ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαγιάτικες πρεμιέρες

«4 Ever» στο θέατρο«Ιλίσια - Βολανάκης»
«4 Ever» στο θέατρο«Ιλίσια - Βολανάκης»
Από τις 7 του Μάη και μόνο για 20 παραστάσεις, ανεβαίνει, στον Κάτω Χώρο του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου», το έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Επανασύνδεση». Μετάφραση Δημήτρης Καταλειφός - Δήμος Κουβίδης, σκηνοθεσία Δημήτρης Καταλειφός, με τη συνεργασία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Εύα Μανιδάκη. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη.

Δεκαετία του '70 στην Αμερική. Μια κόρη συναντά τον πατέρα της 20 χρόνια μετά το χωρισμό του από τη μητέρα της. Εκείνος είναι βετεράνος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, πρώην αλκοολικός και προσπαθεί να ορθοποδήσει από την αποτυχημένη προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Η κόρη είναι παντρεμένη μ' έναν άντρα που πολέμησε στην Κορέα και ο γάμος της περνάει κρίση. Στη συνάντηση αυτή πατέρας και κόρη προσπαθούν να γνωριστούν και να επικοινωνήσουν, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αναπληρώσουν το χαμένο χρόνο και να επουλώσουν τα τραύματα που κουβαλούν από τη διαλυμένη οικογένεια.

Το θέατρο «Σημείο» ετοιμάζει το έργο του Χ. Πίντερ «Προδοσία», το πολυβραβευμένο έργο, ένα χρονικό μιας ερωτικής σχέσης, που θα παρουσιαστεί το Μάη. Ο Χ. Πίντερ, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς, χρησιμοποιεί πολύ συχνά μια βίαιη, κρυπτική γλώσσα, γεμάτη υπονοούμενα και υπαινιγμούς για να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα απειλής, μια αυξανόμενη ένταση των προσώπων. Η απιστία, ο έρωτας, η φιλία και οι διαρκείς προδοσίες ανάμεσα στα τρία πρόσωπα δημιουργούν ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό στιγμών, γεγονότων και απατηλών καταστάσεων. Το έργο θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Εύας Γεωργουσοπούλου, σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Γεράσιμος Δεστούνης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος.

  • Μετά την περσινή επιτυχία του, το έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου «4 EVER» ανεβαίνει ξανά για 20 μόνο παραστάσεις στο θέατρο «Ιλίσια - Βολανάκης» από τις 5/5, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα. Θέμα του έργου, ο παντοτινός (;) έρωτας. Ενα ζευγάρι 30 και κάτι, παντρεμένοι, με παιδιά, ζουν και εργάζονται μαζί, όσο θυμούνται τους εαυτούς τους... Μια νύχτα με καταιγίδα, σ' ένα μπανγκαλόου, δίπλα στη θάλασσα, θα ειπωθούν πολλά, θα πληγωθούν πολύ. Θα ζήσουν μια νύχτα «σαρκοβόρα», τίποτα όμως δε θα λυθεί... Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη, η μουσική επιλογή του Κώστα Μπόρση από τους «FILM». Παίζουν: Ντίνα Αβαγιανού, Νίκος Αρβανίτης.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Κώστας Κάππος «Ταξική διάρθρωση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας». (Μελέτη, με βάση την απογραφή του 2001, σύμφωνα με την οποία η εργατική τάξη ανερχόταν στο 58,64% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας, η αγροτιά στο 9,35%, τα μεσαία στρώματα της πόλης στο 14,49% και η αστική τάξη στο 4,7%. Το βασικό μέρος του βιβλίου ασχολείται με τα κριτήρια ένταξης ενός ατόμου σε μια τάξη ή στρώμα, υπό το πρίσμα της ρήσης του Λένιν ότι «καθένας που διδάχθηκε έστω και κάτι από την Ιστορία και τη μαρξιστική διδασκαλία, θα πρέπει να παραδεχτεί ότι την πρώτη θέση στην πολιτική ανάλυση πρέπει να την έχει το ζήτημα των τάξεων». Εκδόσεις «Αλήθεια», Αράχωβας 49, Αθήνα, 210-3302070).

- Κοσμά Σούφλα «Ανταρτοπούλες (πορτρέτα αγωνιστριών ΔΣΕ)» (μαρτυρία του αγωνιστή του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, ο οποίος ήταν απ' τους τελευταίους αντάρτες που έμειναν στα Αγραφα μετά τη λήξη του εμφυλίου, για ηρωικές μαχήτριες του ΔΣΕ. Διεύθυνση του συγγραφέα: Ανακρέοντος 20, Ζωγράφου, 210-7709989).

- Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Εμμανουήλ Κάσδαγλης «Σκαλαθύρματα (Για την τυπογραφία, τη λογοτεχνία τη φωτογραφία, τη χαρακτική, τη ζωγραφική)». (Δεκαπέντε κείμενα του αξέχαστου, δημιουργού και «ψυχής» του ΜΙΕΤ, επιμελητή των εκδόσεών του και συγγραφέα για την τυπογραφία και άλλες μορφές τέχνης που σχετίζονται με το βιβλίο). Χορστ Μπλανκ «Εισαγωγή στην ιδιωτική ζωή των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων» (μετάφραση Αλίκη Μουστάκα. Ιστορικο-κοινωνική και πολιτισμική μελέτη). Φράντχελμ Πρεγιόν «Οι Ετρούσκοι (Ιστορία - Θρησκεία - τέχνη)» (μετάφραση Αννέτε Φώσβινκελ. Μελέτη του καθηγητή της ετρουσκοϊταλικής αρχαιολογίας και ανασκαφέα στην Ετρουρία). Γιώργης Δήμου «Χαρακτικά / Σχέδια / Κείμενα / Επιστολές». (Μικρού σχήματος λεύκωμα με αντιπροσωπευτικά έργα του μαθητή του Γ. Κεφαλληνού, αγωνιστή του ΕΑΜ, εξαιρετικού ζωγράφου - χαράκτη Γ. Δήμου). Κωνσταντίνου Δαπόντε (του μετονομασθέντος Καισαρίου) «Τρεις μύθοι» (τρεις μικροί μύθοι γραμμένοι σε ομοιοκατάληκτο στίχο, με τίτλους: «Το άλογο και η χελώνα», «Το καρύδι και το κολοκύθι», «Ο κλέπτης και η πανούκλα»).

- Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα: Ε. Ρ. Ντοντς «Ευριπίδου "Βάκχαι" (κριτική και ερμηνευτική έκδοση)» (μετάφραση Γ.Υ. Πετρίδου - Δ. Σπαθάρας, φιλολογική επιμέλεια Νίκος Π. Μπεζαντάκος. Η έκδοση περιλαμβάνει εκτενή εισαγωγή, σχόλια, ερμηνευτική ανάλυση του συγγραφέα και το πρωτότυπο κείμενο της τραγωδίας). Νικόλαος Π. Μπεζαντάκος «Το αφηγηματικό μοντέλο του Greimas και οι τραγωδίες του Ευριπίδη» (μελέτη των ευριπιδικών τραγωδιών «Αλκηστης», «Μήδεια», «Ιππόλυτος», «Ανδρομάχη», «Ιων», «Ιφιγένεια η εν Ταύροις», με βάση τα αφηγηματικά μοντέλα του Α. Τζ. Γκρέιμας, για να μάθουν οι μη μυημένοι το περιεχόμενο των τραγωδιών αυτών).

- «Αρμος»: Ιωσήφ Βιβιλάκης «Για το ιερό και το δράμα (θεατρολογικές προσεγγίσεις)» (πρόλογος του Βάλτερ Πούχνερ. Θεατρολογικά κείμενα, δημοσιευμένα σε εφημερίδες και περιοδικά που αφορούν στη θεατρική θεματολογία του ιερού, τη λογοτεχνία και γενικότερα την τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι και τους σύγχρονους δημιουργούς).

- «Σύγχρονοι Ορίζοντες»: Φίλιπ Ρόμπινς «Στρατός και διπλωματία» (μετάφραση Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος. Μελέτη για τον καθοριστικό ρόλο του στρατού στη διεθνή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, από τον ψυχρό πόλεμο και εντεύθεν). Μπόρις Ακούνιν «Αζαζέλ (Ο εβραϊκός δαίμονας)» (μετάφραση Πέτρος Ανταίος, μυθιστόρημα).

- Υπουργείο Πολιτισμού: Από το ΥΠΠΟ κυκλοφόρησε κατάλογος των Ελληνικών αρχιτεκτονικών έργων, στην περσινή 9η Διεθνή Εκθεση Αρχιτεκτονικής - Μπιενάλε Βενετίας. Τα έργα αυτά παρουσιάστηκαν και στο Μουσείο Μπενάκη. Από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του ΥΠΠΟ κυκλοφόρησε και το δίγλωσσο λεύκωμα «Εμπνευση», προλογισμένο από τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, την αναπληρωτή υπουργό Φ. Πάλλη - Πετραλιά και τον γενικό γραμματέα των Ολυμπιακών Αγώνων Σπ. Ι. Καπράλο. Το λεύκωμα περιλαμβάνει φωτογραφίες των Ολυμπιακών έργων και Αγώνων.

- «ΚΨΜ» (Ζωοδ. Πηγής 54, 10681 Αθήνα, 210-3839711): Πάνος Τότσικας «Η άλλη όψη της Ολυμπιάδας 2004 (εν αμίλλαις πονηραίς αθλιότερος ο νικήσας)» (λεύκωμα με φωτογραφίες της Αθήνας το καλοκαίρι του 2004, κείμενα του συγγραφέα - αρχιτέκτονα, αφίσες και έντυπα από την «Καμπάνια Αντί 2004», που δείχνουν την αληθινή κοινωνική, οικονομική, πολιτική εικόνα της Αθήνας το 2004). Θωμάς Μανόπουλος «Περιπέτεια στο νησί των φαντασμάτων» (παιδικό βιβλίο, με εικονογράφηση στου Στάθη).

Θεατρικό Εργαστήρι Περιστερίου

Εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί στο Δήμο Περιστερίου η Πειραματική Θεατρική Σκηνή, όπου συμμετέχουν 70 δημότες και έχουν δημιουργηθεί τρία τμήματα. Τη διδασκαλία υποκριτικής έκαναν οι Περιστεριώτες Ανδρέας Βαρούχας (ηθοποιός - σκηνοθέτης) και Δημήτρης Δημητρακόπουλος (σκηνοθέτης). Αποτέλεσμα από τη λειτουργία της Πειραματικής Θεατρικής Σκηνής είναι ο πρώτος κύκλος παραστάσεων, όπου οι θεατρικές ομάδες ανεβάζουν τα έργα:

  • «Το μαύρο και το κόκκινο του έρωτα», ένα δίωρο ταξίδι στη μαγεία της ποίησης, μια συνάντηση συναισθημάτων και εννοιών. Παραστάσεις: Θέατρο Ξυλοτεχνίας 23 του Απρίλη, 13, 14, 15 του Μάη. Θέατρο Φοίνικας 18 Ιουνίου.
  • «Νεραϊδοφτέρες», γιατί τα παραμύθια, λένε, είναι πολύ όμορφα για να είναι αληθινά..., όμως ποτέ δεν έπαψαν να μας γεμίζουν με όνειρα και αισιοδοξία. Παραστάσεις: Θέατρο Ξυλοτεχνίας 21, 22, 28, 29 του Μάη, 4 και 5 Ιουνίου. Θέατρο Φοίνικας 25 Ιουνίου.
  • «Ορέστεια» του Αισχύλου: η Πειραματική Θεατρική Σκηνή κάνει μια σπουδή πάνω στον τραγικό λόγο. Παραστάσεις: Θέατρο Ξυλοτεχνίας, 10, 11, 12 Ιουνίου.

Παζάρι δίσκων, σήμερα και αύριο, στο «Ash in Art» (Λομβάρδου 133, Γκύζη), με CD, βινίλια, αλλά και ρούχα μεταχειρισμένα και καινούρια, κοσμήματα, αντικείμενα τέχνης, παλαιά είδη δώρων, πίνακες κ.ά.

Οι μελωδικές διαδρομές των συγκροτημάτων «Τρίφωνο» και «Υπόγεια Ρεύματα» συνεχίζονται με συναυλίες τους εκτός των... τειχών. Σήμερα και αύριο τραγουδούν στα Χανιά («Πολιτεία»). Μαζί θα εμφανιστούν και στη Θεσσαλονίκη (13-14/5) στο «Cafι Americain», ενώ στις 27-28/5 το «Τρίφωνο» θα εμφανιστεί στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ