ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Προκλητική παρέμβαση Κομισιόν
  • Αμφισβητεί ευθέως το ελληνικό Σύνταγμα και στέλνει τη χώρα στο Ευρωδικαστήριο
  • Το συμβιβασμό ή την υποταγή μεθοδεύει η κυβέρνηση πίσω από τις διακηρύξεις περί υπεράσπισης του Συντάγματος
  • Αποθρασύνονται ακόμα και οι υπαλληλίσκοι των Βρυξελλών...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΚΑΛΗ).--

Απροκάλυπτη παρέμβαση και επίδειξη δύναμης εκδηλώθηκε από την Κομισιόν, η οποία με αφορμή το νόμο για το βασικό μέτοχο, αμφισβήτησε το ελληνικό Σύνταγμα, δρομολογώντας την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο τσαμπουκάς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκολύνθηκε από τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, όχι μόνο δεν υπερασπίζεται το Σύνταγμα, αλλά σπεύδει να συμβιβαστεί στο όνομα του κινδύνου απώλειας Κοινοτικών Κονδυλίων.

Με τη χτεσινή της απόφαση η Κομισιόν απέδειξε, ακόμα μια φορά, ότι η ΕΕ είναι ο «χώρος» όπου πάνω απ' όλα μπαίνουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών και υπηρετούνται οι σύγχρονοι θεοί τους («ανταγωνιστικότητα»). Ταυτόχρονα τα εθνικά Συντάγματα και η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας θεωρούνται ανεπιθύμητα εμπόδια στη δράση των μονοπωλίων.

Το σκεπτικό με το οποίο συνόδευσε την απόφασή της η ολομέλεια των επιτρόπων της ΕΕ είναι εξόχως αποκαλυπτικό για τη λογική που κυριαρχεί στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση διαπιστώνεται ότι: «Πράγματι, το άρθρο 14 παρ. 9 του ελληνικού Συντάγματος και ο εκτελεστικός του νόμος (3310/2005) θεσπίζουν ένα σχεδόν γενικευμένο και απόλυτο ασυμβίβαστο(!), μεταξύ, αφ' ενός, κάθε δραστηριότητας ή συμμετοχής ορισμένου επιπέδου σε επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης και, αφ' ετέρου, της εκτέλεσης δημόσιων συμβάσεων».

Στη βάση αυτή η Επιτροπή θεωρεί ότι «κάτι τέτοιο αντιβαίνει τόσο στο παράγωγο κοινοτικό δίκαιο (οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις), αφού θεσπίζει λόγους αποκλεισμού οι οποίοι δεν προβλέπονται από αυτό, όσο και στο πρωτογενές (Συνθήκη ΕΚ), αφού θεσπίζει μέτρα που εμποδίζουν ή καθιστούν λιγότερο ελκυστική την άσκηση του συνόλου σχεδόν των θεμελιωδών ελευθεριών που αναγνωρίζει η ΕΚ».

Με βάση τα παραπάνω η Κομισιόν προχώρησε στο πρώτο βήμα παραπομπής της χώρας στο Ευρωδικαστήριο, στέλνοντας προειδοποιητική επιστολή με την οποία ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση να αποδείξει επισήμως ότι υπάρχει «συμβατότητα» μεταξύ των εθνικών διατάξεων (Σύνταγμα, νόμος περί βασικού μετόχου) με την κοινοτική νομοθεσία. Ταυτόχρονα περιόρισε σε 15 μέρες, αντί για 2 μήνες, την προθεσμία της κυβέρνησης να απαντήσει.

Παράλληλα, προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση ότι στην περίπτωση που οι απαντήσεις της δεν κριθούν ικανοποιητικές, θα ζητήσει από το Ευρωδικαστήριο να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου και να διατάξει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, «παγώνοντας» ταυτόχρονα τη χορήγηση κοινοτικών κονδυλίων για συγχρηματοδοτούμενα έργα που «εμπίπτουν» στο νόμο περί «βασικού μετόχου».

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ολιβερ Ντρουζ, εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου, η Κομισιόν θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να δώσει μία νομική γνωμοδότηση, που θα επιβεβαιώνει τη θέση της, ότι ο νόμος αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο για ελευθερία επενδύσεων στον τομέα των ΜΜΕ και σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις του Δημοσίου.

Αναζητά προσχήματα η κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, με δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου στην Αθήνα, επανέλαβε το γνωστό σλόγκαν ότι η «κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας και να προασπίσει τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο».

Ωστόσο την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο της αλλαγής διατάξεων του νόμου ακόμα και μη εφαρμογής του, επικαλούμενες το ενδεχόμενο να χαθούν κονδύλια από την ΕΕ.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο αναστολής του νόμου, η απάντηση ήταν κατ' αρχήν αρνητική, αλλά στη συνέχεια το άφηναν ανοιχτό, λέγοντας ότι «θα επικρατήσει το μείζον εθνικό συμφέρον». Συμπλήρωναν επίσης ότι «όταν διαπραγματεύεσαι δεν ανοίγεις όλα τα χαρτιά σου», επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διαδικασία δικαιολόγησης της υποχώρησής της.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο «παγώματος» των κοινοτικών κονδυλίων, οι ίδιες πηγές επιχειρούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις επισημαίνοντας ότι υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες και επιπλέον ότι είναι πιθανό να αφορά μόνο τα έργα που υπόκεινται στο «βασικό μέτοχο».

Ο ίδιος ο Θ. Ρουσόπουλος επέλεξε να απαντήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας σαφείς αιχμές περί υπονόμευσης των εθνικών συμφερόντων.

Επικρίνει τη βιασύνη του Γ. Παπανδρέου να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση προτού ληφθεί καμιά οριστική απόφαση και ζητά να εξηγήσει «γιατί βιάζεται να πει πράγματα που είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και ενός Συντάγματος που έφερε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και ψηφίστηκε».

Αποθρασύνονται υπαλληλίσκοι

Ενδεικτικές του κλίματος απαξίωσης που επικρατεί στην έδρα της Κομισιόν, σε βάρος της χώρας μας, είναι οι θρασύτατες δηλώσεις που έκανε «οφ δι ρέκορντ» ο υπαλληλίσκος της Επιτρόπου Ντ. Χούκνερ. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος, καλυπτόμενος από την ανωνυμία, κάλεσε τους Ελληνες ανταποκριτές στις Βρυξέλλες και μίλησε για «τραγωδία του Ελληνα πρωθυπουργού»(!), στον οποίο εξέφρασε τη συμπάθειά του!

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διαφάνεια στις συμβάσεις του Δημοσίου θα μπορούσε να διασφαλιστεί με το νόμο Σουφλιά (κατάργηση μαθηματικού Τύπου).

Ανέφερε ακόμα ότι κάθε συμβόλαιο για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα θα εξετάζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπίπτουν στο νόμο περί βασικού μετόχου.

Θα δικαιωθούμε...

Αργά χτες το βράδυ κυβερνητικές πηγές επανήλθαν, αφήνοντας να διαφανεί η πρόθεση της κυβέρνησης να οδηγηθεί η επίλυση της «διαφοράς» με την Κομισιόν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προσδοκώντας ότι η κυβέρνηση θα δικαιωθεί.

Δικαιολογώντας την τακτική της κυβέρνησης ανέφεραν ότι η Κομισιόν αμφισβητεί το ίδιο το άρθρο (14) παρ. 9 του Συντάγματος και δεν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

Σημείωναν ότι το θέμα είναι και πολιτικό και νομικό, επιμένοντας σε μια γραμμή συνεννόησης ή συναίνεσης με την Κομισιόν.

«Αν υπήρχε μια συγκεκριμένη πρόταση για συγκεκριμένο άρθρο του νόμου ασφαλώς θα το συζητήσουμε», έλεγαν και πρόσθεταν «είναι όμως τελείως διαφορετικό να τίθεται συνολικά ζήτημα Συντάγματος».

Σε χαμηλούς τόνους κινήθηκε και η απάντηση που έδωσαν στο απαράδεκτο σχόλιο που είχε γίνει νωρίτερα από υπάλληλο της Κομισιόν για τον Ελληνα πρωθυπουργό: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έκανε τέτοια γκάφα συνεργάτης επιτρόπου», ήταν το σχόλιο - απάντηση των κυβερνητικών πηγών.

ΠΑΣΟΚ
Στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Πλήρη συμφωνία στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τους κανόνες της ΕΕ, προτάσσει το ΠΑΣΟΚ για το θέμα του «βασικού μετόχου».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, κάνοντας χτες λόγο για «διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό», τάχτηκε ξεκάθαρα υπέρ των αποφάσεων της ΕΕ και αποδέχτηκε πλήρως την επέμβασή της στα εσωτερικά της χώρας δηλώνοντας: «Το Σύνταγμα είναι ισχυρό, αλλά έπρεπε να ληφθεί υπόψη το κοινοτικό κεκτημένο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, ο οποίος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να διορθώσει η ίδια το λάθος της και να αποσύρει το συγκεκριμένο νόμο αναλαμβάνοντας τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες».

Ο ίδιος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή είχε «επισημάνει τα προβλήματα που είχε ο συγκεκριμένος νόμος» και ότι η εφαρμογή του θα δημιουργούσε «προβλήματα που θα ανέκυπταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Το θέμα, υποστήριξε ο Ν. Αθανασάκης «δεν είναι το Σύνταγμα πίσω από το οποίο επιχειρεί να κρυφτεί η κυβέρνηση της ΝΔ και το οποίο πράγματι οφείλουμε όλοι να υπερασπιζόμαστε», αλλά όπως πρόσθεσε: «Οτι ο εκτελεστικός νόμος, έπρεπε να είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο και αυτό ήταν γνωστό εκ των προτέρων». Η κυβέρνηση της ΝΔ, ανέφερε ο Ν. Αθανασάκης, «δεν υπερασπίζεται το Σύνταγμα. Προσπαθεί ματαίως να υπερασπιστεί την ανικανότητά της».

Το ΠΑΣΟΚ, κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ «είναι έτοιμο για την υπεράσπιση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και για την προστασία του κύρους της χώρας, να συμβάλλει στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής διακομματικής συνεννόησης στο θέμα αυτό».

Ο Ε. Βενιζέλος

«Οταν η αναθεωρητική Βουλή ψήφισε το Σύνταγμα, δεν ψήφισε μόνο το άρθρο 14 για τα μέσα ενημέρωσης και τη διαφάνεια, ψήφισε και το άρθρο 28 που θεμελιώνει ρητά τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Αυτό δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha», στηρίζοντας πλήρως τις αποφάσεις της ΕΕ για το «βασικό μέτοχο».

Η συμμετοχή της χώρας, συνέχισε ο ίδιος, «στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σημαίνει και αποδοχή του κοινοτικού δικαίου και αποδοχή της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου σε σχέση με το ελληνικό δίκαιο, όχι επειδή αυτό το επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά επειδή εμείς το θέλουμε, εμείς εκχωρούμε αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εμείς αποδεχόμαστε τη συμμετοχή μας στα όργανά της και στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση «να αποσύρει το νόμο και να έρθει να συνεννοηθεί με την αντιπολίτευση, ώστε να επεξεργαστούμε ένα νόμο, ο οποίος και το Σύνταγμα να εφαρμόζει και το κοινοτικό δίκαιο να σέβεται».

Δικομματική αντιπαράθεση στη Βουλή

Στη Βουλή μεταφέρθηκε χτες με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ η δικομματική αντιπαράθεση για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες αναφορικά με τον «βασικό μέτοχο». Αφορμή αποτέλεσε η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χ. Καστανίδη, ο οποίος ζήτησε άμεση ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Οπως είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά «κινείται προδικασία σε βάρος της χώρας» με βάση το «άρθρο 226 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης». Ζήτησε δε άμεση ενημέρωση της Βουλής σημειώνοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει ενώπιον της ελληνικής αντιπροσωπείας για το τι προτίθεται να κάνει, μιλώντας για «σοβαρής σημασίας θέματα που άπτονται των εθνικών συμφερόντων».

Ανταπαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Β. Πολύδωρας, σημείωσε ότι «ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με αυτό το επείγον αίτημα κάνει ένα τέχνασμα κοινοβουλευτικής τάξεως», ενώ «η κυβέρνηση αγωνίζεται στις Βρυξέλλες για να επιφέρει ευρυθμία» και «να σωθεί η ευρυθμία της συνταγματικής διατάξεως». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση αγωνίζεται και για τη διαφάνεια. Αρχή από την οποία δεν αφίστανται και η ΕΕ και το ευρωπαϊκό δίκαιο», καταλήγοντας στο ότι «δεν είναι κόσμιο η Βουλή των Ελλήνων να εμφανίζεται ότι αντιδρά υπό το κράτος πανικού». Στην ίδια λογική ο υπουργός Μεταφορών, Μ. Λιάπης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Στη συζήτηση παρενέβη με σύντομη δήλωσή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης ο οποίος σημείωσε: «Το κόμμα μας απορρίπτει κατηγορηματικά σαν απαράδεκτη τη στάση της ΕΕ (...) Πρόκειται για ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας που πρέπει να βρει αντίθετο κάθε εργαζόμενο(...) Η ΕΕ βάζει στην άκρη το Σύνταγμα της χώρας». Απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ αποκάλεσε απαράδεκτη τη θέση του ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερέχει του ελληνικού Συντάγματος. Παράλληλα, υπενθύμισε την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ στη συζήτηση για το νομοσχέδιο περί «βασικού μετόχου».

Μ. ΕΒΕΡΤ
Αλλαγές που δεν αλλοιώνουν την ουσία του Συντάγματος

«Εφόσον δε θα αλλοιώνουν την ουσία του Συντάγματός μας, μπορεί να γίνουν αλλαγές», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Εβερτ για το θέμα του «βασικού μετόχου», με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84».

«Εάν ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε για να θέσει σε εφαρμογή το Σύνταγμα θέλει ορισμένες μικροδιορθώσεις, θα γίνουν», δήλωσε ο ίδιος για να προσθέσει: «Ισως θα έπρεπε οι διαπραγματεύσεις να είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, πριν φτάσει ο νόμος στη Βουλή. Οχι το Σύνταγμα, επαναλαμβάνω. Αλίμονο αν φτάσουμε στο σημείο να μας λένε οι ξένοι πώς θα είναι το Σύνταγμά μας. Τότε κι εγώ, ο οποίος είμαι φανατικός οπαδός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα έλεγα έξω από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Πίσω από αυτές τις αρνήσεις της ΕΕ, ανέφερε ο Μ. Εβερτ «κρύβονται διατεταγμένα συμφέροντα εργολάβων και προμηθευτών του Δημοσίου».

ΔΗΚΚΙ
Να μην υποχωρήσει στις πιέσεις

«Η κυβέρνηση οφείλει να μην υποχωρήσει στις πιέσεις και να μην τροποποιήσει το νόμο που ψήφισε για το "βασικό μέτοχο"», δήλωσε το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ Ηλ. Νικολόπουλος και πρόσθεσε: «Το κοινοτικό δίκαιο έχει υποσυνταγματική ισχύ και ο νόμος για το "βασικό μέτοχο" οφείλει να είναι πρωτίστως σύμφωνος με το Ελληνικό Σύνταγμα και δευτερευόντως με το κοινοτικό δίκαιο».

Η στάση του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε το στέλεχος του ΔΗΚΚΙ, «είναι εν προκειμένω κατάπτυστη γιατί υποβαθμίζει τη χώρα μας». Οσοι επιχειρούν την αλλαγή του νόμου κατέληξε «προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν υφίσταται ως ανεξάρτητο κράτος, στο οποίο το Σύνταγμα είναι ο θεμελιώδης νόμος, αλλά ότι υπερισχύει του Ελληνικού Συντάγματος η Συνθήκη του Μάαστριχτ και αύριο το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ