ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Σε ιδιώτες και η ανακύκλωση

Ο τομέας της ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων οδεύει προς επιχειρηματικά «χέρια»

Eurokinissi

Ο τομέας της ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων οδεύει προς επιχειρηματικά «χέρια»
Αλλη μια ένδειξη της έμμεσης ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων από τη διοίκηση, προέκυψε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, με την πρόθεση της διοίκησης να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία το πρόγραμμα ανακύκλωσης. Η απόφαση πάρθηκε από την πλειοψηφία και παρά τη θέση της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», να αξιοποιηθεί παραγωγικά το ικανό εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό του Δήμου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση θα ξεκινήσουν πιλοτικά προγράμματα ανακύκλωσης από το Δήμο, στα οποία θα συμμετέχουν συνολικά τέσσερις εταιρίες, όσες δηλαδή, υπέβαλαν ολοκληρωμένες προτάσεις. Προτάσεις υπέβαλαν ακόμη τέσσερις εταιρίες, ενώ κατέθεσε και η «Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) ΑΕ», η οποία και αποτελεί το εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης», «αυτή τη διαχείριση μπορεί και πρέπει να την κάνει μόνος του ο Δήμος Αθηναίων, αφού υπάρχει η δυνατότητα από τις υπηρεσίες του». Και τόνισε: «Καμιά διαπραγμάτευση, καμιά εταιρία να μην αναλάβει τις εργασίες ανακύκλωσης».

Είναι γεγονός ότι ο Δήμος αντί να το αναθέσει σε ιδιώτη θα μπορούσε να εκτελέσει με τις υπηρεσίες του το πρόγραμμα, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο, αφού όλο το επιπλέον κόστος διαχείρισης οφείλει να το καλύψει η ΕΕΑΑ ΑΕ, σύμφωνα με το νόμο 2939/01. Το αποτέλεσμα αυτής της ανάθεσης θα είναι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει και στους περισσότερους Δήμους όπου, όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, «οι επιχειρηματικές εταιρίες που πληρώνουν στην ΕΕΑΑ πάνω από 20 εκατ. ευρώ το χρόνο έχουν μεταβιβάσει αυτό το κόστος τους στα προϊόντα, στους εργαζόμενους, μέσα από την αύξηση των τιμών».

Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής πρότεινε στη διοίκηση «να μην ανατεθεί κανένα τμήμα της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες ούτε στην προώθηση πιλοτικών προγραμμάτων που γίνονται, με προοπτική στη συνέχεια το σύνολο της διαχείρισης να πάει στον ιδιώτη».

Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη περίπτωση έμμεσης ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών στο Δήμο Αθηναίων. Με επιλογές της διοίκησης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που έργα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν οι υπηρεσίες, εντούτοις δίνονται σε ιδιώτες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι αυτό της υπηρεσίας κηποτεχνίας και πρασίνου. Ακόμη και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε να δοθεί το έργο της αποχλόασης 1.000 στρεμμάτων του Δήμου σε ιδιώτες, ενώ το 2003 ιδιωτική εταιρία ανέλαβε έναντι του ποσού των 589.000 ευρώ (περίπου 200 εκατ. ευρώ) το κλάδεμα των δέντρων του Δήμου!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θεωρεί αυτονόητη την επί πληρωμή Εκπαίδευση

Ισχυριζόμενη κυνικά ότι οι εργαζόμενοι φοιτητές πρέπει να πληρώνουν - και μάλιστα αδρά - για τις σπουδές τους, η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, προσπάθησε να δικαιολογήσει χτες τις αδικαιολόγητες αυξήσεις που επέβαλε η Διοίκηση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΑΕΠ) στους φοιτητές του.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του ΕΑΠ επέβαλε αυξήσεις 16,6% και 21,4% στα δίδακτρα των διδακτικών ενοτήτων των προπτυχιακών και των μεταπτυχιακών σπουδών αντίστοιχα, τα οποία θα φτάσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές στα 700 και 850 ευρώ. Θυμίζουμε ότι το κόστος των διδάκτρων για μια διδακτική ενότητα το 2000 έφτανε τα 440 ευρώ, δηλαδή, μέσα σε τέσσερα χρόνια τα δίδακτρα σχεδόν διπλασιάστηκαν. «Δεδομένου ότι το ΕΑΠ απευθύνεται κατά βάση σε εργαζόμενους, το ύψος των διδάκτρων δε θεωρείται με κανέναν τρόπο υπερβολικό», δήλωσε η υπουργός Παιδείας, θεωρώντας ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο «μπορούν», αλλά και πρέπει να πληρώνουν για τις σπουδές τους! Δηλαδή, δεν απέχει πολύ η κυβέρνηση από το να υποστηρίξει την επιβολή διδάκτρων για τους εργαζόμενους φοιτητές σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα.

Και χρειάζεται να σημειώσουμε ότι τα δίδακτρα δεν είναι το μοναδικό οικονομικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν στις πλάτες τους οι φοιτητές, όντας σε ένα κατά τα άλλα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Βιβλία, μετακινήσεις, ακόμα και το κόστος της ενημέρωσής τους για τις ανακοινώσεις του ιδρύματος βαραίνει τους ίδιους, καθώς αναγκάζονται να ενημερώνονται μέσω του internet.

Με άλλα λόγια, το ΕΑΠ είναι ένα πλήρως «ιδιωτικοποιημένο» ίδρυμα, πράγμα που για την κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά δείχνει το δρόμο και στα υπόλοιπα ιδρύματα, αφού η λογική της «ανταποδοτικής» λειτουργίας προωθείται κι επιβραβεύεται.

Ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα των εκπαιδευτικών που μετατίθενται. Πρόκειται για 4.219 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 5.850 καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οπως ενημερώνει το υπουργείο, οι μετατιθέμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους, προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά σε σχολικές μονάδες και την προθεσμία για την υποβολή αίτησης τοποθέτησης σε αυτές. Μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής τους, οι εκπαιδευτικοί πρέπει να παρουσιαστούν στις νέες τους θέσεις με τη λήξη του διδακτικού έτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των οποίων η απόσπαση λήξει στις 31 Αυγούστου.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται όσοι από τους μετατιθέμενους εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία των εξετάσεων, οπότε και θα πρέπει να παρουσιαστούν μετά το τέλος τους και οπωσδήποτε μέσα στον Ιούλη. Οι διευθυντές, υποδιευθυντές σχολικών μονάδων και διευθυντές Διευθύνσεων και προϊστάμενοι Γραφείων Εκπαίδευσης αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ