ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θα αναλάβει ποτέ ευθύνες το ΥΠΠΟ;

Αίθουσα Θεατρικού Μουσείου
Αίθουσα Θεατρικού Μουσείου
Το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του. Αντιμετωπίζοντας το παρατεινόμενο πρόβλημα, λόγω συσσωρευμένων χρεών και της αδυναμίας του να εκταμιεύσει την επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, καλεί τα μέλη του σε έκτακτη γενική συνέλευση, την Τρίτη 29 του μηνός, στις 11.30 π.μ. Θέμα της συνέλευσης, το αδιέξοδο στη συνέχιση λειτουργίας του λόγω οικονομικών προβλημάτων. Τα χρέη του ανέρχονται σε 235.000 ευρώ. Οφειλές στο IKA, φόροι, μισθοδοσίες δύο μηνών, ενοίκιο οκτώ μηνών της βιβλιοθήκης του, ενώ δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν οι προμηθευτές και οι συντηρητές μηχανημάτων.

Αποκλειστικά επιχορηγούμενο από την πολιτεία, το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο έχει βρεθεί, σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας της αδιαφορίας του ΥΠΠΟ.

Και αν οι υπουργοί και υφυπουργοί αγνοούν το τι είναι το Θεατρικό Μουσείο, ίσως κάποιος πρέπει να τους πληροφορήσει ότι η θεατρική ιστορία της χώρας μας καταγράφεται και αρχειοθετείται με ποικίλους τρόπους εδώ και χρόνια από το Κέντρο, το οποίο είναι το μόνο στο είδος του σε όλο το χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παρ' όλα αυτά φιλοξενείται σε ακατάλληλο χώρο, στα υπόγεια του Πνευματικού Κέντρου, με πολλούς κινδύνους που εγκυμονούν σε βάρος ενός αρχειακού πλούτου. Πολλά από τα εκθέματα είναι απλώς στοιβαγμένα, σημαντικό κομμάτι από το αρχειακό υλικό έχει καταστραφεί από παλαιότερες πλημμύρες, χωρίς δυνατότητα πρόσβασης του επισκέπτη ή του σπουδαστή.

Επιτέλους θα αναλάβει ποτέ τις ευθύνες του το ΥΠΠΟ, πριν καταρρεύσουν όλα;

«Ισμήνη» από το Βελιγράδι

Η θεατρική ομάδα του Τμήματος Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου παρουσιάζει αποσπάσματα του ποιητικού έργου του Γ. Ρίτσου «Ισμήνη» (ελληνικά και σερβικά) συνδεδεμένο με τραγούδια των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Θ. Παπακωνσταντίνου και σέρβικα τραγούδια.

Η ωριαία παράσταση παρουσιάστηκε στο Βελιγράδι (Ιούνη και Νοέμβρη 2004) και περιόδευσε στη Βόρεια Ελλάδα (Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά, Σκύδρα, Εδεσσα, Φλώρινα), φιλοξενούμενη δήμων και πανεπιστημίων. Θα ακολουθήσει παρουσίασή της σε πόλεις της Σερβίας, στη Σόφια και στη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου για φοιτητές όλων των τμημάτων ξένων φιλολογιών (29 Τμήματα).

Η περιοδεία περιλαμβάνει: Αριδαία Αλμωπίας (21/3, πολιτιστική αίθουσα «Ξενιτίδειο»). Αθήνα (23/3, AULA - Φιλοσοφικής Σχολής, Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου). Θέατρο «Χυτήριο» (24/3). Λαμία (27/3, Δημοτικό θέατρο). Λάρισα (29/3, Δημοτικό Ωδείο). Τύρναβος (30/3, Δημοτικό θέατρο). Θεσσαλονίκη (1/4, πολιτιστική αίθουσα «Ολυμπιάδα», Ολυμπιάδος 99).

Η παράσταση άρχισε σαν άσκηση στη γλώσσα, κάτι που έκανε τα μαθήματα πιο ενδιαφέροντα. Στην πορεία κατέληξε να γίνει μια ουσιαστική ελληνο-σερβική συνεργασία, που το αποτέλεσμά της παρουσιάζει μεγάλο και πολύπλευρο ενδιαφέρον. Ο μονόλογος της Ισμήνης μοιράζεται σε 6 πρόσωπα - 3 ζευγάρια που μιλάνε το ελληνικό κείμενο και τη μετάφρασή του στα σερβικά. Η σκηνοθεσία και τα σκηνικά συμπληρώνουν την παράσταση με ένα ιδιαίτερο συμβολισμό. Στη σκηνή εμφανίζεται και η θρηνούσα Αντιγόνη, μιλώντας το αρχαίο κείμενο του Σοφοκλή.

Συνεχίζουν δυναμικά

Πέντε μήνες συμπληρώνονται από την έναρξη των παραστάσεων του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο «Οξυγόνο» (Βούρβαχη και Κορυζή 4, Ν. Κόσμος, τηλ.: 210 9240740), που συνεχίζονται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, με αμείωτο ενθουσιασμό. Τραγούδια από τον τελευταίο του δίσκο «Φρέσκο χιόνι», αλλά και από προηγούμενους δίσκους του και άλλα αγαπημένα κομμάτια συνθέτουν το πρόγραμμα που παρουσιάζει, «ερωτοτροπώντας» με την μπαλάντα, χωρίς όμως να αρνηθεί και τις γνώριμες εντάσεις του. Μαζί του ο 21χρονος Ησαΐας Ματιάμπα, η Τάνια Κικίδη, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης που παίζει και κιθάρα και η Γεωργία Νταγάκη (παίζει και λύρα), και μια ορχήστρα αξιόλογων μουσικών.

  • Στον ίδιο χώρο, κάθε Κυριακή (9.30μμ) ο Δημήτρης Τσεκούρας και η Κατερίνα Παπακωνσταντίνου συνεχίζουν τις παραστάσεις τους με ένα μελωδικό «Εισιτήριο για τον κόσμο». Ενα πρόγραμμα με μουσικές που «ταξιδεύουν» από την κοντινή Μεσόγειο μέχρι τα Βαλκάνια, την Ιβηρική χερσόνησο, αλλά και τον Αμερικάνικο Νότο, που επιμελήθηκε ο Δ. Τσεκούρας. Τη σκηνοθεσία και κινησιολογική επιμέλεια υπογράφει η Χριστίνα Στριφτόμπολα. «Συνταξιδιώτες» οι μουσικοί Νικήτας Βοστάνης, Σπύρος Κατριβάνος, Μάριος Μούρμουρας, Μάνος Δελώτης, Γιώργος Κονής, Μιχάλης Κούλουμης.
«Μικρό» θεατρικό φεστιβάλ

Ενα μίνι θεατρικό φεστιβάλ, με έξι σχήματα που ξεχώρισαν στο «Fringe Festival» του Εδιμβούργου, διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Principal Club Theater, φέρνοντας το βρετανικό πειραματικό θέατρο στη Βόρεια Ελλάδα.

Το «Fringe Festival» του Εδιμβούργου θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή στον κόσμο και πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Θεατρικού Φεστιβάλ Εδιμβούργου. Το φεστιβάλ φιλοξενεί περισσότερες από 600 ομάδες ετησίως από τη Βρετανία και άλλες χώρες, σε σύνολο 1.500 παραστάσεων σε 200 διαφορετικά θέατρα, δημόσιους χώρους, γκαλερί του Εδιμβούργου, παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα πρωτοποριακού σωματικού θεάτρου από ομάδες όπως οι Duckie (μεταμοντέρνο καμπαρέ), οι Men in Coats (για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη), οι Peepolykus (Μαγική Κωμωδία), η ερμηνεύτρια Eddie Ladd, οι Stan's Cafe (όχημα διασκέδασης για μικρούς και μεγάλους) και οι Natural Theatre Company (θέατρο δρόμου). Τα έξι αυτά σχήματα θα δώσουν παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη σε διάφορους χώρους από 31/3-3/4.

Διαγωνισμός ψηφιακής ταινίας

Το 2ο διαγωνισμό ψηφιακής ταινίας διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τη μετατροπή των τριών ταινιών που θα βραβευτούν σε φιλμ 35mm, έτσι ώστε να μπορούν να προβληθούν στο φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.

Οι ταινίες πρέπει να είναι τρίλεπτες και να γυριστούν τρεις μήνες μετά την ημερομηνία προκήρυξης του διαγωνισμού την 1η Απρίλη, ενώ η υποβολή υποψηφιοτήτων θα διαρκέσει έως τις 30 Ιούνη. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 31 Αυγούστου. Για περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του British Counsil (Αθήνα - Πλατεία Κολωνακίου 17, και στη Θεσσαλονίκη - Εθνικής Αμύνης 9) και στα τηλέφωνα 210.3692.337 (Αθήνα) και 2310.378.314 (Θεσσαλονίκη).

Με νέο ωράριο συνεχίζει τη λειτουργία του το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών Βούρου - Ευταξία (Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος). Μπορείτε να το επισκεφτείτε: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή 9 π.μ. - 4 μ.μ., Τετάρτη 12 μ. - 8 μ.μ. και Σάββατο, Κυριακή 10 π.μ. - 3 μ.μ. Την Τρίτη το Μουσείο είναι κλειστό.

«Αρωμα» μπαρόκ μουσικής σήμερα (9 μ.μ.), στον κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων, τηλ.: 210-8215.469), όπου το Ιόνιο Σύνολο Παλαιάς Μουσικής θα παρουσιάσει ένα πρωτότυπο πρόγραμμα με έργα από σκηνικές μουσικές της εποχής του Μπαρόκ. Το σύνολο θα παρουσιάσει ένα απάνθισμα από «μάσκες» (ιδιαίτερος τύπος όπερας) και μπαλέτα του Αγγλου Χένρι Πέρσελ, καθώς και σκηνικές μουσικές του Γάλλου Μαρκ - Αντουάν Σαρπεντιέ, εμπνευσμένες κυρίως από έργα του Μολιέρου. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Φαρινέλι» του Ζεράρ Κορμπιό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ