ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2005
Τη Δευτέρα στον «Ακάδημο»

Πλατιά ανοιχτή σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Από τον περσινό γιορτασμό

Eurokinissi

Από τον περσινό γιορτασμό
Με τις πρώτες συσκέψεις των Τοπικών Γραμματειών να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα βάζουν μπροστά για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς του 2005.

Στην Αθήνα, τη Δευτέρα 4 Απρίλη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει ανοιχτή μαζική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών για την καλύτερη προετοιμασία και το σχεδιασμό του γιορτασμού. Η σύσκεψη θα γίνει στο θέατρο «Ακάδημος» (γωνία Ιπποκράτους και Ακαδημίας) στις 6 μ.μ. και καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι συνδικαλιστές από τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αθήνας. Η κεντρική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έχει οριστεί για την πλατεία Συντάγματος στις 10 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ.

Με πλήθος εκδηλώσεων, με συζητήσεις μέσα στα εργοστάσια, με στάσεις εργασίας τις παραμονές του εορτασμού - που φέτος λόγω Πάσχα ορίστηκε για τις 11 Μάη - με το έντυπο υλικό και την αφίσα, με εκδηλώσεις πολιτιστικές, το ΠΑΜΕ φιλοδοξεί να βάλει τη σφραγίδα του και σ' αυτόν το γιορτασμό. Να είναι και η Πρωτομαγιά του 2005, ταξική, ενωτική και διεκδικητική. Οπως αρμόζει στην ιστορική αυτή μέρα και όπως έχει ανάγκη η εργατική τάξη της χώρας μας.

Στη Λάρισα

Για την οργάνωση και την επιτυχία του ταξικού αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς προετοιμάζονται οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Λάρισα. Οπως αποφάσισε ήδη σε διευρυμένη συνεδρίαση της η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ, ο ταξικός γιορτασμός στις 11 Μάη θα γίνει στις 10 π.μ. με συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ στο μεσοδιάστημα θα γίνουν διάφορες εκδηλώσεις και μεταξύ των άλλων αποφασίστηκε να γίνει εκδήλωση αλληλεγγύης για τους μετανάστες στις 19 Απρίλη.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να ενταθούν οι προετοιμασίες ώστε να φτάσει το κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων σε κάθε χώρο δουλιάς και σε κάθε εργαζόμενο. Υπογραμμίστηκε, δε, ότι το ΠΑΜΕ δίνει τη μάχη των προετοιμασιών από καλύτερες θέσεις και με ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, ύστερα από την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 17 Μάρτη, στην οποία συμμετείχαν με αποφάσεις τους, εκτός από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και 44 πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε, η επιτυχία της απεργίας έστειλε αισιόδοξα και ελπιδοφόρα μηνύματα συσπείρωσης των εργαζομένων στο διεκδικητικό πλαίσιο και στις μορφές πάλης του ΠΑΜΕ. Ωστόσο, τονίστηκε ότι αυτό δεν εφησυχάζει τις ταξικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν υποχρέωση και καθήκον να εντείνουν τη δράση τους για το δυνάμωμα της ταξικής πάλης που πρέπει να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Για τον καλύτερο προγραμματισμό του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς η Γραμματεία Λάρισας του ΠΑΜΕ συγκαλεί ανοιχτή σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων και συνδικαλιστών στις 11 Απρίλη.

  • Οι προετοιμασίες για τον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ξεκινούν και στο Βόλο, όπου τη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καλεί σε σύσκεψη εκπροσώπους σωματείων και συνδικαλιστές, στο Εργατικό Κέντρο.
«FANCO» - ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Αρχισαν τα όργανα...

Ο Λαναράς απέλυσε πέντε εργαζόμενους, δηλώνοντας ότι έπεται συνέχεια

Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Παρασκευή 1η Απρίλη απαντούν οι εργαζόμενοι της «FANCO» στην Κομοτηνή, στο χορό των απολύσεων που ξεκίνησε ο όμιλος Λαναρά, πετώντας στο δρόμο 5 εργαζόμενους. Σήμερα το μεσημέρι, στην αλλαγή της βάρδιας, οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση προκειμένου να επιβεβαιώσουν την απόφασή τους για αγωνιστική αντίσταση στη νέα αντεργατική επίθεση που εξαπολύει η εργοδοσία προκειμένου να διατηρήσει την κερδοφορία της.

Μετά την «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» στη Νάουσα, φαίνεται πως και η «FANCO» οδηγείται σε λουκέτο, αφού η εργοδοσία ανακοίνωσε πως οι πέντε απολύσεις είναι μόνο η αρχή. Αβέβαιη παραμένει η κατάσταση και για τους εργαζόμενους στα άλλα εργοστάσια του Ομίλου σε Νάουσα, Κομοτηνή και Εβρο, παρά το γεγονός ότι ο Λαναράς εισέπραξε πρόσφατα μεγάλη χρηματοδότηση και πραγματοποίησε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Κόντρα σ' αυτή την πολιτική, οι 290 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο εργοστάσιο της «FANCO» (πλεκτήριο, κοπτήριο, βαφείο), δηλώνουν αποφασισμένοι να απαντήσουν αγωνιστικά στην εργοδοτική επίθεση και απαιτούν την ανάκληση των απολύσεων.

Στο πλευρό τους βρίσκεται η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), η οποία εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα τους και καταγγέλλει τις ενέργειες και τα σχέδια της εργοδοσίας για ομαδικές και μαζικές απολύσεις. Η ΟΕΚΙΔΕ καλεί τους εργαζόμενους και στα υπόλοιπα εργοστάσια του Ομίλου να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους και ενωμένα και συντονισμένα να αποκρούσουν τη νέα αντεργατική επίθεση που χτυπά το δικαίωμά τους στη δουλιά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΕΡΙΑ
Μάχη στις πύλες των εργοστασίων

Συνεχίζονται σήμερα, για τέταρτη μέρα, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Ενωμένοι έξω από τις πύλες των εργοστασίων, συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας οι εργαζόμενοι στα βιομηχανικά αέρια, αποφασισμένοι να σπάσουν την εργοδοτική αδιαλλαξία των πολυεθνικών «AIR LIQUIDE» και «LINDE Hellas» που μονοπωλούν τον κλάδο. Οι εργαζόμενοι, συσπειρωμένοι στο Πανελλαδικό Σωματείο τους, συμμετείχαν καθολικά και στη χθεσινή 24ωρη που συνεχίζεται σήμερα, σύμφωνα με την απόφασή τους για διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μετά και τις άκαρπες χτεσινές πολύωρες συναντήσεις του σωματείου με τους αδιάλλακτους εργοδότες -οι οποίοι επέμεναν προκλητικά για σύμβαση με ουσιαστικά μηδενικές αυξήσεις, απορρίπτοντας στην ουσία το σύνολο των αιτημάτων- οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα τους χωρίς καμία υποχώρηση μέχρι την υπογραφή ικανοποιητική σύμβασης.

Τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας έδιναν μέχρι και αργά χτες το βράδυ οι εργαζόμενοι της «LINDE» στη Θεσσαλονίκη, στην πύλη του εργοστασίου. Η εργοδοσία προσπάθησε να βγάλει από το εργοστάσιο ένα φορτηγό με ανεξέλεγκτο υλικό που προοριζόταν για ιδιώτη, συνάντησε όμως τη δυναμική αντίδραση των συγκεντρωμένων απεργών που μπλόκαραν το επικίνδυνο φορτίο.

Το Πανελλαδικό Σωματείο των εργαζομένων διεκδικεί αυξήσεις 6% στους μισθούς και άλλα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, ενώ η εργοδοσία δίνει αυξήσεις 0% (σε κάποιους που θεωρεί υψηλόμισθους) και 2,5% στους υπόλοιπους. Οι δύο πολυεθνικές, που μονοπωλούν το χώρο κατά 90%, φιγουράρουν κάθε χρόνο στις πρώτες θέσεις των βιομηχανιών με τα υψηλότερα κέρδη. Αποθρασυμένες, όμως, από τις πολιτικές ενίσχυσης του ανταγωνισμού, της κυβέρνησης, αλλά και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που εντάσσει τα αιτήματά της στην ίδια λογική, επιμένουν στις προκλητικές τους αξιώσεις.

ΠΑΜΕ
Μαζί με τους μετανάστες

Την ανάγκη να συσπειρωθούν οι μετανάστες στα συνδικάτα, να δραστηριοποιηθούν αποφασιστικά, με στόχο την ενίσχυση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και της πάλης ενάντια στην εκμεταλλευτική πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, αναδεικνύει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με την εκδήλωση που διοργανώνει η Γραμματεία Μεταναστών, το Σάββατο, 2 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σήμερα η σύσκεψη

Σύσκεψη - συζήτηση για τα προβλήματα και την οργάνωση των αγώνων των γυναικών, που εργάζονται στον επισιτισμό - τουρισμό και τα ξενοδοχεία, διοργανώνουν σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Ξενοδοχείο «ΕΣΠΕΡΙΑ» (Σταδίου 22), το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ