ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΝΙΑ
Ξεψύχησε κάτω από τα τζάμια

Ενας ακόμη εργάτης έχασε τη ζωή του στο μεροκάματο, στην περιοχή Βαμβακόπουλο στο Νομό Χανίων, την περασμένη Πέμπτη.

Πρόκειται για τον 57χρονο Εμμανουήλ Ανδρ. Μυλωνάκη, πατέρα ενός παιδιού. Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από παλέτα στην οποία ήταν τοποθετημένα τζάμια. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια εργασιών φόρτωσης κοντέινερ στις εγκαταστάσεις της εταιρίας εισαγωγής και εμπορίας υαλοπινάκων «Τζαμοτεχνική Κρήτης», όπου εργαζόταν ο 57χρονος άνδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των εργασιών φόρτωσης και εκφόρτωσης των δεμάτων με το γερανό, δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα η παλέτα να γείρει από το γερανό και να ανατραπεί καταπλακώνοντας τον Μανώλη Μυλωνάκη.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ καταγγέλλει «την εντατικοποίηση στους χώρους δουλιάς, τα ελλιπή μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, την πρόσληψη ανειδίκευτου, φτηνού προσωπικού για εξειδικευμένη εργασία που γίνονται στο βωμό του κέρδους. Οι ευθύνες της εργοδοσίας, της επιθεώρησης εργασίας, των κυβερνήσεων για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων είναι τεράστιες. Ακόμα και τα στοιχειώδη που προβλέπει η εργατική νομοθεσία παραβιάζονται».

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από τα ταξικά σωματεία. Να παλέψουν για ασφαλή και υγιεινή εργασία. Με την πάλη τους να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση προς όφελος των εργαζομένων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Κατήγγειλαν το «καπέλο»

Εκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης για τις απαράδεκτες αυξήσεις στα φάρμακα

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης
«Αυξήσεις στις συντάξεις, όχι στα φάρμακα». Με αυτό το σύνθημα, συνδικαλιστές και συνταξιούχοι της Αθήνας απάντησαν χτες στο νέο καπέλο που επέβαλε η κυβέρνηση στα φάρμακα, ικανοποιώντας τις αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων. Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, του Συνδικάτου Μετάλλου «Προμηθέας», του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, πραγματοποίησαν το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, στη συνάντησή του με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, επιχείρησε ν' αποδείξει ότι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης όχι μόνο δεν αυξάνουν τις τιμές στα φάρμακα, αλλά τις μειώνουν κιόλας, ενώ ισχυρίστηκε προκλητικά ότι οι συνταξιούχοι θα έπρεπε να «ευχαριστούν» την κυβέρνηση για τα μέτρα που πήρε. Παρά την αγωνιώδη προσπάθειά του, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν κατάφερε τελικά να αποκρύψει το γεγονός ότι οι τιμές στα φτηνά και ευρείας κατανάλωσης φάρμακα θα αυξηθούν, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την τσέπη μισθωτών και συνταξιούχων.

Με κοινό τους υπόμνημα, οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων και τα συνδικάτα τόνισαν τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την κατάσταση στο χώρο του φαρμάκου. Απαίτησαν την άμεση μείωση των τιμών σε όλα τα φάρμακα και την κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Και υπογράμμισαν την ανάγκη της δημιουργίας ενός κρατικού φορέα παραγωγής, εισαγωγής και εμπορίας φαρμάκων, στα πλαίσια ενός αναβαθμισμένου συστήματος δημόσιας και δωρεάν υγείας, που θα αποκλείει την όποια επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Επέβαλαν την πρωτομαγιάτικη απεργία

Κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, η ΠΝΟ υποχρεώθηκε, τελικά, να κηρύξει απεργία για τις 11 Μάη

Ενα βήμα μπροστά στην οργάνωση του αγώνα τους για την ανακοπή της σφοδρής επιδρομής, που έχουν εξαπολύσει σε βάρος τους εφοπλιστές και κυβέρνηση της ΝΔ, έκαναν χτες οι ναυτεργάτες. Συσπειρωμένοι γύρω από τις ταξικές δυνάμεις της Ενωσης Μηχανικών (ΠΕΜΕΝ) και της Ενωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», επέβαλαν στην πλειοψηφία της ΠΝΟ τη θέλησή τους για την κλιμάκωση των αγώνων, με σταθμό την απεργία της 11ης Μάη για τον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ακριβώς κάτω από την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών, αλλά και το βάρος των συνεχώς οξυνόμενων προβλημάτων που δημιουργεί στον κλάδο η αντιλαϊκή πολιτική, χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αναγκάστηκε να κηρύξει για την 11η Μάη 24ωρη παναττική απεργία.

Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής είχε καθοριστεί για τις 10 το πρωί. Με την έναρξη των διαδικασιών, τα γραφεία της ΠΝΟ μέσα και έξω κατακλύστηκαν από ναυτεργάτες. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν από την Εκτελεστική να αποφασίσει την κήρυξη της απεργίας με διεκδικητικό πλαίσιο αυτό που ίδιοι οι ναυτεργάτες έχουν καθορίσει με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες, το οποίο συγκρούεται με τα εφοπλιστικά συμφέροντα και αυτούς που τα υπηρετούν, κυβέρνηση της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, η πλειοψηφία αποφάσισε να προβάλει το γνωστό της πλαίσιο, που είναι κομμένο με βάση τις ...ανάγκες των εφοπλιστών.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, το οποίο προσυπογράφει και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ - ΝΑΤ), καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, «να δυναμώσουν την πάλη τους μέσα και έξω από τα καράβια, να συσπειρωθούν και να ενισχύσουν τον ταξικό πόλο, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα, έτσι ώστε η 24ωρη απεργία στις 11 Μάη να αποτελέσει αφετηρία, με προοπτική κλιμάκωσης όλων των μορφών κινητοποιήσεων και απεργιακών αγώνων».

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2005
Πυρετώδεις προετοιμασίες

Με περιοδείες και εκδηλώσεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας δίνουν τη μάχη του ταξικού γιορτασμού

Το κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ μέσα από τη συμμετοχή στον ταξικό αγωνιστικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και τη μαζική παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 11 Μάη, στις 10 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου, έφτασε χτες και στους 200 περίπου εργαζόμενους στις κεντρικές αποθήκες της «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» στο Δρυμό Θεσσαλονίκης.

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ από το ΕΚΘ, την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, το Πανελλαδικό Σωματείο των εργαζομένων στην «Καρφούρ - Μαρινόπουλος» και το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Σωματείου περιόδευσαν χτες το πρωί στις κεντρικές αποθήκες της «Καρφούρ» στο Δρυμό. Μίλησαν με τους εργαζόμενους που το τελευταίο διάστημα τσακίζονται από την εντατικοποίηση της δουλιάς και τις υπερωρίες. Δουλεύουν από το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ και σκοτωμένοι επιστρέφουν στα σπίτια τους ίσα - ίσα για να πέσουν για ύπνο. Δουλιά, δηλαδή, από νύχτα σε νύχτα.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ έκαναν επί τόπου παρέμβαση στην εργοδοσία, στην οποία και κατήγγειλαν τις απαράδεκτες συνθήκες δουλιάς. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο χώρο ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Σ. Ζαριανόπουλος κάλεσε τους εργαζόμενους, μέσα από το σωματείο τους, ενωμένα και συντονισμένα με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να δυναμώσουν το μέτωπο αντίστασης και πάλης στη νέα αντεργατική λαίλαπα που έρχεται να διαλύσει ό,τι απέμεινε όρθιο στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

Κεντρική Μακεδονία

Καθημερινές εξορμήσεις σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλιάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα πραγματοποιούνται καθημερινά και στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε μια σειρά πόλεις, οι ταξικές δυνάμεις διοργανώνουν συσκέψεις και άλλες εκδηλώσεις με αφορμή την Πρωτομαγιά. Τη Δευτέρα 9 του μήνα στο Εργατικό Κέντρο της Νάουσας το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τις νέες ανατροπές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις ως αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ. Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, την Τρίτη 10 Μάη, θα πραγματοποιήσει στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, εκδήλωση - αφιέρωμα στην ιστορία της εργατικής τάξης στην περιοχή.

Στο μεταξύ ήδη έχουν καθοριστεί οι απεργιακές συγκεντρώσεις που καλεί το ΠΑΜΕ σε όλες τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας και θα γίνουν:

  • Στις Σέρρες, 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Στη Βέροια, 9.30 π.μ. στην πλατεία Εληάς.
  • Στη Νάουσα, 9.30 π.μ. στην πλατεία Καρατάσου.
  • Στην Κατερίνη, 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.
  • Στο Κιλκίς, 10.30 π.μ. στην πλατεία Ειρήνης.
  • Στα Γιαννιτσά, 10 π.μ. στην πλατεία ΕΠΟΝ.
  • Στη Χαλκιδική, 11 π.μ. στην πλατεία Νέων Μουδανιών.
ΕΣΗΕΑ
Γενική Συνέλευση

Σε Τακτική Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη της η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), την Τρίτη 10 Μάη και ώρα 11 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων «Γεώργιος Καρατζάς» στα γραφεία της Ενωσης. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και ο ορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής των αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου ΔΣ, Εξελεγκτικής Επιτροπής, Πειθαρχικών Συμβουλίων και εκπροσώπων εργαζομένων και συνταξιούχων στο Μεικτό Συμβούλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ