ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ «ΤΣΑΜΟΣ»
Σήκωσαν χέρι σε εργάτρια!

Ο εργοδότης και οι καλοθελητές του προπηλάκισαν εργαζόμενη, επειδή αρνήθηκε να δουλέψει υπερωριακά

Ξεσαλώνουν και αποθρασύνονται οι εργοδότες, μπροστά στον επικείμενο διάλογο για το Εργασιακό και με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα διευρύνει το προνόμιό τους να απασχολούν ασύδοτα τους εργαζόμενους, όποτε και όπως επιβάλλουν οι ανάγκες της κερδοφορίας τους. Την περασμένη Παρασκευή, στο κατάστημα παιχνιδιών «ΤΣΑΜΟΣ» στο Χαλάνδρι, η εργοδοσία προσπάθησε να επιβάλει στην εργαζόμενη Ξανθούλα Τούντα να δουλέψει υπερωρίες. Οταν αυτή αρνήθηκε, ο ιδιοκτήτης και οι καλοθελητές του δε δίστασαν να την προπηλακίσουν και να της αποσπάσουν με τη βία την κάρτα εργασίας. Την απείλησαν, μάλιστα, ότι θα απολυθεί και την προειδοποίησαν να μην ξαναπάει στη δουλιά γιατί «θα την πετούσαν έξω».

Η απάντηση των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ ήταν άμεση, καθώς την επόμενη κιόλας μέρα, μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση στο κατάστημα. Με τη δυναμική τους παρέμβαση, οι ταξικές δυνάμεις υποχρέωσαν την εργοδοσία να ανακαλέσει την απόλυση και να ζητήσει, μάλιστα, συγνώμη από την εργαζόμενη. Μόλις χτες αποκαλύφθηκε από τους εργαζόμενους ότι την ώρα της εξόρμησης, η εργοδοσία κλείδωσε στην αποθήκη εργαζόμενο που ήταν αυτόπτης μάρτυρας στον προπηλακισμό!

Το ΠΑΜΕ επανήλθε χτες με νέα εξόρμηση, καλώντας τους εργαζόμενους «να ορθώσουν αγωνιστικό τείχος, μπροστά στην επίθεση των εργοδοτών και της κυβέρνησης στα ασφαλιστικά, εργασιακά και δημοκρατικά τους δικαιώματα». Να δώσουν απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική, με τη συμμετοχή τους στην απεργία και την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, στις 11 Μάη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Ολα για το κεφάλαιο

Στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας, ο Μ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε την απαλλαγή των εφοπλιστών από τις ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ!

Η κυβέρνηση απαλλάσσει τους εφοπλιστές από τις ασφαλιστικές εισφορές. Στους άνεργους ναυτεργάτες, δίνει μόλις 197 ευρώ επίδομα για να κάνουν Πάσχα...

Eurokinissi

Η κυβέρνηση απαλλάσσει τους εφοπλιστές από τις ασφαλιστικές εισφορές. Στους άνεργους ναυτεργάτες, δίνει μόλις 197 ευρώ επίδομα για να κάνουν Πάσχα...
Η γενναία χρηματοδότηση των εφοπλιστών, όλων των κατηγοριών πλοίων, με «ζεστό χρήμα» από τον ιδρώτα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για την επιδότηση κατά 100% των ασφαλιστικών τους εισφορών στο ΝΑΤ, είναι το νέο σκανδαλώδες υπερπρονόμιο, που η κυβέρνηση της ΝΔ σπεύδει να τους παράσχει. Την ίδια ώρα, φτάνει στο σημείο να μειώσει ακόμα και αυτήν την πενιχρή οικονομική ενίσχυση λόγω Πάσχα προς τους άνεργους ναυτεργάτες κατά 3 ευρώ και από 200 ευρώ να την πάει στα 197!

Η ...οικονομική ενίσχυση των εφοπλιστών με το πρόσχημα της δήθεν «επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας», ώστε - όπως ισχυρίστηκε - να δημιουργηθούν νέες θέσεις στα καράβια και να προστατευτεί η «ανταγωνιστικότητα» των εφοπλιστών, ήταν ό,τι εισέπραξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε χτες το απόγευμα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη.

Ο Μ. Κεφαλογιάννης δεν παρέλειψε και χτες, όταν «στριμώχτηκε» από τους εκπροσώπους των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, μέλη της Εκτελεστικής, να επιδοθεί στην προσφιλή του τακτική, αυτήν του χυδαίου αντικομμουνισμού, προκειμένου να υψώσει τους τόνους και να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από τη φιλοεφοπλιστική πολιτική και της κυβέρνησής του.

Το θράσος που επιδεικνύει ο Μ.Κεφαλογιάννης το αντλεί από τη συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής της ΠΝΟ, δηλαδή των παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, «Αυτόνομης Παρέμβασης». Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο υπουργός, αφού αναφέρει ως μέγα κατόρθωμα της κυβέρνησης το γεγονός ότι τρία κρουαζιερόπλοια του ομίλου «Λούη» - του εφοπλιστή Κ. Λουίζου - υψώνουν την ελληνική σημαία, τονίζει ιδιαίτερα ότι σ' αυτό βοήθησε ...καθοριστικά η ΠΝΟ.

Η βοήθεια που προσέφερε η Ομοσπονδία ήταν ότι αυτή η πλειοψηφία συμφώνησε, μετά από παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, τα πλοία αυτά να έχουν ειδική, δηλαδή μειωμένη οργανική σύνθεση! Πρόκειται για τα πλοία «EMERALD»,« PERLA» και «ΚΑΛΥΨΩ». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εφοπλιστής Λουίζος, ο οποίος θα δεχτεί την οικονομική ενίσχυση της κυβέρνησης, εκτός από στόλο 11 κρουαζιερόπλοιων, διαθέτει και 27 μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες...


ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Θετική απόφαση για τους νοσηλευτές

Οριστικά θα πρέπει να χορηγείται στο νοσηλευτικό προσωπικό η πρόσθετη αμοιβή, που είχε θεσπιστεί με στόχο την προσέλκυση εργαζομένων στον κλάδο.

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) δέχεται ότι η μείωση των ωρών εργασίας δε σημαίνει ότι πρέπει να επιφέρει και περικοπές στην αμοιβή των εργαζομένων, η οποία θα πρέπει να μείνει αμετάβλητη. Ουσιαστικά, το ΑΕΔ ανέτρεψε την απόφαση του Αρείου Πάγου (5/97) και υιοθέτησε την υπ' αριθμό 3456/04 απόφαση του ΣτΕ, η οποία είχε κρίνει ότι «δικαιούνται την πρόσθετη αμοιβή όσοι απασχολούνται σε θέσεις προσωπικού νοσηλευτικών ιδρυμάτων, το οποίο κατά την έναρξη ισχύος του Ν. 201/1975 είχε υποχρέωση 8ωρης απασχόλησης».

Το επίδομα αυτό είχε καθιερωθεί από την 1η Γενάρη 1976 για να προσελκύσει εργαζόμενους στο νοσηλευτικό κλάδο και καταργήθηκε πέντε χρόνια αργότερα. Αναδρομικά μπορούν να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία από 1.1.2002, καθώς η σχετική αξίωση πριν από αυτήν την ημερομηνία έχει παραγραφεί.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΔ έκανε δεκτή αγωγή 10 εργαζόμενων σε νοσηλευτικό ίδρυμα, προκειμένου να τους επιστραφεί ποσό 1.918,43 ευρώ στον καθένα με τους νόμιμους τόκους. Δηλαδή, το δικαστήριο έκρινε ότι η μείωση του ωραρίου δεν μπορεί να επηρεάσει τις αποδοχές.

Πάντως, εκκρεμούν ακόμη αρκετές παρόμοιες αγωγές, που παρέμειναν «παγωμένες» μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΑΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη απόφαση είχαμε και στην περίπτωση του οικογενειακού επιδόματος, όπου τελικά η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση.

Η απόφαση του ΑΕΔ έχει γενικότερη σημασία και μπορεί να αποτελέσει «πιλότο», ώστε να επιστρέψουν τα νοσοκομεία κονδύλια στους εργαζόμενους, τα οποία περιέκοψαν παράνομα, όταν το ωράριο εργασίας μειώθηκε σταδιακά από τις οκτώ σε 6,5 ώρες ημερησίως.


«ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ» - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κατέλαβαν τα γραφεία

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα 6 μηνών

Σε τρίωρη κατάληψη των κεντρικών γραφείων της «Θεμελιοδομής», στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της κατασκευαστικής εταιρίας σε Τούμπα και Χαριλάου, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους. Απλήρωτοι επί 6 μήνες, όπως και οι εκατοντάδες άλλοι συνάδελφοί τους στα υπόλοιπα εργοτάξια της εταιρίας, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τρίωρη κατάληψη, απαιτώντας να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η επιχείρηση.

Η εργοδοσία για άλλη μια φορά δε δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και, συνεχίζοντας τον πολύμηνο εμπαιγμό, αρκέστηκε να δηλώσει αόριστα ότι... θα πληρώσει.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από την 1η Απρίλη. Απαιτούν διασφάλιση των χρημάτων τους και ζητούν από το υπουργείο Εργασίας να παρέμβει ώστε από τα χρήματα που θα δώσει το Δημόσιο για έργα που εκτελέστηκαν να εξοφληθούν πρώτα τα δεδουλευμένα τους.

Στο πλευρό τους και στη χτεσινή κινητοποίηση βρέθηκαν τα στελέχη του ΠΑΜΕ και του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Παράλληλα δίνουν τη μάχη για το συντονισμό όλων των εργαζομένων στις κατασκευαστικές τεχνικές εταιρίες που στην πλειοψηφία τους είναι απλήρωτοι και βλέπουν την ανεργία να χτυπά την πόρτα τους.


ΔΗΜΟΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Στην έκτη μέρα των κινητοποιήσεών τους, βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις και το Δήμο Καματερού, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη Πέμπτη, με τους εργαζόμενους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις να πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας και τους μόνιμους υπάλληλους του Δήμου τρίωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας. Και το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε οι εργαζόμενοι απείχαν από τις εργασίες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ