ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ
Τώρα θα καλλιεργούνται νόμιμα!

Υπογράφτηκε χτες από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η κοινοτική οδηγία που ανάμεσα σε άλλα νομιμοποιεί την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων οργανισμών

Σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου αποδείχτηκε το πόσο κενά ήταν τα λόγια διαφόρων πολιτικών παραγόντων, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, ότι δήθεν θα... απαιτούσαν από τους «Κοινοτικούς εταίρους» να κηρυχτεί η Ελλάδα ζώνη ελεύθερη από τα μεταλλαγμένα.

Οπως πριν από δύο περίπου χρόνια ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο η νομοθεσία για τη «σήμανση» των μεταλλαγμένων από τους συναρμόδιους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, έτσι και χτες - και επισήμως μετά την υπογραφή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά - ενσωματώθηκε στο Εθνικό Δίκαιο η κοινοτική οδηγία 2001/18, η οποία υποτίθεται ότι «προστατεύει» το περιβάλλον και τους καταναλωτές από τις τυχόν αρνητικές επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Στην ουσία όμως έρχεται να νομιμοποιήσει την καλλιέργειά τους στη χώρα μας και την ελεύθερη κυκλοφορία τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πιο συγκεκριμένα, η σχετική κοινοτική οδηγία προβλέπει την απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο περιβάλλον για δοκιμαστικές καλλιέργειες σε «περιορισμένους αγρούς», αλλά και την απελευθέρωση ήδη δοκιμασμένων γενετικά τροποποιημένων οργανισμών για εμπορία.

Φυσικά, όλα αυτά θα γίνονται με τη «λήψη όλων των δεόντων μέτρων προκειμένου να αποφεύγονται οι αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μόνο που δεν αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο θα περιορίζονται οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες ώστε να μη διασταυρωθούν με τις συμβατικές. Προφανώς, επειδή και δεν υπάρχει κανείς τέτοιος τρόπος, όπως έχουν καταγγείλει πολλές φορές στο παρελθόν αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, αλλά και ανεξάρτητοι επιστήμονες, αλλά και όπως αποδεικνύει η κοινή λογική. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι για να δικαιολογηθεί από την κυβέρνηση η παραπάνω απόφαση που έρχεται σε σύγκρουση με την πλειοψηφούσα άποψη τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών, γίνεται επίκληση των διεθνών συνθηκών που δεσμεύουν τη χώρα μας σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και GATT. Ομως να ρωτήσουμε: Οταν διάφορα στελέχη της ύψωναν τις σημαίες της... οικολογίας, δε γνώριζαν αυτές τις «δεσμεύεις» ή μήπως τότε δεν ίσχυαν;

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
«Γίναμε σούπερ - μάρκετ ναρκωτικών... »

Κλιμάκιο των Κομματικών Οργανώσεων των Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ επισκέφτηκε την Κυριακή την περιοχή, μίλησε με κατοίκους και μοίρασε ενημερωτικό υλικό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.--

«Ο Δενδροπόταμος μετατρέπεται σ' ένα "σούπερ - μάρκετ" ναρκωτικών. Η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και οι ευθύνες της πολιτείας και της τοπικής και νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλες. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα».

Αυτό το παράπονο εξέφρασαν κάτοικοι του Δενδροποτάμου στο κλιμάκιο των Κομματικών Οργανώσεων των Δυτικών Συνοικών του ΚΚΕ που επισκέφθηκε την Κυριακή την περιοχή, μίλησε με τους πολίτες και μοίρασε ενημερωτικό υλικό.

Οπως τόνισε η Λαμπρινή Παυλίδου, εκ μέρους της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Μενεμένης, «οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις του Δήμου των τελευταίων χρόνων αποσιωπούν τις βαθύτερες αιτίες που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα και σαν μέσο λύσης προτείνεται η αστυνόμευση και μόνο η αστυνόμευση. Εμείς καταγγέλλουμε τις πολιτικές που δημιουργούν το πρόβλημα των ναρκωτικών κι αυτές είναι η ανεργία, η έλλειψη παιδείας, πολιτισμού, η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, η έλλειψη πρόνοιας. Συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των πολιτών του Δενδροποτάμου και καλούμε όλους τους κατοίκους του Δήμου Μενεμένης, να υιοθετήσουν το πρόβλημα σαν δικό τους και να αγωνιστούν για τη λύση».

Με ανακοίνωσή τους οι Κομματικές Οργανώσεις των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Δενδροποτάμου που διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, με δικαιώματα, χωρίς ναρκωτικά και υποκατάστατα ζωής. Που διεκδικούν αναβάθμιση της περιοχής και λύση των συσσωρευμένων προβλημάτων που έχουν κάνει την περιοχή γκέτο. Ταυτόχρονα, τονίζουν την αναγκαιότητα του συντονισμού του αγώνα τους, ώστε να πάψει να είναι ο Δενδροπόταμος η πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

«Η απόλυτη υποβάθμιση της περιοχής, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ο αναλφαβητισμός, η πλήρης έλλειψη υποδομών, δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση και γέμισαν αγανάκτηση τους κατοίκους που βλέπουν την περιοχή τους να έχει γίνει "η πιο μεγάλη πιάτσα ναρκωτικών", όπως λένε. Εμποροι και χρήστες καταφεύγουν εκεί για να αγοράσουν ηρωίνη ή χασίς από τις συμμορίες που λυμαίνονται την περιοχή. Αυτή η κατάσταση δε δημιουργήθηκε από το πουθενά. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της μόνιμης εγκατάλειψης, της μη λήψης μέτρων, και της αναλγησίας, της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Απεβίωσε ο Ιάκωβος

Σε ηλικία 94 χρονών, τα ξημερώματα της Δευτέρας, πέθανε σε νοσοκομείο των ΗΠΑ, ο πρώην αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος. Ο Ιεράρχης νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Η Περιφερειακή Επιτροπή της ΠΕΑΕΑ Δυτικής Μακεδονίας οργανώνει την Κυριακή 17 Απρίλη εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για το κορυφαίο γεγονός του Λαϊκού Απελευθερωτικού Αγώνα της περιοχής της Μάχης του Φαρδύκαμπου. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 9 το πρωί με τραγούδια του Αγώνα, στις 11 θα γίνει Επιμνημόσυνη Δέηση και θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί επισήμων και το ιστορικό της Μάχης από μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ.

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ιστιαίας Εύβοιας, πραγματοποιεί, την Κυριακή 17.4.2005 ώρα 11 πμ, στο νεκροταφείο Ιστιαίας, πολιτικό μνημόσυνο στη μνήμη των 18 αγωνιστών που εκτελέστηκαν, την 1.4.1944, από τους κατακτητές.

-- H ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ θα πραγματοποιήσει την Τακτική Γενική Απολογιστική συνέλευσή της, την Τετάρτη 13.4.2005 και ώρα 4 μμ, στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) και καλεί όλα τα μέλη της να πάρουν μέρος.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνέλευση θα γίνει την Τετάρτη 20.4.2005 την ίδια ώρα στην ίδια αίθουσα.

Ημερίδα του ΣΦΕΑ 1967-1974

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων-Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ 1967-1974) διοργανώνει, την Πέμπτη 21 του Απρίλη 2005 στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ (Πατησίων και Αινιάνος, όπου και η είσοδος), ημερίδα με θέμα:

«21η Απριλίου 2005: 38 χρόνια μετά... Σύμμετρες Απειλές για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαϊκή Κυριαρχία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμό του προέδρου του ΣΦΕΑ 1967-1974, Μιχάλη Βαρδάνη, και ομιλίες από τους: Γ. Α. Μαγκάκη, καθηγητή Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην υπουργό, Ελευθέριο Βερυβάκη, δικηγόρο, πρώην υπουργό, Λαοκράτη Βάσση, φιλόλογο, Γιώργο Δελαστίκ, δημοσιογράφο, και Αντώνη Κακαρά, αρχιπλοίαρχο ε.α., δρ. της Νεότερης Ιστορίας. Συντονιστής θα είναι ο Γιάννης Ζαγγανάς, δημοσιογράφος. Μετά τις ομιλίες θα δοθεί χρόνος παρεμβάσεων στους προσκεκλημένους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ξεκινά η δημοπράτηση του «Θησέα»

Ξεκινά η δημοπράτηση των έργων που έχουν ενταχθεί στο «Θησέα» (πρόγραμμα χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), καθώς χτες η αρμόδια Διυπουργική Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών, ενέκρινε την έναρξη εφαρμογής του και τον προϋπολογισμό της πρώτης φάσης του, που ανέρχεται στα 3,5 δισ. δρχ. για την επόμενη πενταετία.

Αμεσα, μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση 4.669 έργων σε δήμους 11 περιφερειών της χώρας και συγκεκριμένα: Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων νήσων, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Τα έργα προϋπολογίζονται στα 860 εκατομμύρια ευρώ και αποτελούν το 72% των πιστώσεων που αναλογούν στις 11 περιφέρειες για την πρώτη φάση του προγράμματος.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα που «πλασάρει» η κυβέρνηση ως χρηματοδοτικό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, αιμοδοτούν οι ίδιοι οι δήμοι, καθώς το 65% των κονδυλίων είναι χρήματα από την τακτική κρατική επιχορήγηση που αυτοί λαμβάνουν. Το κράτος συμμετέχει με μόλις το 35% των κονδυλίων, ωστόσο, είναι η κυβέρνηση που αποφασίζει ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν και όχι οι ίδιοι οι δήμοι. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει πολιτική με ξένα κόλλυβα, ενώ η κοροϊδία γίνεται μεγαλύτερη κατά την έναρξη της β' φάσης του προγράμματος, κατά την οποία οι δήμοι θα χρηματοδοτήσουν ουσιαστικά εθνικούς στόχους και πολιτικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ