ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Συντονισμένη δράση από τους «25»
  • Ακόμα «πιο φιλικό περιβάλλον» για τις πολυεθνικές, ακόμα πιο βάρβαρη η επίθεση στις κατακτήσεις των εργαζομένων
  • Εθνικά προγράμματα και διαρκείς έλεγχοι από την Κομισιόν

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής

Eurokinissi

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προηγήθηκε της Συνόδου Κορυφής
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας).-

Τη βούλησή τους για «αναζωογόνηση» της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής της Λισαβόνας, επιβεβαίωσαν οι ηγέτες των 25 κρατών - μελών της ΕΕ, παίρνοντας ταυτόχρονα πιο συγκεκριμένα μέτρα για τη «διαχείριση» και τον έλεγχο των προωθούμενων «διαρθρωτικών αλλαγών».

«Η ΕΕ πρέπει να ολοκληρώσει την εσωτερική αγορά και να κάνει το ρυθμιστικό περιβάλλον πιο φιλικό προς την επιχειρηματικότητα», τονίζεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο των συμπερασμάτων που εγκρίνουν σήμερα οι "25"».

Γενικότερα, στρατηγικός στόχος αναγορεύεται «να καταστεί η Ευρώπη ελκυστικότερος τόπος επενδύσεων», επαναλαμβάνοντας μονότονα ότι «πρέπει να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματική πρωτοβουλία», προτείνοντας μεταξύ άλλων νέα φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Πίσω από τις παραπλανητικές διακηρύξεις περί «δημιουργίας περισσότερων και καλύτερων θέσεων απασχόλησης», προβάλλει η βάρβαρη επίθεση κατά των δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ...η επιτυχία τους, οι «25» συμφώνησαν «κάθε χώρα να φτιάξει ένα δικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν, η οποία θα αναλάβει να αναδείξει τους σπουδαιότερους δείκτες της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Κάθε χρόνο το κάθε κράτος - μέλος θα συντάσσει και θα στέλνει στις Βρυξέλλες την «έκθεση προόδου», η οποία θα αξιολογείται από την Κομισιόν, που θα αναλαμβάνει και τις «μεθόδους συμμόρφωσης» όσων «καθυστερούν». Στο κείμενο των συμπερασμάτων, προβάλλεται ως «ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση του σημερινού επιπέδου κοινωνικής προστασίας και της αύξησης της απασχόλησης, ...η παράταση του εργάσιμου βίου, συνοδευόμενη από μεταρρυθμίσεις στα συστήματα κοινωνικής προστασίας».

Η Κομισιόν, μεταξύ άλλων, να ελέγξει το βαθμό συμμόρφωσης των εθνικών νομοθεσιών με τους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας, ώστε η νομοθεσία να γίνει περισσότερο φιλική στον ανταγωνισμό και να αίρει τα «εμπόδια» στην ασύδοτη επέλαση των πολυεθνικών.

Οι «25» υιοθέτησαν τη γνωστή έκθεση της Κομισιόν με τον τίτλο «Ολοι μαζί με το μέλλον της Ευρώπης - Νέο ξεκίνημα για τη στρατηγική της Λισαβόνας», καθώς και το πανομοιότυπο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι στην εισήγηση της Κομισιόν η παρούσα φάση ανανέωσης της νεοφιλελεύθερης επίθεσης περιγράφεται ως εξής: «Βρισκόμαστε στο στάδιο του εκσυγχρονισμού της εφαρμογής της στρατηγικής της Λισαβόνας με ένα ενιαίο πρόγραμμα της Λισαβόνας, με ένα αρμόδιο για τη στρατηγική της Λισαβόνας στις εθνικές κυβερνήσεις, μια ενιαία διαδικασία υποβολής εκθέσεων, παράλληλα με ένα πρόγραμμα της ΕΕ και μια ενιαία ολοκληρωμένη δέσμη για το συντονισμό στον οικονομικό τομέα».

ΠΑΣΟΚ
«Κάνει καλό» το αναθεωρημένο Σύμφωνο!

Ούτε λίγο ούτε πολύ ευεργετικό θεωρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο θα αποτελέσει το όπλο των κυβερνήσεων της ΕΕ και του κεφαλαίου για νέα επίθεση κατά των λαών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης με δηλώσεις του υποστήριξε ότι μέσα από το αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητας «αμβλύνθηκε η διαδικασία εφαρμογής κυρώσεων και θα συνυπολογίζονται θετικά για τις χώρες - μέλη πολιτικές υπέρ της στρατηγικής της Λισαβόνας, δαπάνες για έρευνα και τεχνολογία, όπως και δαπάνες που αφορούν την προώθηση της διεθνούς αλληλεγγύης και στόχους όπως η ενοποίηση της Ευρώπης»...

Δεν παρέλειψε, φυσικά, να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «μικροκομματικής έμπνευσης χειρισμούς» που «οδήγησαν σε τραγικά αδιέξοδα τη χώρα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη για την αναπροσαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας».

Ο ίδιος, μάλιστα, χτίζοντας την... αντιπολιτευτική στρατηγική του πάνω στο συγκεκριμένο επιχείρημα, υποστήριξε ότι «τίποτα απ' αυτά δεν αφορά ουσιαστικά την Ελλάδα».

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι «οι υπουργοί της Ευρωζώνης διατήρησαν ουσιαστικά τα αυστηρά όρια», τα οποία θα εντείνουν τη νεοφιλελεύθερη επέλαση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, πολιτική την οποία το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε με ευλάβεια όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Ν. Αθανασάκης πρόσθεσε ότι εξαιτίας της «δημαγωγικής πολιτικής αυτοκαταγγελίας που άσκησε η κυβέρνηση», δεν μπορέσαμε να προβάλουμε και «να διεκδικήσουμε την απόλυτα θεμιτή άποψη για την εφαρμογή του κριτηρίου των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών ή του κριτηρίου για τη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης ή τη συμπερίληψη των δαπανών για την Παιδεία όπως είχε και στο παρελθόν αναφέρει το ΠΑΣΟΚ». Οι αναφορές βέβαια του ΠΑΣΟΚ που επικαλείται ο Ν. Αθανασάκης, δεν είχαν αποβεί σε όφελος του ελληνικού λαού, αφού βίωσε στο πετσί του μια παρατεταμένη περίοδο λιτότητας και συνεχείς περικοπές κοινωνικών δαπανών, στο «όνομα» του Συμφώνου Σταθερότητας.

ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΛΚΕΝΣΤΑΪΝ
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ).--

Θύελλα αντιδράσεων, έχει ξεσηκώσει η οδηγία - επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην ΕΕ - Μπόλκενστάιν, που αφορά στην παροχή υπηρεσιών από μία εταιρία σε όλες τις χώρες της ΕΕ και στόχο έχει, στα πλαίσια και των επιταγών της Στρατηγικής της Λισαβόνας, να λύσει τα χέρια στις επιχειρήσεις και το κεφάλαιο, για την όσο το δυνατόν γι' αυτούς αποδοτικότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η Κομισιόν, ζητά πλήρη απελευθέρωση στην παροχή υπηρεσιών, προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις της κοινής γνώμης, που βλέπει το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» να ευτελίζεται όλο και περισσότερο και να απειλούνται ανοιχτά όλα τα κεκτημένα στην εργατική νομοθεσία.

Σύμφωνα με την οδηγία Μπόλκενστάιν, μία εταιρία θα έχει δικαίωμα παροχής υπηρεσιών σε όλη την κοινοτική επικράτεια και σε όλους τους τομείς (εμπόριο, οικοδομές, ψυχαγωγία, διαφήμιση, αυτοκίνητα, απασχόληση, ασφαλιστικές υπηρεσίες κ.ά.). Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στις εταιρίες που θα παρέχουν υπηρεσίες διασυνοριακά, να μην υποχρεούνται να ακολουθούν τη νομοθεσία και τις αρχές (ασφαλιστικές, φορολογικές) της χώρας όπου βρίσκεται ο εργαζόμενος, αλλά της χώρας που θα έχει σαν έδρα η εταιρία. Πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να επιλέξουν τη χώρα με τη συμφερότερη γι' αυτούς νομοθεσία - και τη χειρότερη για τους εργαζόμενους - ως έδρα της εταιρίας, με ολέθριες συνέπειες για το εργατικό δυναμικό της...

Στα πλαίσια, πάντα, της Στρατηγικής της Λισαβόνας και των αρχών της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης προς όφελος του κεφαλαίου και της γιγάντωσης της οικονομίας, βλέπουμε να αναδύεται ένας εργασιακός μεσαίωνας, που σαν στόχο έχει την κατάργηση κάθε εργασιακού κεκτημένου και τη μετατροπή των εργαζομένων σε σύγχρονους σκλάβους.

Χτες στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση, μεταξύ των εκπροσώπων των συνδικάτων της Ευρώπης, των εκπροσώπων των εργοδοτών και των κυβερνήσεων, ενόψει της συζήτησης του θέματος κατά τη διάρκεια της Συνόδου, αφού άπτεται της αναθεώρησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας, μετά το τέλος της οποίας, ο προεδρεύων της ΕΕ, Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Ζ. Κ. Γιούνκερ, καθώς και η Κομισιόν, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, μπροστά στις αντιδράσεις, που προμηνύονται από τους εργαζόμενους, δήλωσαν ότι θα επανεξεταστεί η οδηγία, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη τροποποίησή της, που «θα την καταστήσουν αποδεκτή»...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για τη «χαλάρωση» του «Συμφώνου Σταθερότητας»

Αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσε στα κρατίδια της πρώην ΓΛΔ το αιτιολογικό της απόφασης των Βρυξελλών για τη χαλάρωση του λεγόμενου «Συμφώνου Σταθερότητας». Ιδιαίτερα ότι η γερμανική κυβέρνηση με την ένωση των δύο γερμανικών κρατών το 1990 είχε ξεχωριστά έξοδα που συμβάλλανε σε χρεώσεις και μη τήρηση του 3%. Ορισμένοι πρωθυπουργοί, όπως της Σαξονίας και της Θουριγγίας δήλωσαν ότι η γερμανική επανένωση έγινε πριν 15 χρόνια και η κυβέρνηση είχε αρκετό καιρό για να λάβει τα αναγκαία μέτρα. «Αλλωστε, καθαρώς λογιστικά, η Γερμανία τώρα θα μπορούσε να ανεβάσει το έλλειμμά της και σε 7%», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας.

Ακόμα και ο «λαϊκός οικονομολόγος» της Ενωσης Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), Ράινχαρντ Κούντις, δήλωσε ότι η απόφαση υπέρ της Γερμανίας μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για άλλες χώρες, που μπορούν να επικαλεστούν άλλους ειδικούς λόγους. Ομως ο κύριος οικονομολόγος της Γερμανικής Συνδικαλιστικής Ενωσης (DGB), Ντιρκ Χίρσελ, πιστεύει ότι πρόκειται για σωστή απόφαση που θα δώσει ώθηση στην οικονομία της Ευρώπης και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ