ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι λαοί μπορούν να βάλουν φραγμό στον ιμπεριαλισμό

Εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ για τους κινδύνους που απειλούν την περιοχή

Το αισιόδοξο μήνυμα πως οι λαοί μπορούν να βάζουν εμπόδια στη νέα τάξη και να ανατρέπουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, ήρθε ν' απαντήσει στη διαπίστωση ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί για όλη την ανθρωπότητα η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα διαρκώς αυξάνουν. Αυτό κυριάρχησε κατά την εκδήλωση που διοργάνωσε χτες βράδυ η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με θέμα «Οι κίνδυνοι για τους λαούς και την ειρήνη - Βαλκάνια, Μ. Ανατολή». Ομιλητές ήταν ο Αν. Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α. μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα και ο Δ. Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α. Η εκδήλωση ήταν στα πλαίσια του γιορτασμού των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ.

Η Βέρα Νικολαΐδου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ανοίγοντας την εκδήλωση παρουσίασε την πορεία των πάνω από 60 αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ και οι τοπικές Επιτροπές Ειρήνης το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, με αφορμή των συμπλήρωση δύο χρόνων από την ιμπεριαλιστική εισβολή και κατοχή στο Ιράκ και έξι χρόνων από τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, εκδηλώσεις οι οποίες συνεχίζονται.

Ο Ευ. Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ, στο χαιρετισμό που απηύθυνε επισήμανε ότι οι κίνδυνοι που προέρχονται από την ιμπεριαλιστική πολιτική δεν αφορούν μόνο τις χώρες και τους λαούς, αλλά είναι και κίνδυνοι που στοχεύουν κατευθείαν τα λαϊκά κινήματα. Επίσης αναφέρθηκε στις επετείους που πρόκειται να τιμηθούν μέσα στο 2005 από το φιλειρηνικό κίνημα, όπως αυτή των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ, των 60 χρόνων από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, των 60 χρόνων από τη ρίψη της ατομικής βόμβας σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι.

Ο Αν. Κακαράς, αναφέρθηκε στη σημασία των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τονίζοντας ότι αυτές είναι που έχουν ανακόψει τη φόρα στη διεύρυνση της ελληνικής συμμετοχής στις λεγόμενες «ειρηνευτικές αποστολές». Εκανε ειδική αναφορά στην έννοια και το περιεχόμενο του όρου ιμπεριαλισμός και ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους η νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων επιχειρεί να ελέγχει τις χώρες που θεωρεί στρατηγικής σημασίας, είτε λόγω της θέσης τους είτε λόγω της δύναμής τους και του πλούτου τους. Ειδικότερα, παρουσίασε τρεις τέτοιους τρόπους, που είναι η ένταξη των χωρών αυτών σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, η εσωτερική ανατροπή και η ανοιχτή εξωτερική επέμβαση με τη χρήση πολεμικών μέσων.

Ο Δ. Αλευρομάγειρος μίλησε για το Κυπριακό και έκανε ειδική αναφορά στο «σχέδιο Ανάν» το οποίο χαρακτήρισε άθλιο και μεγάλη απάτη. Μίλησε για μεθοδεύσεις της νέας τάξης πραγμάτων που έγιναν με στόχο τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και επισήμανε ότι όλοι αυτοί δεν έχουν ακόμα παραιτηθεί από τα σχέδιά τους. Μίλησε για τις ευθύνες όσων κράτησαν σε συσκότιση τον κόσμο και τόνισε ότι είναι προς τιμή του ΚΚΕ που είπε από την αρχή ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι ούτε καν βάση για συζήτηση. Επίσης εξήρε για τη στάση του τον πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο. Ο κυπριακός λαός, είπε ο ομιλητής, ξέρει από τι γλίτωσε, εάν είχε περάσει το «σχέδιο Ανάν», δε θα υπήρχε Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά κάτι δικηγόροι που θα μάλωναν για τις περιουσίες. Αυτός ο λαός, πρόσθεσε ο Δ. Αλευρομάγειρος, έδωσε ένα χαστούκι στον ισχυρό της Γης και κατέληξε: Η γνώση και η ενημέρωση είναι δύναμη, γιατί από εκεί θα προέλθει και η μαχητικότητα.

Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις σ' όλη την Ελλάδα

Συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες οι αντιπολεμικές - αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, διοργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, 31 Μάρτη, στις 8 μ.μ. στην Πλατεία Πάρκου, αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων από την επίθεση στο Ιράκ, 3 χρόνων από την επίθεση στο Αφγανιστάν και 6 χρόνων από την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Παράλληλα θα τιμηθούν τα 50 χρόνια της ΕΕΔΥΕ. Θα μιλήσει ο Στ. Κουνίας, καθηγητής πανεπιστημίου, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου, το Σάββατο 2 Απρίλη στις 7 μ.μ., στο θέατρο «Κάρολος Κουν» (Υψηλάντου και Θησείου, Ανω Καλαμάκι), διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «50 χρόνια ΕΕΔΥΕ - αγώνας για τη ζωή και την ειρήνη». Στην εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη, θα μιλήσει ο Αγ. Βρεττός, μέλος της Γραμματείας της ΠΕΔΥΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το αντιπολεμικό θεατρικό έργο «Θάψτε τους νεκρούς», τραγούδια και απαγγελία ποιημάτων.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας, στα πλαίσια της Ημέρας κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 3 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 76). Θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΔΥΕ και θα μιλήσει ο Σεϊτ Αλντογκάν, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Καλλιθέας.

-- Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και οι επιπτώσεις τους σε Ελλάδα και Κύπρο», διοργανώνει στο Βόλο, την Τετάρτη 6 Απρίλη, η Επιτροπή Ειρήνης Μαγνησίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Μεταξουργείου» κι ομιλητής θα είναι ο Νίκος Τζοβλάς, απόστρατος αξιωματικός του Ναυτικού, μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

902 TV
Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Πέμπτη:

  • Στις 20.15 την εκπομπή «Εις υγείαν» με θέμα: «Οι κυριότερες μέθοδοι αντισύλληψης». Καλεσμένος της Πόπης Καπετανοπούλου ο Νίκος Σαλάκος, λέκτορας στη β' μαιευτική - γυναικολογική κλινική του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου.
  • Στις 22.10 στα πλαίσια της πολιτικής ενημερωτικής εκπομπής «Προεκτάσεις» μια συζήτηση για τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και εξαγγελίες της κυβέρνησης. Επιμέλεια - παρουσίαση Γιάννης Χατζηγεωργίου.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Μαχητική κινητοποίηση

Μαχητικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στα Γιάννενα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης, τιμώντας τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΔΥΕ και με αφορμή τη συμπλήρωση δυο χρόνων από τον πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ και έξι από την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία, όπου συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι και καθηγητές του πανεπιστημίου, εργαζόμενοι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οικοδόμοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι κ.ά.

Στη συνέχεια οι φιλειρηνιστές διασχίσανε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης κρατώντας δάδες και φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που δονήσανε την πόλη. Διατρανώσανε την αντίθεσή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για τα Βαλκάνια, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον ιρακινό, αφγανικό, παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται και αντιστέκονται στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση. Απαίτησαν να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι που βρίσκονται εκτός συνόρων και να κλείσει η αμερικανονατοϊκή βάση στο Ακτιο.

Η πορεία κατέληξε στη Νομαρχία, όπου μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, Σ. Δρόσος, καλώντας τους παρευρισκόμενους να εντείνουν τις προσπάθειές τους, ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι και νεολαία να δραστηριοποιηθούν και να αποτρέψουν τα επιχειρούμενα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ