέα τάξη πραγμάτων».

Μιλούσε ο κόσμος κι έλεγε όλα εκείνα που του κρύβουν όσοι θέλουν να τον έχουν του χεριού τους. Μιλούσε με τα δεκάδες πανό που αραδιάστηκαν στην Πανεπιστημίου και μετά στη Β. Σοφίας. Τα πανό των Επιτροπών Ειρήνης από όλες τις μεριές της Αττικής, τα πανό φοιτητικών συλλόγων, επιτροπών εργαζομένων, των γυναικών της ΟΓΕ.

Μιλούσε ο κόσμος και φώναζε τη μόνη διέξοδο που έχουν οι εργαζόμενοι, αυτή που τα αστικά ΜΜΕ αποσιωπούν καθημερινά: «Εργάτες-αγρότες-φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στους ιμπεριαλιστές». Επέμενε, ξανά και ξανά, χειροκροτώντας, με το μαζικό μπλοκ της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη να συντονίζει τον παλμό της διαδήλωσης: «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί». Εξω από τη Βουλή: «Μπους και Μπλερ δολοφονούν, Καραμανλής-Γιωργάκης χειροκροτούν». Εξω από τα γραφεία της ΕΕ: «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Εξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, με ένα στόμα: «Δολοφόνοι!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ