ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Απρίλη 2005
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
«Ιός» άγριας κερδοφορίας

Με συμπράξεις θα κατασκευάζονται τα νέα νοσοκομεία τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά και οι επιχειρηματίες θα έχουν την εκμετάλλευση για 15-30 χρόνια

Εκτός απ' τις συμπράξεις η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και την πώληση μέρους του οικοπέδου του Ασκληπιείου Βούλας που αποτελεί φιλέτο σε ολόκληρη την παραλιακή...
Εκτός απ' τις συμπράξεις η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και την πώληση μέρους του οικοπέδου του Ασκληπιείου Βούλας που αποτελεί φιλέτο σε ολόκληρη την παραλιακή...
Στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου που δρα στο χώρο της Υγείας - και μάλιστα στο όνομα της «υγείας του κοσμάκη» - προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ με τις συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, για τις οποίες ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο.

Ενόψει της κατάρτισης του σχετικού νομοσχεδίου έγινε χτες συνάντηση των υπουργών Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, και Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, όπου έγινε «ανταλλαγή απόψεων για το πώς οι συμπράξεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν και στον τομέα της Υγείας», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, για να συμπληρώσει: «Ενας από τους τομείς που μπορούν να γίνουν αυτές οι συμπράξεις, χωρίς να υπάρχει κόστος για τους ασφαλισμένους και κόστος για τους πολίτες, είναι ο τομέας της ίδρυσης των νέων νοσοκομείων που χρειάζεται η χώρα, γιατί η χώρα χρειάζεται ακόμα περισσότερα και καλύτερα νοσοκομεία».

Ο Ν. Κακλαμάνης δήλωσε πως η σύμπραξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι στόχος και προοπτική του υπουργείου Υγείας, αλλά θα πει περισσότερα στην Κυβερνητική Επιτροπή, όπου θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο. Απαντώντας στην ερώτηση για ποια νοσοκομεία γίνεται λόγος ο Ν. Κακλαμάνης είπε: «Μιλάμε κατ' αρχήν για καινούρια νοσοκομεία, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, τα οποία βεβαίως θα αντικαταστήσουν παλιά. Υπό αυτή την προϋπόθεση, όχι να κρατήσουμε τα παλιά και στον ίδιο νομό να φτιάξουμε και καινούριο».

Στην επιμονή των δημοσιογράφων για το «ποια είναι τα νοσοκομεία» ο Ν. Κακλαμάνης απάντησε: «Αυτά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να τα πούμε».

Κι ενώ ο υπουργός Υγείας θεωρεί πολύ πρόωρο να μάθει ο ελληνικός λαός για ποια νοσοκομεία γίνεται λόγος η ίδια η κυβέρνηση είχε δώσει το στίγμα στο 4ο Συνέδριο Healthworld που οργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα (11.4.2005).

Μιλώντας στο συνέδριο ο Γ. Μέργος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, είπε ότι «έχουν προεπιλεγεί ως πιλοτικά έργα για εφαρμογή του θεσμού, μεταξύ των οποίων και δύο νοσοκομεία», χωρίς και να τα κατονομάσει.

Τα νοσοκομεία, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» στις 14.4.2005, είναι της Κέρκυρας και της Κατερίνης, που βρίσκονται υπό κατασκευή εδώ και χρόνια.

Ευρω-εκμετάλλευση 30 χρόνων...

Πίσω από τα εύηχα της ...σύμπραξης και της συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα βρίσκεται η επιδίωξη των εκπροσώπων του κεφαλαίου, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αποκτήσουν ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό και ανταποκρινόμενο στα σύγχρονα συμφέροντά τους κανονιστικό πλαίσιο για την ανάληψη έργων και υπηρεσιών που μέχρι σήμερα εκτελούνταν από το δημόσιο.

Αποκαλυπτικά για τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας είναι όσα ακούστηκαν στο 4ο Συνέδριο Healthworld:

  • Προωθείται η δυνατότητα των επιχειρήσεων ή κοινοπραξιών εταιριών να αναλαμβάνουν τη χρηματοδότηση για την εξ αρχής ανέγερση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ή την ανακαίνιση των υπαρχόντων νοσοκομείων του ΕΣΥ
  • Οι επιχειρήσεις θα διαχειρίζονται τις υγειονομικές μονάδες για μια περίοδο 15-30 χρόνων, αναλαμβάνοντας τη διοίκηση και την παροχή των μη ιατρικών υπηρεσιών (συντήρηση, καθαριότητα, ασφάλεια, πλυντήρια, κλπ.), προκειμένου να αποσβέσουν τη δαπάνη τους και να κερδίσουν απ' την εμπορική συμφωνία
  • Στη συνέχεια τα νοσοκομεία θα παραχωρούνται στο δημόσιο, το οποίο, καθ' όλη τη διάρκεια της εκδούλευσης θα πληρώνει το σχετικό αντίτιμο, βαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή την τσέπη των εργαζομένων!
...και πωλητήρια προς ΗΠΑ!

Εκτός όμως απ' τους επιχειρηματίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η κυβέρνηση δε θέλει να αφήσει παραπονεμένο και το υπερατλαντικό κεφάλαιο.

Αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος έχει κάνει πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την απόκτηση του Ασκληπιείου της Βούλας. Το νοσοκομείο στεγάζεται σε έκταση που ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων είναι ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Α. Μαρτίνης, ο οποίος είναι επίσης και πρόεδρος του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Α. Μαρτίνη στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία», θα συναντηθεί λίγο πριν από το Πάσχα ή αμέσως μετά με τους υπουργούς Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, και Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, για να αποφασίσουν εάν το δημόσιο θα δεχτεί να αγοράσει την έκταση του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον Α. Μαρτίνη, υπάρχει αλληλογραφία των δικηγόρων του Ερυθρού Σταυρού με την αμερικανική εταιρία, ώστε να το κρατήσουν ως νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» (29.3.2005) για την τύχη του Ασκληπιείου είπε: «Το Ασκληπιείο Βούλας είναι θέμα του Ερυθρού Σταυρού και του κ. Μαρτίνη. Εκείνο το οποίο εμείς σας λέμε είναι ότι η ελληνική πολιτεία, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν προτίθεται να αφήσει το Ασκληπιείο της Βούλας, ως νοσοκομείο. Αυτό έχει καταστεί σαφές. Δεν υπάρχει θέμα ανάκλησης της συμφωνίας, επομένως δεν ξέρω για ποιο οικόπεδο μιλάμε να πουληθεί».

Χρέη και στο Ωνάσειο

Στη συνάντηση Αλογοσκούφη-Κακλαμάνη αποφασίστηκε και η κάλυψη των χρεών του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ) ύψους 60 εκατ. ευρώ με τη γενικότερη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων.

Το ΩΚΚ είναι ΝΠΙΔ, λειτουργεί με τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, πληρώνεται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία με τους πιο ευνοϊκούς όρους και ταυτόχρονα επιχορηγείται απ' το κράτος. Ομως, παρότι παρουσιάζεται ως πρότυπο λειτουργίας εντούτοις εμφανίζει συνεχώς χρέη.

Για το 2005 η εγγραφείσα επιχορήγηση στον κρατικό προϋπολογισμό για το ΩΚΚ είναι 9,2 εκατ. ευρώ - έναντι 9,0 εκατ. το 2004 και 8,55 εκατ. το 2003.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Απ' τον Μπατατούδη στις... συμπράξεις

Το χρονικό που άφησε τα νοσοκομεία γιαπιά

Στην έκθεση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), μεταξύ των άλλων, τονίζεται: «Είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν με ΣΔΙΤ, χωρίς καθυστέρηση, έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή μπορούν αμέσως για να ξεκινήσουν».

Η ειδική επιτροπή των εμπειρογνωμόνων σε πρώτη φάση περιέλαβε την υλοποίηση έξι έργων μεταξύ των οποίων και τα νοσοκομεία Κατερίνης και Κέρκυρας. Η πορεία και των δυο νοσοκομείων είναι κοινή καθώς τα είχε αναλάβει ο ευνοούμενος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Μπατατούδης, ο οποίος δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις ούτε στο ένα ούτε στο άλλο νοσοκομείο.

Το νοσοκομείο στην Κατερίνη ξεκίνησε το 1986 και οι εργασίες διακόπηκαν πριν από πέντε χρόνια. Το νοσοκομείο της Κέρκυρας ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1997 με την υποχρέωση να παραδοθεί το 2001. Οι εργασίες, όμως, δεν προχώρησαν σύμφωνα με την προβλεπόμενη συμφωνία. Από το Νοέμβρη του 2001 μέχρι το φθινόπωρο του 2003 δεν υπήρξε καμία εξέλιξη και τελικά η ΔΕΠΑΝΟΜ - ως επιβλέπουσα - έλυσε με «φιλικό» διακανονισμό τη σύμβαση έργου με την κοινοπραξία του Μπατατούδη, ύστερα από σύσκεψη που έγινε στην Κέρκυρα υπό τον τότε υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή.

Στις αρχές του περασμένου Γενάρη ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης έκανε περιοδεία. Μάλιστα απ' την Κατερίνη ο Ν. Κακλαμάνης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δημοπρατηθεί το νοσοκομείο, αν δε γίνουν νέες μελέτες, καθώς οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Μετά την περιοδεία του σε Κέρκυρα και Κατερίνη ο Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε (18.1.2005) τα εξής: «Αμεσα ξεκινούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση των νοσοκομείων, Κέρκυρας και Κατερίνης, μετά την άρση αναστολής της χρηματοδότησής τους από τους κοινοτικούς πόρους και τη διασφάλιση της Εθνικής Συμμετοχής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΥ& ΚΑ για το 2005. Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για τη χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση των έργων, με όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Με το αίσιο τέλος των διαπραγματεύσεων δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα των κοινωνιών της Κέρκυρας και της Κατερίνης, ενώ γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης».

Τελικά όμως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν αφορούσαν στη λύση των χρόνιων προβλημάτων των κοινωνιών της Κέρκυρας και της Κατερίνης αλλά στις δεσμεύσεις για τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ