ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα πλήγματα, νέα ερωτήματα

Στη Βόρεια Βαγδάτη βρέθηκαν εκτελεσμένοι 14 άνθρωποι μάλλον μέλη της ιρακινής αντίστασης

Associated Press

Στη Βόρεια Βαγδάτη βρέθηκαν εκτελεσμένοι 14 άνθρωποι μάλλον μέλη της ιρακινής αντίστασης
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αιματηρά άρχισε, αιματηρά έκλεισε η τρέχουσα βδομάδα για το κατεχόμενο Ιράκ. Παρά τις διαβεβαιώσεις των κατοχικών δυνάμεων και τις δεσμεύσεις της «κυβέρνησης» Τζαφάρι, οι αντικατοχικές επιθέσεις διαδέχονται η μία την άλλη, κλιμακώνοντας τη σφοδρότητα και την ευστοχία τους.

Χτες το μεσημέρι, σε ώρα αιχμής, καμικάζι ανατίναξε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του στο κέντρο της υπαίθριας αγοράς Μουχάνταρ της πόλης Σουέιρα, νοτίως της Βαγδάτης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 40 τραυματίστηκαν, αν και ορισμένες πηγές ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 40. Η πόλη Σουέιρα κατοικείται και από σουνίτες και από σιίτες και έτσι δεν είναι, εκ πρώτης άποψης τουλάχιστον, σαφές ποιος ήταν ο στόχος της επίθεσης και ποιοι οι δράστες, αφού τα περισσότερα θύματα ήταν απλοί πολίτες, σουνίτες και σιίτες.

Νωρίτερα χτες στο Τικρίτ καμικάζι ανατίναξε το παγιδευμένο αυτοκίνητό του δίπλα σε λεωφορείο της ιρακινής αστυνομίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 αστυνομικοί και να τραυματιστούν 7. Επίσης, σε περιοχή βορείως της Βαγδάτης, κάτοικοι εντόπισαν τις σορούς 14 ανδρών, που φαίνεται να εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι, πριν από λίγες ημέρες. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, τα συγκεκριμένα θύματα φέρονται να ήταν συμπαθούντες των ανταρτών ή συγγενείς υπόπτων για συμμετοχή στην αντίσταση. Κατά συνέπεια, εκτιμάται ότι η δολοφονία τους δεν μπορεί να αποδοθεί σε ανταρτικές οργανώσεις, όπως έχει γίνει σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, αλλά μάλλον σε συνεργούς των κατοχικών δυνάμεων.

Επίσης, το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα» μετέδωσε νέο βίντεο με τον Αυστραλό μηχανικό που κρατείται όμηρος από την περασμένη βδομάδα. Οι απαγωγείς του έδωσαν τελεσίγραφο 72 ωρών στην Αυστραλία να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ, χωρίς να διευκρινίζουν τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση.

Υποβιβασμός Καρπίνσκι

Τέλος, χτες έγινε γνωστό ότι με απόφαση του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, η πρώην διοικητής των διαβόητων φυλακών Αμπού Γράιμπ, στρατηγός Τζάνις Καρπίνσκι, υποβιβάζεται σε συνταγματάρχη, εξαιτίας του ρόλου της στο σκάνδαλο των βασανιστηρίων κρατουμένων. Η Καρπίνσκι κατηγορείται ότι γνώριζε αλλά δε σταμάτησε τα βασανιστήρια που γίνονταν από κατωτέρους της. Η ίδια διατείνεται ότι στα βασανιστήρια συμμετείχαν και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και ότι «δεν είχε δικαίωμα» να εισέρχεται στις «αίθουσες ανακρίσεων», καταλήγοντας ότι «έχει μετατραπεί σε αποδιοπομπαίο τράγο», καθώς κανένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν έχει κατηγορηθεί.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η «Φατάχ» προηγείται στις τοπικές εκλογές

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Η «Φατάχ» φαίνεται ότι συγκεντρώνει την πλειοψηφία των ψήφων, αλλά και των εδρών στα τοπικά και Δημοτικά Συμβούλια, με βάση τα πρώτα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της Πέμπτης. Αν και είναι σαφές ότι η οργάνωση του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, που ιδρύθηκε από τον Γιάσερ Αραφάτ, πέτυχε, μερικώς τουλάχιστον, να αντιστρέψει το, σε βάρος της, κλίμα που κυριάρχησε στους δύο προηγούμενους γύρους των τοπικών εκλογών, γεγονός είναι ότι η εκλογική επιρροή της «Χαμάς» παραμένει αρκετά υψηλή.

Το 56% των ψήφων φέρονται να εξασφαλίζουν οι υποψήφιοι της «Φατάχ» έναντι του 33% που φέρονται να κερδίζουν οι υποψήφιοι της «Χαμάς». Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της καταμέτρησης, η «Φατάχ» κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία σε 45 - 52 από τα 84 δημοτικά συμβούλια, ενώ η «Χαμάς» σε 25 - 34. Επίσης, 4 Δημοτικά Συμβούλια πέρασαν στον έλεγχο μικρότερων παλαιστινιακών παρατάξεων.

Επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από τα ξημερώματα της Κυριακής. Μέχρι τότε εκπρόσωποι της «Χαμάς» υποστήριξαν ότι δεν προτίθενται να αποδεχτούν ότι προηγείται η «Φατάχ», καθώς, όπως τονίζουν, πολλοί από τους υποψηφίους που εμφανίζονται να εκλέγονται ως «ανεξάρτητοι» πρόσκεινται στην οργάνωση. Ανάλογους ισχυρισμούς έχει διατυπώσει και η «Φατάχ».

Αν και δε φαίνεται να ανατρέπεται η τάση των αποτελεσμάτων και η «Φατάχ» μοιάζει μάλλον απίθανο να χάσει το προβάδισμά της, ως εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που αποδεικνύει ότι η «Χαμάς» διατηρεί σημαντική εκλογική επιρροή είναι το γεγονός ότι κυριάρχησε σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Ράφα ή η Μπέιτ Λαχίγια, στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στην Καλκίλια της Δυτικής Οχθης. Ενδεικτικό, ίσως, είναι ότι πέτυχε να εκλέξει αρκετούς εκπροσώπους ακόμη και σε πόλεις όπου κυριαρχεί το χριστιανικό στοιχείο, όπως η Βηθλεέμ. Σύμφωνα με αναλυτές, η καλή επίδοση της «Χαμάς» σε αστικά κέντρα προδιαθέτει για καλή εμφάνιση των υποψηφίων της και στις βουλευτικές εκλογές του Ιούλη.

Η συμμετοχή των 400.000 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων κυμάνθηκε στο 70% στη Δυτική Οχθη και στο 80% στη Λωρίδα της Γάζας. Γενικώς, η διαδικασία κύλησε ομαλά, με εξαίρεση την εισβολή ενόπλων σε εκλογικό τμήμα κοντά στη Ραμάλα, οι οποίοι πυρπόλησαν τις κάλπες. Εντούτοις, χτες, σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ οπαδών της «Χαμάς» και της «Φατάχ» στη Ράφα.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Απειλές και πιέσεις

TOKIO.--

Για ενδεχόμενο παραπομπής της ΛΔ Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμή το πυρηνικό της πρόγραμμα μίλησε χτες ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Νομπουτάκα Ματσιμούρα, μετά το τέλος της συνάντησής του με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μπαν Κι Μουν.

Ο Ιάπωνας υπουργός ανέφερε - στο περιθώριο της συνόδου «Ασίας - Ευρώπης» στο Κιότο - το ενδεχόμενο παραπομπής της ΛΔ Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη ως επόμενο βήμα στην περίπτωση που δεν επαναληφθούν σύντομα οι συνομιλίες για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα στο Πεκίνο μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και ΛΔ Κορέας. Επί της ουσίας ο Ματσιμούρα επανέφερε στο προσκήνιο ανάλογη «πρόταση» που είχαν κάνει προ ημερών Αμερικανοί αξιωματούχοι απειλώντας μάλιστα την Πιονγιάνγκ με ναυτικό αποκλεισμό στα διεθνή ύδατα της Κορεατικής Χερσονήσου. Ανάλογες - αλλά φτωχότερες σε στοιχεία - πληροφορίες περί παραπομπής της ΛΔ Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχαν αναπαραγάγει προχτές δήθεν ως «λύση ανάγκης» και αξιωματούχοι της Νοτίου Κορέας...

Το ίδιο 24ωρο, οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» επανατροφοδότησαν τις φημολογίες για το πυρηνικό οπλικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας. Η εφημερίδα, επικαλούμενη σχόλια Αμερικανών και «ξένων αξιωματούχων» μυστικών υπηρεσιών πάνω σε πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες, υποστήριξε πως στο βορειοανατολικό τμήμα της ΛΔ Κορέας καταγράφονται τελευταίως «ραγδαίες και εντατικές εργασίες προετοιμασίας πιθανότατα δοκιμής πυρηνικού όπλου». Σε επόμενη παράγραφο, ωστόσο, ο ρεπόρτερ των «Νιου Γιορκ Τάιμς», δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι «αναλυτές» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών να έχουν παραπλανηθεί από τις βορειοκορεατικές αρχές που ενδεχομένως να επιχειρούν - όπως αναφέρει χαρακτηριστικά - μ' αυτόν τον τρόπο «να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ» στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών όποτε - και εάν αυτές... - επαναληφθούν...

ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ
Αλλος ένας χρόνος κυρώσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την ανανέωση για ένα χρόνο των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Συρίας αποφάσισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκτιμώντας ότι η Συρία «με την πολιτική που ακολουθεί συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία των ΗΠΑ». Οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν το Μάη του 2004, προβλέπουν απαγόρευση εξαγωγών ή εισαγωγών από και προς τη Συρία, ορισμένων αγαθών, καθώς και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων Σύριων επιχειρηματιών και εταιριών στις ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας την απόφαση Μπους, ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Μάχντι Νταχλάλα, εξέφρασε τη «θλίψη» του γιατί, όπως είπε, «το βασικό πρόβλημα των ΗΠΑ είναι ότι επιμένουν να βλέπουν τη Συρία με ισραηλινά μάτια. Ολες αυτές οι πιέσεις συνδέονται, επί της ουσίας, με τη θέση της Συρίας που τάσσεται ενάντια στην κατοχή, στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και όπου αλλού στον κόσμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ