ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΑΒΥΛΗ
Με δύο ευρωεντάλματα θα τη ζητήσει η Ελλάδα

Γρηγοριάδης Κώστας

Την έκδοση του Απ. Βαβύλη ζητούν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές, αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να έρθει στη χώρα μας ο άνθρωπος με τα πολλά ονόματα.

Το αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα θεωρείται άνευ ουσίας, γιατί η παράδοσή του επαφίεται στις ιταλικές αρχές. Και αυτό γιατί ο κατηγορούμενος Απ. Βαβύλης για τα ίδια αδικήματα έχει καταδικαστεί και στην Ιταλία σε 7ετή κάθειρξη, για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Το πιο πιθανό σενάριο είναι είτε να μεταβούν στην Ιταλία ελληνικές εισαγγελικές αρχές για να τον εξετάσουν, είτε ο άνθρωπος με τα πολλά ονόματα να εκδοθεί στην Ελλάδα, όχι στο άμεσο μέλλον, και μόνο για 1-2 μήνες, προκειμένου να εξεταστεί από τις ελληνικές αρχές και να επιστρέψει και πάλι στην Ιταλία.

Πάντως, η χώρα μας ζήτησε από τις ιταλικές αρχές την έκδοση του Απ. Βαβύλη, με το ευρωπαϊκό ένταλμα παράδοσης που υπέβαλε ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών Π. Νικολούδης. Να υπενθυμίσουμε ότι μετά την ισχύ του λεγόμενου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και παράδοσης η υπόθεση αυτή αφορά αποκλειστικά τις δικαστικές αρχές, χωρίς να αναμειγνύονται οι κυβερνήσεις των δύο χωρών Ελλάδας και Ιταλίας.

Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ένταλμα παράδοσης της χώρας μας θα «πέσει στο κενό», βάσει της απόφασης - πλαισίου για το ευρωένταλμα. Ο Απ. Βαβύλης έχει δικαστεί για τις ίδιες κατηγορίες ερήμην στη Βενετία και γι' αυτό τη δικαστική απόφαση την έχει προσβάλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο (δεν μπορεί να δικαστεί για την ίδια υπόθεση δύο φορές). Ετσι, η απάντηση των Ιταλών θα είναι αρνητική. Βέβαια, και ο ίδιος ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε στην Ελλάδα με την ποινή 13ετούς κάθειρξης με 15ετή αναστολή.

Χτες στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την παρουσία του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ. Παπαγγελόπουλου και της εισαγγελέα Ελ. Σωτηροπούλου.

Εισαγγελικοί κύκλοι ανέφεραν ότι στην περίπτωση που οι Ιταλοί απαντήσουν αρνητικά στο ευρωπαϊκό ένταλμα των δικαστικών αρχών της χώρας μας, θα σταλεί δεύτερο ευρωπαϊκό ένταλμα παράδοσης, όπου θα αναφέρονται όλα τα αδικήματα που διέπραξε ο Απ. Βαβύλης.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι μέχρι τα μέσα Μάη θα απαγγελθούν εις βάρος του Απ. Βαβύλη κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Δηλαδή, θα σταλεί το δεύτερο ευρωπαϊκό ένταλμα που θα περιέχει το σύνολο των αδικημάτων του Απ. Βαβύλη. Ερευνάται αν στοιχειοθετείται το αδίκημα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και κατασκοπίας.

Οπως ανακοίνωσε, όμως, η αρμόδια Ιταλίδα εισαγγελέας, ο κρατούμενος μπορεί να ζητήσει να εκτίσει την ποινή του στην Ελλάδα, ενδεχόμενο, που άφησε ανοιχτό και ο συνήγορός του.

Πάντως, αν και τα δύο ευρωεντάλματα της χώρας μας απορριφθούν, τότε ομάδα Ελλήνων εισαγγελέων, ανάμεσά τους και η Ελ. Σωτηροπούλου, θα μεταβεί στις φυλακές της Μπολόνια για να τον ανακρίνει, αφού οι Ιταλοί δεν έχουν δικαίωμα να τον εξετάσουν για αδικήματα που κατηγορείται στην Ελλάδα.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας χτες δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια της κράτησης του Απ. Βαβύλη, δεν υπήρξε παράτυπη ανάκριση από Ελληνες αστυνομικούς.

Σενάρια για τα «ίχνη» που οδήγησαν στη σύλληψή του

Σενάρια και εκτιμήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές αρχές έφτασαν στα ίχνη του καταζητούμενου Απ. Βαβύλη δημοσιεύονται χτες στις εφημερίδες. Με χτεσινές του συνεντεύξεις, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, επιμένει ότι ο καταζητούμενος εντοπίστηκε στην Ιταλία από τα ηλεκτρονικά και όχι από άλλα ίχνη...

Ο Γ. Βουλγαράκης τόνισε πως είχε εντοπιστεί εδώ και καιρό, αλλά οι αστυνομικοί δεν ήξεραν το ακριβές σημείο όπου βρισκόταν. Γνώριζαν πώς κινείται, πώς συναλλάσσεται, πώς επικοινωνεί. Πρόσθεσε ότι γι' αυτόν το λόγο δεν είχε πάει μαζί του στις ΗΠΑ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Γ. Αγγελάκος. Ανέφερε, δε, πως «Ελληνες αξιωματικοί ούτε τον επισκέφθηκαν, ούτε ήρθαν σε επαφή με τον Απ. Βαβύλη, ούτε προ, ούτε κατά, ούτε μετά τη σύλληψή του», διευκρινίζοντας ότι «ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας περιορίστηκε στο να συλλέξει πολύ προσεκτικά όλο εκείνο το παζλ των πληροφοριών που θα οδηγούσε στη σύλληψή του, όπερ και εγένετο».

Ωστόσο, η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει πως οι αρχές πληροφορήθηκαν τα ηλεκτρονικά ψευδώνυμα του καταζητούμενου (Μπάμπιλον, Κρίστοφερ και Τσορόνις) με κάποιον τρόπο που δεν κατορθώθηκε να διαρρεύσει. Παράλληλα, από τις παραδοσιακές αστυνομικές έρευνες, έγινε κατορθωτό να διαπιστωθεί ότι ο καταζητούμενος βρισκόταν στην Μπολόνια. Επίσης, ερευνήθηκαν οι ηλεκτρονικές διαδρομές που έκαναν τα ηλεκτρονικά ψευδώνυμα, ενώ έκανε πολύωρες συνδέσεις στο Διαδίκτυο με αυτά κι έτσι ήταν δυνατόν να εντοπιστούν οι IP address του.

Σύμφωνα με το «Εθνος», πληροφοριοδότες είχαν δώσει από την αρχή σχεδόν στην Ασφάλεια τα ψεύτικα ονόματα που χρησιμοποιούσε. Παράλληλα, ξεκίνησε και η παρακολούθηση της κίνησης των πιστωτικών του καρτών. Εστελνε ηλεκτρονικά μηνύματα σε τουλάχιστον εφτά διαφορετικά άτομα μέσω Διαδικτύου. Το μοιραίο λάθος του ήταν όταν χρησιμοποίησε το σταθερό τηλέφωνο της Ιταλίδας φίλης του για να στείλει e-mail. Αλλο ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι η πρώην σύζυγός του Μάλι Κοέν είχε ταξιδέψει στην Ταϊλάνδη το ίδιο χρονικό διάστημα που βρίσκονταν εκεί ο Απ. Βαβύλης. Από αυτήν τη χώρα ταξίδεψε στην Ιταλία στις 9 Φλεβάρη.

«Τα Νέα» υποστηρίζουν πως τα ταξίδια του Απ. Βαβύλη σε χώρες του εξωτερικού βρίσκονται στο ...μικροσκόπιο της Ασφάλειας, ενώ οι στόχοι αυτών είναι ασαφείς. Προσθέτει ότι τα ηλεκτρονικά του ίχνη ανιχνεύθηκαν με το λογισμικό που προμηθεύτηκε πρόσφατα η ΕΛ.ΑΣ. από τις ΗΠΑ, ενώ δεν αποκλείεται η Ιταλίδα που τον φιλοξενούσε να συνεργάστηκε με τις αρχές, όταν ο κλοιός έσφιξε γύρω από τον καταζητούμενο. Ο δικηγόρος του Γ. Βλάχος, σε δήλωσή του, ισχυρίζεται ότι ο εντοπισμός του πελάτη του δεν έγινε αποκλειστικά με τη χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. «Θεωρώ πιθανό ότι ακολουθήθηκαν και "παραδοσιακοί" τρόποι παρακολούθησης για τη σύλληψή του. Δεν είχε πρόθεση να συλληφθεί στην Ιταλία».

ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
Αναζωπυρώνεται η κρίση

Αναζωπυρώνεται η κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, με αφορμή όσα αποκαλύφθηκαν από τον Τύπο το προηγούμενο διάστημα, σχετικά με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου σε Ισραηλινούς.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή, μετά τη λειτουργία στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, Αραβες και Ελληνες πιστοί, που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το ναό, αποδοκίμασαν έντονα τον Ειρηναίο, φωνάζοντας συνθήματα. Ενώ άλλοι - επισκέπτες από την Ελλάδα που βρίσκονταν εκεί - επιδοκίμαζαν τον πατριάρχη. Η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε δυσκόλεψε προς στιγμήν την έξοδο του πατριάρχη από το ναό.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η χτεσινή ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, που αναφέρεται στο γεγονός και μιλά, ανάμεσα στ' άλλα, για τη συμπαράσταση των πιστών με επευφημίες προς τον πατριάρχη, ως την «καλύτερη και πλέον αποστομωτική απάντηση στους 20-30 περίπου κατευθυνόμενους (σ.σ. όπως τους χαρακτηρίζει) ταραξίες, αλλά κυρίως προς τους θλιβερούς επίορκους εντολείς τους». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισραηλινή αστυνομία έχει έτοιμο σχέδιο για την ασφαλή διεξαγωγή της τελετής της Αφής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ