ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ
Επιδιώκει ουσιαστικές αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν»

Ουσιαστικές και όχι διακοσμητικές αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» επιδιώκει το ΑΚΕΛ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Δ. Χριστόφιας κλήθηκε να σχολιάσει ισχυρισμούς του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι το ΑΚΕΛ, στη συνδιάσκεψή του, μιλούσε για «κάποιες ελάχιστες και διακοσμητικές αλλαγές».

Ο Δ. Χριστόφιας εξήγησε ότι μέσα από την απόφαση της συνδιάσκεψης του κόμματος για «όχι» στις παραμονές του δημοψηφίσματος, «και έχοντας ενώπιόν του ένα τελεσίγραφο που ήταν το δημοψήφισμα, μέσα σε συγκεκριμένα περιορισμένα χρονικά πλαίσια, το ΑΚΕΛ για να περισώσει την κατάσταση, έκανε μια πρόταση που δεν αφορούσε διακοσμητικές αλλαγές, αλλά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων της εφαρμογής της λύσης».

«Αν αυτές ήταν διακοσμητικές αλλαγές, γιατί δεν τις δέχτηκαν τόσον καιρό που αγωνιζόμαστε και εμείς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;», διερωτήθηκε ο Δ. Χριστόφιας.

Ο γγ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι είναι ηλίου φαεινότερον πως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει μετακινηθεί από τις θέσεις που είχαν συμφωνήσει το ΑΚΕΛ και το κόμμα του, εδώ και αρκετά χρόνια. Σημείωσε επίσης πως τα μηνύματα τα οποία δίνει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν είναι και τόσο ελπιδοφόρα και πρόσθεσε ότι σε πιθανή νέα συνάντηση που θα έχει μαζί του, θα του ζητήσει να αποφεύγει τους χαρακτηρισμούς εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και εναντίον του ΑΚΕΛ και του ιδίου προσωπικά, διότι «κάτι τέτοιο δεν προσφέρει καμία καλή υπηρεσία, αλλά δημιουργεί εντυπώσεις και αρνητικά συναισθήματα στον απλό κόσμο». «Η φραστική επίθεση πρέπει να τερματιστεί ώστε να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε, διαφορετικά ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα μας πείσει ότι είναι άλλοι οι στόχοι του και ότι δεν είναι προτεραιότητά του, όπως λέει, η λύση του Κυπριακού», είπε ο γγ του ΑΚΕΛ.

Διακήρυξη για τα 80χρονα

Το ΑΚΕΛ εργάζεται σκληρά μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται σε διακήρυξη του κόμματος για τα ογδοντάχρονά του.

Στη διακήρυξη προστίθεται ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων. Πρέπει επίσης να αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να παραχωρεί δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα, και να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων.

Το ΑΚΕΛ, τονίζεται στη διακήρυξη, επιδιώκει το συντομότερο δυνατόν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και μακριά από επιδιαιτησίες, με στόχο τη συμφωνημένη λύση.

Παράλληλα, εργάζεται για να πείσει για την ανάγκη να επέλθουν εκείνες οι ουσιαστικές αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν» που θα επιτρέψουν και στους Ελληνοκύπριους να το δεχτούν και θα οδηγήσουν σε βιώσιμη και λειτουργική λύση. «Μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος το ΑΚΕΛ δε θα σταματήσει να αγωνίζεται για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, καθώς και για την επίλυση των προβλημάτων των προσφύγων και των παθόντων της εισβολής», αναφέρεται στη διακήρυξη.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επίθεση κατά Ερντογάν - Ταλάτ

Επίθεση εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξαπέλυσε χτες η κυβέρνηση με αφορμή την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει κάθε είδους παρόμοιες ενέργειες και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να τις παρεμποδίσει.

Πρόκειται, ανέφερε ο Κ. Χρυσοστομίδης, για κατάφωρη περιφρόνηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάσει των οποίων οι τίτλοι ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων δεν έχουν επηρεαστεί από την τουρκική κατοχή. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τον Ταγίπ Ερντογάν ότι επί θητείας τους έχει ενταθεί η καταλήστευση ελληνοκυπριακών περιουσιών και έχει συνεχιστεί ο παράνομος εποικισμός με στόχο την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού.

Πρόκειται, τόνισε ο Κ. Χρυσοστομίδης, για έγκλημα πολέμου και επέκρινε έντονα τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τις φραστικές επιθέσεις εναντίον του Προέδρου Παπαδόπουλου.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του Μ. Ταλάτ και τον κατηγόρησε ότι με τη στάση του αυτή επιδιώκει να δυναμιτίσει κάθε προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών και τις προσπάθειες επανένωσης της Κύπρου.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε εκείνους που ισχυρίζονται ότι αν το «σχέδιο Ανάν» γινόταν αποδεκτό θα αποτρεπόταν η παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι αυτό αποτελεί μέρος της πολιτικής της Τουρκίας και ότι η παράνομη αυτή εκμετάλλευση δε θα αποτρεπόταν ακόμα κι αν το «σχέδιο Ανάν» γινόταν αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους.

Τάσσος Παπαδόπουλος: Επαληθεύτηκα...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η θέση της Κύπρου σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι θα ήταν εάν γινόταν αποδεκτό το «σχέδιο Ανάν».

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αυτά που είχε πει τότε έχουν επαληθευτεί. Χρειάζεται, πρόσθεσε, σκληρή δουλιά και σίγουρα η θέση μας σήμερα είναι καλύτερη από ό,τι θα ήταν εάν είχαμε δεχτεί το «σχέδιο Ανάν», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δηλώσεις Ταλάτ

Ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι θα εργαστεί για επανένωση της Κύπρου.

Ο Μ. Ταλάτ, που απαντούσε σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» για τις αλλαγές που θα σημειωθούν από δω και μπρος, είπε ότι η υπό τον ίδιο «κυβέρνηση» ήταν υπέρ της επανένωσης της Κύπρου αλλά αντιδρούσε ο Ραούφ Ντενκτάς.

Τώρα, είπε, τόσο η «κυβέρνηση» όσο και ο ίδιος θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόσθεσε ότι την επανένωση της Κύπρου υποστηρίζει και η Τουρκία και ότι αυτό έχει λεχθεί και από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν. Ερωτηθείς για την επιρροή που ασκεί η Τουρκία στο ψευδοκράτος, είπε ότι η Τουρκία «είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικός σύμμαχος».

Υποστήριξε, τέλος, ότι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού και πρόσθεσε πως η συνεργασία δε θα πρέπει να ερμηνευτεί ότι η Τουρκία διατάζει και οι Τουρκοκύπριοι εκτελούν.

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, χαρακτήρισε τον Ραούφ Ντενκτάς ιστορική προσωπικότητα, «που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην υπόθεση της Κύπρου».

Σε μήνυμά του προς τον κατοχικό ηγέτη με αφορμή τη διαδοχή του χτες στα Κατεχόμενα από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Τούρκος στρατηγός αναφέρει ότι το όνομα του Ραούφ Ντενκτάς «θα γραφτεί στις χρυσές σελίδες της ιστορίας».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Προωθούνται τα ΜΟΕ στο Αιγαίο μέσω ... παραβιάσεων

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στον αέρα, ενώ ελληνική φρεγάτα κατέπλευσε στη Μαρμαρίδα συμμετέχοντας στην τουρκική «ναυτική εβδομάδα»

Προωθούνται στο στρατιωτικό τομέα, σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οπως ανακοίνωσε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, Τούρκοι στρατιωτικοί σπουδαστές θα πραγματοποιήσουν το Μάη επίσκεψη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, παρά το περιστατικό με την τουρκική σημαία στη Σχολή Ευελπίδων. Επίσης, υπό μελέτη είναι στην Αγκυρα το ενδεχόμενο επίσκεψης στην Ελλάδα του Τούρκου επιτελάρχη.

Οι Τούρκοι στρατηγοί χτες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν έκαναν διευκρινίσεις για τα ΜΟΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οπως αναφέρθηκε, έχει αποφασιστεί η εφαρμογή 11 τέτοιων μέτρων, εκ των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των πέντε και τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή του 2005. Αυτά είναι: Οι αμοιβαίες επισκέψεις σπουδαστών μεταξύ των στρατιωτικών σχολών των δύο χωρών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ αντιπροσωπειών από τα Γενικά Επιτελεία των δύο χωρών, ακαδημαϊκές επισκέψεις υψηλού επιπέδου, διαδικτυακή σύνδεση μεταξύ ενός ελληνικού και τουρκικού στρατιωτικού νοσοκομείου και συνεργασία στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής Σύμπραξης για την Ειρήνη (PfP).

Προφανώς, στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας «ΣΑΛΑΜΙΣ» στις «Διεθνείς Ναυτικές Εκδηλώσεις» της Μαρμαρίδας (τουρκική ναυτική εβδομάδα), η οποία κατέπλευσε χτες στη Ναυτική Βάση «AKSAZ» της Τουρκίας. H «ΣΑΛΑΜΙΣ» θα παραμείνει στη Μαρμαρίδα μέχρι τη Δευτέρα 2 του Μάη.

Στο μεταξύ, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο καλά κρατούν. Μάλιστα χτες ο αριθμός των οπλισμένων τουρκικών μαχητικών ήταν μεγαλύτερος από άλλοτε. Συγκεκριμένα, 25 τουρκικά μαχητικά διείσδυσαν στο Αιγαίο (ελληνικό FIR) χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης και σε 10 περιπτώσεις παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο, στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο. Ολα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. Ανάμεσα στα τουρκικά αεροσκάφη τα δύο ήταν αεροφωτογραφικά «Φάντομ» και ένα ναυτικής συνεργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ