ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ
«Θετικός» απολογισμός από την κυβέρνηση...

Επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς και εργασιακό μεσαίωνα για τους εργαζόμενους καταγγέλλει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ)

Το υπουργείο Υγείας θα εφαρμόσει το νέο σύστημα εφημεριών στην Αττική για έξι ακόμα μήνες
Το υπουργείο Υγείας θα εφαρμόσει το νέο σύστημα εφημεριών στην Αττική για έξι ακόμα μήνες
Να «εξαφανίσει» τις οδυνηρές συνέπειες της ανακύκλωσης της αθλιότητας των ράντζων επιχείρησε χτες ταχυδακτυλουργικά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσιάζοντας θετικό απολογισμό του τρίμηνου πιλοτικού προγράμματος. Την απάντηση έδωσε αμέσως η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με ανακοίνωσή της, όπου επισημαίνει αφενός την επιβάρυνση των νοσοκομείων όσο και την εντατικοποίηση της δουλιάς των εργαζομένων.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επικαλούμενη αριθμητικά στοιχεία, που αφορούν κυρίως τα πέντε μεγάλα «προστατευόμενα» νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου («Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς», «Λαϊκό», «Σωτηρία», «Ερυθρός Σταυρός»), ισχυρίστηκε ότι κατά το τρίμηνο πιλοτικής εφαρμογής του νέου συστήματος εφημερίας τα ράντζα μειώθηκαν στο Λεκανοπέδιο κατά 96,22%. Μάλιστα, παρουσιάστηκαν και στοιχεία για τα 13 λεγόμενα μικρά νοσοκομεία, όπου εμφανίστηκαν, με εξαίρεση το «Αγία Ολγα» και το «Αλεξάνδρα», να μην έχουν ούτε ένα ράντζο!

Η ΕΙΝΑΠ

Τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου διαψεύδει με ανακοίνωσή της η ΕΙΝΑΠ - παρότι «συμβιβάζεται» με τη μη πλήρη εξάλειψη του «φαινομένου του ράντζου».

Οπως επισημαίνει, το εγχείρημα του υπουργείου είχε παρενέργειες στο όλο σύστημα εφημερίας του Λεκανοπεδίου και δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για τους ασθενείς. Ετσι, επισημαίνει ότι «έχει επιβαρυνθεί το ήδη βεβαρημένο εφημεριακό έργο των νοσοκομείων του λεγόμενου μπλοκ του Πειραιά, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται συχνά αρκετά ράντζα σε νοσοκομεία που δεν αναπτύσσονταν παλαιότερα. Εντατικοποιήθηκε η δουλιά στα μικρά δορυφορικά νοσοκομεία και η υποστελέχωσή τους, που ήταν εμφανέστερη από τα μεγάλα, ανέδειξε το πρόβλημα των κάθε μορφής ελλείψεων με πιο εύγλωττο τρόπο. Η ποιότητα των παρεχόμενων φροντίδων στα χρόνια περιστατικά έχει υποβαθμιστεί, όπως και η ποιότητα του εκπαιδευτικού τους έργου». Ακόμα η ΕΙΝΑΠ τονίζει ότι υπάρχουν «διοικητικές παρεμβάσεις για περιορισμό των τακτικών εισαγωγών, με αποτέλεσμα να μακραίνουν οι λίστες και να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας των νοσοκομείων. Επίσης, γίνεται περιορισμός των έκτακτων εισαγωγών, γρήγορη έξοδος των αρρώστων πριν ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους και ανοιγοκλείσιμο των εφημεριών καταπώς το φαντάζεται το ΣΟΤΥ.

«Με την ανυπαρξία οργανωμένης ΠΦΥ, τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών και τη συνέχιση μη λειτουργίας (παρά τις γιορτές!!) του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, δεν μπορούμε να περιμένουμε την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου του ράντζου», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ και τονίζει ότι οι λειτουργοί της υγείας «δουλεύουν ήδη πέρα των βιολογικών τους αντοχών και συγχρόνως βιώνουν έναν πραγματικό εργασιακό μεσαίωνα».

Ο υπουργός πάντως, επέμεινε ότι τα μικρά νοσοκομεία λειτούργησαν άριστα και απέφυγε το «σκόπελο» της παράθεσης στοιχείων για τις παρενέργειες του συστήματος, λέγοντας ότι τα στοιχεία για τα τακτικά περιστατικά και τις λίστες αναμονής βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας και θα παρουσιαστούν στα τέλη Μάη. Ετσι, παρουσιάστηκαν στοιχεία που αφορούν τη διακίνηση των τακτικών περιστατικών μόνο για το ΚΑΤ και δείχνουν αύξηση των προγραμματισμένων χειρουργείων την περίοδο του πιλοτικού προγράμματος κατά 18%. Ακόμα, ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί για έξι ακόμα μήνες. Επίσης, συζητιέται η αλλαγή του συστήματος εφημερίας της Θεσσαλονίκης.

Εαρινή επαγρύπνηση για τη γρίπη

Δεν υπάρχει λόγος για πανικό, τονίζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Προβληματισμό και ερωτηματικά προκαλεί η ανακοίνωση έναρξης επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας γρίπης απ' τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που έγιναν στις 17 Φλεβάρη του 2005.

Οπως επισημάνθηκε, στη συνέντευξη που παραχωρήθηκε χτες στο υπουργείο Υγείας, οι επιστήμονες ανησυχούν για ενδεχόμενη πανδημία γρίπης που θα προκληθεί απ' τον ανασυνδυασμό του γενετικού υλικού των ιών γρίπης που προσβάλλουν τους ανθρώπους με αυτό των ιών που προσβάλλουν τα πουλερικά. Ηδη απ' το 1998 ο ΠΟΥ εξέδωσε παγκόσμια προειδοποίηση για πιθανότητα εμφάνισης νέας πανδημίας γρίπης απ' τη γρίπη των πτηνών.

Στα πλαίσια αυτά το υπουργείο Υγείας «προετοιμάζεται» για την πανδημία, παραγγέλνοντας 500.000 δόσεις του μοναδικού κατάλληλου φαρμάκου που κυκλοφορεί στην αγορά και θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και την πρόληψη της νόσου σε πληθυσμιακές ομάδες υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η παραγγελία θα γίνει τις επόμενες μέρες και θα κοστίσει 6 - 7 εκατομμύρια ευρώ.

Προβληματισμούς ωστόσο προκαλεί ότι το εν λόγω φάρμακο προμηθεύει στην παγκόσμια αγορά αποκλειστικά συγκεκριμένη πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία. Μάλιστα απαντώντας στη διαπίστωση δημοσιογράφων ότι η παγκόσμια προετοιμασία κατά της πανδημίας θα εκτινάξει την κερδοφορία της εν λόγω εταιρίας φαρμάκου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) Αγγ. Χατζάκης είπε: «Οταν υπάρχει ένα πρόβλημα μεγάλο δημόσιας υγείας πραγματικά δημιουργείται ζήτηση και δε σας κρύβω ότι κάποιοι κερδίζουν. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας της οικονομίας». Τα άλλα τρία φάρμακα για τη γρίπη, διευκρίνισε ο Αγγ. Χατζάκης, δεν είναι δραστικά στον ιό και έτσι η παραγγελία του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι μονόδρομος.

Νέα κρούσματα σε Βιετνάμ και ΛΔ Κορέας

Μία πενταμελής οικογένεια που διατηρούσε πτηνοτροφική μονάδα στο βόρειο Βιετνάμ, βρέθηκε χτες θετική στον ιό Η5Ν1 που προκαλεί τη λεγόμενη γρίπη των πουλερικών. Και οι πέντε νοσηλεύονται από τις 22 του μήνα, σε νοσοκομείο του Ανόι. Το ίδιο 24ωρο, το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο δήλωση επιχειρηματία στη γειτονική ΛΔ Κορέας υποστήριξε πως είναι μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών στη ΛΔ Κορέας που ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή...

Υπενθυμίζεται πως απ' το Δεκέμβρη του 2003, οπότε πρωτοεκδηλώθηκαν τα πρώτα μαζικά κρούσματα της νόσου σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, έχουν χάσει τη ζωή τους 48 άτομα.

Διαμαρτυρία της «Επικοινωνίας»

Εικοσιτετράωρη απεργία και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του Κέντρου Εκπαίδευσης Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες Αναπηρίες η «Επικοινωνία» διαμαρτυρόμενοι για την οριακή κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί το Κέντρο και διεκδικώντας τη δημοσιοποίηση και τη θεσμική του κατοχύρωση.

Το υπουργείο Υγείας και ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Κωνσταντόπουλος είχε επανειλημμένα υποσχεθεί στους εργαζόμενους ότι θα φροντίσει για την επίλυση των προβλημάτων. Ομως χτες, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, προσπάθησε να αποφύγει τις ευθύνες της κυβέρνησης ρίχνοντας το βάρος στο σύλλογο γονέων της «Επικοινωνίας». Ετσι, ο Γ. Κωνσταντόπουλος ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο είχε έτοιμο το προεδρικό διάταγμα δημοσιοποίησης της «Επικοινωνίας», αλλά αντιστέκονται οι γονείς που θέλουν να λειτουργεί το Κέντρο ως φιλανθρωπικό σωματείο.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Πρώτη η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση»

Αύξηση των ψήφων, ανάδειξη στην πρώτη δύναμη και διατήρηση των εδρών, πέτυχε η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΤΑΣ) στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Μάλιστα, λόγω των ανακατατάξεων των εδρών ανάμεσα στις υπόλοιπες παρατάξεις η ΤΑΣ αναδεικνύεται και πρώτη δύναμη στις έδρες, εκλέγοντας πέντε συμβούλους στο ΔΣ του Συλλόγου.

Η ΤΑΣ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη, παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία της ΔΑΚΕ, όπως σημειώνουν στελέχη της παράταξης.

Ψήφισαν 1.202 (έναντι 1.132 στις προηγούμενες εκλογές) εργαζόμενοι και βρέθηκαν 16 άκυρα και 11 λευκά ψηφοδέλτια. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

«Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΤΑΣ): 426 ψήφοι (36,26%) και 5 έδρες - έναντι 414 ψήφων (37,9%) και 5 εδρών στις προηγούμενες εκλογές.

ΔΑΚΕ: 369 ψήφοι (31,40%) και 4 έδρες - έναντι 204 ψήφων (18,69%) και 2 εδρών.

ΠΑΣΚΕ: 333 ψήφοι (28,34%) και 4 έδρες - έναντι 372 ψήφων (34,09%) και 5 εδρών.

«Ανεξάρτητη Δράση»: 47 ψήφοι (4%) και καμία έδρα - έναντι 101 ψήφων (9,25%) και μιας έδρας.

Για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, ψήφισαν 1.076 εργαζόμενοι, βρέθηκαν 28 άκυρα και 26 λευκά ψηφοδέλτια, και τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΤΑΣ: 393 ψήφοι (38,46%) και 8 αντιπρόσωποι. ΠΑΣΚΕ: 314 ψήφοι (30,72%) και 7 αντιπρόσωποι. ΔΑΚΕ: 266 ψήφοι(26,02%) και 6 αντιπρόσωποι. «Ανεξάρτητη Δράση»: 49 ψήφοι (4,8%) και 1 αντιπρόσωπος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ