ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανησυχίες από τα νέα μέτρα εμπιστοσύνης στο Αιγαίο

Νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ των οποίων και η δημιουργία απευθείας «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ των Αεροπορικών Κέντρων Επιχειρήσεων των δύο χωρών, αποφάσισαν (13/4) στην Αγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης και A. Γκιουλ. Τα υπόλοιπα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι:

- Συνεργασία μονάδων (και σε στρατιωτικό επίπεδο) άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

- Συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού για την εκμάθηση της γλώσσας σε στρατιωτικά ιδρύματα, και,

- διοργάνωση αθλητικών διαγωνισμών μεταξύ στρατιωτικών σχολών των δύο χωρών.

Τα τρία τελευταία μέτρα είναι μικρής σημασίας. Πράγματι όμως αναπτύσσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η απόφαση για τη δημιουργία της απ' ευθείας τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ του εθνικού κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων της Λάρισας και του αντίστοιχου τουρκικού στο Εσκί Σεχίρ. Πρόκειται για δίαυλο επικοινωνίας, που εύκολα μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι θα λειτουργεί με τη μεσολάβηση του NATO, αφού η διαδικασία τηλεφωνικής επικοινωνίας πραγματοποιείται μεταξύ των διοικητών των δύο Αρχηγείων Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) σε Λάρισα και Εσκί Σεχίρ, όπου αντίστοιχα βρίσκονται και τα ΝΑΤΟικά Κέντρα Αεροπορικών Επιχειρήσεων, το 7ο και το 6ο CAOC.

Αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία, που συμφωνήθηκε στην Αγκυρα, με στόχο, την αποφυγή εντάσεων, εκτιμάται ότι πέρα από στενά τεχνικά - στρατιωτικά οφέλη (π.χ. δυνατότητα καταγραφής των συνομιλιών), το κυριότερο είναι ότι θα αντικαταστήσει τα σχέδια πτήσης, που η ελληνική πλευρά θεωρούσε απαραίτητα για την είσοδο αεροσκαφών στο FIR Αθηνών. Ετσι, δε θα υπάρχει ανάγκη αναγνώρισης αλλά και αναχαίτισης των τουρκικών αεροσκαφών, αφού, πλέον, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, δε θα είναι «άγνωστο ίχνος».

Ολα αυτά θα ισχύουν σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Ενημέρωσης του υπουργείου Αμυνας, απ' όπου δηλώθηκε: «Ολα τα εισερχόμενα ίχνη (σ.σ. αεροσκάφη) στο FIR Αθηνών, για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σχέδια πτήσεως, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες εναέριου κυκλοφορίας, θα αναγνωρίζονται...». Διευκρίνισε όμως ότι «... εφόσον παραβιάζουν εθνικό εναέριο χώρο θα αναχαιτίζονται από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας».

Εφόσον με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ασφάλεια των πτήσεων στο διεθνή εναέριο χώρο του FIR Αθηνών στο Αιγαίο, κανένα πρόβλημα. Θα πρέπει τότε, όμως, να μας εξηγήσουν οι κυβερνώντες, από το 1974 και μετά γιατί δίναμε τόσο βάρος στη διαδικασία υποβολής σχεδίου πτήσεων, αναχαιτίζοντας τα άγνωστα ίχνη;

Μήπως ο ουσιαστικός λόγος ήταν η διαφύλαξη του εθνικού χώρου ως ενιαίου και αδιαίρετου και ιδιαίτερα του Αιγαίου, που σήμερα πολυδιασπάται ως χώρος άμυνας; Μετά την τελευταία συμφωνία, πώς θα εξασφαλιστεί ο στόχος αυτός; Είναι σίγουρο ότι η ανακοίνωση ακριβολογούσε: Αναχαιτίσεις θα γίνονται μόνο στον εθνικό εναέριο χώρο και όχι στο FIR. Πόσο σίγουρο είναι ότι αυτό που έχει δρομολογηθεί δεν είναι μόνο η εγκατάλειψη τακτικών για την αποκατάσταση της «τάξης» στο FIR, και όχι η σταδιακή συρρίκνωση και του ίδιου του εθνικού εναέριου χώρου από τα 10 στα 6 μίλια;

Γιατί αυτό που θα συμβαίνει στην πράξη τα επόμενα χρόνια, αν δεν έχουν προβλεφτεί σοβαρά μέτρα, είναι: Αερομαχίες στον εθνικό εναέριο χώρο μεταξύ των έξι και δέκα μιλίων από τις ελληνικές ακτές, όπου οι Τούρκοι αμφισβητούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δηλαδή, δε θα απαγορεύεται η είσοδος των τουρκικών μαχητικών στα δέκα μίλια, όπως μέχρι τώρα γινόταν, αλλά αφού εισέλθουν, θα εκδιώκονται.

Οσον αφορά στη «συζήτηση» που έγινε τελευταία για το «Casus Belli» ξεκαθαρίστηκε από την τουρκική πλευρά και με επιστέγασμα τη συνέντευξη του Ερντογάν, πως ισχύει ως αιτία πολέμου το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει το δικαίωμά της να αυξήσει τη χωρική της θάλασσα έστω και ελάχιστα πάνω από τα έξι μίλια (με τα δώδεκα οριακά). Ενώ, παράλληλα, από την ελληνική πλευρά αποσύρθηκε (άραγε αυτό μόνο;) η απαίτηση σχεδίου πτήσης για είσοδο στο FIR.

Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι Τουρκία, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στοχεύουν στην παραίτησή μας από την κυριαρχία στον εναέριο χώρο μεταξύ έξι και δέκα μιλίων από τις ελληνικές ακτές!

Είναι σίγουρο ότι τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν τα σκέφτηκε ξαφνικά ο ...Ελληνας υπ. Εξωτερικών. Υπήρξε μεγάλη προεργασία, ενώ αναζητήθηκε και η εμπειρία άλλων χωρών, σε αντίστοιχα ζητήματα. Παράλληλα με τις περισσότερο γνωστές συναντήσεις εκπροσώπων των δύο υπ. Εξωτερικών, που διεξάγονταν για τα ΜΟΕ, οι ιδέες αυτές προέκυψαν και από συσκέψεις - συναντήσεις υψηλόβαθμων στελεχών των ΥΕΘΑ, από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ολα αυτά διεξάγονταν υπό την ομπρέλα και τις πιέσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, που έχουν τις ίδιες θέσεις με την Τουρκία. Ελπίζουμε ότι σε όλη τη διαδικασία υπήρχε και θα υπάρχει σχετική εγρήγορση από τους δικούς μας εμπλεκόμενους.

Από την πλευρά μας, βήματα προς μια ειρηνική κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενα, όταν δε συνοδεύονται από παραχωρήσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Οι επιφυλάξεις που έχουμε είναι πολλές. Οφείλονται στην τουρκική τακτική της ερμηνείας των συμφωνημένων ανάλογα με το κατά καιρούς συμφέρον της, στην περιφρόνησή τους στο διεθνές Δίκαιο και συμφωνίες, στο ρόλο που θα αναπτύξει το ΝΑΤΟ κατά την εφαρμογή του μέτρου στην πράξη, και στην ενδοτικότητα που χαρακτηρίζει την πολιτική της δικής μας κυβέρνησης υπό την προστασία υποτίθεται του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Γ.Ν.
Μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα - Ειδικός Συνεργάτης

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της, να στηρίξουν αποφασιστικά τη λαχειοφόρο αγορά, που γίνεται στα πλαίσια της οικονομικής της ενίσχυσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων δράσης της για την υπεράσπιση της ειρήνης.

Η λαχειοφόρος αγορά πραγματοποιείται την περίοδο Απρίλης - Μάης 2005.

Θα κληρωθούν

1) 1 home cinema

2) computer

3) 1 κλιματιστικό

Τυχεροί θα είναι οι λαχνοί που θα συμπέσουν με τον 1ο, 2ο, 3ο αριθμό του Λαϊκού Λαχείου της κλήρωσης που θα γίνει στις 14 Ιούνη 2005. Η τιμή του λαχνού είναι 3 ευρώ.

Οι λαχνοί θα διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ σε όλη τη χώρα. Επίσης, στην Αθήνα θα διατίθενται από τα γραφεία της ΕΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 48, τηλ. 210.3844.853) και από τα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 210.3827.303).

Παρακολουθήστε, σήμερα Παρασκευή, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.15 την εκπομπή «Εις υγείαν». Η Πόπη Καπετανοπούλου συζητά με τον Δημήτρη Καραμανώλη, γραμματέα του ελληνικού ιδρύματος γαστρεντερολογίας και διατροφής με θέμα: «Δυσκοιλιότητα. Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;».
  • Στις 22.00 ένα αφιέρωμα στον Β. Ι. Λένιν, με αφορμή τη συμπλήρωση 135 χρόνων από τη γέννησή του (22/4/1870).
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Οικονομική εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικών διώξεων «Δημοκρατική Μέριμνα» οργανώνει την καθιερωμένη από την ίδρυσή της οικονομική της εξόρμηση για τις γιορτές του Πάσχα, ώστε να μπορέσει να συνδράμει αγωνιστές που, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις της πολιτείας, η υλική αποκατάστασή τους δεν έχει ολοκληρωθεί. Η «Δημοκρατική Μέριμνα» καλεί τους φίλους, τα μέλη, τους δημοκράτες και όλους όσοι μέχρι σήμερα βοηθάνε, να πάρουν μέρος και να βοηθήσουν και αυτήν την οικονομική εξόρμηση.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία της «Μέριμνας», Ακαδημίας 78, Αθήνα, τηλ. 210.3822.776, και στην Εθνική Τράπεζα, στο λογαριασμό 129 592361-13.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ