ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Ενάντια στην Παιδεία του κεφαλαίου
  • Σήμερα, στις 11 το πρωί, στα Προπύλαια, το συλλαλητήριο στην Αθήνα
  • Στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Χημείου, στη Θεσσαλονίκη

«Πτυχία με αξία - δουλιά με δικαιώματα» είναι το σύνθημα που συμπυκνώνει το διεκδικητικό πλαίσιο φοιτητών και σπουδαστών, που για άλλη μια φορά σήμερα βγαίνουν στους δρόμους στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, καταδικάζοντας την πολιτική που υποβαθμίζει τις σπουδές και το μέλλον τους και προβάλλοντας το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο.

Στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, στις 11 το πρωί, είναι το αγωνιστικό ραντεβού φοιτητών και σπουδαστών και σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι σύλλογοι: Φιλοσοφικής, Φυσικού, Βιολογικού, Νηπιαγωγών, Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ), Ηλεκτρολόγων, Χημικών Μηχανικών, Μεταλλειολόγων και Ιατρικής.

Την ώρα που οι συνδαιτυμόνες της κυβέρνησης στο τραπέζι του διαλόγου παζαρεύουν την εφαρμογή της αξιολόγησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, φοιτητές και σπουδαστές θα βροντοφωνάζουν «Καμιά ανοχή στο πανεπιστήμιο της αμάθειας και της ανεργίας». Θα αποκαλύψουν για άλλη μια φορά ότι με την αξιολόγηση θα μετατραπούν πιο γρήγορα τα πτυχία σε πιστοποιητικά χωρίς αντίκρισμα, η Παιδεία θα υποταχθεί πλήρως στις ανάγκες των επιχειρήσεων, τα ιδρύματα δε θα είναι ισάξια, θα καταταχθούν σε «καλά» και «κακά», τα πρώτα θα επιβιώνουν, τα υπόλοιπα θα φυτοζωούν ή θα κλείνουν.

Και την ώρα που συζητιέται η εφαρμογή όλων αυτών, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει τη δραστική περικοπή του προϋπολογισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ανακοίνωσε την περικοπή κατά 40% της επιχορήγησης σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όταν υπάρχουν ιδρύματα με απλήρωτους καθηγητές εδώ και μήνες, ή ιδρύματα που απειλούνται με διακοπή της ηλεκτροδότησής τους γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τη ΔΕΗ! Με γοργούς ρυθμούς, λοιπόν, η κυβέρνηση απλώνει το χέρι κι ανοίγει τις πόρτες των ιδρυμάτων για να μπουν και να τα χρηματοδοτήσουν οι επιχειρηματίες. Ταυτόχρονα, κόβοντας κατά 30% τα κονδύλια για τη φοιτητική μέριμνα, εξαφανίζει ουσιαστικά τη δωρεάν σίτιση και στέγαση ακόμα και για τους ελάχιστους φοιτητές που είχαν αυτό το δικαίωμα. Τους λέει, δηλαδή, ψυχρά «αν δεν έχετε να πληρώσετε, δε σπουδάζετε»!

«Δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση» είναι η απάντηση που δίνει σε όλα αυτό το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, που απαιτεί γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στα πανεπιστήμια.

Σε άλλες πόλεις

Τα παραπάνω θα βροντοφωνάξουν οι φοιτητές και στη Θεσσαλονίκη που η πορεία τους θα ξεκινήσει στη 1 μ.μ., από την πλατεία Χημείου. Νωρίτερα, στις 12.30 μ.μ., έχουν προγραμματίσει τις προσυγκεντρώσεις τους στα τμήματα Φυσικού και Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της Βορείου Ελλάδας και τα αγωνιστικά τους ραντεβού είναι:

  • Στις Σέρρες, στις 11.30 π.μ., στη Νομαρχία.
  • Στην Κοζάνη, στις 10.30 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Συνέλευση Τμήματος του ΤΕΙ.
  • Στην Κομοτηνή, στις 12 το μεσημέρι, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις γραμματείες των σχολών.
  • Στην Ξάνθη, στις 12 το μεσημέρι, παράσταση διαμαρτυρίας στην Κοσμητεία.
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΣΦΗΝΕΣ
Κόβουν τις δαπάνες για την Παιδεία μέχρι και 40%!

Ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις λαϊκές οικογένειες! Τα έκτακτα μέτρα της λιτότητας από κυβέρνηση - ΕΕ βάζουν στο στόχο και τη δωρεάν Παιδεία! Η κατάσταση γίνεται κρίσιμη, με τις χτεσινές ανακοινώσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους! Κόβουν κατά 40% τις επιχορηγήσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, 40% για σίτιση και στέγαση, 30% για συγγράμματα! Δηλαδή, ακόμα λιγότεροι φοιτητές να τρώνε στις λέσχες, ακόμα λιγότεροι να μένουν στις εστίες και, όπως δήλωσε ο Θ. Βερέμης, το Δεκέμβρη θα υπάρχει γνωμοδότηση του εθνικού «διαλόγου» για την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων! Από την άλλη αυξάνουν και τον ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα. Ακόμα περισσότερα λεφτά, δηλαδή, για τις άμεσες ανάγκες μας σε φαΐ, στους λογαριασμούς, στα νοίκια! Την ίδια στιγμή που δίνουν φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις για το «καλό της οικονομίας», να μην πάθει τίποτα δηλαδή η τσέπη της ολιγαρχίας!

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κατηγορούν ο ένας τον άλλον. Υποκριτές και οι δυο τους, αφού από κοινού στήριζαν και στηρίζουν αυτήν την πολιτική. Της υποχρηματοδότησης, της ιδιωτικοποίησης, της υποβάθμισης και των κερδών για το κεφάλαιο. Από κοντά και οι ΔΑΠ - ΠΑΣΠ. Με τα δυο χέρια ψήφιζαν τους μειωμένους προϋπολογισμούς στα πανεπιστήμια! Ιδιωτικά ΑΕΙ είναι η πρότασή τους. Να δίνονται δάνεια στους φοιτητές, η απάντησή τους. «Συμμετοχή υπό όρους των ιδιωτών στην εκπαίδευση», λέει η ΠΑΣΠ. Ποιους όρους; Αυτούς που πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά: Να δουλεύουν ανασφάλιστοι για τέσσερα χρόνια οι νέοι εργαζόμενοι, για να λυθεί το πρόβλημα της ανεργίας! Μας θέλουν, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, και να πληρώνουμε από την τσέπη μας και να είμαστε φτηνοί εργαζόμενοι! Οσοι, όμως, λένε τέτοια, δεν μπορούν να λέγονται εκπρόσωποι των φοιτητών! Αυτοί είναι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των τραπεζών! Να τους δώσει, λοιπόν, βραβείο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και να τους δώσουν και οι φοιτητές αυτό που τους αξίζει: Μαύρο σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, κόκκινο στην κάλπη!

Κοίτα ποιος χαφιές μιλάει!

Το θράσος έχει και τα όριά του. Αλλά αυτό δεν το γνωρίζουν, ως φαίνεται, οι ΔΑΠίτες στη Λάρισα, που με προκήρυξή τους ενάντια στην ΠΚΣ επιχειρούν την πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Κατηγορούν την ΠΚΣ ότι «φακελώνει σπουδαστές» επειδή μάζευε υπογραφές για να μπορέσει ο σύλλογος να κάνει Γενική Συνέλευση!

Πέρα από το ότι η ΔΑΠ μπλοκάρει συνεχώς τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες των σπουδαστών κι από την άλλη κατηγορεί την ΠΚΣ γιατί δε συμμετείχε σε μια τμηματική συνέλευση(;), να μιλάνε και για φακέλωμα; Αυτοί; Πάει πολύ!

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, οι γονείς σπουδάστριας του ΤΕΙ (που δε μένουν καν στη Λάρισα) δέχτηκαν τηλεφώνημα στο σπίτι τους από τα τοπικά γραφεία της ΝΔ, ότι η κόρη τους «μοιράζει "Ριζοσπάστη"» και «συγχρωτίζεται» με τους κομμουνιστές»!

Και μιλούν οι ΔΑΠίτες για φακέλωμα...;

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ
Σήμερα, Τετάρτη

-- Στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, της ΣΔΟ ΤΕΙ Αθήνας, στη 1 το μεσημέρι, για την κατάσταση στον κλάδο και την εργασιακή προοπτική, θα μιλήσουν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

-- Στο Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων, της ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, στη 1 το μεσημέρι, για την κατάσταση στον κλάδο και την εργασιακή προοπτική.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στο Χημικό Αθήνας, στις 11 το πρωί, στο αμφιθέατρο Α15, με θέμα: «Το πείραμα στην υπηρεσία της επιστήμης». Θα μιλήσουν: Μ. Κουσαθανά, καθηγήτρια στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθήνας, Α. Καργόπουλος, μεταπτυχιακός φοιτητής, μέλος της «Πανεπιστημονικής». Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Το πείραμα».

-- Στα ξενόγλωσσα Τμήματα της Φιλοσοφικής, στις 12 το μεσημέρι στο αίθριο, με θέμα «Ξενόγλωσση εκπαίδευση και επαγγελματική προοπτική».

-- Στο Τμήμα Ναυπηγών, της ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, στη 1 το μεσημέρι, για την «κατάσταση της ναυπηγικής βιομηχανίας».

-- Στο Τμήμα Λογιστικής, της ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά, στις 12 το μεσημέρι, για την εργασιακή προοπτική των λογιστών θα μιλήσει εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ
Εκρηκτικό το πρόβλημα

Σε σύσκεψη για να συζητηθεί το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης καλεί σήμερα στις 6.30 στη Χαλκοκονδύλη 37, στον 5ο όροφο, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετάσχουν ενώσεις των εκπαιδευτικών, μαθητικά συμβούλια, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων καθώς και σωματεία εργαζομένων.

Αφορμή για την πραγματοποίηση της σύσκεψης αποτελεί το συνεχιζόμενο πρόβλημα της σχολικής στέγης, το οποίο συντηρείται με την ανοχή κρατικών και δημοτικών υπευθύνων. Παρά τα προγράμματα ανέγερσης σχολικών κτιρίων, που ο ΟΣΚ και η υπουργός Παιδείας από το καλοκαίρι έχουν εξαγγείλει, το 26% των σχολείων εξακολουθούν να βασανίζονται με διπλοβάρδιες. Η διαδικασία απόκτησης των 83 οικοπέδων του Δήμου Αθηναίων, που προορίζονται για την ανέγερση σχολείων, δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ παρουσιάζονται φαινόμενα αποχαρακτηρισμού τους από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του οικοπέδου στο Πολύγωνο που προοριζόταν για τη στέγαση του 24ου Λυκείου Αθηνών, το οποίο κατέληξε στα χέρια ιδιώτη για κατασκευή πολυκατοικίας. Ενδεικτικά παραδείγματα των απελπιστικών διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα, είναι το 39ο Γυμνάσιο - Λύκειο, το 57ο Γυμνάσιο, το 114ο και το 12ο Δημοτικό Αθηνών όπου λειτουργούν αίθουσες διδασκαλίας σε υπόγεια. Ταυτόχρονα το 19o Γυμνάσιο - Λύκειο στεγάζεται σε κτίριο στο ισόγειο του οποίου λειτουργεί βενζινάδικο.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, με ανακοίνωσή της, καλεί στη σημερινή σύσκεψη για το σχεδιασμό κοινής δράσης και κινητοποίησης «για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση των παιδιών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ