ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Περισσότερο χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο

Μέσα από το ΕΠΑΝ νέα αύξηση χρηματοδοτήσεων, με στόχευση τις «περισσότερα υποσχόμενες επιχειρήσεις»

«Ρίχνουμε χρήμα στην αγορά» ήταν η χαρακτηριστική φράση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα χτες, κατά την ανακοίνωση των νέων ρυθμίσεων για το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα"» (ΕΠΑΝ), με τις οποίες η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της προς το μεγάλο κεφάλαιο για περισσότερο χρήμα στις τσέπες του. Με τις νέες ρυθμίσεις, οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν περισσότερο και για μεγαλύτερου οικονομικού μεγέθους σχέδια.

Ωστόσο, το υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρεί να «θολώσει τα νερά» και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τη δήθεν ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Ετσι, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν συγκεκριμένες και επαναλαμβανόμενες οι αναφορές στο πρόγραμμα που σύντομα «θα» προκηρυχτεί για αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων, το οποίο «θα» έχει τα νέα χαρακτηριστικά αυξημένης χρηματοδότησης. Αλλά όπως και είπε ο Δ. Σιούφας, μέχρι το τέλος του 2006 «πρόκειται να υπάρξουν αρκετές ακόμη προκηρύξεις με τα γνωρίσματα της νέας πολιτικής».

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση:

  • Αυξάνει τη δημόσια δαπάνη (εθνική και κοινοτική) για κάθε προκήρυξη.
  • Αυξάνει τα ποσοστά χρηματοδότησης κάθε εγκεκριμένης πρότασης, μειώνοντας αντίστοιχα τα κονδύλια που υποχρεούνται να βάλουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις.
  • Θα εφαρμόσει «Περιφερειακή κατανομή κονδυλίων», προκειμένου να ευνοούνται προτάσεις από τις περιφέρειες και ειδικά αυτές με το χαμηλότερο ΑΕΠ.
  • Συμπληρωματικά, θα είναι μεγαλύτερα τα ποσοστά χρηματοδότησης των προτάσεων από τις περιφέρειες (σήμερα είναι ενιαία), ειδικά σε αυτές με το χαμηλότερο ΑΕΠ.
  • Αυξάνει τα όρια των προϋπολογισμών των προτάσεων που θα μπορούν να εγκρίνονται.
  • Διευρύνει τις ενέργειες που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση διαμόρφωσης κτιριακών εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με την απόκτηση εξοπλισμού και άυλες βελτιώσεις του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα αυτά θα συνδυαστούν, όπως είπε ο υπουργός, με απλοποίηση του συστήματος, των απαιτούμενων εντύπων και των δικαιολογητικών. Οπως εξήγησε, σκοπός είναι η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και η ΕΕ, όπως και οι επιχειρηματίες, προτάσσει αυτή την περίοδο το ζήτημα της «απλοποίησης των διαδικασιών» για να έχουν ακόμη πιο εύκολη πρόσβαση στο χρήμα. Ολα αυτά γίνονται δύο μήνες πριν ακόμη μια αναθεώρηση του ΕΠΑΝ, μικρότερης έκτασης από την προηγούμενη, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας Σ. Ευσταθόπουλος. Οι αυξημένες χρηματοδοτήσεις θα ισχύσουν και στα προγράμματα «νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας» και για το πρόγραμμα ενίσχυσης των μεσαίων επιχειρήσεων που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Σ. Παπαδόπουλος.

Οσο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα διαθέσιμα ποσά μπορεί να αυξάνονται και γι' αυτές, αλλά η δυνατότητά τους να τα αξιοποιήσουν μάλλον χειροτερεύει. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα που θα προκηρυχτεί, ο ανώτατος προτεινόμενος προϋπολογισμός που μπορεί να χρηματοδοτηθεί αυξάνεται από τα 440.000 ευρώ στο ...1.000.000 ευρώ! Οι αυτοαπασχολούμενοι, λοιπόν, ας... σπεύσουν, αλλά να ξέρουν ότι τα χρήματα προορίζονται «για τις δημιουργικότερες και περισσότερα υποσχόμενες ελληνικές επιχειρήσεις».

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Οξύνεται και στο βαμβάκι η αντιαγροτική πολιτική

Παρέμβαση της ΠΑΣΥ για την πολιτική εξόντωσης των μικρών βαμβακοκαλλιεργητών

Η περικοπή των επιδοτούμενων εκτάσεων βαμβακιού πλήττει τους μικρούς καλλιεργητές

ICON

Η περικοπή των επιδοτούμενων εκτάσεων βαμβακιού πλήττει τους μικρούς καλλιεργητές
Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών. Καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από τα όσα κάνουν σε βάρος τους οι κυβερνήσεις της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, όταν βρίσκονται στην εξουσία. Τονίζει, επίσης, ότι όσο θα εφαρμόζονται απαρέγκλιτα οι αντιαγροτικοί κανονισμοί της ΕΕ και της νέας ΚΑΠ, τα αποτελέσματα για τη μικρομεσαία αγροτιά θα είναι ίδια και χειροτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥ τονίζονται τα ακόλουθα:

«Η περικοπή των επιδοτούμενων εκτάσεων βαμβακιού, που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ στους μικρομεσαίους αγρότες, για να προσαρμόσει τη βαμβακοπαραγωγή της χώρας στα πλαίσια του αντιαγροτικού κανονισμού, τον οποίο υπερψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η αντιαγροτική πολιτική παραμένει και οξύνεται.

Η περικοπή στο βαμβάκι, μαζί με τις περικοπές στα τεύτλα, στη βιομηχανική τομάτα, στο ρύζι κ.α. και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, επιβεβαιώνει ότι στα πλαίσια της ΚΑΠ που οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τη θεωρούν μονόδρομο, δεν μπορεί να αναπτυχθεί η γεωργία σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών.

Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, με αφορμή και αυτή την περικοπή, να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για την κυβέρνηση της ΝΔ και την ΕΕ, αλλά και για τη δημαγωγική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ.

Με την πάλη τους μέσα από την ΠΑΣΥ να απομονώσουν τις ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ και ορισμένα ηγετικά αγροτικά στελέχη της ΝΔ που έβαλαν πλάτη στην προώθηση αυτής της περικοπής και τώρα παριστάνουν τους απατημένους, για να αποφύγουν την οργή των μικρομεσαίων αγροτών.

Με τους αγώνες τους να ανατρέψουν την αντιλαϊκή και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης, αλλά και την ΚΑΠ με τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Ταυτόχρονα, να συμβάλλουν στη διαμόρφωση των πολιτικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής. Κι αυτό γιατί όσο στην πολιτική ζωή της χώρας κυριαρχούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εξωραΐζουν και επιβάλλουν σαν μονόδρομο την ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις της, οι αγώνες θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα και η κατάσταση θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο για τους μικρομεσαίους αγρότες».

Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
Ξανά φτηνές δικαιολογίες...

Σε άλλη μια ανακοίνωση - δήλωση προχώρησε χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και κυρίως την προσήλωσή του στην εφαρμογή του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι.

Στην ανακοίνωσή του ο Ε. Μπασιάκος προσπαθεί να πει υποκριτικά ότι δε φταίει αυτός για ό,τι γίνεται, λες και τα όσα συμβαίνουν σε βάρος δεκάδων χιλιάδων βαμβακοπαραγωγών, τα αποφασίζει κάποιος άλλος. Σε ένα σημείο της ανακοίνωσής του δικαιολογείται αναφέροντας πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει αυτόν τον κανονισμό και λίγο πιο κάτω αναφέρει πως η κυβέρνηση δεν περιέκοψε από μόνη της κανένα. Στο τελευταίο προσθέτει πως «απλώς υποδέχτηκε το σύνολο των ομοφώνων αποφάσεων των αρμοδίων φορέων των αγροτών». Δηλαδή, τελικά ο Κοκκινούλης και ο Καραμίχας κυβερνάνε;... Βεβαίως, έχουν τις ευθύνες τους όσοι συναποφάσισαν στις σχετικές συσκέψεις του υπουργείου σε βάρος των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών. Αλλά αυτό δε σας προσφέρει άλλοθι.

Γιατί, εκτός των άλλων, είναι ρεαλιστικό, κύριε Μπασιάκο, να «πετσοκόβετε» την καλλιέργεια και το εισόδημα χιλιάδων αγροτικών οικογενειών; Είναι ρεαλιστικό σε 500 οικογένειες να απαγορεύεται εντελώς η καλλιέργεια βαμβακιού; Είναι παράλογο και αξιοκατάκριτο, κύριε Μπασιάκο, να ζητούν οι αγρότες να καλλιεργήσουν άλλα 210.000 στρέμματα με βαμβάκι; Ή μήπως θα λυθεί το πρόβλημα, αν τελικά αντί 3.585.000 επιλέξιμα στρέμματα δοθεί κάτι παραπάνω και καλλιεργηθούν 3.600.000 επιλέξιμα στρέμματα;...

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Αλλαγές σε δομή και πρόσωπα

Αλλαγές στη δομή και σε πρόσωπα της διοίκησης αποφάσισε η χτεσινή ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ). Επικεφαλής του συλλογικού οργάνου των τραπεζιτών εκλέχτηκε ο πρόεδρος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου στη θέση του Γ. Κωστόπουλου (Alpha Bank), ο οποίος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη διοίκηση.

Στη χτεσινή ετήσια γενική συνέλευση της ΕΕΤ, αποφασίστηκε η συνένωση του «Τραπεζικού Μεσολαβητή» με τον «Μεσολαβητή της Κεφαλαιαγοράς» και η μετονομασία του συλλογικού οργάνου σε «Ελληνική Ενωση Τραπεζών». Επίσης, αποφασίστηκε η διεύρυνση του κλαμπ των «συνδεδεμένων μελών» με όλες τις θυγατρικές εταιρίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, τις αντιπροσωπείες στην Ελλάδα ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων και τις ξένες επιχειρήσεις που παρέχουν στην Ελλάδα διασυνοριακές συναλλαγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ