ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΜΙΚΡΕΜΠΟΡΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Διευρύνεται το μέτωπο

Νέες δυνάμεις προσθέτουν τη φωνή τους στα κοινά συλλαλητήρια που διοργανώνονται στις 18 Απρίλη

Δυναμώνει μέρα με τη μέρα το αγωνιστικό μέτωπο εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρεμπόρων, ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης και του εμπορικού κεφαλαίου για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Κοινά συλλαλητήρια στις 18 Απρίλη έχουν ήδη αποφασιστεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά, ενώ τα αγωνιστικά τους βήματα συντονίζουν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικρέμποροι και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στη Μαγνησία, συγκέντρωση - συζήτηση, για το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις και τον περαιτέρω συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων, διοργανώνουν την Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο εμπορικό κέντρο του Βόλου, στη συμβολή των οδών Ερμού και Αντωνοπούλου, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Υπαλλήλων Σούπερ Μάρκετ Μαγνησίας και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Σε σύσκεψη καλεί και η Επιτροπή Αγώνα των Εμπόρων - Βιοτεχνών - Επαγγελματιών Πάτρας με κεντρικό σύνθημα «Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου, Κυριακή αργία για όλους», την Πέμπτη 14 Απρίλη, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα του ΤΕΕ (Τριών Ναυάρχων 40, ισόγειο).

Στην Αθήνα η κοινή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος στις 6 μ.μ. Την κινητοποίηση διοργανώνουν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και φορείς των αυτοαπασχολουμένων και μικρεμπόρων.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 7.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

Στον Πειραιά πραγματοποιούνται δύο συγκεντρώσεις. Η μία θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Λουδοβίκου στον Ηλεκτρικό Σταθμό και η άλλη την ίδια ώρα στην πλατεία Ελευθερίας της οδού Ταξιαρχών στον Κορυδαλλό. Τις συγκεντρώσεις διοργανώνουν από κοινού η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που συγκρότησαν ΕΒΕ της πόλης.

Το δικαίωμα να περνούν την Κυριακή με τα παιδιά τους διεκδίκησαν οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Το δικαίωμα να περνούν την Κυριακή με τα παιδιά τους διεκδίκησαν οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης
«Δε θέλω η μαμά μου να δουλεύει τόσες ώρες»

Την απόφασή τους να υπερασπιστούν αγωνιστικά την κυριακάτικη αργία και το δικαίωμά τους για ανθρώπινο ωράριο και αμοιβές που θα τους επιτρέπουν να ζουν με αξιοπρέπεια αυτοί και τα παιδιά τους, διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, με μια πρωτότυπη εκδήλωση που πραγματοποίησαν την Κυριακή έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης.

Από τις 11 το πρωί και για δύο ώρες, ο χώρος έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, μετατράπηκε σε έναν μεγάλο υπαίθριο παιδότοπο, όπου οι εργαζόμενοι μαζί με τα παιδιά τους, έπαιξαν, ζωγράφισαν, τραγούδησαν και χόρεψαν. Εστησαν τη δική τους κυριακάτικη γιορτή, και διαδήλωσαν την απόφασή τους να περιφρουρήσουν με κάθε τρόπο το δικαίωμά τους την Κυριακή να τη μοιράζονται με τα παιδιά τους.

Με χαμόγελα και σφιχτές αγκαλιές έδειχναν τη χαρά τους τα μικρότερης ηλικίας παιδιά. Ενώ τα μεγαλύτερα περιέγραψαν με λόγια την ανάγκη τους να μπορούν να μοιράζονται περισσότερες ώρες με τους γονείς τους. «Δε θέλω η μαμά μου να δουλεύει τόσες πολλές ώρες. Δεν τη βλέπω σχεδόν καθόλου. Αν δουλεύει και Κυριακή είναι σίγουρο ότι δε θα τη βλέπω καθόλου. Γι' αυτό διαμαρτύρομαι», ήταν οι κουβέντες του 11χρονου Στέλιου που έλεγαν τα πάντα...

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναγκαία η αγωνιστική συσπείρωση

Ανακοίνωση σχετικά με τη νέα επίθεση της κυβέρνησης και των πολυεθνικών ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και των απασχολούμενων στο εμπόριο, με αιχμή την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου εξέδωσε η ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Στα νέα πακέτα αντιλαϊκών μέτρων, των φόρων, της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών που δρομολογεί η ΕΕ και η κυβέρνηση, προστίθεται και η παραπέρα επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει με την επέκταση του ωραρίου στο λιανικό εμπόριο να δώσει πολλαπλά χτυπήματα στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους μικρεμπόρους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προωθηθεί παραπέρα η συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου στα χέρια των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Η δήθεν εξυπηρέτηση των καταναλωτών είναι το πρόσχημα, δεν είναι η ουσία».

«Με την επέκταση του ωραρίου θίγονται άμεσα οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, αλλά και οι μικροκαταστηματάρχες», ενώ συνέπειες θα υπάρξουν και «σε βιοτεχνικούς κλάδους, καθώς και σε ταχυμεταφορές, λογιστές, τράπεζες, επιδιορθώσεις ένδυσης, υπόδησης, καθαριστήρια. Τώρα, με τις δηλώσεις του γραμματέα της ΝΔ, ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής αργίας και στο Δημόσιο.

Η μέχρι τώρα επέκταση του ωραρίου έχει επιταχύνει την επέκταση του ωρομισθίου, της μερικής απασχόλησης, της απλήρωτης δουλιάς στους εργαζομένους. Σε ό,τι αφορά τους μικροκαταστηματάρχες αυξάνονται τα λειτουργικά έξοδα, συρρικνώνεται το εισόδημα, εξαντλούνται ακόμα και βιολογικά οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργαζόμενοι. Με την παραπέρα επέκταση του ωραρίου, αυτά τα φαινόμενα θα αυξηθούν. Αμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι η επέκταση της αποσταθεροποίησης του σταθερού ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας για όλους τους εργαζόμενους».

«Ιδιαίτερα οι εργαζόμενες γυναίκες και η νεολαία γίνονται θύματα αυτών των μέτρων», τονίζει η ΚΟΑ του ΚΚΕ, προειδοποιώντας ότι «οι αυτοαπασχολούμενοι θα συνθλιβούν από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Η επέκταση της δράσης των μονοπωλίων και των πολυεθνικών στο λιανικό εμπόριο και η επέκταση του ωραρίου θίγει όλα τα λαϊκά στρώματα, γιατί η ακρίβεια θα γιγαντώνεται και η διατροφή του λαού θα χειροτερεύει με τα μεταλλαγμένα και επικίνδυνα προϊόντα που διακινούν».

«Φτάνει πια!» σημειώνει η ΚΟΑ του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να μη δείξουν «καμία ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και την ψευτοαντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ. Καμία αποδοχή της πολιτικής του ΣΥΝ που στηρίζει το σημερινό απελευθερωμένο ωράριο. Καμία εμπιστοσύνη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και την ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας) που δέχονται το σημερινό απάνθρωπο ωράριο. Καμία ανοχή στους νόθους και το δεκανίκι των πολυεθνικών της ΓΣΕΒΕΕ που προτείνει τα καταστήματα να ανοίγουν από τα χαράματα στις 6.00 το πρωί».

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικροκαταστηματάρχες «να βάλουν τέρμα στην ηττοπάθεια και το συμβιβασμό που καλλιεργούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας» και τονίζει: «Λύση υπάρχει. Αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και των μονοπωλίων και διεκδικούμε: Πλήρη και σταθερή εργασία για τους μισθωτούς με 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο. Ωράριο υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα. Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα. Τρία απογεύματα κλειστά και συνεχές ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δε θα υπερβαίνει τις 48 ώρες την εβδομάδα».

«Δύναμή μας είναι το κοινό μέτωπο και ο συμμαχικός ενωτικός αγώνας των εμποροϋπαλλήλων, των μικρών ΕΒΕ μαζί με τις χιλιάδες νέων εργατών, που περιπλανώνται από επιχείρηση σε επιχείρηση, των ανέργων του κλάδου, των απολυμένων από την εργοδοσία, των γυναικών μαζί με τους εργάτες όλων των κλάδων που θίγονται από τα αντιλαϊκά μέτρα. Να καταδικαστούν η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και των κομμάτων που στηρίζουν αυτά τα μέτρα. Να μειωθούν οι δυνάμεις τους στο λαό.

Μόνο με αυτό το πολιτικό και διεκδικητικό πλαίσιο αγώνα μπορούμε να έχουμε κατακτήσεις σήμερα. Με αυτό το πλαίσιο δίνουμε προοπτική να ανοίξει ο δρόμος για την εξουσία των εργαζομένων και των συμμάχων τους. Για να δοθεί οριστική λύση υπέρ των λαϊκών στρωμάτων με την κατάργηση των μονοπωλίων στο λιανικό εμπόριο και το πέρασμα των μεγάλων επιχειρήσεων σε κρατικό - κοινωνικό φορέα που θα λειτουργεί και θα σχεδιάζει σε όφελος του λαού», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ