ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΚΡΗΤΗ - ΛΑΣΙΘΙ
Κόντεψε να γίνει κάρβουνο

Σοβαρά τραυματίστηκε πριν από λίγες μέρες στην Ιεράπετρα Λασιθίου αλλοδαπός εργάτης που δούλευε σε συνεργείο εγκατάστασης μεταλλικού θερμοκηπίου. Ο ανασφάλιστος αλλοδαπός εργάτης έπαθε ολική ηλεκτροπληξία στην οροφή του θερμοκηπίου, όταν μεταλλικός σωλήνας που κρατούσε ήρθε σε επαφή με τη γραμμή μεσαίας τάσης της ΔΕΗ, η οποία περνούσε ακριβώς πάνω από το κατασκευαζόμενο θερμοκήπιο. Λόγω της σοβαρότητας του ατυχήματος ο εργάτης μεταφέρθηκε επειγόντως στο ΚΑΤ Αθήνας, σε κρίσιμη κατάσταση.

Με ανακοίνωση το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Μετάλλου Ν. Λασιθίου καταγγέλλει για μια ακόμη φορά την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στο χώρο κατασκευής μεταλλικών θερμοκηπίων και άλλων μεταλλουργικών επιχειρήσεων στο Ν. Λασιθίου.

«Στην επιδίωξή τους για μεγαλύτερο κέρδος, οι εργοδότες, τονίζεται, προσλαμβάνουν και χρησιμοποιούν ανειδίκευτους και ανασφάλιστους εργάτες - Ελληνες και αλλοδαπούς - ενώ για την κατασκευή και εγκατάσταση μεταλλικού θερμοκηπίου, χρειάζεται έμπειρο τεχνικό προσωπικό, ιδιαίτερα όταν δουλεύουν σε μεγάλο ύψος».

Το Συνδικάτο απαιτεί την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το συνδικάτο, να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, δίνοντας απάντηση στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που θέλουν τους εργάτες ανασφάλιστους, άνεργους και χωρίς δικαιώματα.

Τιμή στους νεκρούς οι αγώνες του σήμερα

Πολύμορφες εκδηλώσεις διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, μπροστά στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις στις 11 Μάη

«1η Μάη... Από τους 200 της Καισαριανής στην πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά στους στύλους του Ολυμπίου Διός... να ξετυλίξουμε μαζί το κουβάρι της ιστορίας των εργατικών αγώνων του τόπου μας, να τιμήσουμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης και να αγωνιστούμε για τις πιο όμορφες μέρες που δεν έχουμε ακόμα ζήσει».

Με λόγια μεστά, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ απευθύνεται στους εργάτες της Αθήνας και τους καλεί να πάρουν μέρος στον αγώνα δρόμου που διοργανώνει στις 8 του Μάη, στα πλαίσια των πολύμορφων εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ για το γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Η εκκίνηση, που θα δοθεί στις 11 το πρωί από τον τόπο του Μαρτυρίου στην Καισαριανή, θα αποτελέσει και το εναρκτήριο λάκτισμα των εκδηλώσεων του Πανεργατικού Μετώπου, που θα κορυφωθούν με την κεντρική Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 11 Μάη, στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα.

Με στόχο να αναδειχτεί το πραγματικό περιεχόμενο και το αναλλοίωτο μήνυμα της μεγαλύτερης γιορτής της εργατικής τάξης, το ΠΑΜΕ διοργανώνει δυο ακόμα εκδηλώσεις στο δρόμο προς τις 11 του Μάη. Μια με θέμα την Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους δουλιάς, την Τρίτη 10 Μάη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Ξενοδοχείο «Εσπέρια», ενώ την ίδια μέρα, στις 7.30 στο Μενίδι, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ τιμά τη γυναίκα εργάτρια και τους αγώνες της. Το πλούσιο πρόγραμμα του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς κλείνει στις 25 Μάη στη Μεγαλόπολη, με την εκδήλωση του ΠΑΜΕ για την Υγιεινή και την Ασφάλεια.

Ανάλογες εκδηλώσεις προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα, με πρωτοβουλία των Τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ, σωματείων και ταξικών συνδικάτων, μπροστά στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που έχουν οριστεί στη Θεσσαλονίκη στις 10 π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στον Πειραιά την ίδια ώρα στην πλατεία Κοραή και σε δεκάδες ακόμα πόλεις.

Δουλιά εργάτη τον εργάτη

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις αποτελούν κομμάτι της μάχης που δίνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη για την επιτυχία των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα. Με δουλιά εργάτη τον εργάτη, γειτονιά τη γειτονιά, με καθημερινές συσκέψεις, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ «απλώνουν» το μήνυμα του ταξικού γιορτασμού και καλούν σε μαζική συμμετοχή στις συγκεντρώσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στις 11 Μάη.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του Εργασιακού και του Ασφαλιστικού δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Το εξελισσόμενο νέο τσεκούρωμα στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων -με την ανοιχτή μάλιστα συνέργεια της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ - προστίθενται στα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησης και του ΣΕΒ και επιβάλλουν τον παλλαϊκό ξεσηκωμό. Αυτό σημειώνουν τα ταξικά σωματεία στις ανακοινώσεις τους, καλώντας τους εργαζόμενους κάθε κλάδου να πυκνώσουν τις γραμμές του ΠΑΜΕ και στις 11 Μάη να κάνουν ένα θαρραλέο βήμα μπροστά, να γεμίσουν τις πλατείες στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Στο πλαίσιο των καθημερινών εξορμήσεων, στην Αθήνα προγραμματίζονται σήμερα οι εξής περιοδείες συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ: Στους διοικητικούς υπαλλήλους και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων Μεταμόρφωσης, Βούλας, Ηλιούπολης, Α. Λιοσίων, Καισαριανής, στα εργοτάξια της λεωφόρου Συγγρού και Καβάλας, στο λιμάνι της Ελευσίνας, στην τράπεζα Πειραιώς στη Συγγρού, στο αντλιοστάσιο και στο κατάστημα της ΕΥΔΑΠ στη Μεταμόρφωση, στον ΟΤΕ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο Περιστέρι.

ΠΑΜΕ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Συγκροτήθηκε Γραμματεία Νέων

Η νέα βάρδια της εργατικής τάξης στον Πειραιά, οι νέοι εργαζόμενοι, συστρατεύονται με τις ταξικές δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Σε μια μαζική σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, νέοι και νέες απ' όλους τους εργασιακούς κλάδους της πειραιώτικης περιφέρειας συγκρότησαν Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ.

Η απόφαση αυτή προέκυψε μέσα από την πλούσια συζήτηση, αλλά και την πείρα που μεταφέρθηκε από εκπροσώπους επιτροπών νέων που έχουν συγκροτηθεί σε μια σειρά κλάδους όπως των μεταλλεργατών, των οικοδόμων, αλλά και σε νυχτερινές σχολές και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Τη συζήτηση άνοιξε ο Θανάσης Σιμούλης από το σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά». Η εκτίμηση που εκφράστηκε τόσο από τον πρώτο ομιλητή, όσο και από τους παρευρισκόμενους, ήταν ότι η νεολαία για να αποκρούσει την ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολυθεί σε βάρος της από το κεφάλαιο, τους πολιτικούς του εκπροσώπους με σύμμαχο τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ πρέπει να προτάξει το δικό της μέτωπο. Να συσπειρωθεί με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου που προβάλλει το ΠΑΜΕ.

Οι νέοι εργάτες αποφάσισαν να αναλάβουν μια σειρά πρωτοβουλιών, ξεκινώντας από τη μαζική εκπροσώπηση των νέων στην αυριανή παμπειραϊκή συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, με επίκεντρο τη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας στις 11 Μάη και τον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εκτακτη οικονομική στήριξη

Κάλεσμα στα σωματεία να συμβάλουν οικονομικά στη διοργάνωση των Πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Οπως σημειώνει, «για τον κεντρικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς του 2005, η αποφασιστική οικονομική ενίσχυση και στήριξη των συνδικαλιστικών οργανώσεων αναδείχνεται σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της. Η επιτυχία των εκδηλώσεων με βάση τις σημερινές απαιτήσεις θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική στήριξη των συνδικάτων. Η ΕΓ του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να θέσουν ως βασικό καθήκον την αποφασιστική ενίσχυση των οικονομικών του ΠΑΜΕ. Η αναγκαιότητα αυτή έχει πολλαπλή πολιτική και συνδικαλιστική σημασία» τονίζει η ΕΓ του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Βαδίζουμε στα χνάρια των αγώνων της εργατικής τάξης

«Ο Αγώνας Δρόμου που διοργανώνει η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ εντάσσεται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία της απεργίας της 1ης Μάη.

Εχει επιλεγεί ως αφετηρία το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και ως τερματισμός οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, όπου γιορτάστηκε η πρώτη Πρωτομαγιά στην Ελλάδα.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης σε μια περίοδο που η εργατική νεολαία βιώνει την εντεινόμενη εργοδοτική τρομοκρατία τόσο για την απεργία ως θεσμό, όσο και για την πρωτομαγιάτικη απεργία συγκεκριμένα. Να αναδείξουμε ότι η 1η Μάη είναι ορόσημο στους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Οτι η νέα γενιά οφείλει να συνεχίσει στην ίδια διαδρομή, με ταξική αντίληψη και πιστεύοντας στην ταξική σύγκρουση.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η συμμετοχή των νέων εργαζομένων σε αυτόν τον Εργατικό Αγώνα Δρόμου, που έχει και τη συμβολική σημασία μιας διαδήλωσης. Η μαζική συμμετοχή αποτελεί απάντηση στις επιδιώξεις κυβέρνησης και εργοδοσίας για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ταυτόχρονα, είναι πλευρά της πρότασης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού».


Βάσω ΜΟΥΚΑΝΟΥ
Υπεύθυνη της ΕΓ και μέλος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ