ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Με απεργία τιμούν την Πρωτομαγιά της τάξης τους

Δε θα γυρίσουν οι προπέλες στις 11 του Μάη, ενώ χτες, οι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση για τα επιδόματα του αίσχους

Οι ναυτεργάτες δίνουν συνέχεια στη χθτσινή τους συγκέντρωση με την απεργία στις 11 του Μάη
Οι ναυτεργάτες δίνουν συνέχεια στη χθτσινή τους συγκέντρωση με την απεργία στις 11 του Μάη
Με 24ωρη απεργία στις 11 Μάη, οι ναυτεργάτες του μηχανοστασίου συντονίζουν τα βήματά τους με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος, για τον αγωνιστικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Οι ναυτεργατικές οργανώσεις της ιστορικής Ενωσης Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ) και της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ακολουθώντας αταλάντευτα τη ρότα της ταξικής πάλης, μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση των ναυτεργατικών αγώνων μέσα και έξω από τα καράβια. Τιμώντας όπως πρέπει την Εργατική Πρωτομαγιά κηρύσσουν απεργία και βάζουν στόχο, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν προς τους ναυτεργάτες, αυτή «να αποτελέσει αφετηρία με προοπτική κλιμάκωσης όλων των μορφών κινητοποιήσεων και απεργιακών αγώνων», για να αποκρούσουν την επέλαση του εφοπλιστικού κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων σε κάθε ναυτεργατικό εργασιακό δικαίωμα και κατάκτηση.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας τα δύο σωματεία έχουν ήδη αναλάβει μια σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών, ενώ στο πλευρό τους έχουν και την Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ). Χτες, οι τρεις ναυτεργατικές Ενώσεις διοργάνωσαν συγκέντρωση έξω από τον Οίκο Ναύτου του Πειραιά, όπου συμμετείχαν μαζικά άνεργοι ναυτεργάτες. Με τα πανό τους αλλά και παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στον πρόεδρο του ταμείου απαίτησαν να σταματήσει η κοροϊδία με την καταβολή επιδομάτων ντροπής στους άνεργους ναυτεργάτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η οικονομική ενίσχυση λόγω Πάσχα που καταβάλλεται είναι 260 ευρώ για τους έγγαμους και 197 στους άγαμους. Μάλιστα, το τελευταίο ήταν 200 ευρώ, όμως η κυβέρνηση πριν ένα μήνα - όταν δηλαδή καθόριζε τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις προς τους εφοπλιστές - το μείωσε κατά 3 ευρώ! Και όχι μόνο αυτό. Αλλά οι προϋποθέσεις που απαιτούνται, είναι απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων!

Στη συνέχεια, οι ναυτεργάτες με πορεία πήγαν στα γραφεία της ΠΝΟ, καταγγέλλοντας την τακτική της υποταγής της πλειοψηφίας προς τους εφοπλιστές, όπως αυτή καταγράφεται τόσο από την κατάπτυστη Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις μόλις 4,5% που συμφώνησε με τους ποντοπόρους εφοπλιστές, αλλά και την άρνησή της να συμμετέχει στην απεργία στις 11 Μάη. Οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών θα συνεχιστούν και σήμερα με νέα συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Ακτή Μιαούλη στα γραφεία της ΠΝΟ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΠΛΩΝ
«Νοικιάζει» εργάτες

Με στόχο να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα στην επιχείρηση

Με την κατάπτυστη μέθοδο του σύγχρονου δουλεμπορίου, η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) στο Αίγιο προχώρησε σε ενοικίαση 31 εργαζομένων για οκτώ μήνες από το γραφείο ενοικίασης εργαζομένων «Creme de la creme». Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να διεμβολιστούν οι υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις του μόνιμου προσωπικού και παράλληλα να δημιουργηθούν δύο ταχύτητες εργαζομένων, που ενώ θα κάνουν την ίδια δουλιά, οι μερικώς απασχολούμενοι θα αμείβονται σχεδόν στο υποδιπλάσιο. Οι χαμηλοί μισθοί και τα μηδενικά δικαιώματα, θα αξιοποιηθούν από την εργοδοσία, για να κατέβει ο πήχης των δικαιωμάτων και των μόνιμων εργαζόμενων.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις δουλεμπορικές «προσλήψεις» που η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε, αξιοποιώντας το νόμο 2956/2001 του ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι πρόκειται για τη «μορφή του σύγχρονου δουλεμπορίου, της δουλιάς χωρίς δικαιώματα. Είναι ένας ακόμα τρόπος ανατροπής των κατακτήσεων της εργατικής τάξης».

Το ΠΑΜΕ σημειώνει τις τεράστιες ευθύνες των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και Εργατικό Κέντρο Αιγίου και υπογραμμίζει: «Οι ηγεσίες αυτές είναι μέρος του προβλήματος. Ολοι μαζί έχουν βάλει πλάτη για να περάσουν οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις βασικών τομέων του Δημοσίου, όπως οι αμυντικές βιομηχανίες. Στήριξαν τους κοινωνικούς διαλόγους και υπέγραψαν συμβάσεις πείνας και εξαθλίωσης».

Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους «να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, για την οργάνωση της εργατικής τάξης στα συνδικάτα, σε επιτροπές αγώνα στους κλάδους και στους τόπους δουλιάς, για την οργάνωση της αντίστασης, της ταξικής πάλης, την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε όφελος των συμφερόντων της τάξης μας».

«ΒΙΕΞ» - ΟΜΙΛΟΣ «ΜΗΧΑΝΙΚΗ»
Συνεχίζονται απρόσκοπτα οι απολύσεις

Στο δρόμο πέταξε τέσσερις ακόμα εργάτες ο όμιλος «Μηχανική» του γνωστού μεγαλοεπιχειρηματία Εμφιετζόγλου στην επιχείρηση μεταλλικών κατασκευών «ΒΙΕΞ» στην Ελευσίνα. Ανενόχλητη η εργοδοσία έχει εξαπολύσει από τον περασμένο Δεκέμβρη μπαράζ απολύσεων, στέλνοντας στην ανεργία συνολικά 22 εργαζόμενους μέχρι σήμερα.

Στα τέλη του περασμένου χρόνου, μέσα σε 40 μέρες, απολύθηκαν 15 εργαζόμενοι, για να ακολουθήσουν άλλοι τρεις μετά τις γιορτές. Η ανησυχία για τους λιγότερους από 40 εργαζόμενους που έχουν πλέον απομείνει στην επιχείρηση έχει φουντώσει, καθώς εκτός από τις απολύσεις αντιμετωπίζουν και τη συρρίκνωση της καθημερινής δουλιάς. Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, το σωματείο επιμένει να διατηρεί στάση ανοχής και αρνείται να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων, αφήνοντάς τους έρμαια στα αντεργατικά σχέδια των εργοδοτών.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), αν δεν ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους, για την καταβολή δεδουλευμένων (υπερωρίες, εκτός έδρας κλπ.), από το δεύτερο 6μηνο του 2004.

Οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ συμμετείχαν μαζικά στη χτεσινή 24ωρη απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία τους (ΟΣΥΠΑ), παρά την προσπάθεια της διοίκησης της ΥΠΑ να συγκροτήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Η περαιτέρω στάση των εργαζομένων στην ΥΠΑ αναμένεται να καθοριστεί σήμερα, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων της ΟΣΥΠΑ με τη διοίκηση της ΥΠΑ.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην ΥΠΑ, η διοίκηση της Υπηρεσίας εκδίδει «ΝΟΤΑΜ», με την οποία προσδιορίζει ποιες πτήσεις και σε ποια αεροδρόμια μπορούν να εκτελεστούν. Ωστόσο, κατά τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων, σύμφωνα με καταγγελίες εκπροσώπων της ΟΣΥΠΑ, η ιδιωτική αεροπορική εταιρία «Aegean», επιχείρησε να εκτελέσει πτήση σε απαγορευμένο προορισμό. Το ενδεχόμενο αυτό απέτρεψαν με παρέμβασή τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας.

«ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ» - ΕΥΒΟΙΑ
Συρρικνώνεται το προσωπικό

Μια ακόμα επιχείρηση, το εργοστάσιο κονσερβοποιίας τροφίμων «ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ - Σουλιώτης», στα Ψαχνά Εύβοιας, προχωράει σε συρρίκνωση προσωπικού, με τη γνωστή μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων».

Μετά την πρόσφατη απόλυση 50 εργαζομένων από την «Κεραμεική ΙΩΝΙΑ» - του μεγαλοβιομήχανου και πρώην προέδρου του ΣΕΒ Παπαλεξόπουλου - σειρά πήρε η κονσερβοποιία, ο ιδιοκτήτης της οποίας απαιτεί την «οικειοθελή αποχώρηση 15 εργαζομένων, από τους 128 που απασχολεί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες. Η επίσημη δικαιολογία της εργοδοσίας είναι ότι μετά τις «επενδύσεις» που πραγματοποίησε στον εξοπλισμό του προέκυψε πλεονάζον προσωπικό που πρέπει να πεταχτεί στο δρόμο. Μάλιστα, ο εργοδότης είχε θέσει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης - μέχρι τις 15 Απρίλη - λόγω όμως της άρνησης του σωματείου να τις δεχτεί, έδωσε παράταση.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η διεύθυνση της επιχείρησης σχεδιάζει να διώξει το παλιό και έμπειρο προσωπικό και να προσλάβει νέους συμβασιούχους, την ίδια στιγμή που έχει ήδη μεταφέρει δραστηριότητες του εργοστασίου (όπως το τμήμα ντολμά) στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, όπου λειτουργεί άλλο εργοστάσιο, με φτηνότερα μεροκάματα. Πριν από τη μεταφορά της παραγωγής στη Βουλγαρία (1999), στο εργοστάσιο απασχολούνταν 280 εργαζόμενοι που προοδευτικά συρρικνώθηκαν στους 128.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ