ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Πωλητήριο στο Ασκληπιείο Βούλας!
  • Πρωταγωνιστεί ο Ερυθρός Σταυρός, στον οποίο ανήκει το οικόπεδο
  • Ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι δε θα σπάσει τη συμφωνία για το νοσοκομείο, αλλά για την τελική έκβαση παραπέμπει στο υπουργείο Οικονομικών

Ο περιβάλλων χώρος του Ασκληπιείου αποτελεί «φιλέτο» ακόμα και για τους ξένους επιχειρηματίες
Ο περιβάλλων χώρος του Ασκληπιείου αποτελεί «φιλέτο» ακόμα και για τους ξένους επιχειρηματίες
Περίεργες συζητήσεις για την τύχη του Ασκληπιείου Βούλας διεξάγονται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και στη διοίκηση του Ερυθρού Σταυρού, στον οποίο και ανήκει η έκταση όπου στεγάζεται το νοσοκομείο.

Ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, επιβεβαίωσε χτες δημοσίευμα του «Κόσμου του Επενδυτή» (25-27 του Μάρτη 2005) σύμφωνα με το οποίο αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος έχει κάνει πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την απόκτηση του Ασκληπιείου της Βούλας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο εν λόγω όμιλος ενδιαφέρεται για την αγορά του «φιλέτου» των 104 στρεμμάτων στα οποία στεγάζεται το νοσοκομείο και των 26 κτισμάτων που υπάρχουν σε αυτό. Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων είναι ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Α. Μαρτίνης, ο οποίος είναι επίσης και πρόεδρος του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και το υπουργείο Υγείας, αφού το 1985 το Ασκληπιείο της Βούλας εντάχθηκε στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων χτες ο υπουργός Υγείας, Νικ. Κακλαμάνης, είπε: «Το Ασκληπιείο Βούλας είναι θέμα του Ερυθρού Σταυρού και του κ. Μαρτίνη. Εκείνο το οποίο εμείς σας λέμε είναι ότι η ελληνική πολιτεία, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν προτίθεται να αφήσει το Ασκληπιείο της Βούλας, ως νοσοκομείο. Αυτό έχει καταστεί σαφές. Δεν υπάρχει θέμα ανάκλησης της συμφωνίας, επομένως δεν ξέρω για ποιο οικόπεδο μιλάμε να πουληθεί».

Ο Νικ. Κακλαμάνης επιβεβαίωσε πως το υπουργείο Υγείας έχει πληροφορηθεί, προφορικά, «ότι υπάρχει κάποια πρόταση από κάποιο όμιλο Ελληνοαμερικανών που θέλουν να πάρουν όλη την έκταση του Ασκληπιείου». «Τους είπαμε - είπε ο υπουργός - την απάντηση που ακούσατε, ότι δεν εκχωρούμε, δεν πρόκειται να σπάσουμε τη σύμβαση που έχουμε για το Ασκληπιείο της Βούλας. Και μας είπαν αν θα μας ενδιέφερε να αγοράσουμε εμείς όλη την έκταση, συμπεριλαμβανομένου - εμείς εννοώ σαν ελληνική πολιτεία - και του Ασκληπιείου της Βούλας». «Παρεπέμφθη ο κ. Μαρτίνης - συνέχισε ο υπουργός Υγείας - στο υπουργείο Οικονομικών και γνωρίζω ότι υπάρχει μια συζήτηση η οποία δεν έχει καταλήξει. Γιατί δεν είναι θέμα του υπουργείου Υγείας. Εμάς μακάρι να δεχτεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να αγοραστεί όλη η έκταση στο όνομα του υπουργείου Υγείας. Αλλά δεν είναι θέμα που το διαχειρίζεται το υπουργείο Υγείας».

Προς νέα χρέη στα νοσοκομεία

Νέα συσσώρευση χρεών, τρεις μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης ύψους 2,5 δισ. ευρώ, αναμένεται στα δημόσια νοσοκομεία καθώς εξακολουθεί η υποχρηματοδότησή τους, η διαδικασία παραμένει η ίδια και, επιπλέον, δεν έχουν αποπληρωθεί πλήρως τα παλιά χρέη.

Λίγες μέρες μετά τη ρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ, απ' τα οποία χρήματα έχει απορροφηθεί το 48%, αφού, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Π. Μπουχώρης, υπήρξαν προβλήματα με την απορροφητικότητα την πρώτη περίοδο. Επίσης, στις 18.3.2005 βγήκε απόφαση απ' το υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή ακόμα 600 εκατ. ευρώ, όμως το υπουργείο Υγείας επικεντρώνεται στο να αποφύγει τη συγκέντρωση νέων χρεών.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ακόμα ότι επιδίωξή του είναι να αρχίσουν από 1.1.2007 να λειτουργούν στα νοσοκομεία οι κλειστοί προϋπολογισμοί, που αποτελούν εργαλείο μείωσης των παροχών Υγείας.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κόβουν τα επιδόματα πρώην νοσηλευομένων

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκη και Γ. Χουρμουζιάδη για τον υπουργό Υγείας

Τη δραστική περικοπή των πενιχρών επιδομάτων που παίρνουν οι πρώην νοσηλευόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που εργάζονται σε προστατευόμενα εργαστήρια μελετάει το Συμβούλιο Διοίκησης του νοσοκομείου.

Το ζήτημα αυτό έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Νικ. Κακλαμάνη.

«Στο πλαίσιο των Συνεταιριστικών Θεραπευτικών Μονάδων στο ΨΝΘ λειτουργούν προστατευόμενα εργαστήρια (ραφεία, ξυλουργείο, κορνιζοποιείο κ.ά.). Στα εργαστήρια αυτά απασχολούνται πρώην νοσηλευόμενοι του ΨΝΘ και αμείβονται με πενιχρά επιδόματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο της Διοίκησης του νοσοκομείου προτίθεται να προχωρήσει σε δραστική περικοπή και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων καθώς και στην κατηγοριοποίησή τους (ανάλογα με την προσφορά και η αμοιβή)», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Το επιχείρημα που επικαλείται η διοίκηση του νοσοκομείου για την παραπάνω απόφαση - συνεχίζουν - είναι ότι η περικοπή των εν λόγω επιδομάτων (τα οποία και απορροφούν το 1/10 του προϋπολογισμού του νοσοκομείου) θα εξασφαλίσει ένα χρηματικό πλεόνασμα το οποίο θα διατεθεί για την ανακαίνιση κλινικών του νοσοκομείου και άλλες ανάγκες του ιδρύματος.

«Η εργασία πρώην νοσηλευόμενων ψυχιατρικών ασθενών σε προστατευόμενα εργαστήρια είναι δικαίωμά τους που επιβάλλεται από την ίδια την επιστήμη και το δικαίωμά τους σαν άνθρωποι να δουλεύουν και να προσφέρουν στην κοινωνία. Βεβαίως λειτουργεί και θεραπευτικά, αφού τους καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση και συμβάλλει στην επανένταξή τους στην κοινωνία. Κάθε περικοπή, πέραν του ότι θα λειτουργήσει σε αντίθετη κατεύθυνση, καταρρακώνει και το στοιχειώδες εργασιακό τους δικαίωμα», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

«Την ευθύνη για την κατάσταση στον τομέα της ψυχικής υγείας, αλλά και για την αποκατάσταση και ένταξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας την έχουν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μέσα από τη συνεχή υποχρηματοδότηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αλλά και τις αναδιαρθρώσεις στο χώρο της υγείας παραχωρούν και αυτόν τον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η παροχή υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας είναι κοινωνικό αγαθό και θα έπρεπε να παρέχεται αποκλειστικά μέσα από το δημόσιο τομέα, ισότιμα προς όλους. Η μόνη λύση στον τομέα της επανένταξής τους είναι η δημιουργία δικτύου δημόσιων προστατευόμενων εργαστηρίων που θα λειτουργούν με κοινωνικό έλεγχο, με εγγυημένα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτά ψυχικά αρρώστων, ΑμΕΑ και μη, ενώ η απορρόφηση των προϊόντων τους θα είναι εγγυημένη από το κράτος», τονίζουν.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να μην περικοπούν ή κατηγοριοποιηθούν τα επιδόματα των εργαζομένων (πρώην νοσηλευόμενων στο ΨΝΘ), στα προστατευόμενα εργαστήρια. Τέλος, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να ενισχυθεί και να διευρυνθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των προστατευόμενων εργαστηρίων, διασφαλίζοντας τη συνεχή λειτουργία τους, την απορρόφηση των προϊόντων τους και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των απασχολούμενων σ' αυτά, καθώς και για την απαγόρευση της δραστηριοποίησης ιδιωτών σ' αυτόν τον ευαίσθητο τομέα που έχει να κάνει με ψυχικά αρρώστους και ΑμΕΑ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παραπαίει η Οφθαλμολογική κλινική

Οι τεράστιες ελλείψεις και η υποβάθμιση των τμημάτων της, στέλνουν τους ασθενείς κατευθείαν στα χέρια των ιδιωτών γιατρών

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις στην Οφθαλμολογική Κλινική του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ ορατό είναι και το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας σημαντικών τμημάτων της. Οπως τονίζει σε υπόμνημά του προς τη διοίκηση του νοσοκομείου και το ΠΕΣΥΠ Θεσσαλίας, ο διευθυντής της Κλινικής Γ. Παπαδάκος, ο υπάρχων εξοπλισμός έχει αχρηστευτεί, ενώ προβληματική είναι και η διαδικασία προμήθειας υλικών που χρησιμοποιούνται στα χειρουργεία.

Συγκεκριμένα, στο υπόμνημά του ο διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής αναφέρει ότι:

  • Εξαιτίας της έλλειψης ενδοφακών στις χειρουργικές επεμβάσεις, συχνά, δεν τοποθετούνται οι ενδεικνυόμενοι, με προφανείς συνέπειες για την όραση των χειρουργηθέντων.
  • Εχει ήδη διακοπεί η λειτουργία εκτέλεσης οπτικών πεδίων του τμήματος Γλαυκώματος, λόγω της αχρήστευσης του αυτόματου περιμέτρου - αν και υπάρχει αίτημα προμήθειας από 28/9/2004 - με αποτέλεσμα οι 900 και πλέον ασθενείς του τμήματος, αφενός μεν να παρακολουθούνται ελλιπώς, αφετέρου δε η πλειοψηφία τους να επιβαρύνεται οικονομικά, εκτελώντας την εξέταση αυτή σε ιδιώτες γιατρούς.
  • Εχουν αχρηστευτεί και οι δυο υπέρηχοι.

Και καταλήγοντας στο υπόμνημά του τονίζει πως «η αναγκαστική διακοπή αυτών των νευραλγικών τμημάτων της Οφθαλμολογικής Κλινικής οδηγεί ευθέως σε υποβάθμιση του κύρους της και την περιορίζει από έγκριτη - αξιόπιστη κλινική Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης σε ιατρείο Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης».

Βεβαίως, οι τραγικές ελλείψεις στην Οφθαλμολογική Κλινική δεν είναι οι μοναδικές, καθώς ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι άλλες κλινικές του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας, το οποίο υποβαθμίζεται συνεχώς ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής απαξίωσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προς όφελος των ιδιωτών που λυμαίνονται το χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ