ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΟΧΙ στους «διαλόγους» ΝΑΙ στους αγώνες

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, καθώς οι εχθροί της Κοινωνικής Ασφάλισης «σηκώνουν ξανά κεφάλι» και από κοινού κυβέρνηση, ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, μέσα από μια μεθοδευμένη τακτική ανοίγουν ξανά «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό. Το Πανεργατικό Μέτωπο αποκαλύπτει τη συμπαιγνία τους και υπογραμμίζει ότι η προοπτική βρίσκεται στην όξυνση της ταξικής πάλης, στη συνολική αντιπαράθεση με το κεφάλαιο και την πολιτική του δικομματισμού.

Στην ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Κυβέρνηση - ΣΕΒ - ΓΣΕΕ σε μια μεθοδευμένη τακτική ανοίγουν ξανά τον λεγόμενο Κοινωνικό Διάλογο για το Ασφαλιστικό, μέσω της περιβόητης ΟΚΕ. Ο καθένας από αυτούς τους συμπαίχτες, για το θεαθήναι, εμφανίζεται λίγο διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Η διαφορετικότητά τους αφορά σε τριτεύοντα ζητήματα. Στη στρατηγική στόχευση ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ και οι τρεις συμπαίχτες.

Η Εργατική Τάξη γνωρίζει από την ίδια της την πείρα ότι οι "Κοινωνικοί Διάλογοι" είναι το εργαλείο, για να προωθούνται οι πολιτικές επιλογές και οι αποφάσεις σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, στα μεγάλα θέματα των Εργασιακών Σχέσεων, της Ανεργίας, των Ιδιωτικοποιήσεων έχει επιβεβαιωθεί ότι η γραμμή της ταξικής συνεργασίας είναι "κίνδυνος - θάνατος" για τις καταχτήσεις και τα δικαιώματά μας.

Αρα, αυτοί οι Διάλογοι και οι διαλογιστές πρέπει να αποκαλυφτούν. Να καταγγελθούν. Να καταδικαστούν. Η λύση βρίσκεται στη ρήξη με την πολιτική του δικομματισμού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνολική αντιπαράθεση με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Η προοπτική βρίσκεται στην όξυνση της ταξικής πάλης και στην προβολή των αιτημάτων που έχει διαμορφώσει για την Κοινωνική Ασφάλιση το ΠΑΜΕ. Τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος συνθέτουν μια ολόκληρη ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ, που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της κάθε εργατικής οικογένειας. Που ζητά κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και τη ριζική αλλαγή της σημερινής κατάστασης, με κριτήριο τις απαιτήσεις και τα πραγματικά συμφέροντα των μισθωτών.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί συνδικάτα, συνδικαλιστές και ολόκληρη την εργατική τάξη σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Οι εχθροί της Κοινωνικής Ασφάλισης σηκώνουν ξανά κεφάλι!»

Στη μέγκενη και το Εργασιακό

Με το «καπέλο» της ΟΚΕ η κυβέρνηση ανοίγει τη Μεγάλη Τρίτη και πάλι το θέμα του Ασφαλιστικού. Παράλληλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να «σπρώξει» και το Εργασιακό και να περάσει στη «δεύτερη φάση» της συζήτησης που άνοιξε τον περασμένο Φλεβάρη στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης με τη συμμετοχή όλων των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο υφυπουργός Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτος, «ο διάλογος που άνοιξε στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης έθεσε δύο θέματα: Τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας...». Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή Απασχόλησης, αλλά, όπως προκύπτει, και στις προθέσεις του υπουργείου Απασχόλησης είναι η αλλαγή του καθεστώτος των υπερωριών και ιδιαίτερα η επέκταση του διευθυντικού δικαιώματος κατά δύο ακόμα ώρες (44ης και 45ης) πέραν των τριών ωρών που έχουν τώρα οι επιχειρήσεις. Μια τέτοια αλλαγή θα οδηγήσει και στη μείωση του κόστους των υπερωριών, πάνω από κάποιο όριο.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», στις προθέσεις του υπουργείου είναι η μείωση του κόστους των υπερωριών και ιδιαίτερα αυτού των παράνομων υπερωριών που σήμερα ανέρχεται στο 150% επί του καταβαλλόμενου ημερομισθίου. Στο τραπέζι θα τεθεί και η συνολική ετήσια διευθέτηση του χρόνου εργασίας από την εργοδοσία, που, σύμφωνα με το νόμο 2874 του Γιαννίτση, ανέρχεται σε 138 ώρες το χρόνο. Δεν αποκλείεται το όριο αυτό να αυξηθεί, αλλά και να μην υπάρχει η προϋπόθεση της συμφωνίας των εργαζομένων που ισχύει σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης τον περασμένο Φλεβάρη, είχε υποστηρίξει πως θα πρέπει στην Ελλάδα να ισχύει ό,τι προβλέπεται και στην ΕΕ. Θυμίζουμε ότι ήδη στην ΕΕ προχωρά η διαδικασία για την υιοθέτηση οδηγίας σχετικά με τον εργάσιμο χρόνο, η οποία αυξάνει κατακόρυφα το μέσο χρόνο εργασίας τη εβδομάδα, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι

«Σε ένα διάλογο όλα είναι ανοιχτά και όλα συζητώνται». Αυτή ήταν η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας - στην ίδια συνέντευξη - στην ερώτηση αν ένα μέρος από τις οφειλές των τραπεζών θα τις πληρώσει ο Ελληνας φορολογούμενος.

Δήλωση που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αντιασφαλιστικοί σχεδιασμοί κυβέρνησης και τραπεζιτών στόχο έχουν, μεταξύ άλλων, να απαλλαγούν οι τραπεζίτες από τις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων και να τις φορτώσουν στο ΙΚΑ, δηλαδή στο σύνολο των ασφαλισμένων του. Επίσης, στη χτεσινή συνέντευξη, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει αν δεν ολοκληρωθεί ο «διάλογος» της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ και των τραπεζιτών. Ξέχασε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει παρέμβει με την πρόταση του υπουργείου Οικονομίας αλλά και τη δήλωση του πολιτικού του προϊσταμένου, Π. Παναγιωτόπουλου, ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις στο Ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων πριν το Πάσχα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο στόχαστρο και το Δημόσιο

Τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης προανήγγειλε ο Γ. Αλογοσκούφης

Οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μέσω της εφαρμογής νέων δεδομένων για τους νεοπροσλαμβανόμενους, αποτελούν τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, σε χτεσινή του ομιλία σε ξένο κολέγιο, με θέμα «Διαρθρωτικά θέματα στην αγορά εργασίας», περιέγραψε με μεγάλη σαφήνεια τους κυβερνητικούς στόχους. Οπως είπε, στην ελληνική αγορά εργασίας υπάρχουν τρεις επιμέρους αγορές. Μια αγορά εργασίας του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, την οποία χαρακτήρισε σαν την πιο προστατευμένη απ' όλες, με μονιμότητα για τους εργαζόμενους και καλύτερες αποδοχές, απ' ό,τι στον ιδιωτικό τομέα.

Σαν δεύτερη αγορά παρουσίασε το κομμάτι του ιδιωτικού τομέα, που όπως είπε «χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο προστασίας, όχι όμως στον βαθμό του δημόσιου τομέα». Στην αγορά αυτή - κατά τον Γ. Αλογοσκούφη - «υπάρχουν περιορισμένες δυσκαμψίες, όπως είναι οι περιορισμοί στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που αν μπορούσαν να περιοριστούν, αυτό θα βοηθούσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την απασχόληση»!

Σαν τρίτη αγορά, την οποία εμφάνισε σαν ανεπίσημη αγορά εργασίας του ιδιωτικού τομέα, περιέγραψε αυτή που κυριαρχείται τα τελευταία χρόνια από τους ανειδίκευτους εργάτες και τους μετανάστες. Οπως είπε, η αγορά αυτή είναι εντελώς ευέλικτη και χωρίς κανόνες, ενώ οι εργαζόμενοι σ' αυτή δεν καλύπτονται ούτε από το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, ούτε από συλλογικές συμβάσεις εργασίας...

Με τα δεδομένα αυτά, πάντα κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, «το ζητούμενο για τη χώρα μας είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και στις τρεις αυτές αγορές. Οι διαφορές τους πρέπει να αμβλυνθούν. Η ανεπίσημη αγορά θα πρέπει να καταργηθεί και να ενταχθεί στην επίσημη. Οι αγορές και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά»...

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει διακηρύξει ότι προχωρεί στη νομοθετική διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση και στην κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων σε οργανισμούς όπως ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, είναι εμφανές ότι επιδιώκεται η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς εργασίας πλήρως ελαστικοποιημένης, στην οποία δε θα ισχύουν οι όροι «προστασίας» τους οποίους επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ