ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς ενεργότερο ρόλο της Ελλάδας στο Αφγανιστάν;

Σημαντική αποκάλυψη υποστρατήγου ε.α. σε εκδήλωση της ΕΔΥΕΘ το βράδυ της Δευτέρας

Ενεργότερο ρόλο καλούνται να παίξουν στο Αφγανιστάν οι Ελληνες στρατιώτες, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές των Αμερικανών και των Ευρωπαίων «φίλων». Η φωτογραφία είναι από την άφιξη των Ελλήνων στρατιωτών στην κατεχόμενη από τους Αμερικανούς χώρα

Eurokinissi

Ενεργότερο ρόλο καλούνται να παίξουν στο Αφγανιστάν οι Ελληνες στρατιώτες, σύμφωνα πάντα με τις επιταγές των Αμερικανών και των Ευρωπαίων «φίλων». Η φωτογραφία είναι από την άφιξη των Ελλήνων στρατιωτών στην κατεχόμενη από τους Αμερικανούς χώρα
Το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων φαντάρων στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της ανάληψης πιο ενεργού ρόλου της Ελλάδας, σύμφωνα με τις επιταγές του ΝΑΤΟ, παραμένει ανοιχτό. Αυτή την εκτίμηση έκανε ο Νίκος Καρατουλιώτης, υποστράτηγος ε.α. μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), μιλώντας στην εκδήλωση της ΕΔΥΕΘ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη και είχε θέμα: «Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη και Εθνική Ανεξαρτησία». Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α. - διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας και μέλος της ΚΕΘΑ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ν. Καρατουλιώτης, το ΝΑΤΟ έχει προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τη διοίκηση της πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν για διάστημα 9 μηνών από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι το Μάη του 2008. Το ΓΕΕΘΑ, με εμπιστευτικό σημείωμα που έχει αποστείλει προς τη Γραμματεία του ΚΥΣΕΑ από τον Οκτώβρη του 2004, εισηγείται θετική απάντηση και προτείνει την αποστολή του «συμμαχικού» στρατηγείου χαμηλής ετοιμότητας που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Το ΥΠΕΞ και το Μαξίμου δε φαίνεται να υιοθετούν τις απόψεις των αξιωματικών, ωστόσο δεν έχει δοθεί αρνητική απάντηση και η εισήγηση του ΓΕΕΘΑ παραμένει εν αναμονή στα συρτάρια επί έξι μήνες.

Το ΝΑΤΟ δε βλέπει με καλό μάτι την αναβλητικότητα της Ελλάδας και προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να επιδείξει ανάλογα καλή διαγωγή με αυτή της Τουρκίας που σήμερα είναι επικεφαλής της αποστολής στο Αφγανιστάν.

Στις ανησυχίες που εκφράζουν οι διπλωμάτες για την ασφάλεια των Ελλήνων στρατιωτών, απαντά η εκτίμηση του Πενταγώνου που αναφέρει πως για το 2007 το επίπεδο απειλής στο Αφγανιστάν αξιολογείται ως μεσαίο, αφού οι Ταλιμπάν δεν προβλέπεται να είναι επαρκώς εξοπλισμένοι. Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κόστος που συνεπάγεται αυτή η αποστολή, αναφέρεται ότι για την 6μηνη ανάπτυξη της δύναμης των 300 ανδρών που θα πρέπει να βρίσκονται εκεί, θα δαπανηθούν περίπου 10 εκατ. ευρώ + 8,5 εκατ. για τις αποζημιώσεις του προσωπικού.

Διευκρινίζοντας το πόσο μπορεί να αντεπεξέλθει σε μια τέτοια αποστολή το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο χαμηλής ετοιμότητας της Θεσσαλονίκης, ο Ν. Καρατουλιώτης ανέφερε πως από τον Ιούνη του 2005 το «συμμαχικό» στρατηγείο θα βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για ανάληψη αποστολών.

Στρατός στην υπηρεσία του κυρίαρχου συστήματος

Στο γεγονός πως καθημερινά καταστρατηγείται το δικαίωμα της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας, αναφέρθηκε ο Αντώνης Κακαράς, κάνοντας αναφορά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των Ευρωαμερικάνων που συνεχίζονται σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, με θύματα τους λαούς.

Επίσης σημείωσε πως στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας μας, άλλαξε, αφού από το στάδιο της φύλαξης των συνόρων περάσαμε στη συμμετοχή σε εκστρατευτικά σώματα εκτός συνόρων, κλπ.

Αναφερόμενος στη στρατιωτική θωράκιση της ΕΕ, ο Αντώνης Κακαράς, είπε πως στόχος της ΕΕ είναι να κάνει εκστρατευτικούς στρατούς για εκστρατευτικά σώματα, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων του κεφαλαίου. Και σημείωσε πως ο Ευρωστρατός που δημιουργείται είναι μια δύναμη που στηρίζεται απόλυτα και θεσμικά, στη διαχειριστική ικανότητα του ΝΑΤΟ.

Καυτηρίασε τη στάση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που στο πλαίσιο των δεσμεύσεών τους στην ΕΕ συναινούν στη συρρίκνωση των εθνικών κυριαρχικών αλλά και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Καθώς και στη στήριξη που παρέχουν στην πολιτική αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, που προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ.

Και κατέληξε σημειώνοντας πως στο χέρι των εργαζομένων, των λαών, βρίσκεται η δύναμη για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας. «Οταν οι εργαζόμενοι βρουν τη δύναμή τους μπορούν να ανατρέψουν τον καπιταλισμό και τις ένοπλες δυνάμεις που τον υπηρετούν», είπε χαρακτηριστικά.

Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις σ' όλη την Ελλάδα

Συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες οι αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις.

-- Η Ροδιακή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 30 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Κύπρου, πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στον ελλιμενισμό ΝΑΤΟικών πολεμικών πλοίων στο νησί. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε - τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση - στους φονιάδες των λαών του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, της Παλαιστίνης, να ξαποστάσουν στο νησί μας μεταξύ των εγκλημάτων τους. Δε θέλουμε τα ματωμένα λεφτά τους. Γιατί ο τουρισμός είναι δραστηριότητα κατ' εξοχήν συνδεδεμένη με την ειρήνη και τον πολιτισμό και δεν έχει καμία σχέση με την παραμονή και τη διασκέδαση στρατευμάτων που δολοφονούν».

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, διοργανώνουν αύριο Πέμπτη 31 Μάρτη στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Πάρκου, αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την επίθεση στο Ιράκ, 3 χρόνων από την επίθεση στο Αφγανιστάν και 6 χρόνων από την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Παράλληλα θα τιμηθούν τα 50 χρόνια της ΕΕΔΥΕ. Θα μιλήσει ο Στ. Κουνίας, καθηγητής πανεπιστημίου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου, το Σάββατο 2 Απρίλη στις 7 μ.μ., στο θέατρο «Κάρολος Κουν» (Υψηλάντου και Θησείου, Ανω Καλαμάκι), διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «50 χρόνια ΕΕΔΥΕ - αγώνας για τη ζωή και την ειρήνη». Στην εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη, θα μιλήσει ο Αγ. Βρεττός, μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το αντιπολεμικό θεατρικό έργο «Θάψτε τους νεκρούς», τραγούδια και απαγγελία ποιημάτων.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας, στα πλαίσια της Ημέρας κατά του Ρατσισμού και της ξενοφοβίας, διοργανώνει την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 76) εκδήλωση. Θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΔΥΕ και θα μιλήσει ο Σεϊτ Αλντογκάν, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καλλιθέας.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Μνημόσυνο στο Νίκο Μπελογιάννη

Σήμερα Τετάρτη στις 5μ.μ. θα γίνει στο Γ' Νεκροταφείο Αθηνών το μνημόσυνο για τα 53 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Το μνημόσυνο διοργανώνει η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς του ΚΚΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Σύσκεψη υπό τον Αμερικανό πρέσβη

Αμεση συμμετοχή στην κατάρτιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων ενόψει και του νέου πενταετούς (2006-2010) διεκδικούν οι Αμερικάνοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες το απόγευμα πήγε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο πρέσβης των ΗΠΑ Τσαρλς Ρις, ο οποίος συμμετείχε σε ενημερωτική σύσκεψη παρουσία του υπουργού Εθνικής, υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Αμυνας και Οικονομικών, όπου εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρίας OSHKOSH TRUCK CORPORATION παρουσίασαν «επενδυτική πρόταση» για συμπαραγωγή στρατιωτικών οχημάτων με ελληνικές εταιρίες. Τέτοιου είδους «συσκέψεις» αναμένεται να πληθύνουν το επόμενο διάστημα.

ΕΕΔΥΕ
Εκδήλωση για τους κινδύνους στην περιοχή

Σήμερα στις 7 μ.μ. στην Πανηπειρωτική

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, πραγματοποιεί σήμερα, 30 Μάρτη, ημερίδα με θέμα «Οι κίνδυνοι για τους λαούς και την ειρήνη - Βαλκάνια, Μ. Ανατολή».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας (Κλεισθένους 15), στον 7ο όροφο με εισηγητές τους: Δημήτρη Αλευρομάγειρο, αντιστράτηγο ε.α., Αντώνη Κακαρά, αρχιπλοίαρχο ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) και Θεμιστοκλή Στοφορόπουλο, πρέσβη επί τιμή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ