ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2005
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ - ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Για την Πρωτομαγιά, από Συνδικάτα και φορείς

Εκδήλωση προς τιμήν της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών διοργανώνουν τα ταξικά Συνδικάτα της Αθήνας στις 9 του Μάη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος, δύο μέρες πριν την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Τη συγκέντρωση διοργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά.

Η τοπική Γραμματεία Λέσβου του ΠΑΜΕ διοργανώνει τιμητική εκδήλωση στους έξι Λέσβιους νεκρούς, ανάμεσα στους 200 της Καισαριανής, που σκότωσαν οι ναζί το Μάη του '44. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 9 Μάη, στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων και η Επιτροπή Νεολαίας του Συνδικάτου διοργανώνουν εκδήλωση τη Δευτέρα 9 Μάη, στις 7 το απόγευμα στα γραφεία του συνδικάτου, τιμώντας την 1 Μάη και τη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών. Τιμούν τους 3 νεκρούς του κλάδου Μήτσο Πολύδωρα, Γιώργο Αϊβατζίδη και Κώστα Παπανδρέου που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, καθώς και τον Μήτσο Παλτάκα που δολοφονήθηκε σε απεργία το 1926.

Πειραιάς

Εκδήλωση για το γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς και των 60 χρόνων από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Πειραιά το Σάββατο 14 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ» (Παπαστράτου και Φωκίωνος). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά τα σχετικά αφιερώματα θα ακολουθήσει πρόγραμμα από την παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου και το συγκρότημα της Μαρίας Δημητριάδη με την οποία συμμετέχει ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης.

Αλλες εκδηλώσεις

Πλήθος ακόμα συνδικάτων και μαζικών φορέων τιμούν την εργατική Πρωτομαγιά και τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης με εκδηλώσεις που διοργανώνουν τη Δευτέρα 9 Μάη.

Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά οργανώνουν συνδικάτα και μαζικοί φορείς των Δήμων Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου και Φυλής στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανω Λιοσίων, στις 7 μ.μ.

Ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από συνδικάτα και μαζικούς φορείς στην Πετρούπολη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Πετρούπολης.

Την Πρωτομαγιά και την αντιφασιστική νίκη τιμούν και φορείς και συνδικάτα της Ηλιούπολης. Η εκδήλωση γίνεται στις 8μ.μ. στην πλατεία Ηρώων.

Στο 5ο και 6ο Διαμέρισμα με πρωτοβουλία του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κυψέλης - Κάτω Πατησίων - Αχαρνών και μαζικών φορέων του 5ου και 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αμερικής.

Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Αμαρουσίου οργανώνει πικετοφορία από τον ηλεκτρικό σταθμό.

Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά οργανώνει η ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Εργαζομένων και Κατάρτισης της ΚΝΕ, στις 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, προβολή ταινίας, έκθεση φωτογραφικού υλικού ενώ θα γίνει και ομιλία - συζήτηση με θέμα «Πλήρη και σταθερή δουλιά, ελεύθερο χρόνο για την οικογένεια, την κοινωνική δράση, την απόλαυση του πολιτισμού και την ψυχαγωγία».

Επίσης την Τρίτη 10 του Μάη οργανώνονται οι εξής εκδηλώσεις:

Στο Καματερό, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Καματερού και της Επιτροπής Εορτασμού της Πρωτομαγιάς, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Δημοκρατίας.

Στο Γαλάτσι, με πρωτοβουλία του τοπικού Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων στις 7.30 μ.μ. στο Παλιό Τέρμα (άγαλμα Εθνικής Αντίστασης).

Στο 3ο - 4ο διαμέρισμα Αθήνας συγκέντρωση από μαζικούς φορείς οργανώνεται στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, στα Πετράλωνα στις 7 μ.μ.

Στη Ν. Ιωνία, συγκέντρωση στην πλατεία Σιμιριώτη και πικετοφορία οργανώνει στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ν. Ιωνίας του ΚΚΕ

Συγκέντρωση, στην πλατεία Δαβάκη και ώρα 7 μ.μ. οργανώνει η ΚΟΒ Καλλιθέας του ΚΚΕ.

Εκδήλωση με θέμα την αντιφασιστική νίκη των λαών και την Πρωτομαγιά, οργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μάη ο γυναικείος σύλλογος Αγίας Σοφίας Πειραιά «Η Πρόοδος». Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του συλλόγου, Ροδόπης 5-7 στις 7μ.μ. και θα μιλήσει η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΟΓΕ.

ΕΡΓΑΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Πορεία χτες στους δρόμους της πόλης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων του Δήμου
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων του Δήμου
Κλιμακώνουν καθημερινά τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του Δήμου Καματερού. Μετά από τις συνεχιζόμενες στάσεις και επισχέσεις εργασίας από τις 21/4, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες το πρωί πορεία στους δρόμους του Καματερού, με σκοπό να ενημερώσουν τους κατοίκους της περιοχής για τα προβλήματά τους. Η διοίκηση του Δήμου χρωστάει ακόμα στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα Μάρτη και Απρίλη, καθώς και τις πληρωμές σε είδος των εργαζομένων, τις υπερωρίες, τα πριμ παραγωγικότητας των μονίμων κ.ά.

Η Δημοτική Αρχή ακολουθώντας πιστά τις κυβερνητικές επιλογές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, δε φαίνεται να έχει καμία πρόθεση να διεκδικήσει τα απαραίτητα κονδύλια. Αντί γι' αυτό επιλέγει να πάρει δάνεια για να καλύψει τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου, χρεώνοντας ακόμα παραπάνω τους δημότες του Καματερού.

Με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι απευθυνόμενοι στους κατοίκους τονίζουν: «Δεν είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι που διαχειριζόμαστε τα οικονομικά του Δήμου. Εμείς απαιτούμε τα μεροκάματά μας και αυτά που δικαιωματικά μας οφείλουν. Μην ακούτε τις διάφορες Σειρήνες που ρίχνουν την ευθύνη για την κατάσταση του Δήμου στους υπαλλήλους, είτε για να πιέσουν το αγωνιστικό μας φρόνημα, είτε για να έχουν το άλλοθι των απολύσεων, εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες για εξυπηρέτηση και καθαριότητα».

«Για μία ακόμα φορά καλούμε τη Δημοτική Αρχή ν' αλλάξει την πολιτική της, να πάψει ν' ακολουθεί τις αποφάσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά και της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚΝΑ και να διεκδικήσει αγωνιστικά τα αναγκαία κονδύλια, ώστε να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών και των εργαζόμενων του Δήμου Καματερού», επισήμανε ο Γ. Παπαναής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων.

Μετά την πορεία οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση την επόμενη βδομάδα με σκοπό να καθορίσουν τις περαιτέρω αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις.

ΝΕ ΧΑΝΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προσκλητήριο αγώνα

Ταξικό χαιρετισμό σε όλες τις εργάτριες και τους εργάτες των Χανίων, Ελληνες και αλλοδαπούς, απευθύνει σε ανακοίνωσή της για την εργατική Πρωτομαγιά η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, καλώντας «να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις που οργανώνονται τις επόμενες μέρες για να τιμηθεί η εργατική Πρωτομαγιά, ως μέρα πάλης και αλληλεγγύης της παγκόσμιας εργατικής τάξης».

Συγκεκριμένα τους καλεί να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 Μάη στην πλατεία της Αγοράς και ώρα 10 το πρωί για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες. Στην εκδήλωση τιμής για τα 60 χρόνια αντιφασιστικής νίκης την Πέμπτη 12 Μάη στο Δημαρχείο Χανίων στις 8 το βράδυ. Στην πορεία Ειρήνης που οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων την Κυριακή 15 Μάη στις 11 το πρωί, από τη Σούδα στο Βλητέ, για να απαιτήσουν: Καμιά συμμετοχή της χώρας στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ, που επιδιώκουν νέα αλλαγή συνόρων τα Βαλκάνια και νέες επεμβάσεις κατά των λαών της Μέσης Ανατολής.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εκτακτη οικονομική στήριξη

Κάλεσμα στα σωματεία να συμβάλουν οικονομικά στη διοργάνωση των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων, απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Οπως σημειώνει, «η επιτυχία των εκδηλώσεων, με βάση τις σημερινές απαιτήσεις, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική στήριξη των συνδικάτων. Η ΕΓ του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να θέσουν ως βασικό καθήκον την αποφασιστική ενίσχυση των οικονομικών του ΠΑΜΕ. Η αναγκαιότητα αυτή έχει πολλαπλή πολιτική και συνδικαλιστική σημασία», τονίζει η ΕΓ του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Στάση εργασίας

Σε 4ωρη στάση εργασίας 12 - 4μμ, κατέρχονται σήμερα οι ελεγκτές εργασίας. Διαμαρτύρονται για τις παρεμβολές των ραδιοφωνικών σταθμών στις συχνότητες της εναέριας κυκλοφορίας. Τις ώρες της στάσης εργασίας θα υπάρχουν προβλήματα στις πτήσεις όλων των αεροπορικών εταιριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ