ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Στάση εργασίας

Με τετράωρη στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Ναούσης» του Ομίλου «Κλωνατέξ» του Λαναρά, στη νέα επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία στο δικαίωμά τους στη δουλιά. Οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια (Β' και Γ') των «Κλωστηρίων Ναούσης» στη Νάουσα, γνωρίζουν πως το κλείσιμο του εργοστασίου της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» και οι 100 απολυμένοι εργάτες, ήταν μόνο η αρχή. Τα σχέδια της εργοδοσίας για συρρίκνωση και κλείσιμο εργοστασίων παραμένουν σε ισχύ και θα περάσουν σαν οδοστρωτήρας από πάνω τους.

Αυτό επιβεβαιώνει η τακτική της επιχείρησης να μην τροφοδοτεί με πρώτη ύλη (βαμβάκι) και ανταλλακτικά τα εργοστάσια και να τα υπολειτουργεί. Αυτό επιβεβαιώνει η απόφαση της εργοδοσίας να διευρύνει την επίθεση σε βάρος των εργασιακών τους δικαιωμάτων μέσα από την περικοπή επιδομάτων και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Οι περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι στα εργοστάσια των «Κλωστηρίων Ναούσης» στη Νάουσα, γνωρίζουν πια μέσα από την πείρα που απέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια, πως απέναντι στην εργοδοσία πρέπει να σταθούν ενωμένοι. Συμπαραστάτη σ' αυτή την κατεύθυνση έχουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας που μαζί τους δίνει καθημερινά τη μάχη και συντονίζει τον αγώνα τους.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Κινητοποίηση για τα επιδόματα του αίσχους

Την Πέμπτη, έξω από τον «Οίκο Ναύτου»

Ξεροκόμματο με... προϋποθέσεις τα επιδόματα της κυβέρνησης για τους άνεργους ναυτεργάτες
Ξεροκόμματο με... προϋποθέσεις τα επιδόματα της κυβέρνησης για τους άνεργους ναυτεργάτες
Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον «Οίκο Ναύτου» και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Ιδρύματος την Πέμπτη 21 Απρίλη καλούν τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΣ/ΝΑΤ, όλους τους ναυτεργάτες προκειμένου να δώσουν αγωνιστική απάντηση στο αίσχος των επιδομάτων ανεργίας, τα οποία όχι μόνο ισοδυναμούν με ξεροκόμματο, αλλά, επιπλέον, οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων! Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομική ενίσχυση που καταβάλλεται στους άνεργους ναυτεργάτες λόγω Πάσχα ανέρχεται στα 260 ευρώ στους έγγαμους και 197 στους άγαμους!

Σε ανακοίνωσή τους, τα ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουν τον εμπαιγμό των άνεργων ναυτεργατών και υπογραμμίζουν ότι η κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, ταυτόσημη και στην ίδια κατεύθυνση με αυτή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, «ακολουθεί πιστά αντιναυτεργατικές επιλογές, υπερασπίζοντας τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του εφοπλιστικού κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει τις πραγματικές ανάγκες των ναυτεργατών».

Οι ναυτεργάτες απαιτούν η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης λόγω γιορτών και τα επιδόματα ανεργίας να καταβάλλονται σε όλους τους άνεργους συναδέλφους τους και να είναι στο 80% του μισθού. Διεκδικούν επίσης την απορρόφηση όλων των ανέργων, τον καθορισμό των οργανικών συνθέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων, ο χρόνος ανεργίας να προσμετριέται σαν συντάξιμος, ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλο το διάστημα της ανεργίας και άλλα αιτήματα.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στις πλάτες των εργαζομένων

Τα επιχειρηματικά παιχνίδια εργολάβων - ΕΥΑΘ

Αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και των εργολάβων συνεργατών της που παίζουν παιχνίδια πάνω στις πλάτες τους, αλλά και σε βάρος όλου του λαού της Θεσσαλονίκης θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο Βιολογικό Καθαρισμό Θεσσαλονίκης. Παραμένουν απλήρωτοι επί τρεις μήνες και με κίνδυνο να μείνουν άνεργοι, αφού στις αρχές Μάη λήγει η σύμβαση της ΕΥΑΘ με τον εργολάβο («Θεμελιοδομή») που λειτουργεί το έργο τα τελευταία χρόνια.

Οι 50 εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, την καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και κυρίως, απαιτούν την εξασφάλιση της δουλιάς τους. Αντί όμως η ΕΥΑΘ να παρέμβει για να δώσει οριστικά λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων, έστειλε έγγραφο προς τη «Θεμελιοδομή» με το οποίο απειλεί πως θα την κηρύξει έκπτωτη από το έργο, μαζί και τους εργαζόμενους που απασχολεί, επειδή υπολειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός λόγω των στάσεων εργασίας των εργαζομένων!

Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν πως στο δικαστικό πεδίο, βρίσκεται σε εξέλιξη μάχη εργολάβων για την ανάληψη του έργου. Ο καβγάς γίνεται για το ποιος θα εξασφαλίσει τσάμπα ζεστό χρήμα και οι συνέπειες του επιχειρηματικού πολέμου ξεσπάνε πάνω στα δικαιώματα των εργαζομένων για δουλιά και αξιοπρεπείς αμοιβές.

«Αν η ΕΥΑΘ ενδιαφέρεται για την ορθή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού έχει τρόπο να το αποδείξει. Να πετάξει έξω τους εργολάβους, να αναλάβει η ίδια τη λειτουργία του έργου και να προσλάβει απευθείας τους εργαζόμενους που μετά από 8 και 10 χρόνια δουλιάς, αποτελούν το καταλληλότερο και εξειδικευμένο προσωπικό», σημείωσαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ, που στα τέλη της περασμένης βδομάδας επισκέφθηκαν τους εργαζόμενους στο χώρο της δουλιάς τους. Και τους κάλεσαν να κλιμακώσουν την πάλη τους σ' αυτή την κατεύθυνση.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Διεκδικούν δεδουλευμένα έξι μηνών

Ενωμένοι και αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν από τον αγώνα τους δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της κατασκευαστικής εταιρίας «Θεμελιοδομή» στην Τούμπα και στην Χαριλάου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 8 Απρίλη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα των έξι τελευταίων μηνών. Οι εργαζόμενοι στα δύο έργα συγκεντρώνονται καθημερινά στο εργοτάξιο της Χαριλάου και περιφρουρούν από κοινού το χώρο, προκειμένου να εμποδίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια της εργοδοσίας να συνεχίσει τις εργασίες.

Κάτω από αυτή την πίεση, η «Θεμελιοδομή» προσπάθησε επανειλημμένα να παραπλανήσει τους εργαζόμενους, υποσχόμενη πως θα τους πληρώσει τα μισά χρήματα από όσα τους οφείλει. Ορίζοντας υλοποίησης της υπόσχεσης ήταν κάθε φορά η επόμενη μέρα. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, παραμένουν ακόμα απλήρωτοι και μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αυτή τη βδομάδα αποφασίζουν τις μορφές κλιμάκωσης της δράσης τους.

Στο πλευρό τους βρίσκονται οι συνάδελφοί τους από θυγατρική της «Θεμελιοδομής», που απασχολούνται στο έργο της Χαριλάου. Ενεργοί συμπαραστάτες του αγώνα των εργαζομένων στη «Θεμελιοδομή» και τις υπόλοιπες κατασκευαστικές εταιρίες, βρίσκονται το ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης που ταυτόχρονα με την πάλη για τη λύση των άμεσων προβλημάτων, δίνουν τη μάχη για το συντονισμό του αγώνα όλων των εργαζομένων του κλάδου.


ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Στον αέρα...

«Στον αέρα» κινδυνεύουν να βρεθούν ακόμη και οι 30.000 συμβασιούχοι (και όχι 250.000) που θα μονιμοποιούνταν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, καθώς παραμένουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την τύχη του σχετικού Διατάγματος (162/04), ακόμη και της κατάρρευσής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης (21 Απρίλη) στο Γ' Τμήμα του ΣτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγητές πάρεδροι Κ. Πισπιρίγκος και Γ. Τσιμέκας με διαφορετικά επιχειρήματα θα υποστηρίξουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι αντίθετο με τις διατάξεις του άρθρου 108 του Συντάγματος που απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Επίσης, θα προτείνουν να παραπεμφθεί η υπόθεση για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ 5ου - 6ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Συγκροτούν Επιτροπή Αγώνα

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Συνταξιούχων 5ου και 6ου Διαμερίσματος Αθήνας καλεί στη σύσκεψη που διοργανώνει, σήμερα Τρίτη 19 Απρίλη, στις 6.30μ.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος Οικοδόμων (Λ. Καραγιάννη 14, πλατεία Αμερικής). Η σύσκεψη αφορά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και στοχεύει στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων στην περιοχή.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΥΡΓΟΥ
Ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι ταξικές δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ) κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο Πύργου (ΕΚΠ) καθώς η δύναμή της αυξήθηκε τόσο σε ψήφους όσο και κατά μια έδρα.

Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ πήρε 25 ψήφους και κατέλαβε 3 έδρες, από 19 ψήφους και δυο έδρες που κατείχε στη διοίκηση. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ παρέμειναν στις 6 και 2 έδρες αντίστοιχα - όσες κατείχαν και στην προηγούμενη διοίκηση - καθώς με την αύξηση των αντιπροσώπων, τη μια έδρα παραπάνω την καρπώθηκε η ΔΑΣ.

Η ενίσχυση της ΔΑΣ αποκτά ιδιαίτερη σημασία, μετά και το όργιο νοθείας που προηγήθηκε των αρχαιρεσιών και στο οποίο πρωτοστάτησε η ΠΑΣΚΕ και προσωπικά ο επικεφαλής της, πρόεδρος του ΕΚΠ Νίκος Ορφανός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ