ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Λάζαρος Παραθύρας
Λάζαρος Παραθύρας
Φωτ.

Σήμερα 23 Απρίλη συμπληρώνονται 8 χρόνια από τότε που «έφυγε» για πάντα ο αξέχαστος και αγαπητός παλαίμαχος αγωνιστής ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΣ, στέλεχος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στην Αγία Θέκλα Κεφαλονιάς το 1920. Εφηβος εντάχθηκε στο αριστερό προοδευτικό κίνημα. Στην Κατοχή, μέλος του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και γραμματέας της ΠΕ Κεφαλονιάς-Ιθάκης, αγωνίζεται για την απελευθέρωση της πατρίδας.

Το 1946 συλλαμβάνεται για την αντιστασιακή δράση του και φυλακίζεται στο Αργοστόλι και την Πάτρα. Εξορίζεται στην Ικαρία. Δραπετεύει, έρχεται στην Αθήνα και δουλεύει παράνομα στις οργανώσεις του ΚΚΕ.

Τον Οκτώβρη του 1947 ανεβαίνει στο βουνό στην περιοχή Ρούμελης-Θεσσαλίας και συνεχίζει τον αγώνα του ως αξιωματικός του Επιτελείου της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Με το τέλος του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία, εκλέγεται πρόεδρος του Συλλόγου των Πολιτικών Προσφύγων. Αργότερα θα πάει στη Ρουμανία, επίσης ως πρόεδρος του Συλλόγου των Πολιτικών Προσφύγων.

Στο 8ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1961 εκλέγεται μέλος της ΚΕ. Επανεκλέγεται στο 9ο Συνέδριο και στο 10ο.

Επαναπατρίζεται το 1976. Το 1978 τοποθετείται γραμματέας της ΚΟ Δυτικής Πελοποννήσου-Δυτικής Στερεάς-Κεφαλονιάς-Ζακύνθου. Στις εκλογές του 1977, 1981 και 1985 κατεβαίνει υποψήφιος του ΚΚΕ στο νομό Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Για 12 χρόνια ήταν δάσκαλος στην Κομ. Σχολή του ΚΚΕ, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του καθώς επίσης στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο Παράρτημα Νέας Φιλαδέλφειας της ΠΕΑΕΑ.

Η σύζυγος Δέσποινα

Τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΑΛΗ, καπετάνιου του ΕΛΑΣ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Παιδείας Λάρισας, 1.500 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ.

Γεράσιμος Στεφανάτος
Γεράσιμος Στεφανάτος
Μανώλης Μπαλής

* * *

Φωτ.

Ο αγαπημένος σύζυγός μου ΛΑΖΑΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ στην Κατοχή ήταν καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Δραστήριο μέλος του ΚΚΕ, αγωνίστηκε αταλάντευτα για τα ιδανικά του μαρξισμού-λενινισμού. Δεν τον λύγισαν τα 17 χρόνια που πέρασε στις φυλακές και στα στρατόπεδα εξορίας.

Στη μνήμη του προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου, 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Μάρω Θεοδωρίδου

* * *

φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΩΣΣΟΥ που έφυγε τόσο πρόωρα από κοντά μας, προσφέρω στο ΚΚΕ 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Ζωγράφου.

Ρούλα Σακκά

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΛΑΖΑΡΟΥ ΠΑΡΑΘΥΡΑ και για την ονομαστική γιορτή του, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Δημητρίου», 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Βαγγελιώ Παραθύρα

* * *

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των 200ων συγκρατουμένων μου κομμουνιστών στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, από όπου το 1944 την 1η Μάη τους πήραν οι Γερμανοί κατακτητές και τους εκτέλεσαν στην Καισαριανή, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Δημητρίου», 200 ευρώ στο ΚΚΕ του οποίου όλοι ήταν μέλη.

Ο συγκρατούμενός τους Μανώλης Χνάρης

* * *

Φωτ.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 14 Νοέμβρη 2004, γεννήθηκε το 1914 στο χωριό Πλαγιά (Ζέρμα) Κόνιτσας. Από μικρή δούλευε στα λιγοστά χωράφια της οικογένειάς της. Παντρεύτηκε τον Αποστόλη Παπανικολάου και απέκτησαν 6 παιδιά: Ο Κώστας, η Παναγιώτα,η Ευανθία και η Στάμω βρέθηκαν στη Ρουμανία, η Κωνσταντίνα στην Πολωνία και ο Βασίλης στην Τασκένδη.

Τον Αύγουστο του 1953 συναντήθηκαν όλοι στην Τασκένδη, όπου ζούσε πολιτικός πρόσφυγας και ο Αποστόλης Παπανικολάου. Εκεί σπούδασαν όλα τα παιδιά.

Το 1976 επαναπατρίστηκαν και ζούσαν στο Γαλάτσι Αττικής. Η Ελευθερία απέκτησε 8 εγγόνια και 9 δισέγγονα.

Λάζαρος Θεοδωρίδης
Λάζαρος Θεοδωρίδης
Στη μνήμη της ο σύζυγός της και τα παιδιά της προσφέρουν 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 15 ευρώ στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

* * *

Φωτ. 2

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - ΕΠΟΝ - ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Χρήστου ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 3 Δεκέμβρη 2003, γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Χαραυγή Γρεβενών.

Στην Κατοχή ήταν με τον Αρη και υπηρέτησε σε μυστικές αποστολές. Στις μάχες του Βίτσι, μαζί με άλλους τρεις συναγωνιστές του, αντιμετώπισαν πολυάριθμο αντίπαλο και αφού βοήθησε τους άλλους να φύγουν, έμεινε μόνος, συνέχισε τη μάχη και τελικά κατόρθωσε να διαφύγει και αυτός και να επιστρέψει στο Τμήμα του.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από τα τέλη του 1949, δούλεψε στις οικοδομές και σε εργοστάσιο. Εκεί παντρεύτηκε και δημιούργησε οικογένεια.

Στις 6 Νοέμβρη 2004 πέθανε και η σύζυγός του ΖΩΗ Μπακλαβά - ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ. Γεννήθηκε στο χωριό Γκριζάνο Τρικάλων, το 1928. Ηταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ στο Τμήμα του Χαρ. Φλωράκη. Στην Τασκένδη εργάστηκε και αυτή σε διάφορες δουλιές.

Στη μνήμη τους τα παιδιά τους Χρήστος και Γιώργος και τα εγγόνια τους προσφέρουν 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Πέθανε και κηδεύτηκε στα Μελίσσα στις 20 Απρίλη 2005 ο παλαίμαχος αγωνιστής, φίλος και σύντροφος ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΟΥΡΟΥΝΗΣ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΣΣΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΣΣΟΣ
Στη μνήμη του και στη μνήμη του συντρόφου μας ΝΙΚΟΥ ΤΖΑΝΕΤΗ προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μελισσίων, 20 ευρώ.

Κώστας Χατζησαρρής, Μελίσσια

* * *

Στη μνήμη του ΛAZAΡΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ προσφέρω 20 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Βυζαντίου Καλαμαριάς.

Πέτρος Χειμωνίδης

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

παναγιώτης Χολιαστός
παναγιώτης Χολιαστός
Φωτ.

Αύριο, Κυριακή 24 Απρίλη στην Κούτελη Καλαβρύτων θα γίνει το μνημόσυνο με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΟΛΙΑΣΤΟΥ

μέλους του ΚΚΕ, φωτογράφου.

Καλούμε τους φίλους και συντρόφους του να παραστούν.

Η οικογένειά του

ΠΕΝΘΟΣ

Πέθανε την Τετάρτη και κηδεύτηκε χτες Παρασκευή 22 Απρίλη 2005 ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μέλος του ΚΚΕ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΑΔΗΣ-Καλόγερος

από τον Αγαλά Ζακύνθου, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητικό δυστύχημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ