ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Παραμένει ρευστή η κατάσταση

ΚΙΤΟ.-

Η ηρεμία έχει σχετικώς επιστρέψει και η ορκωμοσία του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου, Αλφρέντο Παλάθιο στη θέση του εκδιωχθέντος Προέδρου Λούσιο Γκουτιέρες κρίθηκε «ομαλή».

Εντούτοις, οι πάντες φαίνεται ότι κρατούν στάση αναμονής, ειδικά ενόψει της απόφασης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που σήμερα εξετάζει την υπόθεση, μετά το «τελεσίγραφο» που έστειλε στο Εκουαδόρ για να δώσει επαρκείς και ικανοποιητικές εξηγήσεις για το λόγο που το Κογκρέσο αποφάσισε να αποπέμψει τον Γκουτιέρες, αφού θεώρησε ότι έχει ήδη «εγκαταλείψει» τον προεδρικό θώκο.

Προς το παρόν, το αστυνομικό δελτίο είναι αυτό που κυριαρχεί. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του πρώην Προέδρου Αμπνταλά Μπουκαράμ, μετά την επιστροφή του τέλη Μάρτη, ύστερα από συμφωνία με τον Γκουτιέρες. Εξάλλου, η επιστροφή του ήταν αυτή που έκανε τη λαϊκή οργή να ξεχειλίσει και να γίνει ποτάμι που ανέτρεψε τον Γκουτιέρες.

Παράλληλα, σε «σίριαλ» τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση του πολιτικού ασύλου που έχει χορηγήσει η Βραζιλία στον Γκουτιέρες. Ο πρεσβευτής Σέρζιο Φλορένσιο Σομπρίνιο συζητά το θέμα με τον νέο πρόεδρο της χώρας, ωστόσο στην κυβέρνηση οι απόψεις διίστανται.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της χώρας είχε διαβεβαιώσει ότι το Κίτο θα επιτρέψει στον τέως πρόεδρο να αναχωρήσει για τη Βραζιλία. Κατόπιν όμως, ο υπουργός Εξωτερικών Αλφρέδο Χιλ δήλωσε ότι το θέμα χρειάζεται «περαιτέρω εξέταση».

Το πιο δύσκολο όμως δεν είναι μία κυβερνητική απόφαση, αλλά να μπορέσει ο Γκουτιέρες να βγει από το κτίριο της βραζιλιάνικης πρεσβείας. Και αυτό γιατί είναι πολιορκημένο από δυνάμεις του στρατού, αλλά κυρίως από κόσμο που φωνάζει «Προδότη» και «Δειλέ!» και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον τέως πρόεδρο να φύγει. Ετσι, το αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Βραζιλίας που βρίσκεται σε πόλη κοντά στα σύνορα με τον Ισημερινό και αναμένει το «πράσινο φως» για να εισέλθει στη χώρα θα περιμένει ακόμη.

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΣΙΑΣ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Στο επίκεντρο η φτώχεια

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

«Πρέπει να εντείνουμε τη συνεργασία μας ώστε να δούμε την ώρα που οι λαοί της Αφρικής και της Ασίας θα ζήσουν με άνεση και αξιοπρέπεια, ελεύθεροι από τα αρπακτικά νύχια της φτώχειας», σημείωσε στην ομιλία του ο Ινδονήσιος Πρόεδρος, Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, κηρύσσοντας χτες στην Τζακάρτα την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης Κορυφής Ασίας-Αφρικής.

Πολλοί ήταν οι ηγέτες δεκάδων αναπτυσσόμενων χωρών που συμφώνησαν μαζί του σημειώνοντας την ανάγκη έντασης της διηπειρωτικής συνεργασίας με στόχο την επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που προκαλεί η φτώχεια στους λαούς. Δεν έλειψαν οι έμμεσες πλην σαφείς επικρίσεις άλλων ηγετών για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που πρότεινε τον περασμένο Μάρτη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, αφού όλοι τόνισαν την ανάγκη να δοθεί σε έναν «νέο» οργανισμό περισσότερος λόγος και ρόλος στις αναπτυσσόμενες χώρες και στην καταπολέμηση της φτώχειας... Ο Ανάν, πάντως, που παρέστη χτες στη Διάσκεψη Κορυφής Ασίας-Αφρικής στην Τζακάρτα, προσπάθησε να υπερτονίσει τα «θετικά» σημεία των προτάσεών του...

Αναφορές και διαφορετικές προσεγγίσεις έγιναν στο ζήτημα της τρομοκρατίας. Αλλοι, όπως ο Μαλαισιανός ηγέτης, επέκριναν τη Δύση για εμμονή στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» «με συνέπεια την υποβάθμιση» των προσπαθειών κατά της φτώχειας... Αντίθετα, ο Νεπαλέζος μονάρχης υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποπέμψει (προ μηνών) την κυβέρνηση λέγοντας πως το έκανε επειδή η χώρα του «απειλείται από την τρομοκρατία κομμουνιστών ανταρτών»!

Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε κατήγγειλε τη «βασισμένη σε απροκάλυπτα ψεύδη» εξαπόλυση πολέμου των ΗΠΑ και Βρετανίας ενάντια στο Ιράκ λέγοντας πως «ο κόσμος απειλείται απ' τα αμερικανικά και βρετανικά όπλα μαζικής καταστροφής»...

Ενδιαφέρον είχε (με δεδομένη την ένταση της σινοϊαπωνικής αντιπαράθεσης) και η ομιλία του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Γιουνισίρο Κοϊζούμι, καθώς απολογήθηκε για τα εγκλήματα της χώρας του κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είπε μεταξύ άλλων πως «η Ιαπωνία κοιτάζει κατάματα αυτά τα γεγονότα με πνεύμα ταπεινότητας... νιώθοντας έντονες τύψεις και εκφράζοντας ειλικρινά συγνώμη». Κατέληξε πως «η Ιαπωνία προσπαθεί από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου να μην εξελιχθεί σε μια στρατιωτική δύναμη, αλλά σε μια οικονομική δύναμη επιλύοντας όλα της τα προβλήματα ειρηνικά».

ΓΑΛΛΙΑ - «ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ»
Κάθε δημοσκόπηση και ισχυρότερο το «όχι»

«Ανησυχούν» πλέον επισήμως οι Βρυξέλλες

ΠΑΡΙΣΙ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα, όπως φαίνεται, το ποσοστό των Γάλλων που εμφανίζονται αποφασισμένοι να καταψηφίσουν το «ευρωσύνταγμα». Τα αποτελέσματα των αλλεπάλληλων δημοσκοπήσεων έχουν αρχίσει να προκαλούν ανησυχία και στις Βρυξέλλες, από όπου, χτες, υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις ενόψει του δημοψηφίσματος στη Γαλλία στις 29 του Μάη.

Το 62% των Γάλλων δε θα εγκρίνει την ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη. Αυτό προβλέπει η νέα δημοσκόπηση που διεξάχθηκε από την εταιρία «Market Tools» για λογαριασμό της εφημερίδας «Metro». Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, μια άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «L' Express», έδειχνε ένα ποσοστό της τάξης του 57% ενάντια στο «ευρωσύνταγμα». Ολες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από τα μέσα Μάρτη μέχρι σήμερα έχουν αρνητικά αποτελέσματα για την προοπτική της υιοθέτησης του «ευρωσυντάγματος». Επιπλέον, τα γαλλικά συνδικάτα προετοιμάζουν γενική απεργία στις 16 του Μάη κατά του «ευρωσυντάγματος».

Χτες, πλέον, ήρθαν και οι πρώτες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκε ότι οι Βρυξέλλες «ανησυχούν πολύ με αυτές τις εξελίξεις στη Γαλλία». Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι απομένουν αρκετές μέρες ακόμη μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά παραδέχτηκε ότι η γενικότερη τάση κατά του «ευρωσυντάγματος» είναι σαφής.

Διπλωματικές πηγές από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζαν ότι η απόρριψη του «ευρωσυντάγματος» μόνο από τη Γαλλία δεν είναι, απαραίτητα, αυτή καθεαυτή τεράστιο πρόβλημα, αν και σίγουρα θα προκαλέσει «καθυστέρηση και οπισθοδρόμηση» στην πορεία της Ευρώπης. Αυτό, όμως, που φαίνεται να ανησυχεί ακόμη περισσότερο τις Βρυξέλλες είναι ότι μετά το γαλλικό δημοψήφισμα ακολουθούν ανάλογες διαδικασίες στην Ολλανδία, στη Δανία και στην Ιρλανδία, και στις δύο πρώτες χώρες το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα θετικό απέναντι στο «ευρωσύνταγμα». Ετσι, θα μπορούσε ένα ισχυρό «όχι» της Γαλλίας να συμπαρασύρει και άλλες χώρες.

ΡΩΣΙΑ
Συγκέντρωση τιμής

Associated Press

Εκατοντάδες Ρώσοι κομμουνιστές - πολλοί κρατώντας σημαίες της Σοβιετικής Ενωσης - συγκεντρώθηκαν χτες στο μαυσωλείο του Λένιν στην Κόκκινη Πλατεία, τιμώντας την 135η επέτειο από τη γέννηση του ηγέτη της Οχτωβριανής Επανάστασης του 1917, Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ