ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
Πλιάτσικο υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου

Με κυβερνητικό νομοσχέδιο, παραδίδονται στους ιδιώτες αθλητικά κτίρια και περιβάλλοντες χώροι για εκμετάλλευση και, μάλιστα, με απελευθέρωση ωραρίου και μειωμένες φορολογίες!

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ - ΝΙΚΑΙΑ

Eurokinissi

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ - ΝΙΚΑΙΑ
Η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο που παρουσίασε χτες η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ. Πάλλη - Πετραλιά, επισημοποιεί το μετα-Ολυμπιακό πλιάτσικο των αθλητικών εγκαταστάσεων σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, στο οποίο εκ προοιμίου προσφέρει «γην και ύδωρ», προκειμένου να τις λεηλατήσει αποκομίζοντας σίγουρα κέρδη.

Ούτε λίγο - ούτε πολύ και με βάση το άρθρο 5, προβλέπει ότι το ωράριο λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών που θα παραχωρηθούν στο μεγάλο κεφάλαιο θα είναι πέραν του καθιερωμένου και θα ορίζεται κάθε φορά από απόφαση του περιφερειάρχη. Δηλαδή, η κυβέρνηση εγκαινιάζει την απελευθέρωση του ωραρίου μέσω της παραχώρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων! Μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τους εργαζόμενους του Λεκανοπεδίου, αλλά και των άλλων ολυμπιακών πόλεων (Θεσσαλονίκη - Πάτρα - Ηράκλειο - Βόλος), καθώς ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου να ακολουθήσουν, για λόγους ανταγωνισμού, το ίδιο απελευθερωμένο ωράριο και όλες οι άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Αττικής βρίσκονται σχεδόν σε όλη της την περιφέρεια...

Πέραν αυτού, η κυβέρνηση χορηγεί στο μεγάλο κεφάλαιο και άλλα προνόμια όπως: Με βάση το άρθρο 1, το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέσα σε 60 μέρες από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου, θα πρέπει να έχει έτοιμες τις οικοδομικές άδειες που θα επιτρέπουν στους ιδιώτες (πριν καλά καλά τους παραχωρηθεί η χρήση) να κάνουν όποιες μετατροπές θέλουν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να προσθέσουν και νέες, εξαντλώντας τους συντελεστές δόμησης που είχαν προβλεφτεί με τα προηγούμενα Ολυμπιακά νομοσχέδια που συνέταξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με το άρθρο 7, καθορίζεται ειδικός φόρος ύψους 2% επί των εισπράξεων των πάσης φύσεως εμπορικών χρήσεων υπέρ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένας φόρος που υπολείπεται κατά πολύ από την υπάρχουσα φορολογία, προφανώς ως κίνητρο για την κερδοφορία των ιδιωτών.

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

Eurokinissi

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
Παρά το γεγονός ότι η κα Φ. Πάλλη - Πετραλιά, επανειλημμένα κατά τη χτεσινή της συνέντευξη Τύπου, μίλησε περί «ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις», μόνο αυτό δε συμβαίνει, αφού όλες αυτές οι εγκαταστάσεις παραχωρούνται στο ιδιωτικό κεφάλαιο για εκμετάλλευση. Πρόκειται για το αποκορύφωμα του εμπαιγμού, πολύ περισσότερο όταν ο ελληνικός λαός - με βάση τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών πριν από λίγες βδομάδες - πλήρωσε πανάκριβα την κατασκευή τους, αφού στοίχισαν 8,5 φορές πιο πάνω από το κόστος που προβλεπόταν στο Φάκελο Διεκδίκησης. Αντίθετα, ο ελληνικός λαός αναγκάζεται να πληρώνει πλέον καθημερινά και για τη χρήση των εγκαταστάσεων αυτών...

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Παραμένουν σε χρήση και παραδίδονται για εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ακόμη και αυτές που είχαν χαρακτηριστεί ως ...«προσωρινές», όπως του μπάμπινγκτον στο Γουδί, του σόφτμπολ, του μπέιζμπολ, του κανόε καγιάκ και χόκεϊ στο Ελληνικό ή του μπιτς βόλεϊ στο Φαληρικό όρμο.
  • Μέσα στις εγκαταστάσεις αυτές και σε ποσοστό 10% της συνολικής τους επιφάνειας, χωροθετούνται διάφορες εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, εστιατόρια, ψυχαγωγικά κέντρα κλπ.). Για παράδειγμα, στον Αγιο Κοσμά χωροθετείται ξενοδοχείο 5 αστέρων, στο ΟΑΚΑ κτίρια τουριστικών, εμπορικών και ψυχαγωγικών χρήσεων, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θερινός κινηματογράφος, κολυμβητήριο και θέατρο, στο Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου ξενοδοχείο σε συνδυασμό με γήπεδο γκολφ κλπ.
  • Γύρω από τις εγκαταστάσεις αυτές και κατά περίπτωση, χωροθετούνται μια σειρά από άλλες μόνιμες εγκαταστάσεις, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 10 με 20% του συνολικού συντελεστή δόμησης που επιτρέπεται σε κάθε περιοχή.
  • Στον περιβάλλοντα χώρο επίσης των εγκαταστάσεων αυτών, θα επιτρέπεται να στήνονται κατά περίπτωση λυόμενες εγκαταστάσεις, που θα λειτουργούν ως εκθεσιακοί χώροι ή χώροι παζαριών, με κοινές αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών.

ΦΑΛΗΡΙΚΟΣ ΟΡΜΟΣ
ΦΑΛΗΡΙΚΟΣ ΟΡΜΟΣ
Για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων στους ιδιώτες, προβλέπεται υπεύθυνη να είναι η εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», η οποία θα αναλάβει να διενεργήσει τους σχετικούς διαγωνισμούς. Με το άρθρο 37, μάλιστα, ορίζονται χαμηλές αποζημιώσεις για τους συμβολαιογράφους, υποθηκοφύλακες και δικηγόρους που θα αναλάβουν τις μεταβιβάσεις των εγκαταστάσεων στους ιδιώτες...

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων διατηρείται και μετεξελίσσεται, ώστε να παρακολουθεί τη διαδικασία αδειοδότησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και τη συντήρησή τους σε όλη την επικράτεια.


ΕΛΛΗΝΙΚΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΟΑΚΑ

Eurokinissi

ΟΑΚΑ

Συμφέροντα που «φωτογραφίζονται» σε κάθε εγκατάσταση

Σε όλα τα Ολυμπιακά συγκροτήματα, προβλέπει ρητά το νομοσχέδιο, «επιτρέπονται οι αθλητικές χρήσεις», ενώ «στους αμιγώς αθλητικούς χώρους των Ολυμπιακών συγκροτημάτων επιτρέπονται περιστασιακά βραχυχρόνιες εμπορικές χρήσεις». Κατ' οικονομία στο νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι με την έννοια «θεματικό πάρκο» εννοείται υπαίθριος χώρος αναψυχής, ο οποίος προορίζεται να παρουσιάζει ένα ή περισσότερα θέματα, σε μία ή περισσότερες περιοχές της εγκατάστασης (ενυδρείο, ζωολογικός κήπος, λούνα παρκ, υδροπάρκο, μίνι γκολφ κ.ά.).

Ως «θεματικός χώρος ψυχαγωγίας» εννοείται στεγασμένος χώρος αναψυχής, ο οποίος προορίζεται για την ανάπτυξη χώρων συνάθροισης και εστίασης κοινού (π.χ. κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, αναψυκτήρια). Οπως καταλαβαίνει κανείς, «φωτογραφίζεται» ό,τι χρήση ζήτησε το μεγάλο κεφάλαιο.

Αναλυτικότερα, με βάση τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου, σε κάθε μια από τις αθλητικές εγκαταστάσεις προβλέπονται τα εξής:

  • Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθήνας (ΟΑΚΑ): Στους χώρους του ΟΑΚΑ προβλέπονται εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού και διάφορες εμπορικές χρήσεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν τόσο στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ενώ θα ανεγερθούν και πρόσθετες στον περιβάλλοντα χώρο.
  • Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ): Προβλέπεται εντός του υπάρχοντος κτιρίου εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού, γραφεία διοίκησης αθλητικών και ναυταθλητικών συλλόγων και προπονητικό κέντρο. Στον περιβάλλοντα χώρο προβλέπεται η λειτουργία θερινού κινηματογράφου, κολυμβητηρίου και θεάτρου, ενώ παράλληλα προβλέπεται η διοργάνωση εκθέσεων σε λυόμενες κατασκευές.
  • Καυτατζόγλειο Στάδιο: Στην υπάρχουσα εγκατάσταση, όπως και στον περιβάλλοντα χώρο, προβλέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης κοινού, χώροι για πολιτιστικές εκδηλώσεις, προπονητικό κέντρο, γραφεία και ιατρεία.
  • Παγκρήτιο Στάδιο: Προβλέπεται σειρά εγκαταστάσεων που θα αναπτυχθούν γύρω και μέσα στο στάδιο, καταλαμβάνοντας συνολικά το 30% του συντελεστή δόμησης που ισχύει για τη συγκεκριμένη περιοχή. Μεταξύ των άλλων προβλέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης και συνάθροισης κοινού, χώρων αναψυχής και διασκέδασης, πολιτιστικών εκδηλώσεων και ξενοδοχειακής υποδομής. Παράλληλα προβλέπεται η διοργάνωση εκθέσεων σε προσωρινές λυόμενες κατασκευές του περιβάλλοντα χώρου.
  • Παμπελοποννησιακό Στάδιο: Και στην εγκατάσταση αυτή, όπως και στον περιβάλλοντα χώρο της, προβλέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης κοινού και πολιτιστικών εκδηλώσεων, προπονητικό κέντρο, καθώς και διοργάνωση εκθέσεων σε προσωρινές λυόμενες κατασκευές.
  • Πανθεσσαλικό Στάδιο: Προβλέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης κοινού και πολιτιστικών εκδηλώσεων, προπονητικό κέντρο και διοργάνωση εκθέσεων σε προσωρινές λυόμενες κατασκευές.
  • Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας: Προβλέπονται εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού, γραφεία, ιατρεία, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, προπονητικό κέντρο, αλλά και ξενώνες εντός του υφιστάμενου υποστηρικτικού κτιρίου.
  • Ολυμπιακό Κέντρο Ανω Λιοσίων: Στο Κέντρο αυτό προβλέπεται η ανέγερση: Σχολών και ακαδημιών πολιτισμού (χορού, κινηματογράφου, θεάτρου, μουσικής). Το Εθνικό Ψηφιακό Μουσείο (πρόκειται για εθνική αρχειοθήκη οπτικοακουστικού και ψηφιακού περιεχομένου). Τα δύο αυτά έργα θα χρηματοδοτηθούν από το ελληνικό Δημόσιο. Προβλέπονται επίσης, εμπορικές χρήσεις, χώροι εστίασης και αναψυχής, καθώς και καταλύματα και ξενώνες υποστηρικτικοί των δύο χωροθετούμενων έργων, τη λειτουργία των οποίων θα αναλάβουν ιδιώτες.
  • Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου: Προβλέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων χώρων εστίασης κοινού και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Παράλληλα, προβλέπεται θεματικός χώρος ψυχαγωγίας που σημαίνει ότι μπορούν να αναπτυχθούν κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και αναψυκτήρια.
  • Ολυμπιακό Κέντρο Γουδιού: Προβλέπονται οι χρήσεις χώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις και εστίαση κοινού, καθώς επίσης και υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού, παράλληλες και συμπληρωματικές με τη λειτουργία του Ολυμπιακού Κέντρου Μοντέρνου Πεντάθλου. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται ακόμη περισσότερο το όραμα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου για δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου.
  • Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης: Στο κτίριο αυτό προβλέπεται να στεγαστούν το Μουσείο Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων, το Παγκόσμιο Μουσείο Κλασικού Αθλητισμού, που θα καθοριστούν με Προεδρικά Διατάγματα. Επίσης επιτρέπονται και οι χρήσεις εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης κοινού, γραφείων και ιατρείων.
  • Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου: Στην έκταση αυτή, που περιλαμβάνει και τον παλιό Ιππόδρομο της Αθήνας προβλέπονται θεματικό πάρκο (ενυδρείο, ζωολογικός κήπος, λούνα παρκ, υδροπάρκο, μίνι γκολφ κ.ά.), κλειστό αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων. Επίσης σε διάφορες περιοχές της έκτασης εθνικό ναυταθλητικό κέντρο, σταθμός ανεφοδιασμού σκαφών, εγκαταστάσεις τεχνικής εξυπηρέτησης σκαφών, υπαίθριοι χώροι συνάθροισης κοινού κλπ. Οσον αφορά τον Ιππόδρομο καθορίζονται διάφορες χρήσεις, καθώς προβλέπεται συντελεστής δόμησης 0,20 και κάλυψη 25% του συνολικού χώρου. Κατά τα άλλα η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φ. Π. Πετραλιά, ισχυρίστηκε ότι αυξάνεται το πράσινο στην υποβαθμισμένη περιοχή των γύρω πυκνοδομημένων πόλεων (Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ταύρος και Ν. Σμύρνη).
  • Ολυμπιακός Πόλος Ελληνικού: Σύμφωνα με το νομοσχέδιο επιτρέπεται η λειτουργία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Για παράδειγμα στο Σλάλομ προβλέπεται θεματικό πάρκο - υδροπάρκο, στα γήπεδα καλαθοσφαίρισης και ξιφασκίας, όμως, προβλέπονται χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, εμπορικών καταστημάτων, χώροι εστίασης κοινού και εκθέσεων. Στις εγκαταστάσεις Μπέιζμπολ, Σόφτμπολ και Χόκεϊ προβλέπονται χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων και εστίασης κοινού. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι «απαγορεύεται η ανέγερση οποιασδήποτε μόνιμης κατασκευής μέχρι την ολοκλήρωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού». Οπως όμως σαφώς δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, στην περιοχή μόνο Μητροπολιτικό Πάρκο δεν προβλέπεται να γίνει, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την οικοπεδοποίηση 1.000 στρεμμάτων της έκτασης, την κατασκευή συνεδριακών κέντρων, ξενοδοχείων κλπ, που βάζουν ταφόπλακα στο όνειρο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου για ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου.
  • Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά: Εντός μιας αδιαμόρφωτης έκτασης 440 στρεμμάτων προβλέπεται η κατασκευή μαρίνας τεραστίων διαστάσεων, αλλά και άλλων εγκαταστάσεων, όπως τουρισμού, αναψυχής και ναυταθλητισμού, ξενοδοχείου 5 «αστέρων» συνολικής επιφάνειας 1.400 τ.μ., σταθμού καυσίμων, λυόμενων εγκαταστάσεων για τη στέγαση εκθέσεων και άλλων υπαίθριων πολιτιστικών και αθλητικών λειτουργιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή όχι μόνο δε διατηρείται ο συντελεστής δόμησης, αλλά αυξάνεται.
  • Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου: Προβλέπονται οι χρήσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, εμπορικών καταστημάτων, χώρων εστίασης κοινού, αλλά και τουριστικών καταλυμάτων.
  • Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου: Προβλέπονται ξενοδοχείο και γήπεδο γκολφ, σχολές ιππασίας, χώροι που σχετίζονται με τον Ιππόδρομο, χώροι εκθέσεων εστίασης, δημοπρασιών, ελικοδρόμιο και χώροι στάθμευσης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ