ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διοργανώστε εκπομπές ενημέρωσης για το «ευρωσύνταγμα»

Επιστολή του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στον πρόεδρο της ΕΡΤ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε στον πρόεδρο της ΕΡΤ την ακόλουθη επιστολή:

«Το ΚΚΕ πιστεύει ότι η κρατική τηλεόραση πρέπει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, κοινώς "ευρωσύνταγμα", πολύ περισσότερο που τρία κοινοβουλευτικά κόμματα και πολλοί μαζικοί φορείς ζητούν την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος. Να προβάλλει με επάρκεια τις θέσεις των κομμάτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο λαό να γνωρίσει κρίσιμα θέματα που τον αφορούν, που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον του.

Η αρνητική εμπειρία της πλήρους συσκότισης και της προπαγανδιστικής παρουσίασης που ζήσαμε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Η κατάσταση που επικρατεί στα ιδιωτικά ΜΜΕ είναι ένας επιπλέον λόγος για την ΕΡΤ να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πριν από τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Επείγει κατά τη γνώμη μας η διοργάνωση εκπομπών, που ο χρόνος και η συχνότητά τους να είναι επαρκής για να καλυφθούν όλες οι πλευρές που περιλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Σε καθημερινή βάση και σε ώρα που να δίνει τη δυνατότητα να τις παρακολουθούν οι εργαζόμενοι.

Είμαστε πρόθυμοι, αν και εσείς το συμμερίζεστε, να συμβάλλουμε στο μέτρο του δυνατού».

Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις - συζητήσεις, που διοργανώνουν οι ΚΟ του ΚΚΕ, αλλά και μαζικές οργανώσεις, σχετικά με το «ευρωσύνταγμα» και την αναγκαιότητα να πουν οι εργαζόμενοι ενιαίο διπλό ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι:

-- Σε εκδήλωση της ΝΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ σήμερα Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο «ΑΚΤΑΙΟ» της Ρόδου, θα μιλήσει ο Στρατής Κόρακας, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης τη Δευτέρα 21/3, στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ θα μιλήσει ο Στρατής Κόρακας.

-- Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα το «ευρωσύνταγμα» και την αναγκαιότητα να πουν οι εργαζόμενοι ενιαίο διπλό «Οχι» στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και στην ίδια την ΕΕ διοργανώνει η ΚΟ Πειραιά, την ερχόμενη Τρίτη 22 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΠ. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Νίκος Κωνσταντινίδης, δικηγόρος, και ο Νίκος Πηγαδάς, δημοσιογράφος.

-- H Επιτροπή Λαμίας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» διοργανώνει, την Τετάρτη 23 Μάρτη 2005, στις 7 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο «ΟΙΩΝΟΣ», εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Από τον "ευρωτρομονόμο" στο "ευρωσύνταγμα"», με ομιλητή τον Δημήτρη Καλτσώνη, διδάκτορα Νομικής.

-- Η Αχτιδική Επιτροπή Αγρινίου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση την Τετάρτη, 23 Μάρτη, στις 7.00 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου (Δημαρχείο Αγρινίου) με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη». Την παρουσίαση θα κάνει ο Κ. Αλυσσανδράκης, μέλος της ΚΕ. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Μίλτος Καραγιάννης, πρόεδρος της Ενωσης Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αγρινίου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και ο Τίμος Παπανικολάου, νομαρχιακός Σύμβουλος και Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Αγρινίου του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Διπλό ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα" και την ΕΕ», την Τετάρτη 23 Μάρτη και ώρα 19.00, στην αίθουσα των γραφείων του ΚΚ στη Δανία, στη διεύθυνση Frederiksundsvej 82. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και μέλος από το δανέζικο Λαϊκό Κίνημα ενάντια στην ΕΕ και θα γίνει αναφορά και στο δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα», που θα γίνει στη Δανία στις 27 Σεπτέμβρη, και με ποιον τρόπο οι Ελληνες μετανάστες θα ενημερωθούν καλύτερα και θα συμβάλουν στο να βγει ΟΧΙ από τις κάλπες τη μέρα αυτή.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΓΚ. ΣΡΕΝΤΕΡ
Συνάντηση «εφ' όλης της ύλης»

Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δηλαδή η Στρατηγική της Λισαβόνας και η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, θα συζητήσει ο Κ. Καραμανλής με τον Γερμανό καγκελάριο Γκ. Σρέντερ στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στο Βερολίνο.

Μια μέρα πριν τη σύνοδο της ΕΕ ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να μάθει από «πρώτο χέρι» τις θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης και ταυτόχρονα να θέσει τα «ελληνικά αιτήματα», κυρίως για τη διαχείριση και κατανομή των κονδυλίων του Γ' και Δ' ΚΠΣ.

Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν τόσο το Κυπριακό όσο και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση συγκαταλέγεται στους πρωτεργάτες της προώθησης του Κανονισμού για τη διεξαγωγή του απευθείας εμπορίου μεταξύ ΕΕ και των κατεχομένων στην Κύπρο. Ταυτόχρονα και οι δύο κυβερνήσεις στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Η επιθυμία του Καραμανλή να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα προκειμένου να συναντηθεί με τον Σρέντερ - πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Καραμανλή ως πρωθυπουργού και για τη δεύτερη διμερή συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, μετά την άτυπη συνάντηση των Αθηνών τον περασμένο Σεπτέμβρη κατά τη διάρκεια των Παραολυμπιακών Αγώνων - είχε γνωστοποιηθεί ήδη στο Βερολίνο από τις αρχές Μάρτη. Με δεδομένο ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί το ίδιο βράδυ στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, το ζήτημα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας αναμένεται ότι θα βρεθεί πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών Καραμανλή - Σρέντερ.

Αντικείμενο των συνομιλιών αναμένεται να αποτελέσουν και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια με επίκεντρο το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, ενώ από ελληνικής πλευράς - πέραν της ενημέρωσης από τον Ελληνα πρωθυπουργό επί της πρόσφατης περιοδείας του σε Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι και Πρίστινα - αναμένεται ότι θα συζητηθεί και η «εκκρεμότητα» της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα δε με απόλυτα αξιόπιστες πηγές, που επικαλείται τηλεγράφημα του ΑΠΕ, σε πρόσφατη επαφή υψηλόβαθμων διπλωματών του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Βερολίνο, η γερμανική πλευρά χαρακτήρισε την ελληνική συμβιβαστική πρόταση «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια» ως «ασθενή». Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που στο όνομά της να προστίθεται, ως «απόφυση» το όνομα της πρωτεύουσάς της, είπε Γερμανός διπλωμάτης στα πλαίσια ενός σεμιναρίου της «Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (SOE),

Γερμανικές πηγές δε θέλησαν να επιβεβαιώσουν ότι θέμα των «Γιουροφάιτερ» και γενικότερα αμυντικών εξοπλισμών, βρίσκεται στην ατζέντα των συνομιλιών Καραμανλή - Σρέντερ, τη Δευτέρα.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ εύχεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Eurokinissi

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενώ εύχεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Απόδοση ευχών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η εθιμοτυπική τελετή απόδοσης συγχαρητηρίων και ευχών στο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για την ανάληψη των καθηκόντων του πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Στον Κάρολο Παπούλια ευχήθηκαν η πολιτική ηγεσία του τόπου, αξιωματούχοι του διπλωματικού σώματος, πρεσβευτές ξένων χωρών, η εκκλησιαστική ηγεσία κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ