ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Ακριβότερα μέχρι και 1,5 ευρώ τα αμνοερίφια

Ακριβότερα σε σχέση με πέρσι τέτοιες μέρες, δέκα περίπου μέρες πριν από το Πάσχα, πωλούνται τα αμνοερίφια τόσο στη Βαρβάκειο αγορά όσο και στα συνοικιακά κρεοπωλεία, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος χτες δήλωνε ότι οι τιμές κινούνται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Ετσι, χτες στη Βαρβάκειο οι τιμές των μικρών «ντόπιων» αρνιών και κατσικιών κυμαίνονταν μεταξύ 9 και 10,5 ευρώ το κιλό, ενώ τα μεγαλύτερα πωλούνταν γύρω στα 7- 9 ευρώ το κιλό και τα εισαγόμενα γύρω στα 5- 6 ευρώ το κιλό. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία, η τιμή των αμνοεριφίων έφτανε στα 11 ευρώ το κιλό. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, πλησιάζοντας το Πάσχα, η τιμή του κατσικιού να εκτιναχτεί και στα 13 ευρώ το κιλό, όπως εκτιμούν γνώστες της αγοράς. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι ήδη οι κερδοσκόποι βρήκαν ευκαιρία με πρόσχημα τις κυβερνητικές διακηρύξεις για πολιτική απαγόρευσης των «ελληνοποιήσεων» αμνοεριφίων να φουσκώσουν τις τιμές στα φερόμενα ως ντόπια. Πέρσι, δέκα περίπου μέρες πριν από το Πάσχα, οι τιμές των ντόπιων αμνοεριφίων στη Βαρβάκειο κινούνταν στα 6,50 - 9 ευρώ το κιλό.

Μέχρι και 2,10 ευρώ το κιλό πωλούνται οι ντομάτες αυτές τις μέρες, σύροντας το χορό της κερδοσκοπίας και στα οπωροκηπευτικά που μπορεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να κομπάζει ότι οι τιμές τους είναι χαμηλότερες από πέρσι, ωστόσο διαμορφώνουν ένα ακόμα πολύ υψηλό κονδύλι για τους εργαζόμενους που αυτές τις μέρες καλούνται να αντεπεξέλθουν σε δυσθεώρητα έξοδα με το ισχνό δώρο του Πάσχα. Ενδεικτικά, οι πατάτες πωλούνται σε «τσιμπημένες» τιμές φτάνοντας κοντά στα 0,80 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια στα 0,60 ευρώ το ένα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια στα 0,75 - 2 ευρώ το κιλό, τα λεμόνια 0,80 - 1,20 ευρώ, τα μήλα 0,75 - 1,70 ευρώ το κιλό.

  • Τα εμπορικά σήμερα θα κλείσουν στις 4.00 μ.μ.. Τη Μ. Δευτέρα μέχρι και τη Μ. Πέμπτη θα κλείνουν στις 9.00 το βράδυ, εφαρμόζοντας συνεχές ωράριο λόγω των γιορτών.
«ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ»
Βροχή οι καταγγελίες από εξαπατημένους

Στην πρώτη θέση οι πιστωτικές κάρτες και τα διάφορα χαράτσια που επιβάλλονται από τους τραπεζίτες στις καταθέσεις

Η ληστρική συμπεριφορά των τραπεζών σε βάρος των πελατών τους (δανειοληπτών και καταθετών) προκύπτει ανάγλυφα και από την «έκθεση πεπραγμένων» του «Τραπεζικού Μεσολαβητή» για το έτος 2004. Οι γραπτές καταγγελίες που δέχτηκε ο «Τραπεζικός Μεσολαβητής» μέσα στο 2004 έφτασαν στα 1.220 (από 1.043 το 2003) και οι τηλεφωνικές καταγγελίες στις 7.271 (με οριακή αύξηση 0,6%). Συνολικά, δηλαδή ο «Μεσολαβητής» διαχειρίστηκε 8.491 περιπτώσεις εξαπατημένων δανειοληπτών ή καταθετών. Να σημειωθεί ότι τυχόν καταγγελίες για τα τοκογλυφικά επιτόκια των τραπεζών και διάφορων άλλων χρεώσεων ταξινομούνται στην κατηγορία «εμπορική ή επιχειρηματική πολιτική τραπεζών» και θεωρούνται «εκτός κανονισμού λειτουργίας»...

Από τα εξεταζόμενα «παράπονα» και στη βάση της ορισμένης ταξινόμησής τους, την πρώτη θέση συνεχίζουν να κατέχουν οι καταγγελίες για τις πιστωτικές κάρτες (ποσοστό 61,5% στο σύνολο των εξεταζόμενων καταγγελιών), τα δάνεια με ποσοστό 21,2% και οι καταθέσεις με 10,2%.

Η έκθεση πεπραγμένων του «Τραπεζικού Μεσολαβητή» για το 2004 καταγράφει και τα παρακάτω:

  • Μέσα πληρωμών: Στις εξεταζόμενες καταγγελίες, πρώτη θέση έχει η απώλεια ή κλοπή πιστωτικών καρτών και οι χρεώσεις που μπήκαν από τρίτα πρόσωπα, επίσης και διάφορες μορφές απάτης και οι παγίδες για απόσπαση δεδομένων. Πολλές καταγγελίες γίνονται και για συμβεβλημένες επιχειρήσεις που μεσολαβούν στην έκδοση πιστωτικών καρτών και «ιδιαίτερα τα ινστιτούτα αισθητικής και τα γυμναστήρια».
  • Δάνεια: Οι καταγγελίες που εξετάστηκαν αφορούν «ελλιπή ενημέρωση» από την πλευρά των τραπεζών, προβλήματα στην εξόφληση δανείων, ερωτήματα για δικαστικές αποφάσεις. Καταγγελίες διατυπώνονται για τη «συμπεριφορά εισπρακτικών εταιριών», στις οποίες οι τράπεζες έχουν αναθέσει την είσπραξη δανείων από πελάτες τους.
  • Καταθέσεις: Ο κύριος όγκος των καταγγελιών αφορά την τοκογλυφική πολιτική των τραπεζών, για τα χαράτσια που επιβάλλονται στις συναλλαγές στο γκισέ. Επίσης, η διατήρηση άτοκων καταθετικών λογαριασμών κάτω από ένα ορισμένο όριο (για παράδειγμα στην Εθνική Τράπεζα κάτω από 1.500 ευρώ). Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες χρεώνουν και διάφορα άλλα χαράτσια σε όλους τους λογαριασμούς κάτω από ένα ορισμένο όριο, ανεξάρτητα αν γίνονται στο γκισέ ή μέσω των αυτομάτων ταμειολογιστικών μηχανών. Είναι φανερό ότι οι συγκεκριμένες ενστάσεις αφορούν στο «σκληρό πυρήνα» της ασυδοσίας των τραπεζών, ή σε αυτό που ο «Μεσολαβητής» ονομάζει «εμπορική - επιχειρηματική πολιτική» και σαν τέτοιες δεν εξετάζονται περαιτέρω.

Να σημειωθεί, εδώ, πως ο συγκεκριμένος Οργανισμός - που συστάθηκε και ελέγχεται από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών - φροντίζει να υπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες του τραπεζικού κεφαλαίου στο σύνολό του, επιδιώκοντας την «εύρυθμη», και με τους λιγότερους δυνατούς κλυδωνισμούς, λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Να αναπτυχτούν αγώνες κατά των μεταλλαγμένων!

Εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

H αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός μαζικού λαϊκού κινήματος, το οποίο, παράλληλα με την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων, θα αναδεικνύει τις πραγματικές τους αιτίες και θα παλεύει για ριζικές αλλαγές που εκτός από τα κριτήρια παραγωγής θα αλλάζουν και τα διατροφικά πρότυπα για την εξασφάλιση υγιεινών τροφίμων σε όλους τους λαούς της Γης, επισημάνθηκε στην εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, με θέμα «Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί». Στην εκδήλωση, που έγινε στο μέγαρο δικηγόρων, στη Λάρισα και παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων, εργαζόμενοι, αγρότες και άλλοι, αναπτύχθηκε πλούσιος και γόνιμος διάλογος για τις αιτίες του προβλήματος και για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Οπως τόνισε στην εισήγησή του ο Γ. Νταφούλης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής του ΚΚΕ, «η μαζική εισβολή στο οικογενειακό τραπέζι, αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων συνιστά μια πολύ μεγάλη απειλή δημόσια για τη δημόσια υγεία». Και επισήμανε: «Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ΕΕ, καθώς και των ελληνικών κυβερνήσεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που με τους σχετικούς κανονισμούς και τους φορείς ελέγχου, όπως ο ΕΦΕΤ, προσπαθούν να συγκαλύψουν τα σκάνδαλα, γιατί σχετίζονται με τα συμφέροντα των βιομηχάνων. Ευθύνες έχουν και οι διάφορες κοινωνικές οργανώσεις και οι πολιτικές δυνάμεις που αποπροσανατολίζουν το λαό, γιατί περιορίζουν το πρόβλημα στους ελέγχους, δίχως να θίγουν αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα, αποβλέποντας μόνο στα κέρδη». «Το ΚΚΕ - συνέχισε - πιστεύει ότι το επισιτιστικό πρόβλημα, που αποτελεί το βασικό επιχείρημα των πολυεθνικών για τη χρησιμοποίηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στη γεωργία, μπορεί να λυθεί μόνο με ριζικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και όχι με την εναπόθεσή του στα χέρια των μονοπωλίων».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, στην εκδήλωση, ήταν η εισήγηση του γεωπόνου Τ. Χατζή, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο που γίνεται μια μετάλλαξη, στους κινδύνους που εγκυμονούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα και στα συμφέροντα που εξυπηρετούν, ενώ έκανε μια ιστορική διαδρομή στο πώς εμφανίστηκαν και πώς έφτασαν στην Ελλάδα. Καταλήγοντας, τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη η συνέχιση και η ένταση του αγώνα και η αντίσταση κατά των μεταλλαγμένων.

Τα βάπτιζαν ελληνικά

Τριακόσια αμνοερίφια συνοδευόμενα από πλαστά πιστοποιητικά εντοπίστηκαν χτες από τη Νομαρχία Πειραιά στην κεντρική κρεαταγορά του Ρέντη. Οπως προέκυψε από τον έλεγχο, το σημείο της σφραγίδας ήταν παραποιημένο κι έτσι τα αρνιά από τη Ρουμανία είχαν βαπτιστεί ελληνικά. Οι υπηρεσίες της Νομαρχίας επικοινώνησαν με τη Νομαρχία Αρκαδίας από όπου είχε εκδοθεί το πιστοποιητικό και, όπως προέκυψε από την ταυτοποίηση, τα σφάγια έφτασαν στην αγορά του Ρέντη με πλαστό πιστοποιητικό, καθώς το γνήσιο έγγραφο ανέφερε ότι τα αρνιά προέρχονταν από τη Ρουμανία και το παραποιημένο ότι ήταν εγχώρια. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία προχώρησε στην κατάσχεση των σφάγιων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ