ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
«Λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών»

Μαχητική αντιιμπεριαλιστική παγκρήτια κινητοποίηση στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας

Με παγκρήτια αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση και αποκλεισμό της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας, την περασμένη Κυριακή 20 Μάρτη, κορυφώθηκαν οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης στην Κρήτη, με αφορμή τη μαύρη επέτειο των 6 χρόνων από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και των 2 χρόνων από τον πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ.

Με κοινή απόφαση των Επιτροπών Ειρήνης και των τεσσάρων νομών του νησιού, φιλειρηνιστές κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά πραγματοποιώντας δυναμική και μαχητική συγκέντρωση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - NATO - ΕΕ και στην ύπαρξη των βάσεων στην Κρήτη.

Λίγη ώρα αργότερα οι διαδηλωτές επιβιβάστηκαν στα πούλμαν και τα αυτοκίνητά τους και με μηχανοκίνητη πορεία κατευθύνθηκαν προς τη βάση της Σούδας.

Εκεί, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, «Θέλουμε τη Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», οι διαδηλωτές συντεταγμένα, με τα πανό και τις σημαίες στα χέρια, πραγματοποίησαν πορεία προς τη βάση, φτάνοντας ως και την πύλη, όπου βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Στο χώρο όπου βρισκόταν η πορεία, χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης καλώντας το λαό της Κρήτης να αντισταθεί με τους αγώνες του στη μετατροπή του τόπου του σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών με στόχο τους λαούς όλου του κόσμου. Να μην επιτρέψει οι δολοφόνοι των λαών να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι στο νησί, κάνοντας καθαρό για μια ακόμη φορά ότι για τον κρητικό λαό και τη νεολαία του συνεχίζουν και παραμένουν ανεπιθύμητοι. Να απαιτήσει να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από το νησί εδώ και τώρα.

Οι διαδηλωτές θέλοντας να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στον ιμπεριαλισμό, έκαψαν συμβολικά ένα ομοίωμα του Αμερικανού προέδρου Μπους, αφού πρώτα του «επέτρεψαν» να επιθεωρήσει τη βάση.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συναυλία από ερασιτεχνικό συγκρότημα με αντιπολεμικά τραγούδια και λίγη ώρα αργότερα οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το χώρο, προσωρινά όπως τόνισαν, επιστρέφοντας στα Χανιά.

Νέες αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις

Από την πρόσφατη κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ στα Προπύλαια
Από την πρόσφατη κινητοποίηση της ΕΕΔΥΕ στα Προπύλαια
Στον απόηχο των μεγάλων κινητοποιήσεων της προηγούμενης Παρασκευής συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες οι αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την ιμπεριαλιστική εισβολή και κατοχή στο Ιράκ και 6 χρόνων από την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία.

Νέες κινητοποιήσεις και πολύμορφες εκδηλώσεις, υπό το σύνθημα «Εμπρός με τους αγωνιζόμενους λαούς ενάντια στους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ», ακολουθούν το επόμενο διάστημα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, 60 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, 60 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι και 50 χρόνια από την ίδρυση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ). Ο κύκλος αυτών των κινητοποιήσεων της ΕΕΔΥΕ συνδέεται με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ανάγκη ανάδειξης του ρόλου του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος, καθώς όλα τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά.

Τις επόμενες μέρες

Η ΕΕΔΥΕ και οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης για το επόμενο διάστημα προγραμματίζουν:

  • Σήμερα Τρίτη, 22 Μάρτη

-- ΚΑΤΕΡΙΝΗ, στις 7 μ.μ., στο Πλατάνι.

-- ΣΕΡΡΕΣ, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

-- ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

-- ΙΚΑΡΙΑ, Αγιος Κήρυκος, στις 7.30 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο.

  • Αύριο Τετάρτη, 23 Μάρτη

-- ΛΑΡΙΣΑ, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Τριήμερο στην Αθήνα το Μάη

-- Εκδήλωση, 13-14 Μάη, για τα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών (9/5/1945) που περιλαμβάνει: Διεθνή συνάντηση αποστράτων. Διεθνής συνάντηση κινημάτων ειρήνης από Βαλκάνια και Ευρώπη.

-- Κυριακή 15 Μάη, Μαραθώνια πορεία Ειρήνης από τον Τύμβο του Μαραθώνα στην πλατεία Συντάγματος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Κυκλοφορούν οι λαχνοί για το «Σπίτι της Ειρήνης»

Στην έκδοση και διακίνηση λαχνού προκειμένου να στηρίξει την απόφασή της να δημιουργηθεί το «Σπίτι της Ειρήνης» προχώρησε η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς. Ο λαχνός κυκλοφορεί ήδη από τα μέσα Μάρτη και η κλήρωση θα γίνει στις 29 Σεπτέμβρη στα γραφεία της Γραμματείας, Γρεβενών 21, Νίκαια.

Για περισσότερες πληροφορίες και προμήθεια των λαχνών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο και φαξ 210.4252.027 τις απογευματινές ώρες και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: eedyekokkinias@yahoo.gr

Στη Χαλκίδα

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, διοργανώνουν την Τρίτη 29 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ. στην Πλατεία Αγοράς στη Χαλκίδα, αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία με κατάληξη στο «Στρογγυλό» της παραλίας, όπου θα λειτουργεί έκθεση αντιπολεμικής φωτογραφίας. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα από το τουρκικό συγκρότημα «Σεβτζάν».

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στα Τρίκαλα

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο, μ' αφορμή τα δυο χρόνια από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ και τη συμπλήρωση 6 χρόνων από τη σφαγή, την υποδούλωση και το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, διοργάνωσε, το περασμένο Σάββατο, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου της πόλης, η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων. Η εκδήλωση ήταν μαζική και στο χώρο της κατέφτασε ομάδα δρομέων που ξεκίνησε από το χωριό Παλαιόπυργος, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης.

Στην ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους φιλειρηνιστές ο Ν. Μήτσιος, πρόεδρος της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης, επισήμανε την ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Και κάλεσε τους Τρικαλινούς να συνεχίσουν ν' αντιστέκονται και να εκφράζουν την αγωνιστική διαφωνία τους με την εμπλοκή της χώρας μας στα τυχοδιωκτικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο λαό του Ιράκ. Μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησε συναυλία από το νεανικό συγκρότημα «Baso Continuo».

ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Εδρασαν οι φίλου του πολέμου

Στον Αγιο Νικόλαο, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Ειρήνης Λασιθίου, την Κυριακή 20 Μάρτη, οι φίλοι του πολέμου και εχθροί της ειρήνης, έδρασαν μέσα στο σκοτάδι, όπως άλλωστε τους ταιριάζει, καταστρέφοντας το περίπτερο που η Επιτροπή Ειρήνης είχε τοποθετήσει με άδεια και με τη συμπαράσταση του Δήμου Αγίου Νικολάου στην Κεντρική Πλατεία (Ελ. Βενιζέλου). «Η καταστροφή του διαφωτιστικού υλικού, τονίζει στην καταγγελία της η Επιτροπή Ειρήνης Λασιθίου, δείχνει πόσο η ενημέρωση των συμπολιτών μας πάνω στο φλέγον θέμα της ειρήνης ενοχλεί αυτούς τους βανδάλους. Δυστυχώς, κάποιοι περιθωριακοί - έστω και ελάχιστοι - κάνουν αυτήν τη μέχρι τώρα ήσυχη πόλη κάθε μέρα - και κυρίως τη νύχτα - πιο ανήσυχη και λιγότερο ασφαλή».

ΕΕΔΥΕ
Εκδήλωση για τους κινδύνους στην περιοχή

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, πραγματοποιεί ημερίδα με θέμα «Οι κίνδυνοι για τους λαούς και την ειρήνη - Βαλκάνια, Μ. Ανατολή».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μάρτη 2005 στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, Κλεισθένους 15, στον 7ο όροφο με εισηγητές τους: Δημήτρη Αλευρομάγειρο, αντιστράτηγο ε.α., Αντώνη Κακαρά, αρχιπλοίαρχο ε.α., μέλος της κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και Θεμιστοκλή Στοφορόπουλο, πρέσβη επί τιμή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ