ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει τα επόμενα «έκτακτα» μέτρα
  • Απέφυγε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να αποκλείσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων τους επόμενους μήνες
  • Διαρκής, ανελέητη και ολομέτωπη η αντιλαϊκή επίθεση

Γρηγοριάδης Κώστας

«Νέα μέτρα», που δεν περιορίζονται μόνο στις φορολογικές επιδρομές στα λαϊκά στρώματα, ετοιμάζει η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι διαρκής, ανελέητη και ολομέτωπη.

Την επομένη της επιβολής των βαθύτατα αντιλαϊκών έμμεσων φόρων, η κυβέρνηση αφ' ενός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει δεύτερο πακέτο φόρων το φθινόπωρο ή αργότερα, ενώ, ταυτόχρονα, θα προχωρήσουν οι νεοφιλελεύθερες «διαρθρωτικές αλλαγές», στο πλαίσιο της αύξησης της «ανταγωνιστικότητας». Στο πλαίσιο αυτό, κεντρική θέση κατέχει η δραστική μείωση των κοινωνικών δαπανών, το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και της δημόσιας περιουσίας, η απελευθέρωση του ωραρίου, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η επέκταση της μερικής απασχόλησης, η ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε πεισματικά να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα νέο «πακέτο» αντιλαϊκών μέτρων τους επόμενους μήνες, προφανώς για να μην κατηγορηθεί τότε η κυβέρνηση για ασυνέπεια λόγων και έργων, όπως συνέβη με το προχθεσινά «έκτακτα» μέτρα.

Σε ερώτηση «αν θα ακολουθήσει η επιβολή νέων μέτρων» ή «αν ολοκληρώθηκε η διεύρυνση της φορολογικής βάσης», ο Θ. Ρουσόπουλος, παραπέμποντας στις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, ανέφερε ότι «αυτά τα μέτρα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του ελλείμματος». Πρέπει, πρόσθεσε, σ' αυτήν τη διετία να εξευρεθούν εκείνα τα χρήματα που αποτελούν το συνολικό ποσό του ελλείμματος που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για νέα «συμπληρωματικά» μέτρα. Αλλά και για μετά την «κρίσιμη διετία», οι προοπτικές παραμένουν δυσοίωνες, αφού ο εκπρόσωπος είπε ότι όταν μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% «θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε μια πολιτική, όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», δηλαδή οι συντηρητικές διαρθρωτικές αλλαγές των ηγετών των «25».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει το ενδεχόμενο επιβολής νέων αυξήσεων στα καύσιμα ή στο ΦΠΑ ακινήτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί, επικαλούμενος το ότι «οι τιμές στα καύσιμα συναρτώνται με διεθνείς παράγοντες».

Παράλληλα, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα ρίξει βάρος στη δραστική περικοπή κοινωνικών δαπανών, λέγοντας ότι «πάνω απ' όλα είναι η προσπάθεια μείωσης των δαπανών του Δημοσίου».

Προφανώς, δεν είναι χωρίς σημασία το γεγονός ότι εξήρε την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, «γιατί όντως τότε μπήκαν οι βάσεις για σοβαρά πράγματα», υποστηρίζοντας μάλιστα πως «το ότι έχουμε σήμερα ασφαλιστικό σύστημα οφείλεται σε εκείνη τη διακυβέρνηση»(!). Επιπλέον, όπως είπε, έγιναν πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις.

Αστείες και προκλητικές ήταν οι δικαιολογίες και τα «επιχειρήματα», που επιστράτευσε για να υποστηρίξει προπαγανδιστικά την αντιλαϊκή επίθεση. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, υποστήριξε ότι τα λαϊκά στρώματα πρέπει να είναι περίπου ευτυχισμένα, γιατί η κυβέρνηση επέβαλε τα πιο ήπια μέτρα! «Αυτά τα μέτρα είναι τα ελάχιστα δυνατά, έτσι ώστε να μη μετακυληθούν τα βάρη στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες», ισχυρίστηκε ανερυθρίαστα. Μάλιστα, επικαλέστηκε το εξής παράδειγμα υψηλής αφαίρεσης: «Αν ένας πολίτης ξόδευε 500 ευρώ το μήνα για τα έξοδά του, με την αύξηση του 1% στο ΦΠΑ, τα έξοδά του θα αυξηθούν κατά 3,5 ευρώ το μήνα»(!). Πολύ βολικό για να είναι αληθινό... Για την αύξηση της τιμής των φτηνών τσιγάρων, ο Θ. Ρουσόπουλος μίλησε για την ανάγκη «συμπόρευσης» με τις τιμές στην ΕΕ, ενώ στην εύλογη ερώτηση για τη σύγκλιση στους μισθούς έκανε πνεύμα, λέγοντας ότι αυτή θα επιτευχθεί ...πριν από τα 75 χρόνια που προέβλεπαν, σε εκθέσεις τους, οι διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, επέρριψε στο ΠΑΣΟΚ τις ευθύνες για το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ, στην προσπάθειά του να πείσει ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι «ήπια», έκανε σύγκριση του προχθεσινού πακέτου μέτρου με το σύνολο των μέτρων που πήρε το ΠΑΣΟΚ από το 1994 έως το 2004. «Η επιβολή των ελάχιστων αυτών μέτρων προς την κατεύθυνση της ήπιας προσαρμογής, συγκρινόμενη με την επιβολή των μέτρων από το 1994 έως το 2004, είναι πραγματικά λογική ήπιας προσαρμογής», αποφάνθηκε. Φυσικά, δεν παρέλειψε να δείξει τη στενοχώρια που διακατέχει την κυβέρνηση, ομολογώντας ότι «πήραμε τα μέτρα με πολλή μελέτη, κόπο και πόνο»(!)...

Καθόλου καθησυχαστικός δεν ήταν για τον ορατό κίνδυνο ανόδου του πληθωρισμού, λέγοντας ότι «καταβάλλεται μια προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες μιας λειτουργίας συγκοινωνούντων δοχείων, που εμφανίζεται συχνά στην οικονομία». Οσο για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και της φοροδιαφυγής, είχε απλά μηνύματα να στείλει: «Η κυβέρνηση εκπέμπει απαγορευτικό μήνυμα στην εμφάνιση τέτοιων φαινομένων, επισείοντας πολύ αυστηρές ποινές κι εντείνοντας τους ελέγχους στην αγορά», είπε.

Υπερασπιζόμενος την απογραφή, είπε ότι απέδωσε θεαματικά αρνητικά αποτελέσματα και η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενός ελλείμματος ύψους 6,1% του ΑΕΠ. «Η διαφορά αυτή που αναφέρεται σε 8 περίπου δισ. ευρώ που υποεκτιμήθηκαν ή ήταν κρυφά ελλείμματα, πρέπει να καλυφθούν. Ομως, αυτή είναι η αλήθεια, που είναι γνωστή στους Ευρωπαίους εταίρους μας», πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος και τόνισε πως η κυβέρνηση «προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα με σωφροσύνη και σεβασμό στον Ελληνα πολίτη».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πικετοφορία ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα

Πρωτοβουλίες δράσης κατά των πρόσφατων αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων αναλαμβάνουν οι Αχτιδικές Οργανώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. Αύριο Παρασκευή, 1 Απρίλη 2005, στις 7.00 μ.μ. οργανώνεται από τις κλαδικές Κομματικές Οργανώσεις και τις κλαδικές Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ, πικετοφορία μπροστά στο πολυκατάστημα του HONDOS CENTER στην Ομόνοια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ