ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Αλυσίδα ανατιμήσεων φέρνουν τα νέα μέτρα

Ανέξοδες εκκλήσεις Παπαθανασίου προς επιχειρηματίες «να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ»

Νέο κύμα ακρίβειας και αλλεπάλληλων ανατιμήσεων σε όλα τα είδη και τις υπηρεσίες είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει η κυβερνητική φοροεπιδρομή που ανακοινώθηκε προχτές. Αυτό, άλλωστε επιβεβαιώνει και η πρώτη αντίδραση των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ, οι οποίοι ευθυγραμμιζόμενοι με την κυβερνητική προπαγάνδα και κάνουν λόγο για «αδήριτη ανάγκη» επιβολής των νέων φορολογικών βαρών που θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τα λαϊκά στρώματα και, ταυτόχρονα, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία ότι οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους θα μετακυλιστούν στο ακέραιο στην κατανάλωση, αλλά ...«όπως πάντα με σύνεση και αίσθημα ευθύνης».

Μετά από το «ξεκαθάρισμα» του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) πέφτει στο κενό η έκκληση που απηύθυνε στους επιχειρηματίες χτες το πρωί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου να απορροφήσουν τις αυξήσεις στο ΦΠΑ. Βέβαιο μπορεί να θεωρείται, επίσης, ότι κατά την πάγια τακτική των επιχειρηματιών πέρα από τις αυξήσεις που θα επιβληθούν λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, οι κάθε λογής κερδοσκόποι θα αντιμετωπίσουν αυτά τα μέτρα ως ένα ακόμα πρόσχημα για επιπλέον ανατιμήσεις με πιο «πρόσφορο» τρόπο αυτόν της «στρογγυλοποίησης» των τιμών...

Και ο Γ. Παπαθανασίου πάντως δε φαίνεται να έχει ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού όπως λέει και ξαναλέει, η αγορά είναι «ελεύθερη» και σ' αυτό το πλαίσιο καμία παρέμβαση δε χωράει στη διαμόρφωση των τιμών. Ετσι, περιορίστηκε στο να απευθύνει... έκκληση στους επιχειρηματίες να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ υπενθυμίζοντάς τους, σε συνέχεια των δηλώσεων του Γ. Αλογοσκούφη, ότι η κυβέρνηση δε θίγει τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, ότι η ΝΔ έχει φανεί απλόχερη στην ενίσχυση των προνομίων του μεγάλου κεφαλαίου. Προανήγγειλε, μάλιστα, και τη λήψη νέων μέτρων στο όνομα της «ενίσχυσης του ανταγωνισμού για να συγκρατηθούν οι τιμές». Επιπλέον, ο υφυπουργός Ανάπτυξης πρόβλεψε ανέξοδα ότι «προφανώς θα υπάρξει επίπτωση στον πληθωρισμό, αυτή όμως να είναι πολύ μικρότερη απ' όσο ακούγεται». Ο ίδιος τέλος, στη γενικότερη κυβερνητική προσπάθεια να αποπροσανατολίσει από τη νέα αντιλαϊκή επίθεση, επιχείρησε να εξωραΐσει τα κυβερνητικά μέτρα ισχυριζόμενος ότι είναι αναπόφευκτα προκειμένου να κατορθώσει η κυβέρνηση να «υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την Υγεία, την Παιδεία κλπ.» γιατί... «κοινωνική πολιτική δε γίνεται με δανεικά»!

ΛΑΡΙΣΑ - ΒΟΛΟΣ
Αμεση η αντίδραση

Τις άμεσες αντιδράσεις των ταξικών δυνάμεων του εργατικού κινήματος της Θεσσαλίας προκάλεσε η κυβερνητική ανακοίνωση για τα νέα φορομπηχτικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Οι Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ αποφάσισαν τη διοργάνωση συγκεντρώσεων και πικετοφοριών διαμαρτυρίας, τονίζοντας ότι αποτελούν μόνο την αρχή των δυναμικών, αγωνιστικών αντιδράσεων που θ' ακολουθήσουν. Στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ., θα γίνουν οι πικετοφορίες στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα. Στην πικετοφορία της Καρδίτσας θα πάρουν μέρος και αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες, μετά από σχετικές αποφάσεις της Τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και της Ομοσπονδίας ΕΒΕ.

Την έντονη διαμαρτυρία του για τη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «νέα φορολεηλασία στα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων», οι οποίοι - όπως τονίζει - «καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της πολιτικής στήριξης της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και του μοντέλου της ελεύθερης αγοράς».

Κι αφού καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, υπογραμμίζει την ανάγκη «η εργατική τάξη να συνταχθεί στο μέτωπο του αγώνα, μαζί με τα σωματεία, τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα μέλη του ΠΑΜΕ, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

ΣΕΒ
Σκληρότερη πολιτική ζητούν οι βιομήχανοι

Μείωση των κρατικών δαπανών και επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων αξιώνει ο ΣΕΒ, σχολιάζοντας ως «αναπόφευκτα» τα νέα φορομπηχτικά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Ειδικότερα επισημαίνει ότι η διαμόρφωση του δημοσιονομικού πάνω από το 6% του ΑΕΠ «καθιστά αναπόφευκτη τη λήψη πρόσθετων μέτρων άμεσης απόδοσης, πέραν όσων προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2005».

Ο ΣΕΒ προτείνει, προκειμένου τα μέτρα να είναι προσωρινά και να μειωθεί το μεγάλο δημόσιο χρέος, την επικέντρωση της κυβερνητικής πολιτικής:

  • στην υλοποίηση ενός εκτεταμένου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων
  • στην πώληση περιουσιακών στοιχείων που δε συνεισφέρουν σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό
  • στις αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που θα κάνουν τη λειτουργία του κράτους πιο αποτελεσματική.

Στην ίδια λογική, της «επιτακτικής» ανάγκης μείωσης των ελλειμμάτων κινούνται οι επιχειρηματίες του τουρισμού, ωστόσο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι «οι όποιες αυξήσεις έμμεσων φόρων, έστω και σε οριακό επίπεδο, δεν ενισχύουν την ανάπτυξη». Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, που ο ΣΕΤΕ προφανώς επιθυμεί να εξαιρεθούν από τα μέτρα, αν και δεν το δηλώνει ξεκάθαρα, τονίζει ότι «η αύξηση του ΦΠΑ αφενός μεν θα κάνει κατά κάτι ακριβότερο το τουριστικό μας προϊόν, αφετέρου δε, και κυρίως, υποχρεώνει τις τουριστικές επιχειρήσεις να απορροφήσουν το πρόσθετο κόστος, μειώνοντας έτσι τα λειτουργικά τους αποτελέσματα, τα οποία βρίσκονται σε οριακό επίπεδο».

Το ΕΒΕΑ

«Δυσάρεστα αλλά αναγκαία» είναι τα κυβερνητικά μέτρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ), Δρ. Φουντουκάκου, ο οποίος συντάσσεται με την κυβερνητική πολιτική και ταυτόχρονα ζητάει σκλήρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και νέα μέτρα. Ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων της Αθήνας αποδίδει το δημόσιο έλλειμμα και το χρέος στην «εκτεταμένη φοροδιαφυγή από μερίδα πολιτών και επιχειρηματιών και στη μεγάλη αύξηση των πρωτογενών δαπανών». Ο ίδιος αξιώνει μεταξύ άλλων παραπέρα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, επέκταση της σύνδεσης μισθού παραγωγικότητας στο Δημόσιο, περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο και κατάργηση της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ, μείωση των πρωτογενών δαπανών την επόμενη διετία τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, ταχύτερη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

ΕΒΕ
Φοροεπιδρομή που πλήττει την αγοραστική δύναμη

Εκκληση προς την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της... «στην κατεύθυνση των προεκλογικών της εξαγγελιών και δεσμεύσεων», απευθύνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), εκτιμώντας ότι με τις τελευταίες ανακοινώσεις της «ουσιαστικά επικυρώνει μια συντηρητική και εσωστρεφή κατεύθυνση αντί της αναπτυξιακής προοπτικής την οποία διακήρυττε μέχρι τώρα». Επισημαίνει ακόμα ότι η οικονομία οδηγείται στη συρρίκνωση «λόγω της περαιτέρω μείωσης της ζήτησης από τη σοβαρή συρρίκνωση του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος».

Το ΒΕΑ κάνει λόγο για «φοροεπιδρομή» και τονίζει ότι «το αδιέξοδο είναι πλέον φανερό, με πρώτα θύματα την πλειοψηφία των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες πέρα από τη μειωμένη ζήτηση θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την αναπόφευκτη αύξηση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας τους και μάλιστα άμεσα με την αναγκαία προσαρμογή των ταμειακών τους μηχανών λόγω της εφαρμογής του αυξημένου ποσοστού ΦΠΑ».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά καλεί τα μέλη του να διατηρήσουν το σημερινό επίπεδο τιμών και θεωρεί ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει «για άλλη μια φορά τον ήδη εξασθενημένο καταναλωτή και ταυτόχρονα αυξάνει τα ήδη επιβαρυμένα έξοδα των επιχειρήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ