ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ
Αναντιστοιχία αποφάσεων και αναγκών

Δεν απαντούν ούτε στα προβλήματα των γιατρών, ούτε των ασφαλισμένων

Καμιά αυταπάτη δεν άφησε το συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) ότι οι πλειοψηφούσες δυνάμεις θα τηρήσουν διεκδικητική στάση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, τόσο για τα προβλήματα των γιατρών, όσο και για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο, 15 και 16 Απρίλη. Αλλά το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου, το ΔΣ της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλο, ο οποίος παρέπεμψε όλα τα σοβαρά ζητήματα των γιατρών (ασφαλιστική κάλυψη των 5.500 συμβασιούχων γιατρών, αναβάθμιση του Ιδρύματος, προσλήψεις κ.ά.) σε επιτροπές και μελέτες.

Στο ίδιο πνεύμα μίλησε ο Ν. Αγγελόπουλος το απόγευμα στην έναρξη του συνεδρίου. Για το βαθμολόγιο ανέφερε ότι έχει συσταθεί Επιτροπή και αναμένονται τα αποτελέσματά της τον επόμενο μήνα. Για το ζήτημα της ασφάλισης των 5.500 συμβασιούχων γιατρών, που δουλεύουν έως και 20 χρόνια ανασφάλιστοι στο ΙΚΑ, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα γίνει μόνον αν δεν κοστίζει πολύ (!). «Θα προωθηθεί απόφαση να γίνει αναλογιστική μελέτη, να δούμε πόσο αποτιμάται το κόστος και να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Το να πούμε ότι θα γίνει και μετά να πούμε δε γίνεται λόγω κόστους, δεν είναι σωστό», είπε. Η κυβέρνηση, μάλιστα, όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα των 5.500 γιατρών που εργάζονται ως συμβασιούχοι, αλλά, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα προχωρήσει και στην πρόσληψη προσωπικού με διετή σύμβαση στο ΙΚΑ, «για να καλυφθούν οι άμεσες και επιτακτικές ανάγκες, έως να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό». Ο υφυπουργός παραδέχτηκε τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, σε επίπεδο κτιριακής υποδομής και εξοπλισμού και τα προβλήματα του «184», «που χρειάζεται βελτίωση». Το στοίχημα όμως, είπε, είναι να γίνει αυτό χωρίς να δοθούν περισσότερα χρήματα απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, που δίνει ήδη πολλά!

Η πεμπτουσία της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο ΙΚΑ είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η εμπορευματοποίηση και το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, τόνισε στο χαιρετισμό του στο συνέδριο το Ηλ. Σιώρας και κάλεσε τους γιατρούς να αγωνιστούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και τη βελτίωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, παλεύοντας για δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Αναγκαίος ο κοινός αγώνας

Παρά τα όσα ακούστηκαν από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, η πλειοψηφία των συνέδρων εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας να κηρύξει 48ωρη απεργία το δεύτερο 15ήμερο του Μάη, αν δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την επίλυση των προβλημάτων. Η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών για συμμετοχή της Ομοσπονδίας στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 11 Μάη και για την κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 18 - 19 Μάη. Αλλά και την πρόταση για την πραγματοποίηση σύσκεψης των γιατρών με τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΙΚΑ, για την οργάνωση κοινών αγώνων.

Και από το συνέδριο, υπογράμμισαν οι συνδικαλιστές της Πανεπιστημονικής, αποδείχτηκε ότι η πλειοψηφία της ΔΑΚΕ, αλλά και οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και οι ονομαζόμενοι ανεξάρτητοι δεν μπορούν να αποστασιοποιηθούν και, πολύ περισσότερο, να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, η παράταξη καλεί τους γιατρούς του ΙΚΑ να αποδυναμώσουν αυτές τις παρατάξεις και να διεκδικήσουν πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Πεδίο δοκιμών της αντιλαϊκής πολιτικής

Η απαγόρευση της νοσηλείας όσων μεταναστών δεν έχουν τα νόμιμα χαρτιά μάς αφορά όλους τονίζει το σωματείο των εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο

Δύσκολες οι συνθήκες δουλιάς και διαβίωσης των μεταναστών και στην ώρα της ανάγκης τούς πετάνε έξω απ' τα νοσοκομεία

Eurokinissi

Δύσκολες οι συνθήκες δουλιάς και διαβίωσης των μεταναστών και στην ώρα της ανάγκης τούς πετάνε έξω απ' τα νοσοκομεία
Τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του Θριάσιου νοσοκομείου και καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να μην παρέχει νοσηλεία σε εκείνους τους μετανάστες που δεν έχουν τα χαρτιά τα οποία αποδεικνύουν τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ - εφαρμόζοντας τους νόμους 2910/2001 και 3202/2003 που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - προχώρησε στην έκδοση δύο ανάλγητων εγκυκλίων: Στις 28.12.2004 απ' το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Αθ. Βεζυργιάννη και στις 21.2.2005 απ' τον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη. Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του Θριάσιου νοσοκομείου «δεν αντιμετωπίζει - όπως επισημαίνει - το ζήτημα απλά και μόνο στη βάση της ανθρωπιστικής αλληλεγγύης. Θεωρεί τους μετανάστες κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας και ότι η βίαιη αφαίρεση δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών από τους μετανάστες δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πεδίο δοκιμών μιας αντιλαϊκής πολιτικής που μας αφορά όλους με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο».

«Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση ευθυγραμμισμένοι με την ανάλογη πολιτική του παρελθόντος, αντιμετωπίζουν τους μετανάστες και τα προβλήματα υγείας τους με λογική αποκλεισμού και στέρησης των δικαιωμάτων τους», επισημαίνει το σωματείο και θυμίζει στοιχεία από ανάλογες εγκυκλίους πριν πέντε χρόνια και τονίζει: «Η εγκύκλιος αυτή γίνεται ακόμη πιο προκλητική, όταν την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθεί νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που στην πράξη απονομιμοποιεί την παραμονή εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών στη χώρα, αναγκάζοντάς τους να παραμένουν στο περιθώριο της μαύρης εργασίας και της ληστρικής εκμετάλλευσης». Για τη χορήγηση μακροχρόνιας άδειας παραμονής απαιτείται συνεχής πενταετής παραμονή στη χώρα με έτος έναρξης το 2006, απαιτείται να δίνουν εξετάσεις επάρκειας γλώσσας, ιστορίας, πολιτισμού, ενώ θα τηρείται αρχείο προσωπικών δεδομένων κλπ. εξηγεί το σωματείο και καταλήγει: «Θεωρεί προκλητική τη στάση της κυβέρνησης που απέναντι σε ανθρώπους που έφυγαν απ' τον τόπο τους είτε για μια καλύτερη ζωή, είτε γιατί τους κυνηγούσαν για τις ιδέες τους, είτε γιατί τους ρήμαξαν οι βόμβες των ιμπεριαλιστών, να αντιμετωπίζονται με κριτήρια που δε διαφέρουν από εκείνα με τα οποία εκδιώχθηκαν. Πόσο μάλλον όταν είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν προσφέρει στον τόπο από όλες τις απόψεις και μάλιστα με όρους πολύ χειρότερους από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είναι λίγα τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων, που προέρχονται από αυτούς».

Τέλος, το σωματείο ζητά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό και να σταματήσει η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Κινητοποίηση στον «Ερυθρό»

Συνέλευση στην αυλή του νοσοκομείου και συμβολικό κλείσιμο της Λεωφόρου Κηφισίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του «Ερυθρού Σταυρού». Διεκδικούν την άμεση πληρωμή των υπερωριών που τους οφείλονται από το Δεκέμβρη του 2004, την καταβολή των επιδομάτων 176 και 200 ευρώ, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, άμεσες προσλήψεις προσωπικού, δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Το σωματείο αναφέρει ότι παρόμοιες κινήσεις θα γίνονται μέχρι να δοθούν απαντήσεις στα αιτήματα.

Εκπτώσεις...

Την έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έκπτωση 25% στις προμήθειες υλικών στα ορθοπεδικά, στα καρδιολογικά και στον τεχνητό νεφρό από 1.5.2005 ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη.

Η έκπτωση απλώς βεβαιώνει την ασυδοσία που επικρατεί στην αγορά των υπηρεσιών Υγείας, πως βυθίζονται τα νοσοκομεία στα χρέη, αλλά και πόσα κέρδη βγάζουν ορισμένοι επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας. Η μείωση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση από κάπου αλλού θα βγει, όπως ξέρουν πολύ καλά οι επιχειρηματίες.

Οταν ρωτήθηκε για τις προσλήψεις προσωπικού, ο Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στις υπό προκήρυξη 2.000 θέσεις - όταν υπάρχουν 25.000 κενές θέσεις στα νοσοκομεία - που θα διατεθούν με προτεραιότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Κατά τα άλλα, οι δύο υπουργοί έκαναν «και μια γενικότερη κουβέντα σε ό,τι αφορά το χώρο της Υγείας από άποψη προγραμματισμού για το 2005».

Αλίμονο, δηλαδή, στις «καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες», που θα γίνουν με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τον περιορισμό της σπατάλης των προμηθειών στα νοσοκομεία, όπως υποσχέθηκε ο Γ. Αλογοσκούφης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ